Ja si myslim, ze to nebolo kvoli nedostupnosti free-kompilatoru. Napriklad pre COBOL a PL/I neboli vtedy free-kompilatory, ale Fortran a Ada mali free-kompilatory. Ja som ten jazyk v minulosti skusal (v roku 2006) a vtedy som uz pouzival GNAT kompilator s gcc,
Predtym sa vyucoval na skolach hlavne Pascal, ale Ada je ovela zlozitejsi jazyk, podla mna nevhodny na vyuku zakladov programovania. Ten jazyk ani nema nejako vyspecifikovanu domenu pouzitia ako to ma Fortran a COBOL, a je aj ovela zlozitejsi ako tie dva. Skor by som ho prirovnal k PL/I, mal to byt tiez podobne univerzalny jazyk, bol podobne zlozity a preto sa neujal.
Ale inak pekne spomienky na minulost - hned som si aj nainstaloval GNAT kompilator ;-)
Ano, dívám se na wiki, dle jejich informací byl první volně dostupný Ada kompilátor k dispozici už v roce 1995. Četl jsem pár diskuzí a právě tato možnost byla uvedena jako jeden z důvodů, proč se Ada nerozšířila. Může to být pravda a nemusí, zde nevím, faktorů ale bude více a např. na Redditu nebo forum.ada-lang.io jsou k této problematice k dispozici témata. Říká se, že Ada je složitá a pro tvorbu jednoduchého programu se toho musím spoustu naučit, těžko říct, je-li složitější, než Fortran a COBOL, pak na tom něco může být. Univerzální jazyk zatím neexistuje, uvidíme, třeba jím bude časem ta veselá umělá hloupost

Jinak Ada je určitě zajímavá a mě hnedle zaujala parádní čitelnost, i když poněkud ukecanost, instalace není tak pohodlná jako např. u Rustu, každopádně moderní správce projektů Alire jí posouvá do dnešní doby a vypadá to, že na něj přejdou i plně komerční projekty. Ve svém Arch linuxu mám k dispozici spoustu balíčků:
https://wiki.archlinux.org/title/Adaa v ostatních distribucích stačí nainstalovat Alire se všemi závislostmi (především gnat a gprbuild) a už to premáva. Jsem zvědav na další vývoj, Ada bude ale spíše už jen na velmi specifické využití, na druhou stranu to vypadá, že právě tato oblast a neustálý vývoj jí zaručuje setrvání v tomhle veselém programátorském světě.