Doporučte Wi-Fi a Bluetooth USB pro Ubuntu

Doporučte Wi-Fi a Bluetooth USB pro Ubuntu
« kdy: 26. 04. 2025, 18:57:26 »
Shanim nejake usb wifi a bluetooth, ktere pobezi na Ubuntu linuxu

Re:Doporučte Wi-Fi a Bluetooth USB pro Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 02. 05. 2025, 13:50:51 »
nemate nekdo wifi adapter + bluetooth pres USB na linuxu?

k3dAR

• 3 192
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02. 05. 2025, 16:37:17 »
aby sis tedy nepripadal prehlizen ;-)

ja mam hromady internich mPCIe nebo M.2 z 99% Intel,
 v USB mam jen 2 modely, oba jsou jen Wifi bez BT:
1. HardKernel/Odroid WiFi Module 3 - kupovano v 2018 ;-)
2. "TP-LINK TL-WN725N v2" - kupovano v 2016
ad 1. uz se davno neprodava
ad 2. (a obecne) nevim jake aktualne prodavaji verzi, ale na tom odkazu pisou podpora Linux takze je mozne ze jakakoliv aktualne prodavana verze tohoto modelu, podporu Linuxu ma, obecne jde prave o to, ze pokud vyrobce neuvadji primo podporu Linuxu, tak kdyz ti nekdo napise "mam tento model", tak je (obrazne) 50:50 ze kdyz ho koupis, nemusi ti chodit, protoze vyrobce mezitim zmenil interni chip, ale oznaceni modelu zachoval...

EDIT: take nepises zda Wifi+BT musi byt soucasne v 1 adapteru...
ani jake verze Wifi a BT bys rad...

« Odpověď #3 kdy: 03. 05. 2025, 12:32:23 »
Ja jen dodam, ze v nasich luzich a hajich je to s vyberem velky spatny.
Obchodnici o prodavanem zbozi nic nevi. Zjistit, co se jak chova, je bez koupe zcela nemozne.
Typicky se v katalogu uvede, ze zarizeni bezi na Linuxu, ale realitou je, ze vyrobce uvolnil ovladac pro nejakej prehistorickej kernel a pro cokoliv novejsiho si dobastli sam.

Doporucuju vyhnout se vsem winblows-friendly kramum, ktere maji multi-mode USB (nekdy se tvari jako USB flashka s ovladacem; jindy jako kyzena USB Wi-Fi).

Doporucuju vyhnout se kramum obsahujicim AIC-8800, ktery je dle ceskych prodejcu zarucene Linux-friendly. Ve skutecnosti clovek stravi pulden snahou to nejak rozbehnout pres dkms a pak zjisti, ze ten kram stejne nahodne pada. A kdyz si rekne, ze okej, tak to pouzije aspon v masine s Winblows za pouziti dodanych ovladacu, tak to je schopno sestrelit rovnou cely widle.

Sehnat neco normalniho, co ma podporu primo v jadru... docela slusne se mi choval nejakej starsi nano dongl s mediatek pouzivajici ovladac mt76x, ten nespadl ani jednou. Jenze jsem ho doslova uvaril uploadem velkyho souboru, az byl citit smrad plastu z USB prodluzky, kam byl pripojenej :-)

Domnival jsem se, ze Broadcom by mohl byt fajn, ale ani broadcom primo v Raspberry Pi s jejich OS nejsou zadnej slagr a dokazu je zcela spolehlive sestrelit.

Jak se dohledat neceho pouzitelnyho... nevim. Zkousel jsem na to jit i od lesa, hezky vychazet z "dobre se chovajicich" sitovek na compatibility listu OpenWRT, ale tam jich je tolik... a neni tam uvedenej rok vyroby... ze tudy cesta taky nepovede.

Stran BT to takova tragedie neni, vlastne jsem nevidel BT dongl, kterej by se nechytil na prvni dobrou.
Je-li nutne kombo, nemohu slouzit.

« Odpověď #6 kdy: 04. 05. 2025, 19:29:56 »
diky vsem za feedback :)

« Odpověď #7 kdy: 25. 05. 2025, 18:31:12 »
Tak BT adapter jsem jeste neobjednal, takze nevim, ale na amaoznu jsem koupil tuto USB wifi kartu:
https://www.amazon.com/dp/B08BJS8FXD/ref=pe_386300_440135490_TE_simp_item_image

A pod Ubuntu slape automaticky.

« Odpověď #8 kdy: 28. 05. 2025, 13:23:08 »
pridavam info. jako BT jsem objednal https://www.amazon.com/dp/B0DKFXGR21/ref=pe_386300_440135490_TE_simp_item_image
uvidim az dorazi, jestli pujde taky automaticky

« Odpověď #9 kdy: 01. 06. 2025, 17:30:01 »
Me celkem dobre funguje WIFI+BT adapter ktery nahrava firmware rtw_8822bu.
lsusb =>
0bda:b82c Realtek Semiconductor Corp. 802.11ac NIC

dalsi ktery ma ale slabsi wifi je zalozeny na RTL8723BU, taky WiFi+BT.
lsusb =>
0bda:b720 Realtek Semiconductor Corp. RTL8723BU 802.11b/g/n WLAN Adapter
« Poslední změna: 01. 06. 2025, 17:34:20 od marder »