Existuje takový notebook na současném trhu?

Existuje takový notebook na současném trhu?
« kdy: 19. 04. 2025, 20:38:21 »
konstrukce soucasnych notebooku na trhu je neuveritelne zoufala - umi tu nekdo doporucit stroj, ktery se da aktualne (nejlepe v Evrope) poridit a splnuje maximum z nize uvedeneho?

nutne:
pod 1.2kg
pod 14" (cim mensi tim lepsi - 11" by byl skvely, ale dnes asi nerealny pozadavek)
touch screen
USB-C power delivery port na kazde strane
USB-A port

volitelne:
hlasity zvuk idealne z vystupu, ktery neni umisteny na spodni strane
otevirani jednou rukou
delete klavesa vpravo nahore
vstupy a vystupy vzduchu jinde nez na spodni strane
podsvicena klavesnice
moznost provozovat linuxovou distribuci
RJ45 port

diky za kazdy smysluplny navrh

Re:Existuje takový notebook na současném trhu?
« Odpověď #1 kdy: 19. 04. 2025, 22:00:32 »
konstrukce soucasnych notebooku na trhu je neuveritelne zoufala - umi tu nekdo doporucit stroj, ktery se da aktualne (nejlepe v Evrope) poridit a splnuje maximum z nize uvedeneho?

nutne:
pod 1.2kg
pod 14" (cim mensi tim lepsi - 11" by byl skvely, ale dnes asi nerealny pozadavek)
touch screen
USB-C power delivery port na kazde strane
USB-A port

volitelne:
hlasity zvuk idealne z vystupu, ktery neni umisteny na spodni strane
otevirani jednou rukou
delete klavesa vpravo nahore
vstupy a vystupy vzduchu jinde nez na spodni strane
podsvicena klavesnice
moznost provozovat linuxovou distribuci
RJ45 port

diky za kazdy smysluplny navrh
možná toto

https://frame.work/cz/en/laptop12

« Odpověď #2 kdy: 20. 04. 2025, 00:20:11 »
To vypadá jako požadavek na malý industruální odolný laptop či tablet. Hledal bych tímto směrem...

« Odpověď #3 kdy: 20. 04. 2025, 12:56:43 »
Ty nutné požadavky mi přijdou relativně splnitelné, akorát možná u takto malých notebooků budou výrobci kašlat na USB A. Otázka ale je, jak často bude USB A používáno, a jestli nebude stačit redukce.

Naopak, tedy z USB A portu udělat redukcí USB C, sice taky jde, ale má to svá omezení. A pokud je to pasivní redukce, je to pro proti standardu, mj. protože umožňuje nacpat napájení do USB A samice, která s tím nepočítá.

« Odpověď #4 kdy: 20. 04. 2025, 14:36:53 »
Podle mě celkem nesplnitelné - novější nebudou mít RJ45 a podle mě ani to USB-A a starší stroje zase budou mnohem těžší. Spíš bych šel cestou co nejvíc USB-C a koupit si patřičné "redukce" na co potřebuješ.

Zenbooky jsous třeba lehké a mají touch, ale já už bych si Zenbook znovu nekoupil - je tam kurvítko na baterce takže je potřeba za 2 roky a něco vyměnit (a ten layout klávesnice nic moc). Upřímně v této velikosti ta klávesnice stejně bude pro vrabce - všechno příliš blízko u sebe.

« Odpověď #5 kdy: 20. 04. 2025, 17:06:10 »
Tak RJ45 psal jako volitelné, Takže hlavně je otázka legacy USB A. S redukcemi souhlasím.

mikrom

• 378
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20. 04. 2025, 17:47:26 »
Najst tak maly notebook s RJ45 je zriedkave.
Ak by stacil o nieco tazsi t.j. 1,3 kg tak napr.
https://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-p14s-gen-5-black-d12686353.htm

RDa

• 2 911
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 20. 04. 2025, 18:42:30 »
Spis jestli by si nemel poridit dve zarizeni.. nenapada me proc by nekdo chtel kombinaci "RJ45 + touch"

A proc vlastne nekdo chce RJ45? to lze resit adapterem do USB3 (a bude to klidne vice nez 1GbE kterym konci vestavene sitovky), anebo dockem - a u toho docku pak resim treba video vystupy.

dr_ak

« Odpověď #8 kdy: 20. 04. 2025, 20:38:45 »
A což starý dobrý prťavý GPD Pocket?

https://gpd.hk/gpdpocket4 , https://gpd.hk/gpdpocket31125g4

(edit: aha, ty USB jsem nekontroloval.... )

« Odpověď #9 kdy: 22. 04. 2025, 09:26:21 »
Koukni na Lenovo Yoga 14". Ten by naprostou většinu parametrů splňovat mohl. Akorát je krapet těžší - má 1,32 kg.
https://www.alza.cz/lenovo-yoga-9-2-in-1-14ill10-celokovovy-d12821277.htm

« Odpověď #10 kdy: 22. 04. 2025, 13:43:03 »
Najst tak maly notebook s RJ45 je zriedkave.
Ak by stacil o nieco tazsi t.j. 1,3 kg tak napr.
https://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-p14s-gen-5-black-d12686353.htm

Mám ho v práci, je to slušný stroj.

« Odpověď #11 kdy: 22. 04. 2025, 15:11:29 »
Panasonic Let's Note jsou lehke a maji hodne portu.

« Odpověď #12 kdy: 22. 04. 2025, 15:27:38 »
Nevím co chceš slyšet?!

Chceš konkrétní model?
Co ti brání dojít do nějakého obchodu s počítači a zeptat se tam, ev. vybrat z nabídky?

Toto je poradna, ale ne levný pomocník, vyhledávač a já nevím co ještě.
Tady nejsou obchodníci!

Tvé požadavky vůbec nejsou standardní, a vyžaduje to docela dost úsilí a stejně se nikdo nikomu nezavděčí.

Spíš si myslím, že by tvůj dotaz zde měl znít: "mám takovýto notebook, mám tam takový Linux a nefunguje mi zvuková karta"

Jinak si tedy myslím, že notebook který bude mít malý display tak určitě nebude mít ethernet port!
A kontrolovat pro tebe kde je klávesa DEL mi tedy přijde dost ujeté.
Kromě toho ti tam chybí cena, nebo alespoň rozpětí, protože bez tohoto parametru je jakýkoliv výběr úplně k ničemu.

« Odpověď #13 kdy: 22. 04. 2025, 17:17:12 »
Nevím co chceš slyšet?!

Chceš konkrétní model?
Co ti brání dojít do nějakého obchodu s počítači a zeptat se tam, ev. vybrat z nabídky?

Toto je poradna, ale ne levný pomocník, vyhledávač a já nevím co ještě.
Tady nejsou obchodníci!

Tvé požadavky vůbec nejsou standardní, a vyžaduje to docela dost úsilí a stejně se nikdo nikomu nezavděčí.

Spíš si myslím, že by tvůj dotaz zde měl znít: "mám takovýto notebook, mám tam takový Linux a nefunguje mi zvuková karta"

Jinak si tedy myslím, že notebook který bude mít malý display tak určitě nebude mít ethernet port!
A kontrolovat pro tebe kde je klávesa DEL mi tedy přijde dost ujeté.
Kromě toho ti tam chybí cena, nebo alespoň rozpětí, protože bez tohoto parametru je jakýkoliv výběr úplně k ničemu.

frame.work 12 má možnost rj45

nechápu proč trolíš diskuzi, nic jsi do ní nepřidal jen kecy

požadavky na klávesnici spousta lidí ignoruje, proto jsme tam kde jsme s klávesnicí notebooku téměř u všech modelů ntb

« Odpověď #14 kdy: 22. 04. 2025, 19:54:34 »
Pro: Henek
A co je to za šmejd co nabízíš?

Když dáš do konfigurátoru parametry, tak ti nic nevyskočí. Prostě to co chce, neexistuje.

Nejbližší typy je za 35 tisíc
21BQS7XE00 - Lenovo ThinkPad X/X13 G3/i5-1235U/13"/WUXGA/T/16GB/256GB SSD/UHD/W11P down/Black/3R, ale ani ten není skladem. A dodání bůhví jestli bude. A u Linuxu není plná podpora, to je ale známý fakt.
Ale jinak je ještě toto provedení v Yoga (překlápěcí display) za 58 tis, ale ani to není skladem, a nebude 2 měsíce.

https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/ThinkPad/ThinkPad_X13_Gen_3_Intel/ThinkPad_X13_Gen_3_Intel_Spec.pdf

Principiálně ale je nejlepší dojít do krámu, ať udělají požadavek na atyp, protože u X13 by to snad mělo projít. Za 3 dny zná cenu. A za 5-6 týdnů ho může mít doma. Ale minimální objednávka je asi 3 tis. USD.
Samozřejmě to bude kompromis, protože ethernet tam prostě nedáš ani za zlaté prase.

Takže máš pravdu, moc jsem neporadil.
Tak závěrem
TAKOVÝ NOTEBOOK NEEXISTUJE
Respektive musí ubrat požadavky a podmínky.

Hlavní problém je váha (nutný požadavek do 1,2kg) to je spíše na tablet, ale u toho tedy zcela jistě ani nerozchodí Linux.