Jak se zbavit problémového kolegy?

Re:Jak se zbavit problémového kolegy?
« Odpověď #15 kdy: 15. 04. 2025, 10:50:12 »
Jak postupovat:

1. Sepíšeš jeho chování a probereš to se svým nadřízeným
2. Řekneš mu že se to nedá

A teď, začnu tou méně pravděpodobnou variantou:

- Management se zachová tak, že kolegu zpracují, dají jinam, domluví mu atp.

A teď ta pravděpodobnější varianta:

- Management to uhraje do outu a neudělá nic.

Ta poslední varianta když se stane, tak budeš vědět, že tvůj kolega má sice poruchu osobnosti, ale hlavní problém je vedení firmy, a případně pak její stakeholdeři, které nezajímá nic, než zisk.

Když to bude ta poslední varianta, musíš se bránit. Jedna z možností je, že se zdekuješ a půjdeš pryč.

« Poslední změna: 15. 04. 2025, 10:57:37 od registrovany123 »

« Odpověď #16 kdy: 15. 04. 2025, 11:05:01 »
A) buď jsi jeho šéf, pak ho prostě nechceš.
B) má svého šéfa, pak za dokončení tásků je zodpovědný ten šéf

Takhle jednoduché to bohužel vždy není. Některé firmy mají velmi plochou organizační strukturu. Zvlášť malé. Kdybych s něčím podobným přišel za naším "šéfem" (čti: majitelem firmy), řekne, ať si to mezi sebou nějak vyřešíme protože to prostě nebude chtít řešit. Stejně, jako špatně udělané úkoly. A řešit to začne asi tak v okamžiku, kdy mu na stole přistane má výpověď. Můžete samozřejmě říci, že je to tedy problém majítele té firmy (a ne malý) ale to pořád nic nezmění na tom, že je to problém i váš. A že v takovém případě není podstatně snažší odejít.

« Odpověď #17 kdy: 15. 04. 2025, 11:52:11 »

Ak je to možné, rozdeľte si roly a kompetencie čo najjasnejšie. Ideálne tak, aby ste si navzájom nemenili tickety, kód, dokumentáciu a podobne.

Napr. pri microservice architektúre si podeľte zodpovednosť za jednotlivé services a "stretávať" sa budete iba na úrovni API. Čas potom ukáže, ktoré services sú spoľahlivé a s ktorými je neustále problém.

Pri menšom monolite je to ťažšie. Skúste si ho podeliť "horizontálne" podľa funkcionality tak, aby ste sa príliš nestratávali na úrovni db modelov, services layer-u, frontend-u a podobne. Ak je projet stále v plienkach, skúste zvážiť tzv. "screaming architecture".

Hovoriť o tom s projektovým manažérom má zmysel hlavne vtedy, ak je projekt dosť veľký a on vás môže "rozsadiť". Napr. jednému z vás ponúkne možnosť preorientovať sa na niečo iné, ako napr. DevOps. Na malom projekte je to proste o tom, že kolízie medzi vami budú stále vznikať a jeden bude musieť ísť preč.

Ale inak... aj na to je na projekte manažér, aby presne toto riešil. Ak je to už vyhrotené a on to stále nevidí / nerieši, tak problém je asi v prvom rade on.

« Odpověď #18 kdy: 16. 04. 2025, 10:45:12 »
A) buď jsi jeho šéf, pak ho prostě nechceš.
B) má svého šéfa, pak za dokončení tásků je zodpovědný ten šéf

Takhle jednoduché to bohužel vždy není. Některé firmy mají velmi plochou organizační strukturu. Zvlášť malé. Kdybych s něčím podobným přišel za naším "šéfem" (čti: majitelem firmy), řekne, ať si to mezi sebou nějak vyřešíme protože to prostě nebude chtít řešit. Stejně, jako špatně udělané úkoly. A řešit to začne asi tak v okamžiku, kdy mu na stole přistane má výpověď. Můžete samozřejmě říci, že je to tedy problém majítele té firmy (a ne malý) ale to pořád nic nezmění na tom, že je to problém i váš. A že v takovém případě není podstatně snažší odejít.

A ani takto jednoduché to není. Některé firmy žádnou plochou strukturu nemají, jsou to velké firmy, a toxickou osobu protěžují schválně, aby na druhé tlačili. Zcela běžně se vyskytující věc. Viz Dilbert.

CPU

• 1 054
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 16. 04. 2025, 10:48:47 »
Má pravdu kolega tady:
A ani takto jednoduché to není. Některé firmy žádnou plochou strukturu nemají, jsou to velké firmy, a toxickou osobu protěžují schválně, aby na druhé tlačili. Zcela běžně se vyskytující věc. Viz Dilbert.

Buď ho najmou schválně NEBO jim je lidsky blízký (taky magor jako manažer) NEBO ho vyhodit by znamenalo, že udělali chybu...
« Poslední změna: 16. 04. 2025, 10:52:29 od CPU »

« Odpověď #20 kdy: 16. 04. 2025, 20:13:56 »
... po necelem roce ve firme je to s nim utrpeni. nejake stredne slozite tasky zvladal jakz takz, ale je to cim dal tim horsi. vytvari chaos, testovaci instrukce jsou pro nej nesmysl, obvinuje me z toxickeho chovani k nemu...
Co takhle dojít za tvým šéfem, že s tím kolegou máš problém, moc na něj nenadávat, ale že s ním nelze spolupracovat a rozhodl ses, že když nepůjde on, tak podáš výpověď ty? A někde v závětří počkat, až bývalý kolega udělá takovou botu, že ho vyhodí a tebe přijmou zpátky?

« Odpověď #21 kdy: 16. 04. 2025, 20:16:42 »
... po necelem roce ve firme je to s nim utrpeni. nejake stredne slozite tasky zvladal jakz takz, ale je to cim dal tim horsi. vytvari chaos, testovaci instrukce jsou pro nej nesmysl, obvinuje me z toxickeho chovani k nemu...
Co takhle dojít za tvým šéfem, že s tím kolegou máš problém, moc na něj nenadávat, ale že s ním nelze spolupracovat a rozhodl ses, že když nepůjde on, tak podáš výpověď ty? A někde v závětří počkat, až bývalý kolega udělá takovou botu, že ho vyhodí a tebe přijmou zpátky?

jasne tohle vsechno s sefikem resime.

spis jsem myslel jestli nekdo ma stejne silenou zkusenost a jak to sam prozival a resil.

« Odpověď #22 kdy: 16. 04. 2025, 20:59:59 »
Ano, mam bezpocet takovych zkusenosti. Nejvic se vzdy vyplatil naprosto chladny pristup, dokumentovani toxickeho chovani (doslova screenshoty ze Slacku, z merge requestu apod.), zadne hadky.

Pak je moznosti nekolik:

1. mit spojence, idealne nadrizeneho, s kym to resis prubezne
2. pokud spojence nemas nebo jsou vsichni na nizsi urovni (tudiz nedokazi vyhodnotit technicke preslapy), jit po nasbirani dostatecneho materialu na HR

Urcite se nevyplati na toho druheho jakkoliv utocit. Naopak je nejlepsi vse resit v klidu a klidne se pri tom tvarit i trochu naivnr. A to hlavne proto, ze si casto ten druhy mysli, ze ma navrch a podceni "nepritele". Kdezto kdyz se od zacatku utoci, ten druhy zacne vymyslet daleko sofistikovanejsi uskoky, az se v tom nikdo nevyzna a vyhodi vas oba.

Pak to pusobi i lip u nejakeho "soudu": HR nebo sef si rekne, ze ty's nic neeskaloval a jen jsi chtel zlepsit produkt.

Nejidealnejsi je jasne vysvetlit svuj postoj psanou formou a pak klidne akceptovat reseni toho druheho: kazdy pochopi, ze mas technicky navrch, ale proste se nechces dohadovat, kdyz pak to druhe reseni pohori, muzes jasne demonstrovat, ze jsi mel pravdu

« Odpověď #23 kdy: 18. 04. 2025, 08:56:26 »
A proč by měl odcházet on?
A bez lítého boje?
Proč ustupovat neřádům?

Není ostuda prohrát, pokud:
- se pořádně poučíš nebo
- bojuješ pořádně nebo
- prohrou nezvítězíš

Každý boj je potřeba dobře načasovat.
Dobrý bojovník si připraví půdu pro boj, vybere si místo, čas a prostředky.
Nikdy nebojuje v situaci, kdy to pro něj není výhodné.

Dělat věci jako idiot VS profesionálně.
Myslet si, že spor jen tak vyhraješ s náhodným zakvičením, to je jako si myslet, že junior programátor může dobře navrhnout a naprogramovat robustní systém. Jeden z dvaceti možná jo, ale stačí ti šance jedna ku dvaceti?

Bylo to tu zmíněno:
- vše dokumentovat do tiketů
- namazat mu schody, např. šikovně zveličovat jeho pochybení se slovy "víme, jakou dělá Jirka práci, ale zkusím to nějak zachránit"
- dát mu kekeš práci, ve které se uvaří, aby ho pohřbila QA nebo zákazníci
- když někdo řekne, že jsi ho měl pohlídat, tak máš mantru "zachráním 90% věcí, ale s tím kolik toho načuní, nemůžu zachránit všechno"
- čekat na vhodnou chvíli, až to na něj vybalí zákoš, konečně zasadit finální úder

Možná ti to přijde kruté, ale pokud proti tobě jede nějakou strategii, přece nebudeš chodit kňíkat do růžku...

Chápu těch několik unikátních pozic v zemi, ale stojí tohle všechno za nějako běžnou pozici?

CPU

• 1 054
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 18. 04. 2025, 09:31:43 »
Chápu těch několik unikátních pozic v zemi, ale stojí tohle všechno za nějako běžnou pozici?

Když ti ženskou začne mlátit parta nepřizpůsobivých, taky to necháš být, protože to je běžná ženská a stejných je všude hafo?

Ano, je to hlavně o principu "nenechat si s**** na hlavu", což jistá sorta lidí ale nikdy nepochopí, protože vždy uteče.

Pokud tě práce nebaví a chceš jí změnit, tak jí změň, to je legitimní důvod. A skutečně, důvodem může být i to, že najmou nějakého takového obejdu. Zbabělost může být i tvrdnutí v práci, kde jen hniješ a kterou se bojíš opustit.

Ale pokud tě práce baví a máš to tam rád, měl bys skutečně zabojovat. Samozřejmě neříkám, že to má být boj na život a na smrt, že mu máš zapálit auto a vypít pivo v ledničce. Můžeš v určitou chvíli zjistit, že už ten boj nemá smysl a skončit. Ale rozhodně bys nikomu, kdo jde proti tobě, neměl nic nechat zadarmo. Protože až odejdeš, bude na tebe házet hromady problémů a nakydá na tebe i svoje chyby.
« Poslední změna: 18. 04. 2025, 09:37:06 od CPU »

« Odpověď #25 kdy: 18. 04. 2025, 16:23:36 »

Když ti ženskou začne mlátit parta nepřizpůsobivých, taky to necháš být, protože to je běžná ženská a stejných je všude hafo?

Ano, je to hlavně o principu "nenechat si s**** na hlavu", což jistá sorta lidí ale nikdy nepochopí, protože vždy uteče.

Pokud tě práce nebaví a chceš jí změnit, tak jí změň, to je legitimní důvod. A skutečně, důvodem může být i to, že najmou nějakého takového obejdu. Zbabělost může být i tvrdnutí v práci, kde jen hniješ a kterou se bojíš opustit.

Možná jsem v životě viděl až příliš lidí zoufale betonujících svoji pozici, proto spíše preferuji flexibilitu.

Osobně mi přijde, že se pracovní trh v ČR proměnil, navíc je už cca 15 let svobodný přístup na evropský pracovní trh.

Asi oba chápeme, že neexistuje univerzální odpověď, kdy boj přijmout a kdy je naopak řešení být flexibilní......ne?

« Odpověď #26 kdy: 18. 04. 2025, 20:08:38 »
A co když jste narcisové oba?
Pokud to v komunikaci hapruje tak s jakou jistotou můžu tvrdit že chyba je na druhé straně a ne na mojí?
Anebo je chyba někde uprostřed.
Kdysi se mi líbil seriál IT Crowds. Díl kdy podřízení nové šéfky si chtěli na ní stěžovat nejvyššímu. Přišli k nejvyššímu a ten zrovna telefonicky vyhodil jedno oddělení protože nepracuje jako tým. Pak se na ně obrátil se slovy jak je pro něj důležitá týmová práce a proč vlastně přišli :-D.

to jsem si taky myslel, ale podle ruznych testu co jsem si zkusil, tak mam nejake kousicky z egoismu, narcisismu, ale neni to moje hlavni definice. za to kolega je asi cisty narcis.

tymova spoluprace je mozna pokud kazdy chce spolupracovat, narcista nechce.
a klidne by mohl pracovat sam jako nezavisla jednotka, ale tam zase nedokaze prijmout zodpovednost a dotahnout
task sam ke zdarnemu konci.

« Odpověď #27 kdy: 20. 04. 2025, 20:51:09 »
Já teda nemám moc vysoké EQ, takže všechno řeším přes vysoké IQ (naměřeno 142). Takže:

Zjistit přesně, co se po mne chce. Nikoliv ústně, ale na papíře (s ručním podpisem zadavatele), v elektronicky podepsaném emailu, bugzille nebo jiném ticketovacím systému. Ale chci to mít zadáno od někoho jiného, já za zadání mé práce vůbec nejsem odpovědný (ani ze zákona, které vždy k dané práci znám).

Potom splním zadání přesně. Ne ojebáním, nic takového. Když jsem programoval v ANSI C (verze cca z roku 1988), tak jsem měl kompilátor nastavený na Warning: All (gcc -Wall) a při kompilaci jsem měl 0 warningu. Exe (nebo LFE na linuxu) soubor vždy pracoval. Takto ve všech prog. jazycích, postupně Delphi (hints, info, warning nastaveno jako error), C, Python (linter), Golang (ten už program ani nezkompiluje a tvrdě vyžaduje vyřešit všechno). Pokud se podaří program zkompilovat, 0 chybových hlášek, tak je funkční dle zadání.

V občanském životě totéž. Znát zákony České republiky, znát své povinnosti (a je jich mnohem méně, než si lidé "z ulice" myslí). Tyto povinnosti lze splnit do tří dnů do roka (pojištění, daně). V nejhorším ze zajde s papírem na poštu pro razítko z CzechPointu, pokud zrovna nejde elektronické zadávání. Stejně tak je dobré znát zákonu z důvodu toho, abych věděl co nedělat. Třeba na veřejně přístupných místech nezasahovat do elektrické instalace, i když to umím, čistě jen proto, že nemám platný papír od TIČR. Takže ve správě SVJ vždy volám externího elektrikáře, který se na mě podívá, jak montuju 3x jistič, změří a dá mi papír s červeným razítkem TIČR.

Pokud mi někdo něco vytkne, tak mne se to jako skoro autistu vnitřně vůbec nedotkne. Můžu kdykoliv dát výpověď, protože vím, kolik peněz mám na účtu a vím, jaké jsou mé povinné náklady na život (hypo + náklady na byt (voda, ele, topení) + jídlo). Vždy mi v kapse každý měsíc zbude třeba 30tis. navíc (což je cca 3x tolik, než povinné náklady). Které nechám na účtu, protože každý měsíc nic nového takto drahého stejně není.

Pokud potom do práce přijde kolega, který mě štve (a to už musí být fakt extra třída), tak dám výpověď, protože vím, že mám na účtu peníze na 3 roky kompletně bez příjmů a už vůbec s šéfem neřeším co s novým kolegou. To je práce šéfa a pokud to po mém upozornění na papíře s podpisem neumí vyřešit, tak já už tam být vůbec nemusím (neschopný šéf a neschopný kolega). Už jsem to tak v životě udělal 3x a vždy jsem si našel práci ne proto, že jsem neměl peníze, ale čistě proto, že lidi kolem mne štvalo, že oni chodí do práce a já ne. :)

A to je kompletní návod. Znát své povinnosti, vyhnout se nelegální aktivitě, znát náklady a vše vyřešit. Je to mnohem méně práce než si lidé myslí a potom už jen volno. Pracovní a nutné soukromé aktivity (údržba bytu a auta) jsou max na 4h denně.

« Odpověď #28 kdy: 22. 04. 2025, 09:43:12 »
1. mit spojence, idealne nadrizeneho, s kym to resis prubezne

Pozor na to, aby ten nadřízený nebyla náhodou osoba, která toho toxického protěžuje schválně. Třeba proto, aby jsi právě za tím nadřízeným přišel škemrat o pomoc.

« Odpověď #29 kdy: 24. 04. 2025, 17:25:14 »
Pokud mi někdo něco vytkne, tak mne se to jako skoro autistu vnitřně vůbec nedotkne. Můžu kdykoliv dát výpověď, protože vím, kolik peněz mám na účtu a vím, jaké jsou mé povinné náklady na život (hypo + náklady na byt (voda, ele, topení) + jídlo). Vždy mi v kapse každý měsíc zbude třeba 30tis. navíc (což je cca 3x tolik, než povinné náklady). Které nechám na účtu, protože každý měsíc nic nového takto drahého stejně není.

Pokud potom do práce přijde kolega, který mě štve (a to už musí být fakt extra třída), tak dám výpověď, protože vím, že mám na účtu peníze na 3 roky kompletně bez příjmů a už vůbec s šéfem neřeším co s novým kolegou. To je práce šéfa a pokud to po mém upozornění na papíře s podpisem neumí vyřešit, tak já už tam být vůbec nemusím (neschopný šéf a neschopný kolega). Už jsem to tak v životě udělal 3x a vždy jsem si našel práci ne proto, že jsem neměl peníze, ale čistě proto, že lidi kolem mne štvalo, že oni chodí do práce a já ne. :)

Jak ti může zbýt 30k, načež píšeš, že to je 3x tolik, než povinné náklady? To mi chceš říct, že máš náklady 10k měsíčně? To bydlíš nejpíše s rodiči v mamhotelu. Já bez auta mám náklady 28 000,-