Jak se zbavit problémového kolegy?

Jak se zbavit problémového kolegy?
« kdy: 13. 04. 2025, 17:11:24 »
udelal jsem nejvetsi chybu, ze jsem prijal noveho kolegu.
mel by to byt senior jako ja a je dokonce i trosku starsi nez ja.
ze zacatku vypadal celkem v pohode, ale po necelem roce ve firme je to s nim utrpeni.
nejake stredne slozite tasky zvladal jakz takz, ale je to cim dal tim horsi.
vytvari chaos, testovaci instrukce jsou pro nej nesmysl, obvinuje me z toxickeho chovani k nemu.
ja jsem to zanalyzoval, pouzil jsem i ai na analyzu nasi komunikace a vysla z toho narcisticka porucha osobnosti.
ted uz se snazim jen o to aby odesel a zachranil jsem projekt od jeho chaosu.
povedlo se vam podobneho kolegy zbavit? omezuju komunikaci jen na technicke temata a uplne nejnutnejsi komunikaci.

McFly

• 613
    • Zobrazit profil
Re:sileny kolega
« Odpověď #1 kdy: 13. 04. 2025, 17:30:49 »
Byl přijat na dobu neurčitou nebo na dobu určitou, třeba jeden rok, jak bývá zvykem?

CPU

• 1 052
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13. 04. 2025, 17:44:38 »
Osoba A může být toxická vůči osobě B, ale nemusí být toxická vůči osobě C.
Jinými slovy, vždycky najdeš někoho, koho budeš nenávidět a kdo bude nenávidět tebe, ale jiní lidé s ním budou mít neutrální nebo pozitivní vztah a nebudou chápat, proč máte problém.

Pokud je to ženská, často ti nezbude nic jiného než jí Voš....protože oproti babě máš méně nástrojů.

Na řešení takových vztahů fungují už odpradávna násilí resp. stačí verbální násilí.
Jinými slovy, pohádáte se, opřeš se do konfliktu a nastolíš dominanci.
Z takového souboje vždy jeden pes uteče se staženým ocasem.
Důležité je, abys měl právo a až to bude řešit management, tak jsi mohl říct, že to je v zájmu firmy, že tě to unavuje atd...

Pokud budeš na konflikt připravený a zaskočíš ho, můžeš nastolit i dominanci vůči jinak silnějšímu soupeři. Někdy se takovou hádkou "vyčistí vzduch", tedy určí neformální postavení a pak se třeba i začnete kamarádit.

Taly klidně možné, že se tě ten kolega chce zbavit a aplikuje na tebe "fuck-off" strategii.
To je validní strategická metoda jak někoho buď vyštípat z firmy nebo týmu.
Případně to může být i jiná softskillová metoda aplikovaná s určitým cílem.

Strategií je celá řada, ale vyžadují poměrně vysoký stupeň EQ a přitom si ty věci nepřipouštět. Jinými slovy, čím větší svině to je a méně zábran má, tím lepší ten někdo v takových hrách může být. Skutečně je možné, že tě nesnáší (to nemusí být ničím podložené) a jen se tě chce zbavit nebo tě přeskočit, udělat si z tebe svojí dě... ;) třeba se začal cítit silný v kramflecích, ve firmě se rozkoukal a teď chce pokračovat v karierním růstu a rozpínání.

Jsou lidé, kteří mají potřebu prostor okolo sebe opanovat.
« Poslední změna: 13. 04. 2025, 17:49:11 od CPU »

« Odpověď #3 kdy: 13. 04. 2025, 18:22:18 »
hm, jestli te obvinuje z toxickeho chovani, tak to skonci "on nebo ty".

Kluk, co je invalidni, takhle 1 rok snasel "toxicke chovani" noveho japonskeho kolegu (neni to poprve, co jsem slysel, ze casto maji problem s treba chybejici rukou atd). Po roce manipulaci, podrazu, promyslenem zadrzovani informaci (nesmite verit japonskym serialum, japonci o tymove hre neslyseli) skoncil Cech, protoze nastavoval druhou tvar zatimco nemecky sef naslouchal japonci.

Od te doby opakovane place, ze mel hned jit za HR hned na zacatku.

Re:Jak se zbavit problémového kolegy?
« Odpověď #4 kdy: 13. 04. 2025, 20:14:05 »
dost jsem si toho nacetl, ze s narcistou se nesmi diskutovat a projevovat emoce.
takze s nim provozuji jen chladnou praktickou diskuzi o pracovnich vecech, bohuzel i v pracovnich
zalezitostech dokaze vytvorit chaos, neporozumeni az do te miry, ze je nektere ukoly znova fixovat
a tohle je na tom to nejhorsi.
nastesti vsechno dokumentuju, abych mel argumentaci k jeho vyhozeni.

« Odpověď #5 kdy: 14. 04. 2025, 12:48:15 »
Joo to jsem zazil. A doslo to do faze, ze jsem opravdu byl odhodlany odejit sam pokud neodejde on.
Moje metoda byla naprosto otevrene, ale porad "ve slusnosti" s nim komunikovat o tom, ze je neschopnej a ze to tak nejde...
A to dokumentovani je fajn, ale taky bych to rovnou delal verejne...
Ja sem treba mel zvlastni label v jire kterej sem flaknul na vsechno co sem po nem musel predelavat, dodelavat, prevzit na zadost klienta a podobne...
A vzdycky sem to tam okomentoval ... co bylo spatne a co sem musel udelat ja a kolik me to stalo casu....
A kdyz se pak zakaznim nebo sef ptal co se deje, ze si na me stezuje, tak sem odkazal na report z jiry kde bylo jasne videt, ze kdyby kolega neexistoval tak bysme byly schopny toho udelat vic za kratsi dobu...

Nemuzu rict, ze by to nakonec zafungovalo, protoze nez ho vyhodili tak stihnul odejit sam... ale nic jineho poradit neumim...

« Odpověď #6 kdy: 14. 04. 2025, 17:32:14 »
Musíš to řešit o úroveň výš, pokud to nepůjde vyřešit tak asi utéct. Práce je dost.

CPU

• 1 052
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14. 04. 2025, 17:57:58 »
A proč by měl odcházet on?
A bez lítého boje?
Proč ustupovat neřádům?

Není ostuda prohrát, pokud:
- se pořádně poučíš nebo
- bojuješ pořádně nebo
- prohrou nezvítězíš

Každý boj je potřeba dobře načasovat.
Dobrý bojovník si připraví půdu pro boj, vybere si místo, čas a prostředky.
Nikdy nebojuje v situaci, kdy to pro něj není výhodné.

Dělat věci jako idiot VS profesionálně.
Myslet si, že spor jen tak vyhraješ s náhodným zakvičením, to je jako si myslet, že junior programátor může dobře navrhnout a naprogramovat robustní systém. Jeden z dvaceti možná jo, ale stačí ti šance jedna ku dvaceti?

Bylo to tu zmíněno:
- vše dokumentovat do tiketů
- namazat mu schody, např. šikovně zveličovat jeho pochybení se slovy "víme, jakou dělá Jirka práci, ale zkusím to nějak zachránit"
- dát mu kekeš práci, ve které se uvaří, aby ho pohřbila QA nebo zákazníci
- když někdo řekne, že jsi ho měl pohlídat, tak máš mantru "zachráním 90% věcí, ale s tím kolik toho načuní, nemůžu zachránit všechno"
- čekat na vhodnou chvíli, až to na něj vybalí zákoš, konečně zasadit finální úder

Možná ti to přijde kruté, ale pokud proti tobě jede nějakou strategii, přece nebudeš chodit kňíkat do růžku...

« Odpověď #8 kdy: 14. 04. 2025, 19:58:11 »
jo i pracovni veci, ktere mi ten kolega pise do soukromeho chatu vzdycky nakopiruju do spolecneho teamoveho chatu, aby byla uplna dokumentace diskuze.

uz si s nim verejne pisu jenom pracovni veci ve vernem chatu a nutim ho dokumentovat vlastni praci primo do ticketu,
aby byl nucen zapisovat testovaci a reprodukcni kroky.

je to opruz, ale myslim, ze se ho podari dostat pryc.
dival jsem se na jeho zivotopis a nikde moc dlouho nevydrzel.

« Odpověď #9 kdy: 14. 04. 2025, 21:03:52 »
na tomhle jsem se mockrat spalil. nikdo dlouho nevydrzel (ale u vas je uz rok) = ma hodne zkusenosti.
rikal si, ze si ho prijal, ale spis si delal interview. JInak by si ho i vyhodil. A vyhozeni bude cely pocitech managera. Musi mit rychlou nahradu (na tvuj pocit, ze uspori penize sere pes, podstatny je, ze ve velkym podniku jeho plat koreluje s poctem podrizenym a prijit o jedno FTE je silenstvi)

jo i pracovni veci, ktere mi ten kolega pise do soukromeho chatu vzdycky nakopiruju do spolecneho teamoveho chatu, aby byla uplna dokumentace diskuze.

uz si s nim verejne pisu jenom pracovni veci ve vernem chatu a nutim ho dokumentovat vlastni praci primo do ticketu,
aby byl nucen zapisovat testovaci a reprodukcni kroky.

je to opruz, ale myslim, ze se ho podari dostat pryc.
dival jsem se na jeho zivotopis a nikde moc dlouho nevydrzel.

« Odpověď #10 kdy: 14. 04. 2025, 21:12:03 »
CPU: Já nepsal o útěku bez boje. Ale... pokud to management nezajímá, tak bych se prostě poohlédnul jinde, kde to bude lepší a při té příležitosti si ještě řekl o víc. Nemá cenu se v životě srát s idiotama - já jsem vždycky pracoval úplně v klidu a toto co bylo tady popsané mi přijde jako neuvěřitelný nápor na hlavu... Vždycky existuje lepší místo.

« Odpověď #11 kdy: 15. 04. 2025, 01:03:09 »
A co když jste narcisové oba?
Pokud to v komunikaci hapruje tak s jakou jistotou můžu tvrdit že chyba je na druhé straně a ne na mojí?
Anebo je chyba někde uprostřed.
Kdysi se mi líbil seriál IT Crowds. Díl kdy podřízení nové šéfky si chtěli na ní stěžovat nejvyššímu. Přišli k nejvyššímu a ten zrovna telefonicky vyhodil jedno oddělení protože nepracuje jako tým. Pak se na ně obrátil se slovy jak je pro něj důležitá týmová práce a proč vlastně přišli :-D.

« Odpověď #12 kdy: 15. 04. 2025, 08:23:32 »
A co když jste narcisové oba?
Pokud to v komunikaci hapruje tak s jakou jistotou můžu tvrdit že chyba je na druhé straně a ne na mojí?
Anebo je chyba někde uprostřed.
Kdysi se mi líbil seriál IT Crowds. Díl kdy podřízení nové šéfky si chtěli na ní stěžovat nejvyššímu. Přišli k nejvyššímu a ten zrovna telefonicky vyhodil jedno oddělení protože nepracuje jako tým. Pak se na ně obrátil se slovy jak je pro něj důležitá týmová práce a proč vlastně přišli :-D.

to jsem si taky myslel, ale podle ruznych testu co jsem si zkusil, tak mam nejake kousicky z egoismu, narcisismu, ale neni to moje hlavni definice. za to kolega je asi cisty narcis.

tymova spoluprace je mozna pokud kazdy chce spolupracovat, narcista nechce.
a klidne by mohl pracovat sam jako nezavisla jednotka, ale tam zase nedokaze prijmout zodpovednost a dotahnout
task sam ke zdarnemu konci.

CPU

• 1 052
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 15. 04. 2025, 08:36:36 »
a klidne by mohl pracovat sam jako nezavisla jednotka, ale tam zase nedokaze prijmout zodpovednost a dotahnout task sam ke zdarnemu konci.

A) buď jsi jeho šéf, pak ho prostě nechceš.
B) má svého šéfa, pak za dokončení tásků je zodpovědný ten šéf

« Odpověď #14 kdy: 15. 04. 2025, 09:29:58 »
Jestli je na tvé "úrovni" není tvojí starostí aby ses o něj staral!
Máš, resp. oba máte nadřízené(ho), jejich problém.
Ty jsi ho vybral?! Tak by měli ale vyhodit tebe! Pakliže říkáš že je odborně méně zdatný, protože tě majitel zcela jistě pověřil aby jsi vybral někoho z požadovanými vlastnostmi. A ty jsi se na to vykašlal, a nebo jsi to odfláknul. A nebo s tím nemáš zkušenosti a pouze si je namlouváš.

Všechno ostatní, zvláště ty omáčky jsou kecy.
Buď vám nefunguje systém úkolování a vyhodnocování, a nebo v tom máte šílený chaos.

V konečné fázi to může být tak že jeden neumí programovat a druhý neumí řídit.

Takže máš na výběr. Jestli se ti to nelíbí tak odejdi.
Ale neřeš někoho jiného, co jsi to za "profíka"

Tedy vycházím z toho, že nejsi jeho zaměstnavatel a že zde tedy pouze nefňukáš, že mu nechceš dát odstupné atd.