Daňová optmalizace

Daňová optmalizace
« kdy: 13. 04. 2025, 08:04:54 »
Ahoj, potřeboval bych poradit s místními IT guru, které také postihlo „suffering from success“...

Posledních pár let se věnuji IT konzultacím a minulý rok jsem dosáhl hranice 2 milionů ročně. Letos se mi podařilo získat dalšího klienta, od kterého bych měl získat zakázky v hodnotě dalších 1–2 milionů za rok. Když jsem si to zadal do OSVČ kalkulačky, tak mi daně a odvody vyšly přes 1 milion korun, což samozřejmě státu platit nechci... Jak jste to řešili?

Napadlo mě založit si ke živnosti i s.r.o., ale i v té s.r.o. při vyplácení mzdy pro jednatele, řekněme 100 000 Kč, je efektivní zdanění s odvody na konci okolo 40 %... Máte na to nějaký „fígl“?

PS: Do vězení se bojím jít. 

hknmtt

• 274
    • Zobrazit profil
Re:Daňová optmalizace
« Odpověď #1 kdy: 13. 04. 2025, 08:43:17 »
Je mnoho sposobov, hlavne ak do toho zapojime aj zahranicie. I ked popravde uz som sa nejaky cas o tieto veci nezaujimal, takze si nepametam uplne vsetko. Ale spomeniem dva:

1. das sa ako oficialne nezamestnany(v SR tak nemusis platit socialku, neviem ako v CZ, a platis len minimalnu zdravotnu), zlozis sro, budes v nej konatelom bez odmeny a na konci roku si vyberies podiel na zisku, ktory zdanis ako jednorazovy prijem. I ked vykonavas pracu pre firmu bez pracovnej zmluvy, tvoja vyplata je prave podiel na zisku, takze to nie je praca na cierno a tym, ze si vyplatis len jednu vyplatu sa to nemoze povazovat ako zavysla cinnost, ktora by vyzadovala pracovnu zmluvu, pripadne danovy aby to vnimal ako obchadzanie dani. Tu platis 15% zrazkovu dan, ktoru odvedie firma v ramci vyplaty podielu, takze ty dostanes cisty zisk uz.

2. zaloz akciovu spolocnost, kde budes jedinym akcionarom. Kazda krajina ma rozne podmienky na kapital, vedenie uctovnictva, pripadne organizacne podmienky. Napriklad Cyprus nema koncept srociek takze kazda firma je akciovka. Problem je, ze vyzaduje lokalne sidlo a sekretara, ale su na to sluzby. V tomto pripade si na konci roku vyplatis dividendu, co je stale podiel na zisku, ale tym ze je to akciovka, tak sa to vnima odlisne. Dividendy su v CZ danene 15% a ziadna socialka ani zdravotna do toho nejdu.

3. zase cez akciovku ale s tym, ze raz za tri roky tvoja akciovka od teba odkupi tvoje akcie. Tym ze ubehly 3 roky je to prijem kompletne oslobodeny od dani. V SR je to jeden rok, takze by si to mohol docielit zmenou prechodneho pobytu do SR a byt SR danovym rezidentom, ale myslim ze v SR musi ist o akciovku, ktora je verejne obchodovana(neviem ako v CZ). Zaroven vsak akciovka emituje nove akcie, ktore v daka zakladatelskej listine dostanes aby sa zabranilo rozpusteniu podielu. Cize dostanes 100 novych akcii kazde 3 roky a firme predas naspet 100 predoslych akcii. Nie je to uplne idelany sposob, ale tu to moznost ist touto cestou.

4. Zmen si danovu rezidenciu do UAE, kde je teraz myslim 9% dan ak robis biznis v UAE a prekrocis obrat 1M AED. Ak si pametam spravne, na udrzanie rezidenice staci 3x rocne ist cez ich letisko, clovek tam realne nemusi byvat.

Ono v praxi sa daju dane optimalizovat primarne dvoma sposobmi - vyplacanie penazi v ramci dlhej periody(cize nie tyzdenne/mesacne, duplom nie na zaklade pracovnej zmluvy, bavime sa aspon o roku - a viac) alebo nie formou vymeny prace za uplatu(takze sa bavime o ceninach a aktivach).
« Poslední změna: 13. 04. 2025, 08:49:17 od hknmtt »

« Odpověď #2 kdy: 13. 04. 2025, 09:40:26 »
Piš to na manželku/deti/rodice.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

vcunat

• 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 13. 04. 2025, 10:02:07 »
„suffering from success“...

Strašné utrpení.

« Odpověď #4 kdy: 13. 04. 2025, 11:51:42 »
No já nevím, většina těchto triků vyžaduje trochu jiné peníze než $130k ročně.

Tedy možná kromě té varianty "hobo-jednatel", ale tam bych to neriskoval - momentálně je to ok, ale až po volbách Andrej zaúkoluje úřady aby mu našli 20000 podvodníků, budeš v první linii.

« Odpověď #5 kdy: 13. 04. 2025, 11:52:55 »
Gratulujem :)

Najlepšie je asi nájsť si zbehlého účtovníka. Tu je môj (neodborný) vhľad. Budem písať v kontexte Slovenska, ale predpokladám, že v Česku je to podobné.

Myslím, že OSVČ z toho pri týchto príjmoch vychádza najhoršie.

• Platíš vysokú daň zo zisku, sociálne aj zdravoté odvody a nespadáš do limitov pre nejaké zmysluplné úľavy.
  • Asi jediná optimalizácia sú výdavky. Ľudia si kúpia a odpisujú auto, robia pracovné cesty / cestovné výkazy, riešia diéty, stravné lístky... Nič moc.
  • Nejaké možnosti ešte ponúka Autorský zákon. Napr. príjmy z licencií sa posudzujú inak ako dodanie tovaru / služby.

Pri SRO je aspoň nejaká flexibilita navyše:

• Sám si určíš typ a rozsah svojho pracovného pomeru a mzdu. To má dopad na výšku odvodov.
  • Nevyplatený zisk si potom môžeš vyplácať ako dividendy. Tiež sú z toho odvody, ale vychádza to lepšie.
  • Ak treba, niečo si vieš vybrať ako hotovosť do pokladne (ale toto nie je dlhodobo udržteľná cesta).
  • Niečo sa dá vytĺcť zo vzťahu SRO a teba ako fyzickej osoby. Napr. môžeš firme prenajímať svoje auto.
  • Zákon umožňuje ušetriť nejaké "drobné" na veciach ako vyplácanie 13. a 14. platu a podobne.

Nie je to žiadna veľká výhra, ale aspoň niečo.

« Odpověď #6 kdy: 13. 04. 2025, 12:41:49 »
vazne se chces bavit o svych danovych povinnostech na anonymnim foru? Vydelavas miliony ale nemas prachy na danoveho poradce a pravnika? Pak delas fakt neco spatne...

« Odpověď #7 kdy: 13. 04. 2025, 12:56:35 »
Ahoj, potřeboval bych poradit s místními IT guru, které také postihlo „suffering from success“...

Posledních pár let se věnuji IT konzultacím a minulý rok jsem dosáhl hranice 2 milionů ročně. Letos se mi podařilo získat dalšího klienta, od kterého bych měl získat zakázky v hodnotě dalších 1–2 milionů za rok. Když jsem si to zadal do OSVČ kalkulačky, tak mi daně a odvody vyšly přes 1 milion korun, což samozřejmě státu platit nechci... Jak jste to řešili?

Napadlo mě založit si ke živnosti i s.r.o., ale i v té s.r.o. při vyplácení mzdy pro jednatele, řekněme 100 000 Kč, je efektivní zdanění s odvody na konci okolo 40 %... Máte na to nějaký „fígl“?

PS: Do vězení se bojím jít.

Nejlíp ti poradí daňový poradce , neb nikdo tady nezná tvoji socioekenomickou situaci. Takže všechno bude v rovině obecné :

1) SRO a ŽL - kombinovat jde ale vzdy to zavání kontrolama. Nesmí být stejná činnost na ŽL a SRO, co je stejná činnost rozhoduje úředník. Takže na SRO programovat a jinde na ŽL uklízet jo , ale pro stejnou firmu pro jistotu ne. Navíc leštit schody na ŽL za mego ročně je v podstatě pozvánka na kontrolu. SRO má tolik povinností , že se bez daňaře stejně neobejdeš.

2) Zahraničí - v tvých předpokládaných příjmech nedává v TCO smysl.

3) Spolupracující osoba - podle mne v tvých částkách nejlepší možnost, jen si dej pozor na to že spolupracující osobou nesmí být:

-  dítě, které nemá ukončenou povinnou školní docházku, resp. ji má dokončenu, ale je na něj uplatněno daňové zvýhodnění, tedy sleva na dítě
-  manžel či manželka, na kterého/kterou je uplatněna sleva na manžela
-  nebožtík, tj. poplatník, který zemřel, přičemž platí po určitou dobu daňověprávní fikce, jako by žil
-  poplatník v režimu paušální daně, přičemž toto platí i na přerozdělující osobu

Takže pokud máš manželku/přítelkyni, šel bych touto cestou. Detaily najdeš v ZDP.
« Poslední změna: 13. 04. 2025, 13:03:48 od petrisdiver »

RDa

• 2 911
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 13. 04. 2025, 14:28:47 »
3. zase cez akciovku ale s tym, ze raz za tri roky tvoja akciovka od teba odkupi tvoje akcie. Tym ze ubehly 3 roky je to prijem kompletne oslobodeny od dani. V SR je to jeden rok, takze by si to mohol docielit zmenou prechodneho pobytu do SR a byt SR danovym rezidentom, ale myslim ze v SR musi ist o akciovku, ktora je verejne obchodovana(neviem ako v CZ). Zaroven vsak akciovka emituje nove akcie, ktore v daka zakladatelskej listine dostanes aby sa zabranilo rozpusteniu podielu. Cize dostanes 100 novych akcii kazde 3 roky a firme predas naspet 100 predoslych akcii. Nie je to uplne idelany sposob, ale tu to moznost ist touto cestou.

Ctu ze je tam limit 100K czk, takze to je vhodne jen na nejake kapesne.

Plus je zde priklad jak to ne-delat: https://www.jake-james.cz/blog/jak-zdanit-akcie