Výběr routeru pro provoz OpenWrt

Výběr routeru pro provoz OpenWrt
« kdy: 09. 04. 2025, 10:03:35 »
Zdravím,

momentálně řeším přechod na novější router - aktuální TP-Link TL-WR841ND sice pro běžnou funkci dostačuje, ale už je krapet zastaralý.

Provozuji na něm OpenWRT ve verzi 19.07, který bych rád nasadil i na novém routeru. Po provedení rešerše v cenové relaci mezi 1000 a 1500 jsem si vyhlídl dva adepty, a to
Při výběru jsem zohlednil zejména podporu WiFi 6, dualband a dostatečnou kapacitu RAM a flash paměti. V porovnání těchto dvou routerů mi lehce lépe vychází Cudy.
Ten však aktuálně podporuje OpenWRT pouze ve snapshot verzi, Netis má podporu pro aktuální verzi 24.10.

Zajímalo by mě následující:
  • Máte s těmito konkrétními routery zkušenost? Případně s jinými routery od daného výrobce?
  • Který z routerů byste spíše doporučili?
  • Máte tip na lepší router v této cenové relaci, na němž běží OpenWRT?

Díky.

Re:Výběr routeru pro provoz OpenWrt
« Odpověď #1 kdy: 09. 04. 2025, 14:25:34 »
Na vyrobci ani tak nezalezi jako spis na hardware, ja na ten Cudy W3000H cekal (mel byt uz nekdy loni) ale poridil jsem Xiaomi AX3000T coz je vicemene stejny hardware jako ten Cudy akorat nema 2.5GBit port. Me se tenhle Filogic 820 libi a je i soucasti OpenWrt One routeru takze s podporou snad nebude problem. Z tech dvou bych sel do toho Cudy.

AX3000T https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/ax3000t  je na aliexpresu cenove niz (ted ho vidim za 38EUR vcetne postovneho, v akci s kuponem jsem ho mel za 30EUR) ale ma nekolik HW revizi tak muze byt trochu  slozitejsi na instalaci nez Cudy. Ale vsechny verze jsou uz podporovany ve 24.10. Teda krome posledniho RD03v2 coz uz je uplne neco jineho. Tehdy jsem ho srovnaval s Cudy WR3000 ktery mel jen 16MB flash, to byl tehdy lepsi volba.

Skoda ze to nema USB ale to je asi schvalne aby nemuseli resit silnejsi adapter, je to proste jednoduchy levny router s malou spotrebou ktery funguje prekvapive dobre. Mam jenom 500Mbit internet takze pres wifi mi to vic nez cca 55MB/s stejne neda a 2.5Gbit port bych nevyuzil ale kdybych se rozhodoval dnes, tak bych ten WR3000H bral.

U toho Netis N6 pisou 880Hz Dual-Core CPU takze asi bude trochu slabsi nez ten Cudy WR3000/AX300T.

« Odpověď #2 kdy: 09. 04. 2025, 14:40:53 »
Ja pouzivam 21ks Asus RT-AX53U. OpenWRT bez problemu. https://openwrt.org/toh/asus/rt-ax53u
Procesor je lehce slabsi, s NATem dava jen neco pres 600mbps, ale mezi wifi-lan pres 800mbps.
Ale ja je mam v rezimu AP (+switch pro nejake pripojene zarizeni) takze bez NATu a router site je na OPNsense
Vyhodou Asus RT-AX53U je, ze je bezne dostupny v Cesku za cca 1200~1500 CZK

« Odpověď #3 kdy: 09. 04. 2025, 14:47:55 »
Ten Cudy WR3000H je uz taky v CR a za podobnou cenu.

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09. 04. 2025, 16:54:17 »
Ten Asus RT-AX53U sem chtel take nadhodit, pamatuju si ze byl jeden z prvnich AX routeru s podporou OpenWRT, dostupny v CR a rozumejsi RAM(128MB)/"Disk"(256MB), takze OpenWRT na nem bude urcite odladene :)

BTW: I kdyz je to mimo (i 2 :) rozpocet, tak jen pro info, ja nakonec vloni poridil GL.iNet GL-MT6000 (Flint 2) (HW): 4x 2GHz, 1GB RAM, 8GB "Disk", 2x 2.5GLAN + 4x 1GLAN, USB3...

« Odpověď #5 kdy: 11. 04. 2025, 10:25:17 »
OT: Nepřijde se při přechodu z originálního Asus FW o funkcionality jako beamforming? Dříve to tak bylo. A lze to reálně poznat?
Díky

« Odpověď #6 kdy: 11. 04. 2025, 10:53:36 »
Lehké OT:

OpenWRT má bezproblémové aktualizace? Nebývají tam problémy, že se něco rozsype, pokud to člověk nechá na automatiku?

Má to podobně jako MK nějaké větve?

« Odpověď #7 kdy: 11. 04. 2025, 15:12:06 »
Pokud zařízení konfigurujete přes UI, tak jsou většinou aktualizace bezproblémové. Problém může nastat, pokud se hrabete v konfiguračních souborech, protože s tím většínou nějaký migrační proces moc nepočítá. To je ale myslím problém prakticky všech OS obecně.

Re: pro provoz OpenWrt na Raspberryπ3 a odroid
« Odpověď #8 kdy: 11. 04. 2025, 15:18:21 »
Tohle téma mě zajímá, je třeba  konkrétně možné hodit openwrt na odroid nebo raspberry pi 3 ?

« Odpověď #9 kdy: 11. 04. 2025, 17:22:15 »
Pokud zařízení konfigurujete přes UI, tak jsou většinou aktualizace bezproblémové. Problém může nastat, pokud se hrabete v konfiguračních souborech, protože s tím většínou nějaký migrační proces moc nepočítá. To je ale myslím problém prakticky všech OS obecně.

Skoro bych řekl, že LuCi je víceméně kabátek (možná ne zcela úplný) nad konfigurčními textovými soubory v /etc/config/* . Nezdá se, že má někde nějaký svůj další "configuration storage". Starou konfiguraci (textové soubory) je dobré si před updatem firmwaru zazálohovat. Protože jsou to textové soubory, dá se to provést hromadně skriptem pomocí scp nebo rsync. Nějak jsem nenašel možnost, že by backup/restore konfigurace byl možný přímo z LuCi GUI - opravte mě jestli kecám. Nějaké možnosti "podržet si předchozí konfiguraci" dává i samo OpenWRT. Má to své meze. Podrobnosti se dočtete v návodu - myslím že je docela pěkně zpracovaný.

Plyne mi z toho, že OpenWRT nedělá nějaký automatický "merge" distribučních konfigurčních souborů (šablon) s Vašimi úpravami. Údajně většinou stačí prostě zkopírovat staré konfigurační soubory. Opatrný postup by byl, nainstalovat novou verzi s čistou konfigurací, pouze si zadat IP adresu, pak si čistou konfiguraci stáhnout někam na pracovní stroj, a udělat "diff" proti Vaší předchozí upravené konfiguraci. (Nebo proti předchozí čisté konfiguraci ;-) Prostě si udělat představu o vývoji v upstreamu, a pak zapracovat svoje změny do nové konfigurace. Třeba Debian při dist-upgradu toto polo-automatizuje (ten diff Vám umí nabídnout sám).

Bohužel zcela obecně při změně verze OS dochází taky ke změnám v obsahu konfiguračních souborů. Čím větší změna verze, tím větší rozdíly lze očekávat :-) Mimochodem si všimněte, že OpenWRT jede svého druhu dvoumístný systém verzování. On vypadá jako třímístný, ale první dvě čísla jsou údajně letopočet a měsíc - toto dohromady je major verze. Na třetím místě je maintenance release / patchlevel. Takže pokud se týče kompatibility konfigurací, tak v rámci shodné major verze (při upgradu na vyšší patchlevel) bych se o konfiguraci relativně nebál - ale pozor na způsob interního zachování předchozí konfigurace "na požádání". V obecné rovině bych doporučil: zálohovat, dokud je co.

Určitě znáte zásadu, upgrade na novou verzi vyzkoušet na jednom kusu, zjistit co to přesně obnáší, jednak samotné přehrátí firmwaru, druhak co je případně potřeba ručně domasírovat v konfiguraci.
Ale tohle je obecná přiměřená opatrnost při správcování síťovin a OS.

Občas bohužel přijde nějaká zásadnější změna - třeba změna rozdělení disku... nebo nějaká změna která znemožní nouzový návrat na předchozí verzi firmwaru (cojávím, upgrade bootloaderu). Různé značky firmwaru se s tím potýkají všelijak, ale obecně bývá znát snaha, provést to zaživa automaticky a admina s tím zbytečně neobtěžovat. Pouze ho varovat, že je z nějakého důvodu ukrácen na svém svatém právu provést ústup na předchozí políčko.

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 11. 04. 2025, 18:45:43 »
OpenWRT má bezproblémové aktualizace? Nebývají tam problémy, že se něco rozsype, pokud to člověk nechá na automatiku?

Má to podobně jako MK nějaké větve?
by default, to zadne automaticke aktualizace nema, dokonce neni by default ani neco jako "apt upgrade", coz se resi vlastnim skriptem co aktualizuje balicky ktere maji "tag" aktualizovatelne (viz prikaz: opkg list-upgradable)

vetve... no ma release, aktualne 24.10 a pak snapshot :-)

Ano LuCi je WebUI nad /etc/config/* , vlastni storage nema, jen pro pripradne strojove spracovani je tam problem, ze balicak ma vychozi config nejak formatovan a po zmene z LuCi se preformatuje jinak (hodnoty jsou/nejsou v uvozovkach, jsou/nejsou odsazene tabulatorem/mezerouo, mozna i prohodi poradi)

Merge configu nedela, jen pri aktualizaci balicku oznami ze novy config nesouhlasi se stavajicim a nechal ho v nazev-opkg, resim to tak ze mam svuj "aktualacni" script co mi odchytava vystyp aktualizace, a porovnava moji rucni predchozi zalohu originalniho configu s tim novym, pokud jsou stejne, tak nazev-opkg smaze, pokud ne oznami mi at si to poresim, z diffu pak vidim co se zmenilo a pripadne aplikuju na ten muj config...

Povyseni OpenWRT pak delam, ze vemu cistej image z neho vychozi config (s tim ze tam neni vse dokud se nepusti na zeleze, napr config/system, configy s cestou na eth/wifi atd) porovnam se zalohama orig z predchozi verze a upravim, ty nove verze orig pak prejmenuju na nazvy co ocekava/porovnava ten muj balicko-aktualizacni skript...

Takto sem to resil uz X verzi, s tim ze mezitim uz upstream OpenWRT pripravil nejake moznosti povysovani sam, napr. ze sestavi na miru image vcetne balicku aktualne doinstalovanych a preflashne ho, puvodni doinstalovane v /overlay se predpokladam nejdriv odstrani, ponechava to ale /etc/config + soubory co uzivatel prida ze chce ponechavat

EDIT: ad GUI pro backup/restore, samozrejme ma ;-)
CZ: Systém -> "Zálohovat / nahrát firmware"
EN: System -> "Backup / Flash Firmware"
URL: http://router/cgi-bin/luci/admin/system/flash
« Poslední změna: 11. 04. 2025, 18:47:25 od k3dAR »

« Odpověď #11 kdy: 13. 04. 2025, 07:35:01 »
@k3dAR díky za analýzu :-)

Tohle jsem taky našel, ale to bych chápal že vezme celej firmware = včetně binárních blobů, prostě všecko.
Já měl na mysli, zazálohovat / obnovit jenom konfiguraci, tzn. asi /etc/config.
Je fakt, že zazálohovat "všecko" je nadmnožina mé představy.
A řeší to i věci mimo /etc/config, tzn. věci typu, že člověk vyhodí vanilkový firewall a nacpe si tam svůj shellový skript, který dělá věci po svém.
Což nejde v komerčních firmwarech, které mají konfiguraci nějak "striktně sjednocenou", a potažmo ji umí samostatně jednotně zálohovat/obnovit...

Taky tenhle styl backup/restore "jedině všeho dohromady" odpovídá taky na dotaz, zda by nešlo udělat backup staré konfigurace, upgradnout firmware a loadnoat do nové verze starý konfig... = nešlo. Ne jedním kliknutím. Kdyžtak hezky svými prostředky, soubor po souboru. Člověka to nutí, aby přemejšlel, co dělá. Těžko proti tomu něco namítat.

k3dAR

• 3 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 13. 04. 2025, 08:26:28 »
@k3dAR díky za analýzu :-)

Tohle jsem taky našel, ale to bych chápal že vezme celej firmware = včetně binárních blobů, prostě všecko.
Já měl na mysli, zazálohovat / obnovit jenom konfiguraci, tzn. asi /etc/config.
[...]
no... vidim tam: Zálohovat - Pro stažení archivu tar s aktuální konfigurací stiskněte "Vytvořit archiv".
a pod tim: Obnovit - Zde můžete nahrát dříve vygenerovaný záložní archiv, pokud chcete obnovit konfigurační soubory.

vytvori tar.gz kde vidim /etc ;-) je v nem celej config, pak soubory z /overlay/upper/etc a i nejake zasadnejsi soubory z /etc co jsou primo v image/rom (tedy nezmenene, ale mozna to vychazi i z toho ze ja je upravene injektoval do custom image a jinak by se mozna upravily se stock image pri prvnim bootu a pak tedy v overlay byli?) , plus je v tom to co sem si pridal do /etc/sysupgrade.conf (napr. /data, /root) ;-) Rozhodne tedy nejde o zalohy oddilu ala CloneZilla :-)