Koupím mobil s podporou Linuxu (OnePlus 6/6T?)

Koupím mobil s podporou Linuxu (OnePlus 6/6T?)
« kdy: 08. 04. 2025, 08:41:56 »
Dobry den,

vzhledem k memu vecnemu mrcaseni se s Raspberry Pi a k memu podezreni na to, ze problemy zpusobuje tamni Wi-Fi (navzdory nativni podpore primo v Raspberry OS), zacinam zvazovat alternativu v podobe mobilu, na nemz lze rozbehnout Linux (Mobian, postmarketOS, Fedora, Ubuntu touch ... je to vlastne celkem jedno).

Potrebuju:
funkcni display + touch + Wi-Fi + LTE (fyzicka SIM)
idealne 2+ GB RAM

Pouziti:
plus minus trvale krmene z powerbanky (outdoor pouziti, v krabici)
komunikace pres Wi-Fi s fotakem na max 2 metry, zcela krucialni je spolehlive fungovani Wi-Fi, potazmo jejiho ovladace/firmware...
moznost pristupovat k mobilu vzdalene (Wireguard pres LTE)

Nevyuziji:
fotak, audio, vydrz baterie, volani/SMS, security/privacy ficury... - je to jednoucelove zarizeni

Co jsem koukal do podporovanych zarizeni ze strany zminenych mobilnich OS, celkem siroke podpore by se mohl tesit OnePlus 6/6T (byt u nej mam zdvizenej prst stran hlaseni problemu na 2,4 GHz Wi-Fi https://gitlab.postmarketos.org/postmarketOS/pmaports/-/issues/3486 ... jestli je to problem konkretniho kusu HW, nebo jen firmwaru dodavaneho v postmarketOS, nebo co... nejsem z toho dvakrat chytrej; u Mobianu ani jinych OS jsem vsak podobne hlaseni nezaznamenal).

Nechce se nekdo podobnyho telefonu zbavit? Dojedu si od Prahy po Sumavu.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
Re:Koupím mobil s podporou Linuxu (OnePlus 6/6T?)
« Odpověď #1 kdy: 08. 04. 2025, 13:37:08 »
Co třeba zkusit SalifishOS a k tomu někde na baziu koupit SONY
https://docs.sailfishos.org/Support/Supported_Devices/
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #2 kdy: 11. 04. 2025, 22:29:55 »
Objevil jsem v praci nejakou vyrazenou Xperia XZ2 Compact, vypada to po vsech strankach dobre, ale na seznamu neni, postmarketOS nechytacka (je tam sice success story, ale nakonec se to do "produkcniho tree" nedostalo).

Takze budto se zase mrcasit s Termuxem, debianem v chrootu, sit zijici si svym zivotem atp. aspon v ramci LineageOS pro tenhle Compact dostupny :(

Nicmene jestli se nikdo niceho vhodnyho nechce zbavit, tak zacnu koukat na nejaky ty bazose a ebaye, treba na neco rozumnyho pujde narazit.

« Odpověď #3 kdy: 23. 04. 2025, 12:25:45 »
Mohl bych poskytnou Samsung Galaxy S3 Neo I9301. Je to ale totální pravěk a má trochu bouchlé sklo. Je na něm nainstalované Ubuntu Touch a všechno na něm chodí. Nevýhoda je slabý výkon.

« Odpověď #4 kdy: 23. 04. 2025, 22:19:04 »
Diky za nabidku; shodou okolnosti jsem prave dneska prevzal OnePlus 6T, uz na nem jede Mobian, tak snad to konecne bude fungovat dle ocekavani.

Tema je mozno uzavrit.