Rozdíl mezi klasickou kabelovkou a PON operátorem je dodnes v historickém dědictví = přenosové technologii.
Prosím opravte mě, pokud náhodou kecám - detaily se vyvíjejí a já už "dělám do včel".
Klasická kabelovka si udržuje a postupně upgraduje svoji HFC síť, která je stavěná na analogový přenos celého pásma (přinejmenším v poslední míli). Ano i přes optiku se dá přenášet analogové pásmo, dělají se na to dokonce SFP transceivery apod. Smyslem je, dotlačit koncovým spotřebitelům co nejvíc služeb přes stávající metalické koaxové rozvody v domech a po sídlištích. Konstruovat paralelně k "televizní" HFC síti ještě PON (nebo klasický Ethernet, viz Teta v Ústí) je pro dominantní operátory neekonomické. Zdvojení nákladů, složitosti, koncové kabeláže... Proto klasická kabelovka posílá "internet" modulovaný něčím jako QAM skrz frekvenční kanály v televizním pásmu CATV.
Ta strmá asymetrie pásma u EuroDOCSIS (a před ním DOCSIS a stejně tak DVB-RCC / ETS 300 800) plyne částečně z fyzikálních vlastností/zákonitostí konstrukce upstream kanálu v HFC síti, kde zejména historicky ta síť na "opačný" směr nebyla stavěná, musela se dodatečně dovybavovat (výhybkami / obousměrnými splittery), uplink se provozoval (provozuje?) v pásmu desítek MHz kde je určitá hladina rušení, asi je znát i limit na vysílaný výkon koncovým zařízením (roli mohou hrát požadavky na cenu koncového modemu) - prostě to bylo vždycky peklo oproti downlinku, který si běží "tím správným směrem", na který byla HFC síť vždycky stavěná, centrální vysílače / zesilovače se vyplatí zkonstruovat trochu kvalitně s ohledem na výkon a linearitu (a pak je živit elektřtinou) apod.
V uvedeném EuroDOCSIS a spol. je kapacita uplinku dána také rozdělením vzácného frekvenčního pásma mezi downlink a uplink - a tady nepochybně hraje roli úvaha, že poměr down/up by měl vycházet ze statisticky pozorovaného poměru reálných datových toků. Je to prostě efektivní řešení / využití vzácného zdroje. A nepochybně domácí konzumenti mnohem víc sosají (dneska víc než kdy dřív) než uploadují. Takže se upstream nastaví jako hubenější, takže je pak omezená i špičková průchodnost pro uživatele, kteří by třeba uvítali víc taky směrem ven.
Na PON optice je sice taky frekvenční duplex, ale jde o dvě barvy světla (WDM) = surové kapacity pro data je dost a dost i v upstreamu. Tzn. kapacita je symetrická, byť sdílená více klienty, protože to médium je "point to multipoint". Zůstává jeden principielní detail, shodný pro EuroDOCSIS i PON: zatímco v downstreamu se provoz jednotlivým klientům rozloží klidně i prostým "řazením do fronty v egressu", upstream vyžaduje TDM / rezervaci vysílacího času apod. Toto ssebou nese určitou režii a latence (oproti plně duplexnímu přenosu bod-bod). Přesto pokud správně pozoruji, v dnešních PON technologiích jsou ty latence navrub TDM snad v jednotkách milisekund... to by mě jako retailového konzumenta už snad ani neuráželo ;-) Navíc ta PON síť je optická - jako signálový dráteník mám příjemný pocit už z toho, že neřeším rozdíly zemních potenciálů.