Natažení optiky v rodinném domě

Re:Natažení optiky v rodinném domě
« Odpověď #15 kdy: 03. 04. 2025, 13:47:40 »
Natáhnout Cat6E a je hotovo. Proč se trápit s optikou? Pochopitelně, pokud si chceš hrát, hraj si, ale bez experimentování se to neobejde.
Ono optika jde mimo mne, ja jsem znalostne zamrznul na Cat5e metalice, jen (pry?) jdou koupit levne starsi Infiniband karty a switche. A ano, je to jina fyzicka vrstva, cili asi bych mel problemy to propojit s eth svetem ale zaujalo mne to. Hrani/experimentovani mi nevadi.

« Odpověď #16 kdy: 03. 04. 2025, 14:06:15 »
Natáhnout Cat6E a je hotovo. Proč se trápit s optikou? Pochopitelně, pokud si chceš hrát, hraj si, ale bez experimentování se to neobejde.

Protoze 10G na metalice ma vetsi spotrebu nez 10G na optice vcetne latence. A jde na ten kabel povesit libovolnou rychlost. A sehnat levny 10G sfp+ pouzity switch je snazsi nez 10G rj45.

jjrsk

• 722
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 04. 2025, 15:04:27 »
Vážně i single mode? ...
Na kratkych vzdalenostech to mas vazne uplne jedno, bude ti fungovat i kombinace multi/singl poslepovana kanagonem ... bude to mit obri utlum, ale bude to fungovat.

Si uvedom, ze optiku muzes tahnout 100+km. Kdysi sem meril plastovej kabl. Utlum to melo 3dB/m. To je sice naprosto sileny, ale na par metrovej propoj zcela vyhovujici. Dal se na tom uvazat uzel a fungovalo to.

Dneska se daj koupit i gelovy kabely ... jen u toho bych se uz hodne bal o zivotnost. Vpodstate kdyz koupis rybarskej vlasec, namocis ho do nejaky barvy ... budes mit opticky vlakno a bude to fungovat. Samozrejme ne na kilometry nebo vic ...

---

10G sfp+ stoji cca 3kila. Novej switch s par sfp+ portama kolem 2k. Nejlevnejsi rj45 sfp+ vidim kolem 1500 ... switch s 10G rj45 portama sem jeste nevidel.

Edit:
Jup, kolegacek si koupil gigovej metalickej modul do svy krabky, protoze si rikal ze kdyz tam ten (sfp)port je, tak ho vyuzije. Pak ovsem zjistil, ze celej routoswitch zacal bejt pekelne horkej, a na ten modul se nedalo sahnout = mel hodne pres 60 stupnu.
« Poslední změna: 03. 04. 2025, 15:07:37 od jjrsk »

« Odpověď #18 kdy: 03. 04. 2025, 15:16:06 »
Jup, kolegacek si koupil gigovej metalickej modul do svy krabky, protoze si rikal ze kdyz tam ten (sfp)port je, tak ho vyuzije. Pak ovsem zjistil, ze celej routoswitch zacal bejt pekelne horkej, a na ten modul se nedalo sahnout = mel hodne pres 60 stupnu.
takze ten sfp+ receiver for rj45 (https://www.alza.cz/ubiquiti-uacc-cm-rj45-mg-d12363406.htm) je blbost, myslite?

« Odpověď #19 kdy: 03. 04. 2025, 15:20:01 »
Celá optika je blbost, notabene když tam máš CAT6. A důvodem je hlavně to, že jestli je ten husí krk nějak načatej, tak se ti lehce může stát, že při snaze něco protáhnout ještě urveš i to UTP a pak ti zbyde akorát majzl a kladivo.

« Odpověď #20 kdy: 03. 04. 2025, 15:43:12 »
Pokud je stávající kabel někde přerušen, tak se dá přece takové místo taky najít. Když ze zdi vytáhnu utržených 5m kabelu, tak vím, že porucha je 5m daleko a tam už není problém cíleně to místo třeba opravit.

Ono se může snadno zjistit, že v tom husím krku je trvale nějaký vrut, takže jakýkoliv pokus o protažený kabelu způsobý jeho poškození.

« Odpověď #21 kdy: 03. 04. 2025, 15:44:16 »
Hreje to jak svina. jenom ty novejsi tranceivery umi 2.5 a 5 (a pro mne ne spolehlive). a muzes zapomenout na PoE, bonus u metaliky.

takze ten sfp+ receiver for rj45 (https://www.alza.cz/ubiquiti-uacc-cm-rj45-mg-d12363406.htm) je blbost, myslite?

« Odpověď #22 kdy: 03. 04. 2025, 15:46:53 »
Hezkej odhad a tvrzeni. Jako vzdy akademickej.
Tak schvalne, ktera prazska firma mi za ten tvuj odhad prijede.

a zadny "on se nekdo urcite ozve".

Jestli chceš znát cenu tak musíš poptat nějakou místní firmu která to dělá.
Udělají prohlídku, nacení a pak ti to nainstalují.
Uvědom si, ale že se nebude jednat o 1000Kč, ale budeš muset zaplatit veškeré režie.
Prostě obecně platí že čím méně zásuvek tím je to jednotkově dražší.
Můj odhad je 10000 Kč.

Takže ti zbývají dvě varianty
1. natáhneš metaliku - standard a ještě dlouho bude a zároveň nejlevnější
2. naučíš se něco o optice, koupíš si nářadí (lámačku (+-10tis), kleště (+-2-5tis), přípravek na mechanické spojky, nemá cenu na jeden svár kupovat nejlevnější svářečku za >30tis. a další bižutérii), o měřáku za >60tis radši nemluvím a už vůbec ne o OTDR které bývá hodně nad  100 tisíc jestli půjdeš do SM, a provedeš si to sám. A nebo si to natáhneš sám do optické vany, a objednáš si někoho kdo ti to svaří a proměří za 3tis/svár + doprava. A nebo si půjčíš svářečku a měřáky proti záloze a s povinným zaškolením = nevyjde to levněji.

Jojo, práce začíná být dražší než materiál!

« Odpověď #23 kdy: 03. 04. 2025, 16:14:43 »

... switch s 10G rj45 portama sem jeste nevidel.

To, ze si nevidel neznamena, ze taky neexistuje.

Napriklad

https://www.alza.sk/d-link-dms-106xt-d6961798.htm

https://www.alza.sk/ubiquiti-unifi-switch-usw-flex-xg-d7745442.htm

« Odpověď #24 kdy: 03. 04. 2025, 16:32:56 »
Ale chlapci... Nechtejte po mne abych si kvuli vam nedal po veceri virzinko.

« Odpověď #25 kdy: 03. 04. 2025, 16:47:08 »
Ale chlapci... Nechtejte po mne abych si kvuli vam nedal po veceri virzinko.

kdo dneska jeste zna trestani ucitele ucitelem?!

jjrsk

• 722
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 03. 04. 2025, 17:03:23 »
...
To sem netusil ze tomuhle se rika switch. Ja bych to nazval predrazenym podpalovacem domacnosti. A specielne na tom unifackym bych chtel videt tech 4x 10Gbit s poe napajenim ...

Plus jako bonus pokud dobre vidim, je to samostatne nefunkcni.

« Odpověď #27 kdy: 03. 04. 2025, 17:05:44 »
On si nedelal srandu? Mne nepadlo, ze nekdo s takovou dirou v kontaktu s realitou rozdava rady.

... switch s 10G rj45 portama sem jeste nevidel.

To, ze si nevidel neznamena, ze taky neexistuje.

Napriklad

https://www.alza.sk/d-link-dms-106xt-d6961798.htm

https://www.alza.sk/ubiquiti-unifi-switch-usw-flex-xg-d7745442.htm

« Odpověď #28 kdy: 03. 04. 2025, 18:47:22 »
Vůbec bych tam optiku nedával, je to sraní a ten HW tě vyjde 10x dráž než když tam natáhneš nějaký třeba Cat6 kabel.

Jako upřímně já moc nechápu lidi co si v baráku dělají optické rozvody. Když tomu někdo rozumí a baví ho to, tak proč ne, ale jinak je to jen ztráta času a peněz, protože ten HW taky něco stojí - radši bych šel do 1G nebo víc (2.5G, 5G) metaliky.

BTW i ty optické převodníky něco žerou, tak 2-3W tuším. Prostě není to zadarmo a moc nevěřím, že to má nějaký přínos na pár desítek metrů.

Jimmyx

• 178
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 03. 04. 2025, 21:32:41 »
Jako upřímně já moc nechápu lidi co si v baráku dělají optické rozvody. Když tomu někdo rozumí a baví ho to, tak proč ne, ale jinak je to jen ztráta času a peněz, protože ten HW taky něco stojí - radši bych šel do 1G nebo víc (2.5G, 5G) metaliky.
Mám v baráku nataženou optiku mezi patry, protože jsem zažil následky zásahu domu bleskem a v budoucnu najednou znovu měnit všechno co má v sobě UTP port už nechci zažít. Je pravda že jsem měl možnost mít svary udělané za pár korun. To že to umožnilo 10 Gbps připojení "NASu" byl příjemný bonus.

Nicméně na místě tazatele bych použil ten 2,5 Gbps. Nic navíc to dnes nežere, lepší základní desky to už mají na sobě, síťovky stojí pár korun, switche s 2,5 Gbps už stojí taky rozumné peníze a nárůs oproti 1 Gbps je znát (používám to doma).