Myš reaguje až na silnější stisk tlačítka

Myš reaguje až na silnější stisk tlačítka
« kdy: 31. 03. 2025, 13:40:22 »
Mám myš, u který mi začel zlobit levý klik. Nejdřív jsem si myslel, že prostě vynechává,než jsem přišel na to, že záleží na síle stisku. Až když jsem cíleně se soustředil, že musím, silněji kliknout (a ještě líp, v místě nad spínačem), tak je 100% success rate.
Pomůže to nějak rozebrat, zjistil, jestli tam není bordel? nebo je to neopravitelné, nějak vyšudlané?
 (mimochodem tu myše jsem půl roku nepoužíval a Taky jsem zjistil,až když jsem ji rozklikal asi  2 minuty  v kusky 1000 kliků až jsem udělal, tak se zdá že problém s klikáním vymizel)

ten HW dnes nic nevydrží (nejen počítačový)

Zopper

• 876
    • Zobrazit profil
Re:Myš reaguje až na silnější stisk tlačítka
« Odpověď #1 kdy: 31. 03. 2025, 14:03:51 »
Tak nějaký drobeček, nebo jiný bordel pod tlačítkem, tam být může, a stisk se podaří, až když ho rozmáčkneš/tlakem ohneš myšidlo. Ale taky to může být odcházející mikrospínač. Tak jako tak, pokud ta myš nejde otevřít povolením čtyř šroubků (zásadně schovaných pod klouzavýma podložkama), ale je slepená, tak rovnou vyhodit. Pokud otevřít jde a stojí ti to za tu práci, tak nový mikrospínač vyměníš za pár (deseti)korun + pár kapek cínu. Dávat to někomu na opravu za peníze se ale zřejmě nevyplatí.

Do těch myší se dávají i u značek jako Logitech ty nejlevnější šunty, ale když je člověk s tou myší jinak spokojený a umí trochu pájet, tak nahradit ty mikrospínače za mnohem kvalitnější kusy vyjde na pár desetikorun a zbytek myši vydrží další roky, dokud neumře na rozpadající se gumoplasty rozežrané potem.

« Odpověď #2 kdy: 31. 03. 2025, 17:17:58 »
Řešil jsem to stejné u myši Logitech takto:
https://youtu.be/3LaN6LxYSgA?si=owgK5eDvUb5SBbef

Jakkoli se použití WD40 jeví absurdní, je i po pár letech vše ok.

(na vlastní nebezpečí  :)))

« Odpověď #3 kdy: 31. 03. 2025, 18:47:32 »

Moc děkuju, taky jsem si tím právě "opravil" Logitechku, která mě už s vynecháváním stisků pěkně štvala.

Jako traduje se, že oprava čehokoli je jednoduchá:
1) WD40 na to, co se má hýbat
2) lepicí páska na to, co se naopak hýbat nemá

Akorát mě nikdy nenapadlo, že to skutečně opraví mikrospínač (pořád mi vrtá hlavou jak, čekal bych přesnej opak, když budou špinavý kontakty).

Tak ještě jednou dík

« Odpověď #4 kdy: 31. 03. 2025, 19:59:37 »
Používám nejlevnější drátové Logitech myši (B90, B100) a u těch mám jiný problém - vždy po několika letech jim v blízkosti těla myši postupně ztvrdne kabel a pak se uvnitř přelomí.
Takže u současné myši ho mám už 2x zkracovaný (kabel ucvaknutý a znovu napájený na konektor uvnitř myši) - ještě že je dělají s dostatečnou rezervou.  :)

jjrsk

• 711
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 31. 03. 2025, 23:28:18 »
....
Spis otazka jestli se ti to opravovat chce. Specielne kdyz levny krysy jsou nekde od kila, coz specielne tady je tak 10s prace ... ;D

Typicky dodelava mikrospinac, kterej muzes vymenit(pajeni), muze byt zlomenej kabel, kterej muzes zkratit (taky pajeni). Muze byt praskly plosnak/cesticka nanem/studenak = podlepeni/vyztuzeni/pajeni.

BTW: Ten mikrospinac bude stat nejspis tak 30Kc + 150 posta, takze kdyz koupis za kilo mys, mas tri ... a zbytek myse k tomu.

« Odpověď #6 kdy: 01. 04. 2025, 09:02:37 »
Stalo se mi to teď u 15 let staré myši. Nakonec jsem na ní zapařil střílečku a po nějaké době ten klik mohu dělat naprosto normálně jako dřív. Nevím co tomu bylo. Podruhé se mi nechtěla rozdělávat. Měnil jsem u ní kabel.

Ještě mě napadá, třeba ta moje má 2 mikrospínače na jedno tlačítko. Tak jestli Ti neodešel jeden z nich.

« Odpověď #7 kdy: 01. 04. 2025, 09:52:03 »

Moc děkuju, taky jsem si tím právě "opravil" Logitechku, která mě už s vynecháváním stisků pěkně štvala.

Jako traduje se, že oprava čehokoli je jednoduchá:
1) WD40 na to, co se má hýbat
2) lepicí páska na to, co se naopak hýbat nemá

Akorát mě nikdy nenapadlo, že to skutečně opraví mikrospínač (pořád mi vrtá hlavou jak, čekal bych přesnej opak, když budou špinavý kontakty).

Tak ještě jednou dík
Za bod 1) bych přidal ještě bod 1.1) - pokud se to stále nehýbe, použij kladivo :-). At ano, to WD40, nebo možná ještě lépe třeba Kontaktol, opravdu funguje. Rozpustí a vyplaví se tím oxidy, které zvyšují přechodový odpor.

« Odpověď #8 kdy: 01. 04. 2025, 10:14:21 »
Je sice šance, že se starý spínač podaří nějak rozhýbat nebo vyčistit, ale spíš je to zralé na výměnu spínače. Pokud je to oblíbená kvalitní myš, tak se to vyplatí. Nebo pokud se na tom chceš naučit pájet a kutit. Viz Opravujeme myš: výměna spínačů.

n.b. článek je návod, jak si člověk může myš sám opravit, ne nabídka na opravu myší

Wasper

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 01. 04. 2025, 14:39:37 »
n.b. článek je návod, jak si člověk může myš sám opravit, ne nabídka na opravu myší
Clanek moc hezky, jen jsem tam nenasel to, co bych potreboval pri opravach nejvic - "jak ten plastovej nesmysl otevrit, aby se nic neulomilo".
Priklanel bych se k tomu, aby prodejci psali, jestli se dane zarizeni da nedestruktivne otevrit (jako v clanku opravovane mysi), nebo ne, jako soucast technickych parametru, aby si mohl clovek vybirat uz pri koupi...

jjrsk

• 711
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 01. 04. 2025, 15:38:03 »
Ty lepsejsi myse na to maji sroubky, typicky nekde pod lepikama ... v horsim pripade pod kluzakama. Ty nedestruktivne vetsinou nesundas. Ty levny kramy = spotrebak = jsou zacvaktuny a rozebrat je muzes leda nasilim, a pak slepit zpet, protoze predstava ze to pritom nerozlames je scifi.

« Odpověď #11 kdy: 01. 04. 2025, 18:45:17 »
Clanek moc hezky, jen jsem tam nenasel to, co bych potreboval pri opravach nejvic - "jak ten plastovej nesmysl otevrit, aby se nic neulomilo".
Priklanel bych se k tomu, aby prodejci psali, jestli se dane zarizeni da nedestruktivne otevrit (jako v clanku opravovane mysi), nebo ne, jako soucast technickych parametru, aby si mohl clovek vybirat uz pri koupi...

Ani si nevzpomínám, že bych měl nějakou myš bez šroubků… bývají pod těmi teflonovými podložkami. Což je trochu problém – někdy pak hůř drží – je dobré je při sundavání co nejméně ohýbat, nezlomit je, aby pak neodstávaly. Případně se dá koupit lepidlo nebo i univerzální teflonové samolepky, ze kterých se vyřízne potřebný tvar.

« Odpověď #12 kdy: 01. 04. 2025, 19:39:59 »
Ty lepsejsi myse na to maji sroubky, typicky nekde pod lepikama ... v horsim pripade pod kluzakama. Ty nedestruktivne vetsinou nesundas. Ty levny kramy = spotrebak = jsou zacvaktuny a rozebrat je muzes leda nasilim, a pak slepit zpet, protoze predstava ze to pritom nerozlames je scifi.

mám nějakou Logitech (nevím model, protože nálepka se už ošoupala :) a tam je jeden šroubek, co je dobře přístupnej. Druhá stana je se zobáčky, ale to nevadí, to se vyklopí. Od určitého času kupuju jenom myši, který to mají dělané takto rozumně a ne že se ušetří dva centy za šroubek a myš je po otevření už navždy rozsypaná.

Vypadá to nějak takto, i když já mam jinej model https://www.bustatech.com/wp-content/uploads/2010/08/110820101332.jpg