Stačí se učit a zkoušet si věci (zkoušet je důležité, je potřeba si to osahat). Jak někdo zmínil, angličtina je fakt důležitá. Psaní všemi deseti jen za účelem posunu v IT je blbost.
Tyhle řeči typu, že někdo dosahuje 400k v Praze bych ignoroval a zaměřil se spíš na to, co píšu v prvním odstavci. Jistě existují lidé, co si vydělají těch 400k, ale ti se rozhodně neptají někde na foru, jak se co nejrychleji posunout v IT, ti rovnou konají a vědí moc dobře, kam tu pozornost směřovat.
Ale to je v pořádku, já si těch 400k taky nevydělám, ale i tak si myslím, že si vydělám dost, ač je to asi pouhá čtvrtina měsíčně. Dle mého je důležité pro člověka s low platem, který není schopný vydělat těch 400k, ale dovede vydělat na živobytí, toto:
1. nebát se učit nové věci - ale věci se neučíme z videí, ale tím, že si je vyzkoušíme
2. AI nepoužívát - používat copilota jedině tam, kde jde o nějakou rutinu (tedy tam, kde to znám a nějaké psaní by mi zabralo nějaký čas, zatímco AI to vygeneruje za pár sekund) . Pokud mi AI něco vygeneruje, tak 100 % vím, co ten kód dělá a proč
3. stack overflow - když použiju nějaký kód, opět vím, jak funguje a proč. Nečtu pouze jednu odpověď, ale klidně si jich přečtu více
4. komunikace - vyskytne se problém? Komunikuji - i kdyby to byla vyloženě blbost - kolikrát se na blbostech je člověk schopný zaseknout na několik hodin, přitom kolikrát to vyřeší společně s někým za pět minut. Dále umět prodat svoje výsledky - něco se povede, to říct, něco se nepovede, umět říct proč a kde je háček
5. angličtina - umět si alespoň anglicky něco přečíst, když umí psát, potom i poslouchat a dokonce i mluvit, tak samozřejmě každý stupeň je výhodou
6. chtít to dělat - nejhorší motivace je "chci jen prachy" - takový člověk nikdy nepodá dobrý výkon a ve výsledku to nejspíš odnese i psychicky