Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma

Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Odpověď #60 kdy: 29. 05. 2025, 08:39:50 »
Používání starší verze je v případě aplikace, která se baví s nějakým backendem, stejně řešení naprd, dřív nebo pozdějc něco přestane fungovat.
Verze 9.56.2 s možností všech map offline najednou stále funguje. Stejně jako i předchozí verze. A u těchto starších verzí funguje i aktualizace map. Stejně tak funguje účet.

Takže jediný problém vidím v tom, že někdo chce mít novější funkce aplikace. Pokud mu ale nevadí zůstat u verze z prosince 2024, je vše OK.
Jinak řečeno, kdo chce aktuální offline mapy celého světa zdarma a bez nějakých kliček typu vícenásobných instalací apod., stačí nainstalovat starší verzi.
Každé řešení má svůl problém

« Odpověď #61 kdy: 12. 07. 2025, 14:56:50 »
Zdravím,

O využití offline map jsem se taky zajímal. Co se týče map na Seznamu, tak to vypadá, že jde pouze pro chytré telefony, v PC to využít nejspíše nepůjde. Verze z roku 2024 by měla být zcela v pohodě. Mapy jsou aktuální dostatečně, funkcí je tam dostatek. Pravda, v případě nějakých dočasných uzavírek, nových hospod, nebo naopak staré zanikou, to trochu je horší. Navigace při turistickém výletu k občrstvení, které neexistuje.

Města, vesnice, ulice, silnice, zastávky MHD a vlak, autobus, to se oproti roku 2024 příliš v nejbližích letech nezmění.

Na PC by mělo fungovat offline openstreetmap.org. Kompletní OSM jsou docela velké (i komprimovaná verze brzo překročí 100 GB, nekomrimovaná verze už je přes 2 TB). Ale mělo by jít nějak stáhnout OSM v menším přiblížení, s méně detaily a například pouze pro ČR. Pak by se šlo vejít i do stovek MB.

« Odpověď #62 kdy: 12. 07. 2025, 18:16:57 »
Dnes jsem si připravoval trasy do polských Tater a v telefonu mám staženou offline mapu Polska. Až přijedu zpátky, tak si to přepnu na offline mapu ČR, takže i takhle se dá existovat.
Ale uznávám, že 250 Kč na rok jsou drobné a trochu je mi stydno, jenomže mimo ČR jezdím jen zřídka.

M Z

« Odpověď #63 kdy: 12. 07. 2025, 22:39:02 »
Tak se musím přiznat, že tahle diskuze mě přiměla si mapy koupit. Přece nejsem takový ....(doplňte podle vlastního uvážení), abych řešil 20 Kč měsíčně za aplikaci, kterou často používám a která je, na rozdíl od většiny ostatních, opravdu užitečná.

« Odpověď #64 kdy: 13. 07. 2025, 11:57:50 »
Tak se musím přiznat, že tahle diskuze mě přiměla si mapy koupit. Přece nejsem takový ....(doplňte podle vlastního uvážení), abych řešil 20 Kč měsíčně za aplikaci, kterou často používám a která je, na rozdíl od většiny ostatních, opravdu užitečná.

Mně osobně trochu vadí předplatné za aplikaci. Nejen tady, vadí mi to z principu. Předplatné za aktualizaci map je v pořádku.

« Odpověď #65 kdy: 13. 07. 2025, 12:20:21 »

Mně osobně trochu vadí předplatné za aplikaci. Nejen tady, vadí mi to z principu. Předplatné za aktualizaci map je v pořádku.
Ta aplikace ale přece také potřebuje průběžnou údržbu a vývoj.

Zopper

• 918
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 13. 07. 2025, 13:22:19 »

Pokud je to krabicovka, kde si koupím verzi X, ta funguje lokálně, a můžu ji používat, dokud mi stačí, a nebo si za rok koupit X+1, tak souhlasím. Ale pokud důležitá část té aplikace běží někde na serveru, tak platit za používání smysl dává.

« Odpověď #67 kdy: 13. 07. 2025, 13:47:01 »
Pokud je to krabicovka, kde si koupím verzi X, ta funguje lokálně, a můžu ji používat, dokud mi stačí, a nebo si za rok koupit X+1, tak souhlasím. Ale pokud důležitá část té aplikace běží někde na serveru, tak platit za používání smysl dává.
Myslím, že i když je to krabicový software, chcete, aby v něm někdo průběžně opravoval chyby, hlavně ty bezpečnostní.

Předplatné má lepší cashflow jak na straně výrobce programu tak na straně uživatelů. A když ten program potřebujete jednorázově, zaplatíte si třeba jen měsíc užívání a nemusíte platit licenci, která by byla ekvivalentní předplatnému třeba na rok či dva.

Karmelos

• 1 191
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 14. 07. 2025, 13:44:01 »
Myslím, že i když je to krabicový software, chcete, aby v něm někdo průběžně opravoval chyby, hlavně ty bezpečnostní.

Předplatné má lepší cashflow jak na straně výrobce programu tak na straně uživatelů. A když ten program potřebujete jednorázově, zaplatíte si třeba jen měsíc užívání a nemusíte platit licenci, která by byla ekvivalentní předplatnému třeba na rok či dva.

Noa co když je use case používat to jednou za měsíc po dobu deseti let? To je typický pro domácí uživatele třeba fotošopu, né každej v tom jede denně,  ale tak jednou za měsíc to otevře a udělá si svoje fotky...  pro takovýho člověka je měsíční výpalný neuvěřitelně nevýhodný, za těch 10 let zaplatí ekvivalent původní licence několikrát.

A oprava chyb? To je přece záležitost vydavatele, když to blbě naprogramoval, tak si to do háje opraví. Má to naprgat bez chyb a může to prodávat klidně sto let a nemusí na to šáhnout.

Pokud tam chyby sou, tak ať to opraví za svý, já si přece neplatil software s chybama.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #69 kdy: 14. 07. 2025, 14:06:34 »
Pokud tam chyby sou, tak ať to opraví za svý, já si přece neplatil software s chybama.
Konkretne software tam ma vetsinu EULA kde je jasne napsano ze to kupujes i s chybama. A ony to nejsou chyby ale vlastnosti :-) 

Software bez chyb ti nikdo neproda, ten si musis napsat sam, jestli to teda zvladnes.

rmrf

• 101
    • Zobrazit profil
« Odpověď #70 kdy: 14. 07. 2025, 14:23:08 »
Mimochodem, víš kolik stojí software na statiku? Nebo kolik stojí AutoCAD, resp. programy AutoDesku? Statisíce a vlastně nic, protože se už nedají koupit. Musejí se pronajmout na časové období. Jak přestaneš platit, jsi bez softvéru. A máš utrum. Už neotevřeš ani to, co jsi sám vytvořil.

« Odpověď #71 kdy: 14. 07. 2025, 15:39:20 »
Noa co když je use case používat to jednou za měsíc po dobu deseti let? To je typický pro domácí uživatele třeba fotošopu, né každej v tom jede denně,  ale tak jednou za měsíc to otevře a udělá si svoje fotky...  pro takovýho člověka je měsíční výpalný neuvěřitelně nevýhodný, za těch 10 let zaplatí ekvivalent původní licence několikrát.
Photoshop není určen pro domácí uživatele, kteří ho budou používat jednou za měsíc. Pro takovéhle použití je spousta jiných aplikací (i od Adobe), které jsou výrazně levnější.

A oprava chyb? To je přece záležitost vydavatele, když to blbě naprogramoval, tak si to do háje opraví. Má to naprgat bez chyb a může to prodávat klidně sto let a nemusí na to šáhnout.

Mýlíte se, platil jste si software s chybama. Kdybyste si platil software bez chyb, tak se nedoplatíte.

Software (skoro) bez chyb se pořizuje pro řízení jaderného reaktoru, pro základní část železničního zabezpečovacího zařízení (ta část, která kontroluje, aby nešlo postavit konfliktní vlakové cesty), pro ovládání brzd auta nebo pro ovládání trakce a brzd u lokomotivy. Ale je to velmi drahé.

Někdo se pořád diví, že výrobky nic nevydrží a software obsahuje chyby. Zpravidla těm samým lidem připadá 6 000 Kč za pračku nebo 250 Kč ročně za software moc. Je dobré si uvědomit, že dostáváte přesně to, co si platíte. Můžete mít pračku i software, co vydrží 30 let – pak ale k těm částkám budete muset vpravo přidat nějakou tu nulu.

« Odpověď #72 kdy: 14. 07. 2025, 17:18:47 »
je úplně jedno co si myslíte, že chce někdo jiný od sw.

to lepší cashflow při občasném použití bych chtěl vidět, když často existuje předplatný jen na roční bázi nebo roční s měsíční platbou. Předplatný kde bych platil jen za to co reálně využiju jsem teda zatim neviděl. A tam kde nenáročnému domácímu uživateli stačila několik let stará permanentní licence, kterou použil párkrát za rok (a třeba si ji jednou za čas zaktualizoval, když už ty novinky stály za to) najednou musí platit pravidelně plnou palbu.
Když mi s permanentní licencí přestaly vyhovovat podmínky Adobe, tak jsem mohl zůstat na verzi která mi dostačuje, kde co potřebuju funguje a nestojí mě to ani korunu. To s předplatnym nejde, když změněj podmínky na nevyhovující, tak je buď musim akceptovat a dál platit, nebo smůla, nemůžu užívat.

« Odpověď #73 kdy: 15. 07. 2025, 15:45:44 »
Mimochodem, víš kolik stojí software na statiku? Nebo kolik stojí AutoCAD, resp. programy AutoDesku? Statisíce a vlastně nic, protože se už nedají koupit. Musejí se pronajmout na časové období. Jak přestaneš platit, jsi bez softvéru. A máš utrum. Už neotevřeš ani to, co jsi sám vytvořil.
Tohle je přesně důvod proč jsem Photoshop zkoušel používat naposledy u verze 2. Proč jsem nikdy nic nevytvořil v AutoCADu, kromě úloh do školy, proč jsem se pachtil s nedokonalostí QCADu (LibreCADu), FreeCADu, proč jsem přešel na z počátku méně schopný a problematický KiCAD, když Autodesk koupil Eagle (dnes bych neměnil, KiCAD se zlepšil, já si zvykl a v lecčems je lepší než potřebuji a podobně to je i s ostatními programy).

Představa, že bych se stal rukojmím korporace, která mi bude komplikovat nakládání s výsledky mé práce pronájmem licence na časově omezenou dobu je pro mě nepřijatelná. Tím spíš u dat, která roky leží archivovaná a po letech potřebuju drobnou změnu a zas odložit.

RDa

• 3 057
    • Zobrazit profil
« Odpověď #74 kdy: 15. 07. 2025, 17:20:55 »

Prosim o vysvetleni na prikladu, v cem je lepsi situace pro me, jako uzivatele, v pripade Altium designeru lepsi. Mam firmu a jedeme od 2012 to same.. vyvoj elektroniky - neni to sezonni rozmar, ale real deal.

Historicky mam trvalou licenci, a poplatek pro ziskani nove verze byl cca 2000 eur rocne.
I kdyz jsem prestal pred lety platit, tak porad mam licenci pro verzi z roku 2022 ktera umi vse co umela tenkrat.
(behem 2016-2022 jsem jim dal 347K CZK (bez dph) - a porad tam byli 3-4 roky stare nevyresene bugy ktere jsem hlasil i ja, a napr. nejde zmenit default vlastnosti urcitych objektu.. coz by mel byt zaklad - uplne na to pecou)

vs.

Novy uzivatel trvalou licenci uz neporidi, pouze subscription, ktere je v sume 12*460 = 5520 eur rocne.
Nejkratsi uvazek je sice mesic, ale davaj slevu pri 12m na cca 4000 eur.
Program byl rozdelen na tiers, a ten nejnizsi tier za 4000 eur neobsahuje featury ktere mam ja z roku 2022.
Program funguje jenom kdyz platite.
(a nejradeji by vase data sbirali ve svem cloudu.. proste WTF.. totalne vuci politice jakekoliv R&D firmy)

Pritom chci jenom jedine - at delaji featury ktere uzivatele chteji a opravuji bugy - to jakozto platici zakaznik/uzivatel sna muzu chtit, ne? A ne.. oni budou vymyslet jak vse osekat, jak uzivatele nasr*t a zavazat k uzivani nefunkcniho bastlu. Fakt jako tohle neni cesta zadne optimalizace. Ceske drahy vam po koupi jizdenky taky neposlou do fronty na konsky povoz.

Ve svete SW uplne chybi legislativa ohledne QoS/ToS ... protoze "as-is" a "no warranty" ve smluvnim ujednani by rovnou melo implikovat ze cena bude maximalne tak nulova. Od kdy je akceptovatelne platit za "mozna" ? Leda v loteriich (a i tam je statem garantovana vyhra).
« Poslední změna: 15. 07. 2025, 17:28:26 od RDa »