Univerzální židle

Longin

• 167
    • Zobrazit profil
Re:Univerzální židle
« Odpověď #45 kdy: 08. 05. 2025, 14:55:30 »
Napíšu si sem pro sebe takové srovnání Ikea Markus, Steelcase Please V2 s podhlavníkem a síťové (mesh) Fractal Design Refine, z které jsem docela zklamaný. Třeba to někomu přijde užitečné.

Opakuju, že jsem hledal náhradní židli za Markuse, což je pro mě ideální "křeslo" do polohy na mrtvolu na zevlování (filmy, hry...), ale není to úplně ok na práci (viz dále). Pod univerzální židlí jsem chtěl něco nastavitelného a pohodlného jak na zevlování, tak i na práci, kdy židle alespoň nějak nutí do aktivního/poloaktivního sedu. Mám 186cm/90kg

Zevlování, poloha židle na na mrtvolu
hodnocení:
1. Markus
2. Fractal Refine nebo Steelcase Please (Fractal vadí hlavně sedákem, Steelcase opěrákem)

Markus je prostě super. Při maximální náklonu mi to nezvedá nohy ze země, rozevírá se úhel sedák-opěrák (ten rychleji), nijak extra mě přední hrana sedáku netlačí do zadní strany stehen u kolen. Díky širokému ale nehlubokému podhlavníku mám víc možností jak si dát hlavu nebo se nějak natáhnout s přehozenými rukami. V přímenější poloze se dá prasit ve stylu noha přes nohu nebo si dát jednu nohu pod zadek. To na ostatních židlích nejde, ty tohle trestají.

SteelCase Please má opěradlo rozdělené na dvě dynamické poloviny, kde se mírným zatlačením s volitelnou tuhostí v oblasti beder nebo horních zad dá libovolně natvarovat. Horní polovina se umí dokonce i natočit horizontálně, když se například natahujete pro něco na boku nebo vzadu. Nicméně zatímco tahle fičura je na ergonomické sezení (viz dále) super, tak na zevlování úplně ok pro mě není, což se ukázalo až doma a ne v prodejně, kde mi to přišlo fajn. Opět při maximálním náklonu nezvedá nohy, dole to nijak netlačí. Ale co se týče vrchní části těla, tak to v porovnání s Markusem není úplně ono, protože hlava je více v záklonu a chybí tu prostě nastavení hloubky podhlavníku - na nějaký poslech hudby nebo nudné Teams konverzace, kdy čumíte jakoby nad monitor, je to ok, ale na filmy/hry to dobrý zas tak není. Není to katastrofa, dá se to, ale jak říkám, porovnávám to s Markusem, který je na tohle o stupeň lepší.

Od Fractal Refine jsem měl velké očekávání. Při náklonu bohužel vnímám, díky tomu jak sedák tvarovaný a jak je provedená síťovina (u Fabricu to možná může být jiné), že tlak na spodní stranu stehen má tendenci se koncetrovat na tom jednom místě u kolen u hrany sedáku a není to prostě rovnoměrně rozložený po celé ploše jako u předchozích židlí. Sedák zvýšenými hranami po stranách samozřejmě trestá jakoukoliv "nezdravou" pozici nohou, takže na tohle použití aka zevlování to úplně nedává možnosti jako Markus nebo i Steelcase.
Horní strana ale je už o něco lepší jak Steelcase. Stejně jako Markus je opěrka pohodlná na opření, vzdušná na léto. Prostor kolem hlavy mi ale přijde o něco horší jak Markus. Ne vždy je opěrka hlavy pohodlná, naštěstí se odmontovat, což je super.
Další menší problém vnímám v tom, že zatímco nastavení z ergonomického sedu do mrtvoly je u Markuse a Steelcase otázka pár sekund (u Steelcasejednotlivé polohy jsou zaaretované v číselných nastaveních), tak u Fractalu to zabere nějaký čas než se do té pozice s těmi páčkami dostanete, do toho třeba nacvaknout a nastavit opěrku hlavy nebo jí sundat. Je to otrava :D

Ergonomie, sezení v aktivním/poloaktivním sedu, židle narovno
1. Steelcase Please V2
2. Fractal Design
3. Markus

U Steelcase Please, jak jsem psal v předchozí kapitole, se v ergonomickém sedu (nejpřímější nastavení židle) nejvíce projeví dynamické části opěradla, které podle mě lze přizpůsobit na jakýkoliv tělo. Stačí lehký propad z aktivního sedu a už záda zabírají do opěradla do poloaktivního sedu, kde každá část zad má oporu.
Sedák je tu taky pohodlný, i když není tak široký jako u Markuse. Oproti Fractalu nemá postranné tvarování, ale i tak "trestá" nevhodný posez.
Na ergonomické sezení tady prakticky nemám co vytknout.

U Fractalu se opět projevuje sedák s neroznoměrným tlakem, ale není to tak znatelné jako v poloze na ležato. Říkám si, že taková kombinace sedáku z pěny a opěrky ze sítě (jako to má Markus) by byla mnohem lepší kombinace, ale takovou konfiguraci bohužel Fractal nenabízí.
Dost lidí nadává na bederní opěru. Při nastavení její hloubky nastavit na maximum, kde pak při opření je u ní znát vůle a může viklat. Já ji mám nastavenou na cca půlku a zabírá mi do zad akorát , tak je to ok.
U opěrky hlavy zas hodně záleží, jakou máte konstituci, ale já mám spíše tendenci jí odmontovat než jí tam mít - ocenil bych její tlouštku tak na polovinu...něco na úroveň ostatních židlí.
Jinak ergonomicky to jde, ale na Steelcase to úplně nemá. Díky tvarovanému sedáku židle trestá jakékoliv sedací prasárny.
Židli subjektivně zde chybí pohodlnější sedák (možná pěnovku z fabric verze), lepé řešenou opěrku hlavy, pak by ergonomie by dle mě byla srovnatelná nebo blíže ke Steelcase.

U Markuse je problém, že nemá nastavitelnou zádovou opěrku a polohu bederní opěrky, takže pokud to úplně neladí s vaším tělem, tak máte problém. To ale není můj případ, kde pevná poloha bederní opěrky nějak lícuje s mými bedrami. To co je ale je znát, že když jdu z aktivího sedu do opření do opěrky židle, tak ten "poloaktivní" sed je více v záklonu než u Steelcase nebo Fractalu...je prostě o něco víc "pasivní", tedy pohodlnější a o to víc nezdravý :D.
Markus má nejšiřší sedák s nejvíce použitelnou plochou a oproti ostatním židlím netrestá za prasárny - viz můj zlozvyk, kdy si zasunu do židle jednu nohu pod stehno druhé nohy apod. Tohle na Steelcase moc nejde a na Fractalu vůbec.

Závěrečné poznámky
U Fractalu mi prostě vadí hlavně nepohodlný síťový sedák (třeba HM Aeron je jiný) pro oba způsoby sezení, bederní a hlavová opěrka by zasloužila taky vylepšit. Fractal je prostě někde na půli cesty mezi oběmi židlemi a vlastně nic nedělá dobře :D. Pokud uvažujete o Fractalu a neřešíte léto/máte klimatizovaný pracoviště, tak určitě jděte do Fabric verze.
Hrozně moc lidí řeší područky u Fractalu, že se snadno samovolně posouvají...já tenhle problém nezaznamenal, ale třeba steelcase má vyšší odpor pro posun.

Nečekal jsem, že ve výsledku starý a levný Markus je tak dobrá židle. :D Pokud máte aktivní životní styl a sportujete, alespoň rekreačně, a tato židle vám sedí, tak je za v pohodě i s její "ergonomií". Pokud ale hledáte náhradu podobně jako já, tak rovnocenná náhrada v podobě Steelcase nebo Fractal se nekoná.
Fractal budu vracet a jsem v takové dementní situaci, že na práci používám Steelcase a na relax Markuse.  ::)