Kde ako ajťák žiť?

Re:Kde ako ajťák žiť?
« Odpověď #300 kdy: 10. 03. 2025, 14:38:58 »
I to vyzdvyhované zdravotnictví, teď akorát řeším u jedné mé blízké osoby, ne že by tu péči zde nedostala, ale zbytečně invazivní, jen proto, že je levnější. Rozdíl z kapsy díky blbému systému zaplatit nejde (pochopím, že to nezapalatí posišťovna, ale nepochopím, proč si prostě nemůžu zapatit ten lepší materiál, který to umožní), takže to vypadá, že to budu řešit 50km za hranicema za několik set tisíc.

Často tohle ale musí umět použít i doktor a personál okolo, a ten se to nebude učit, pokud ty výkony nebude reálně provádět. Ve zdravotnictví má všechno své předepsané postupy, a může být často lepší podstoupit běžný výkon, byť třeba invazivnější metodou, než metodou se kterou nemá operatérský tým zkušenosti, protože ji provádějí jen jednou za uherský rok.

hknmtt

• 259
    • Zobrazit profil
« Odpověď #301 kdy: 10. 03. 2025, 14:55:24 »
21 stran, k comu komunita dospela? nechce sa mi to vsetko citat :D

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #302 kdy: 10. 03. 2025, 14:58:55 »
I to vyzdvyhované zdravotnictví, teď akorát řeším u jedné mé blízké osoby, ne že by tu péči zde nedostala, ale zbytečně invazivní, jen proto, že je levnější. Rozdíl z kapsy díky blbému systému zaplatit nejde (pochopím, že to nezapalatí posišťovna, ale nepochopím, proč si prostě nemůžu zapatit ten lepší materiál, který to umožní), takže to vypadá, že to budu řešit 50km za hranicema za několik set tisíc.

Často tohle ale musí umět použít i doktor a personál okolo, a ten se to nebude učit, pokud ty výkony nebude reálně provádět. Ve zdravotnictví má všechno své předepsané postupy, a může být často lepší podstoupit běžný výkon, byť třeba invazivnější metodou, než metodou se kterou nemá operatérský tým zkušenosti, protože ji provádějí jen jednou za uherský rok.

Jasne, neco co necha velkou jizvu na obliceji, znamena tyden v nemocnici a dva mesice pracovni neschopnosti je lepsi, nez neco, co umi 50 km za hranicemi ambulantne a clovek muze druhy den do prace. Postup je na zapade pouzivan uz 15 let, v tomto bananistanu to nedela nikdo... navic je to postup nevratny, zatimco u toho setrnejsiho maximalne hrozi, ze se problem objevi znovu, nebo se to nezlepsi.
Toliko k tomu, az tu zase nekdo bude vyzvedavat kvalitu ceskeho zdravotnictvi. Neco skutecne dobre je, ale konkretne na tyto vedlejsi skody na pacientovi se vubec nehledi.
Ne, to fakt neni lepsi.
« Poslední změna: 10. 03. 2025, 15:01:07 od r223 »

« Odpověď #303 kdy: 10. 03. 2025, 15:15:16 »
takže tvoje děti se dostanou do školy, i když bydlíš na samotě u lesa a do práce jedeš opačným směrem něž děcka do školy, a přitom se nemusíš bát, že ti je někdo uprostřed luk podřeže.

Žiji na venkově a pochybuju, že bych tu našel někoho, kdo by se bál, že mu někdo uprostřed luk podřeže děti. Doufám, že jste to myslel jako nadsázku protože jinak bych trochu pochyboval o příčetnosti. Jakkoliv věřím, že v Praze v paneláku se pár takových podobných lidí najde.

No tak to doporučuju nejezdit do Německa, Francie, a zejména do Brusele.

Vůbec jsem nevěděl, že Brusel jsou vlastně pole a louky. A ve Francii a v Německu uprostřed luk někdo běžně kohokoliv podřezává? Vám ten kontext celkově nějak vypíná.

Tady je problém spíš na opačném konci drátu, a to v usilovné snaze nechápat vůbec nic. Ono i u nás jsou oblasti, kde je velmi neradno pustít, zejména bílé, dítě z očí. Takhle z hlavy mostecko, ústecko, děčínsko, ostravsko, karvinsko, opavsko. A zdaleka ne ve všech těch oblastech jde o centra měst, jde naopak především o předměstí, kde už těch luk úplně málo není. Ale beru na vědomí, že cokoli této osobě vysvětlovat nemá smysl.

Jistě, vypadá to jako buzerace, ale funguje to a ve výsledku je to významně levnější a hlavně daleko funkčnější.

Jistě. Fašizmus, totalita, diktatura jsou svým způsobem také efektivní. To samo o sobě těžko může být argument. A zvyknout se dá i na koncentrák. Nevypadá to jako buzerace. Je to buzerace. Ale nežiji tam a ani to neplánuji takže dokud se ji nepokoušejí exportovat, je to jejich věc.

Jo, přesně jak jsem čekal, argumentace nikoli ad absurdum, nýbrž úplně mimo mísu, protože je oponováno mě.
Takže ještě vztahovačný a paranoidní k tomu. Boha jeho, s kým já se to tu vůbec bavím...

Pro hlupáka každý hloupý.

A ne, nepokoušejí se to exportovat. Dokonce to dělají ještě líp. Dost aktivně se brání tomu, aby jim to tam cizáci lezli konzumovat, takže bez obav, párem volů tam zrovna vás osobně tahat opravdu nebudou.

Tak hlavně, že jsem za posledních několik let několik nabídek odmítl, že. Z vás musí mít okolí fakt radost. To je co věta, to perla.

Já jsem si naopak dovolil tam kdysi stáž přijmout, a byla to zkušenost naprosto suprová.
A k tomu odmítnutí... ono se za to dá velmi snadno schovat i to, že na to prostě nemáte, na což by velmi rychle přišli.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #304 kdy: 10. 03. 2025, 15:56:21 »

Já jsem si naopak dovolil tam kdysi stáž přijmout, a byla to zkušenost naprosto suprová.
A k tomu odmítnutí... ono se za to dá velmi snadno schovat i to, že na to prostě nemáte, na což by velmi rychle přišli.

Staze jsou super, sam se mlatim do hlavy, ze jsem toho po studiu nevyuzil. A klukum, co u me obcas delaji dimplomky leju do hlavy, ze to je obrovska sance. V tomhle divinym system mam pocit, ze neni vule, aby o tom vubec vedeli.

« Odpověď #305 kdy: 10. 03. 2025, 16:16:59 »
A ne, nepokoušejí se to exportovat. Dokonce to dělají ještě líp. Dost aktivně se brání tomu, aby jim to tam cizáci lezli konzumovat, takže bez obav, párem volů tam zrovna vás osobně tahat opravdu nebudou.

Tak hlavně, že jsem za posledních několik let několik nabídek odmítl, že. Z vás musí mít okolí fakt radost. To je co věta, to perla.

Nic proti stážím. Dokud nemáte rodinu, není problém skoro nic a je fajn si to zkusit. A nejen stážím, dokud je člověk sám, daně jsou ve Švýcarsku nízké a lze si tak tedy vydělat dost peněz.

A k tomu odmítnutí, my jsme se ze zahraničí nevrátili proto, abychom tu byli pár let a zase jsme se do zahraničí vraceli, logicky; chceme z mnoha důvodů žít tady. To vás nenapadlo? :D
« Poslední změna: 10. 03. 2025, 16:22:07 od Martin Poljak »

« Odpověď #306 kdy: 11. 03. 2025, 07:32:11 »
A k tomu odmítnutí, my jsme se ze zahraničí nevrátili proto, abychom tu byli pár let a zase jsme se do zahraničí vraceli, logicky; chceme z mnoha důvodů žít tady. To vás nenapadlo? :D

V téhle toxické výměně to není viable option. V úvahu přichází jen výmluva.

« Odpověď #307 kdy: 11. 03. 2025, 08:33:33 »
To je zase výrazivo... "toxické", "viable option"...

xyz

• 267
    • Zobrazit profil
« Odpověď #308 kdy: 11. 03. 2025, 09:13:00 »
To je zase výrazivo... "toxické", "viable option"...
Toxický je naprosto legit  ;D

Karmelos

• 1 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #309 kdy: 11. 03. 2025, 10:13:31 »

tvl to sou termity...  Ano diskuze je toxická, ale jako použít "viable option" ? ? ? ? ? ? ? V jakym významu? Dyť to nedává smysl....
A jinak spousta lidí se vrací do česka po několika letech v zahraničí. Prostě mají toho západu a vydělávání peněz dost a chtějí si třeba zase pěkně zanadávat v hospodě u točný plzničky...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #310 kdy: 11. 03. 2025, 12:06:33 »
A jinak spousta lidí se vrací do česka po několika letech v zahraničí. Prostě mají toho západu a vydělávání peněz dost a chtějí si třeba zase pěkně zanadávat v hospodě u točný plzničky...

Úplně nevím, jestli to je ta hlavní motivace (už proto, že do hospody nechodím a nepiju) ale těch důvodů je fakt dost. Mimo mnoha jiných to, že je tu pořád svobodně, životní náklady nízké (dokonce i v Praze a to tam naštěstí už nežiju a jak jsem psal, s rodinou v zahraničí rychle rostou do nebes), platy v IT minimálně v tom co dělám srovnatelné (rozdílné jsou víceméně jen daně) a když vyrazím do lesa, nenarazím každých pětset metrů na ostnatý drát. Mám tady čtyřista let starý dům, který pro jeho energii miluju, mám rád zdejší krajinu i když jsem se narodil jinde v ČR. Jsem rád, když mohu mluvit česky protože mi záleží na tom, abych byl schopen vyjádřovat přesně to, co chci s dokonalou jemností a toho ani po dvaceti letech v zahraničí nejspíš schopen nebudu. Těch důvodů je hodně a to jsou jen ty moje, manželka má zase celou řadu dalších...

Ony ostatně peníze taky nejsou všechno. Zvlášť, když si jich tu vyděláte dost podobně. Tady totiž ve výsledku vůbec není špatně; spousta lidí vůbec neví co tu má. Celé je to hlavně o prioritách. A ty se zvlášť s nabytými zkušenostmi mění. Nějaké máte ve dvaceti, nějaké ve třiceti, nějaké ve čtyřiceti.

« Odpověď #311 kdy: 11. 03. 2025, 13:07:59 »

tvl to sou termity...  Ano diskuze je toxická, ale jako použít "viable option" ? ? ? ? ? ? ? V jakym významu? Dyť to nedává smysl....

Zapracuj na chápání textu, v druhé půlce je to jasně vysvětleno.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #312 kdy: 11. 03. 2025, 13:29:57 »

Úplně nevím, jestli to je ta hlavní motivace (už proto, že do hospody nechodím a nepiju) ale těch důvodů je fakt dost. Mimo mnoha jiných to, že je tu pořád svobodně, životní náklady nízké (dokonce i v Praze a to tam naštěstí už nežiju a jak jsem psal, s rodinou v zahraničí rychle rostou do nebes), platy v IT minimálně v tom co dělám srovnatelné (rozdílné jsou víceméně jen daně) a když vyrazím do lesa, nenarazím každých pětset metrů na ostnatý drát. Mám tady čtyřista let starý dům, který pro jeho energii miluju, mám rád zdejší krajinu i když jsem se narodil jinde v ČR. Jsem rád, když mohu mluvit česky protože mi záleží na tom, abych byl schopen vyjádřovat přesně to, co chci s dokonalou jemností a toho ani po dvaceti letech v zahraničí nejspíš schopen nebudu. Těch důvodů je hodně a to jsou jen ty moje, manželka má zase celou řadu dalších...

Ony ostatně peníze taky nejsou všechno. Zvlášť, když si jich tu vyděláte dost podobně. Tady totiž ve výsledku vůbec není špatně; spousta lidí vůbec neví co tu má. Celé je to hlavně o prioritách. A ty se zvlášť s nabytými zkušenostmi mění. Nějaké máte ve dvaceti, nějaké ve třiceti, nějaké ve čtyřiceti.

Ne, vubec to neni o penezich.
Pro me je nejsilnejsi jina vec - a to mentalita.
On je proste rozdil zit v prostredi, kdy jsou lidi prejici (v CR, a dost v Evrope obecne je uspech jednotlivce bran spis negativne) a pak dalsi vec, co mi v CR mimoradne vadi - sablona toho, ze jakmile ma nekdo sebemensi moc nad jinym, okamzite toho zneuzije. A je jedno, zda to je urednik, policista (i kdyz u nich se to opravdu hodne zlepsilo), nebo nerudny duchodce v ulici, ktery ma moznost proste jen zaskodit...
Nebo neco, co bych nazvel diktaturou prumernosti - drtiva vetsina lidi v CR nesnasi, kdyz nekdo, jakkoliv vybocuje z rady (nadherny priklad treba zde https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/deti-skola-okna-byvala-restaurace-pristavba-odpor.A241211_155221_liberec-zpravy_jape).

Tohle se v mnoha zemich zase tolik nedeje.
« Poslední změna: 11. 03. 2025, 13:34:47 od r223 »

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #313 kdy: 11. 03. 2025, 13:32:15 »
duplicita omylem

Karmelos

• 1 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #314 kdy: 11. 03. 2025, 13:57:32 »

Zapracuj na chápání textu, v druhé půlce je to jasně vysvětleno.

Zapracuj na termitech, jinak ti lidi nebudou rozumět.

Napsal jsi větu

V téhle jedovaté výměně není (to = návrat do čr???) vhodná volba. V úvahu přichází pouze výmluva.

Tohle prostě žádný smysl nedává. Cos tim chtěl vlastně říct?
Gréta je nejlepší.