Kde ako ajťák žiť?

Re:Kde ako ajťák žiť?
« Odpověď #195 kdy: 27. 01. 2025, 08:43:28 »
Já jsem na to, že nemám koupenou známku zapomněl mockrát.

Sorry jako, ale ve čtvrtině 21. století, kdy doslova každej nad 10 let má v kapse počítač s kalendářem a upomínkama, pro to úplně omluva není :-) A to jsem bordelář, kterýmu už 10 let co 4 měsíce chodí upomínka od dodavatele elektriky, protože jsem se pořád nedokopal k tomu po změně dodavatele nastavit inkaso.

« Odpověď #196 kdy: 27. 01. 2025, 08:45:40 »
Používat si budu to, co uznám za vhodné. Představ si, že po dálnicích jezdíme tak málo a nepravidelně, že pro většinu našich aut kupujeme známky krátkodobé. Takže zkus ubrat na egocentrismu, představit si i jiné lidi než sebe a pak se vůbec můžeme spolu o něčem bavit. Navíc to nijak nevylučuje to, co jsem napsal.

Ale to si používej co chceš a jak chceš, jenže je potřeba si uvědomit, že ti tím vznikají závazky vůči dalším stranám, které mají nějaké podmínky užívání které jsi použitím jejich služeb odsouhlasil, a které jim dávají právo tě za jejich porušení sankcionovat. Tobě by se taky nelíbilo, kdyby ti nájemník platil pozdě a ještě málo.

« Odpověď #197 kdy: 27. 01. 2025, 08:58:05 »
Prostě svět není černobílý a vyžadovat dodržování všech pravidel do posledního písmena je proti lidské přirozenosti, neb nejsme roboti, té ohleduplnosti je třeba na obou stranách. Takže díky Bohu, že to tady není jako ve Švýcarsku.

Actually to proti přirozenosti není, jen je to už kvůli komplexitě prostředí v plném rozsahu nezvládnutelné. Proto se prohřešky dělí podle závažnosti a skutečně tvrdě se stíhají jen ty skutečně hodně škodlivé a nebezpečné, zatímco bagatelní, pokud jsou vůbec zjištěny a řešeny, se řeší nějakou drobnou pokutou nebo dokonce domluvou.

« Odpověď #198 kdy: 27. 01. 2025, 09:06:59 »
a) uz vidim ako existuje clovek, ktory si pocas cesty autom vsimne vypalenu ziarovku, okamzite vzorne odstavi auto a vola odtahovku. (pripadne meni ziarovku)

Dokud jsem měl auta se žárovkama, tak ANO, měnil jsem je neprodleně po tom, co jsem si všimnul že něco nesvítí (a za jízdy si nevšimneš JENOM koncovky a brzdovky, jinak všeho ostatního jo).
Ale, a to tě asi překvapí, jsem to nedělal proto, že bych byl magor na předpisy nebo se bál pokuty. Dělal jsem to proto, že jsem to dělal pro sebe, abych byl dobře vidět a snížil riziko, že mě nějakej lhostejnej a poloslepej mamlas trefí.

Dokonce se mi stalo, že mě kvůli žárovce zastavili policajti v Rakousku. Jeli jsme ze sjezdovky, bylo cca půl osmý večer, minuli jsme cajty v protisměru a oni to najednou na lustrech otočili a zastavili mě. A že prej jestli vím, že mi nesvítí pravá potkávačka. Na to já že jsem měl podezření že shořela, protože asi kilometr zpátky krajnice ztratila osvětlení, a oni na to že právě viděli jak mi zhasla, a proto se otočili. A prej ať si to vyměním na místě. Tak jsem sáhnul do kufru, vyndal sadu, říznul plombu na tovární sadě, a zjistil že nevyměním vůbec nic, protože ichtylové ve VWčku k autu s H7kama dali sadu s H4kou. Ti policajti na to koukali, a že kdyby neviděli že to rozbaluju, že by mi to nevěřili, protože takový šlompáctví by se u nich nikdy stát nemohlo. A že si teda za nima dojedu k pumpě, a tam si žárovku koupím.
Dojeli jsme 2 kiláky k pumpě, oni přede mnou na lustrech s blikajícím FollowMe, a že počkají a zatím si dají kafe.
Tak jsem koupil dvě žárovky (protože speciálně u H7ček je kokotina měnit jen jednu, protože ta stará bouchne o to dřív; mění se vždycky pár, a když pak jedna rupne, dá se tam ta stará a když umře jedna z těch starejch, vyhodí se obě) a pod parádním osvětlením to přehodil. Ještě jsme pak všichni asi 20 minut pokecali, a jeli jsme si po svým.

« Odpověď #199 kdy: 27. 01. 2025, 09:08:52 »
Já třeba, jako řidič, který nejezdím úplně pintlich podle předpisů, tak když projíždím jistou obcí tady, tak si velmi hlídám, zda jsem nepřekročil rychlost. Už jsem totiž dostal pokutu. Jinde to nedělám. Proč asi?

Je samozřejmě pravda, že tvrdost na vymáhání přestupků má vliv na komfort; jenže to funguje i naopak. Přílišná tolerance vede k ignoraci.

Fun fact: překračování rychlosti šetří mnohem míň času, než si většina lidí myslí, a stojí mnohem víc benzínu, než si většina lidí uvědomuje. Ve výsledku nějaký kvaltování na trasách kratších než asi 300km v podstatě nedává smysl.

« Odpověď #200 kdy: 27. 01. 2025, 09:10:26 »
To je přece v pořádku. Když pořádám večírek, musím si hlídat čas, abych nerušil noční klid.
Pokud nepaříte, tak vám "pořádek" tohoto typu může imponovat.
Klidně si pařte každý den až do rána, ale né tam, kde se ostatní snaží spát, učit se, nebo třeba pracovat z domova.

Vy si nedokážete koupit špunty do uší?

Proč bych to měl dělat? Špunty v uších jsou nepříjemný vs oni mají povinnost bejt zticha, a když s nima není rozumná řeč, ať si nesou následky. Kromě toho to neruší jenom mě, ale stresuje to mýho psa, zahradního ježka, ptáky, a kriticky ohrožený netopejry na sousedově půdě.

« Odpověď #201 kdy: 27. 01. 2025, 10:51:29 »
To je přece v pořádku. Když pořádám večírek, musím si hlídat čas, abych nerušil noční klid.
Pokud nepaříte, tak vám "pořádek" tohoto typu může imponovat.
Klidně si pařte každý den až do rána, ale né tam, kde se ostatní snaží spát, učit se, nebo třeba pracovat z domova.

Vy si nedokážete koupit špunty do uší?

Proč bych to měl dělat? Špunty v uších jsou nepříjemný vs oni mají povinnost bejt zticha, a když s nima není rozumná řeč

Říká se tomu tolerance.

Žil jsme kdysi v paneláku. Vedle bydleli bezdětní mladí, kteří párkrát do roka přivedli partu z nějakého klubu a dojížděli večírek u nich. Nebyl to sice žádnej extra brajgl, ale stačilo to abych se probudil a nemohl usnout (dítě to neprobudilo, žena po chvíli zas usnula).

Řešil jsme to tehdy právě špuntama, protože jsem si jestě dobře pamatoval jaký to je, když vám večírek znepříjemní/ukončí nerudnej sousedskej páprda. A nechtěl jsem za takováho čuráka bejt já....

« Odpověď #202 kdy: 27. 01. 2025, 10:54:09 »
Fun fact: překračování rychlosti šetří mnohem míň času, než si většina lidí myslí, a stojí mnohem víc benzínu, než si většina lidí uvědomuje. Ve výsledku nějaký kvaltování na trasách kratších než asi 300km v podstatě nedává smysl.

na dialnici je to empriricky overeny fakt :)

ale na pri dennom pobiehani hodinu po meste si viem predstavit, ze to uplne platit nebude.
od oka by som povedal, ze 40km/h vs. 60km/h moze niekto povazovat za zaujimavu usporu casu.

« Odpověď #203 kdy: 27. 01. 2025, 12:14:01 »
Říká se tomu tolerance.

Na toleranci nárok neexistuje, na noční klid naopak jo. Souhrnně se tomu říká "občanské soužití", a existuje institut přestupku proti občanskému soužití, který je radnice povinna řešit cestou přestupkové komise a eventuálním uložením sankce.
Pokud s nesnesitelným sousedem nelze dosáhnout rozumného kompromisu rozumnou dohodou, je jeho podušení cestou MP zcela v pořádku a naprosto žádoucí. A pokud je to takovej píčus, že chce válku, může ji mít.

« Odpověď #204 kdy: 27. 01. 2025, 12:43:38 »
Citace
na dialnici je to empriricky overeny fakt :)

ale na pri dennom pobiehani hodinu po meste si viem predstavit, ze to uplne platit nebude.
od oka by som povedal, ze 40km/h vs. 60km/h moze niekto povazovat za zaujimavu usporu casu.

By som si dovolil tvrdiť, že toto je presne rovnako mylná úvaha. Keď sa budeš hodinu pohybovať po meste, tak tvoja priemerná rýchlosť za tú hodinu bude sotva 20 km/h. Či na úsekoch, kde to zrovna bude možné, pôjdeš 40 alebo 60, bude úplne jedno. Samozrejme chcelo by to reálne dáta na potvrdenie.
« Poslední změna: 27. 01. 2025, 12:46:25 od Dizie »

Jimmyx

• 178
    • Zobrazit profil
« Odpověď #205 kdy: 27. 01. 2025, 13:12:24 »
Keď sa budeš hodinu pohybovať po meste, tak tvoja priemerná rýchlosť za tú hodinu bude sotva 20 km/h. Či na úsekoch, kde to zrovna bude možné, pôjdeš 40 alebo 60, bude úplne jedno. Samozrejme chcelo by to reálne dáta na potvrdenie.
Když pojedete 40 km/h, tak vám bude "ujíždět" zelená vlna na semaforech a pojedete přes město klidně o minuty déle (záleží na velikosti města). Samozřejmě platí u relativně prázdného města. Pokud stojíte v koloně na semaforech několik cyklů červené, je teoreticky téměř jedno jak rychle tam přijedete. Pokud pojedete 40 v úzkých uličkách tak to bude ok, pokud to bude na hlavním tahu, tak vás budou všichni oprávněně předjíždět.
Prakticky tedy v silném provozu je lepší držet stejnou rychlost jako ostatní a ve slabém až nulovém provozu se vyplatí jet na hranici povolených rychlostí nebo trochu za.

« Odpověď #206 kdy: 27. 01. 2025, 14:17:45 »
> Kde ako ajťák žiť?

Já to mám nejraději doma. Tam je fajn. Žena, děti, gauč, hajzl, sprcha, zahrada...
Doporučuji! Fakt dobrý.

« Odpověď #207 kdy: 27. 01. 2025, 21:07:37 »
Říká se tomu tolerance.

Na toleranci nárok neexistuje, na noční klid naopak jo. Souhrnně se tomu říká "občanské soužití", a existuje institut přestupku proti občanskému soužití, který je radnice povinna řešit cestou přestupkové komise a eventuálním uložením sankce.
Pokud s nesnesitelným sousedem nelze dosáhnout rozumného kompromisu rozumnou dohodou, je jeho podušení cestou MP zcela v pořádku a naprosto žádoucí. A pokud je to takovej píčus, že chce válku, může ji mít.

na svůj názor máte samozřejmě právo, ale já bych vás teda za souseda nechtěl...

« Odpověď #208 kdy: 27. 01. 2025, 22:09:14 »
kdo je ajťák žid?

je v it poměrně více židů, nebo méně?

« Odpověď #209 kdy: 28. 01. 2025, 08:29:08 »
Říká se tomu tolerance.

na svůj názor máte samozřejmě právo, ale já bych vás teda za souseda nechtěl...
Tématem původně nebylo zda na sousedy zavolá policii Marek Staněk z roota, ale náhodný/typický soused ve Švýcarsku.
A z tohoto důvodu je "rušení nočního klidu" špatný příklad, protože to evidentně vadí i jinde.

Lepší příklad je, že ten soused zavolá policii když si dovolíte vyprat a pověsit prádlo v neděli. Nebo sekat trávník v neděli.
To už je mezi českými neznabohy méně pochopitelné.