Ubuntu 11.04 vs. Windows 7

Rexxar

Ubuntu 11.04 vs. Windows 7
« kdy: 05. 10. 2011, 23:20:18 »
Uz nejaku tu dobu pouzivam na svojom pocitaci Ubuntu a Windows k nemu ako doplnok.
Moj postreh je, ze Windows 7 bezi sviznejsie (pri starte systemu ale aj pri praci) ako Ubuntu 11.04. Mam 1GB RAM, procesor Intel Core2. Obidva systemy su 32-bitove. Na Ubuntu je Gnome2 no effects, ext4 suborovy system, 2GB swap, pri starte sa mi zapinaju iba najnutnejsie programy ... na windowse je tema windows classic(bez aera), ziadne dalsie nastavenia som neriesil.

Tak moja otazka je...., ci je windows 7 rychlejsi ako Ubuntu, alebo mam zle nastavene Ubuntu (co je podla mna nepravdepodobne). Ake su zrychlovacie triky pre Ubuntu?

rs

Re: Ubuntu 11.04 vs. Windows 7
« Odpověď #1 kdy: 05. 10. 2011, 23:31:58 »
ZVláštne, pretože mám presne opačnú skúsenosť na Asus EEE, kde win 7 štartuje rádovo pomalšie ako ubuntu, o behu systému ani nehovorím - ubuntu ide nie síce bleskovo ale pekne, na win čakám akúkoľvek operáciu aj desiatky sekúnd, štart firefoxu bežne do minúty. Podotýkam, že win som nijak extra nepreťažil - od východzej inštalácie akurát pribudlo pár programov ako firefox, openoffice, nejaký xnview, ako antivir používa stroj Microsofr Security Essentials. Ubuntu mám 11.04, nainštalované cez wubi a dokonca bez aktualizácii. Nedám naň dopustiť. Ktovie ako by sa správalo po aktualizáciách - nové jadro linuxu a tak. Možno by sa trošku viac vlieklo aj ono. ale na porovnanie - ubuntu po štarte zaberá necelých 300MB z RAM, win7 okolo 650 MB, takže ten rozdiel sa určite prejaví.

« Odpověď #2 kdy: 06. 10. 2011, 00:27:50 »
No já mam 4GB ram , /tmp mam v ramdisku , zaplej noatime a i tak mi win7 přijde i s aerem rychlejší než moje ubuntu , ale ve win mam jen hry a visual studio 2010 pro kompilace. Pocitově mam win7 bleskové do 10ms reakce , u ubuntu kde mam compiz a gnome 2 je to tak 4x pomalejší s compizem i bez něj. Tak sem v compizu dal fade in fade out a je to takové plynulé ale ne bleskové.
Na pár ms mi ale nesejde.
Gnome sem skoušel nahradit xfce a lxde a i tak mi to přišlo pomalejší než win7 s aerem.
Mam nvidiu GTX460 s ovladačema od nvidie a 3d maká slušně , ale stejně mam raději ten pocit bezpečí v linuxu a tak tam pracuji a ve win hraji jako na herním systému.

Start firefoxu 2-3 vteriny , druhe zpusteni tak 1 vterinu (coz je rychlejsi nez ve win7) , ale spis to vidim na latenci Xserveru s kernelem nez na tom ze by byl system pomalejsi.

Pockam az wayland pojede na nvidiackych driverech a pak se uvidi ... Nouveau je k placi...

Alan

« Odpověď #3 kdy: 06. 10. 2011, 10:02:36 »
Bože, bože se divím že na takovéhle příspěvky  ještě někdo reaguje..

Laco

« Odpověď #4 kdy: 06. 10. 2011, 17:54:22 »
Predpokladám, že podstatnú úlohu zohrávajú pri výkone Ubuntu ovládače. Je teda potrebné uviesť konfiguráciu, na akej systém pracuje. U mňa ide o ASUS, a pracuje veľmi dobre, po nainštalovaní Adobe Flash pre Linux 64-bit konečne aj tento zásuvný modul. Firefox vo verzii 7.0.1 taktiež soldne zrýchlil, má nižšie pamäťové nároky a vyšší výkon. Celkove efektívnosť správy Ubuntu sa neustále zlepšuje.