Kolik si říci za uvolnění aplikace?

Tukan

Kolik si říci za uvolnění aplikace?
« kdy: 05. 10. 2011, 00:25:48 »
Zdravím všechny,

před pár lety jsem napsal aplikaci pro UNIXy, která je např. dnes součástí i většiny Linux distribucí. Je to služba do korporátních prostředí, ne desktopovka, v podstatě umožňuje zásadní interoperabilitu s nejrozšířenějším proprietárním SW v dané oblasti.

Hypoteticky. Řekněme, že opravdu velká nadnárodní spol. by se ozvala (např. jejich Senior Purchasing Manager:)), že by ji chtěla použít ve svém novém populárním HW (pro masový prodej), ale nevoní jí GPL, a tak by se ptali na podmínky, za kterých bych ji speciálně pro ně uvolnil pod komplet "free" licencí (jako Apache, BSD).

Pro orientaci - strávil jsem na tom měsíce práce čistého času, pár let celkem, ale k nějakému high-profile desktop monstru to má daleko. Na druhou stranu, konkurence je téměř nulová a aplikaci vybrali jejich analytici pro kvalitu kódu a vysokou efektivitu. Sice dělám na špičce enterprise IT, ale jako konzultant, takže o cenách a praktikách prodeje toho moc nevím.

Byl bych vám docela vděčný, kdybyste dokázali poradit, v jakých vodách bychom se v takovém případě asi pohybovali. Finančně. :) Nechtěl bych je cenou odradit, ale ani se podcenit. Dilema... Případné tipy a doporučení pro co nejbezproblémovější a pokud možno profesionálně probíhající zastřešení kontraktu by se hodily také.

Díky,
Tukan
« Poslední změna: 05. 10. 2011, 08:21:12 od Petr Krčmář »

Touker

Re: Kolik si říci za app, kterou chce nadnárodní společnost?
« Odpověď #1 kdy: 05. 10. 2011, 07:59:58 »
Samozrejme zalezi na okolnostech. Moje zkusenost je, ze za zmeny na zakazku do open source publikovaneho pod GPL se malym firmam obvykle plati 500-1000USD/manday. Zalezi mj. na rozsahu zaruky a podpory v cene change requestu atd.

Sten

Re: Kolik si říci za uvolnění aplikace?
« Odpověď #2 kdy: 05. 10. 2011, 11:05:15 »
V EU za outsourcovaný vývoj velké firmy běžně platí 500 € až 1000 € za člověkoden, někdy i více. Na druhou stranu, když je to již uvolněné jako GPL, asi nebudou chtít zaplatit tak moc, protože nejde o vývoj za zakázku, ale o licencování (i když trochu neobvyklé, normálně se licencuje jenom té firmě a ne pod free non-copyleft licencí), to bývá u velkých aplikací v řádu desítek až stovek tisíc €.

mat

« Odpověď #3 kdy: 05. 10. 2011, 11:20:36 »
Těžko ti tady dá někdo přesnou finální cenu. Musíš odhadnout, co to tomu zákazníkovi přinese a jaké má alternativy (vč. toho použít GPL verzi, ohnout podobné řešení nebo vyvinout svoje řešení atd.).

Teď by se měl ozvat rozčilený GPL fundamentalista, že jedině GPL a ať si trhnou nohou.... :-)

Tukan

« Odpověď #4 kdy: 05. 10. 2011, 12:28:15 »
Nechci po nikom přesnou finální cenu, spíš ballpark ve kterém by se člověk pohyboval...

Sten: psal jsi o neobvyklém způsobu - jak bys tedy doporučil postupovat? Jakou licenci a jak to provést, abych nevypadal hned z prvního odstavce jako *úplná* lama, obchodně? :)

díky

Tukan

« Odpověď #5 kdy: 05. 10. 2011, 12:36:54 »
V případě zájmu - můj email pro potřeby root.cz je tukan0208 na GMailu.

KapitánRUM

« Odpověď #6 kdy: 05. 10. 2011, 12:45:22 »
1. mělo by je to vyjít levněji, než kdyby si to napsali sami
2. měl bys ve smlouvě ošetřit SW patenty, Amerikánci si na to dost hrajou
3. vyslechl bych si jejich finanční nabídku a konzultoval jí s nějakým zavedeným SW housem
4. nabídl bych jim k tomu podporu, vysvětlení kódu a zaškolení jejich pracovníků jako volitelnou položku

Sten

« Odpověď #7 kdy: 05. 10. 2011, 13:08:17 »
Nechci po nikom přesnou finální cenu, spíš ballpark ve kterém by se člověk pohyboval...

Sten: psal jsi o neobvyklém způsobu - jak bys tedy doporučil postupovat? Jakou licenci a jak to provést, abych nevypadal hned z prvního odstavce jako *úplná* lama, obchodně? :)

díky

Tipoval bych, že to tak chtějí udělat kvůli ceně, budou moct na vás tlačit, že to vlastně bude open source licence, i když ji moc open nepoužijí (a jak jsem pochopil, chtějí, aby to bylo stejně jenom pro ně).

Prvně bych se jich poptal na odhadovaný objem prodaných kusů, pak se povídal na ceny jejich hardware a podle toho rozhodoval nejen o ceně, ale i jestli jim to licencovat jednorázově (pro jistotu to můžete omezit na množství se stanovenými příplatky, kdyby kecali) nebo s nimi podepsat smlouvu, že to budou licencovat a vy za každý prodej dostanete stanovené provize (prostě jako to udělal MS s DOSem), v tom případě bych jim pro vývoj udělil licence bezplatně (i když to vlastně není potřeba, když je to GPL). Pokud o ten software opravdu stojí, tak vás určitě neodmítnou, ale budou se snažit (alespoň nějakou dobu) vyjednávat. V každém případě bych jim nabídl i placené zaškolení, na tom se dá vydělat i víc než na samotných licencích :-)

« Odpověď #8 kdy: 05. 10. 2011, 13:31:04 »
Teď by se měl ozvat rozčilený GPL fundamentalista, že jedině GPL a ať si trhnou nohou.... :-)

Jako „GPL fundamentalista“ se hlásím :-) Ale nemám s tím problém, jde vlastně o normální duální licencování (i když zákazník je tady asi dost velký a podmínky pro něj budou individuální).

Akorát bych promyslel, co bude s GPL verzí toho programu – jestli ho někomu předáš, nebo budeš udržovat sám. Dej si pozor, aby se tě ta firma nesnažila ve smlouvě zavázat k tomu, že nebudeš přispívat do GPL verze. To by byla škoda a pokud bys na takové podmínky přistoupil, určitě bys měl ten program předat někomu, kdo ho bude udržovat místo tebe.

Pro velmi hrubý odhad zkus, co ti spočítá Ohloh. Pro amatérsky vyvíjený software bývají ty jeho odhady dost mimo, ale pokud se bavíme o „korporátním vývoji“, už to tak přestřelené není.

Co se týče licencování podle počtu prodaných kusů – může to být zajímavá možnost, ale je to dost sázka do loterie, záleží, jak moc tomu jejich produktu (a jejich obchodníkům a situaci na trhu) věříš, kvalita tvého programu hraje pak velmi malou roli v úspěchu celku.

Tukan

« Odpověď #9 kdy: 05. 10. 2011, 14:27:17 »
Dobrá, tedy mám možnosti:
- zeptat se jaký model licencování mají na mysli, jestli jednorázové uvolnění zdrojáku pod licencí jejich volby, nebo licencování za-kus
- nechat si předložit finanční nabídku (tady jsem předpokládal, že budu muset udělat první krok já)
- nabídnout zaškolení, support

Také moc nechtějí, aby se v kódu vyskytovalo intel. vlastnictví někoho jiného. Vzhledem k tomu, že jsem všechno napsal sám to není problém, ale je tam GPL část z kryptografické knihovny - nic složitého - ale asi by stálo za to jim tedy nabídnout i "očištění" kódu na 100% můj. To by také hodilo pár hodin kódování. Při taxe 500-1000/den se to rozhodně neztratí...

Co to je Ohloh a jak to funguje??

Díky!

mat

« Odpověď #10 kdy: 05. 10. 2011, 15:11:14 »
Dobrá, tedy mám možnosti:
- zeptat se jaký model licencování mají na mysli, jestli jednorázové uvolnění zdrojáku pod licencí jejich volby, nebo licencování za-kus

Typ licence jsi zmínil v prvním přízpěvku. Volná licence typu apache resp. bsd. Nebo to není tvrdý požadavek?

Já bych jim nejdříve odpověděl, že by duální licence neměla být problém, ale nechal bych si nejprve popsat, k jakému účelu a v jakém režimu ten tvůj SW plánují použít příp. kolik kusů předpokládají distribuovat ročně. (Na takový způsob použití bych pak vytvořil licenci s cenou)

Citace
Také moc nechtějí, aby se v kódu vyskytovalo intel. vlastnictví někoho jiného. Vzhledem k tomu, že jsem všechno napsal sám to není problém,

Int. vlastnictví není jen autorské dílo. Ale např. i patenty :-). Pokud je řeč o nadnárodní korporaci, tak to nelze podcenit. Mohlo by se ti stát, že budou chtít odstoupit od smlouvy až zjistí, že to nebudou moct jen tak použít resp. budou po tobě vymáhat náhradu licenčních poplatků na cizí patenty :-)

Tukan

« Odpověď #11 kdy: 05. 10. 2011, 16:42:53 »
Dobrá rada, ty patenty určitě ošetřím při dohadování. Konkrétní licenci nespecifikovali, jen to, že GPL nemůžou použít a tak chtějí pořídit zdroják pod jinou.

Hlavní otázka je, jak jim to prodat, aby to vyneslo co nejvíc. :)

PS: Samozřejmě trvám na tom, aby GPL verze zůstala dostupná.

« Odpověď #12 kdy: 05. 10. 2011, 17:17:58 »
Co to je Ohloh a jak to funguje??
Zaregistruješ tam projekt a řekneš, kde se nachází úložiště s jeho zdrojáky (verzovací systém – mercurial, subversion atd.). Oni si je stáhnou (resp. stahují je průběžně, stále se to aktualizuje) a spočítají z toho nějaké statistiky. Počty řádků kódu, komentářů, grafy vývoje v čase, koláčové grafy podle programovacích jazyků atd. A kromě toho mají i metodiku pro odhad nákladů na vývoj. Např. vyvinout GNU Core Utilities by podle nich stálo 991 234 USD.

Tukan

« Odpověď #13 kdy: 05. 10. 2011, 17:32:25 »
Zkusím to. Ta moje app má čistě v .c/.h souborech 10k řádků, celkem ~250kB C kódu, není moc velká. Ale když si vezmu délku vývoje a €700 na den (moje taxa v System Integration), tak bych se s tím možná do okolí €20k dostat mohl... hm?

Tolik bych vykázal za ~měsíc práce (28 dní) a v té aplikaci je mnohonásobně víc. Čili mnohem méně, než by to kohokoli stálo napsat znovu.

KapitánRUM

« Odpověď #14 kdy: 05. 10. 2011, 18:20:52 »
Nemůžeš čekat, že se ti zaplatí vývoj.
Pokud ano, je to určitě benefit, ale pokud by měli solit moc, smíří se se stávající licencí.

Jak jsem psal:
1. mělo by je to vyjít levněji, než kdyby si to napsali sami
2. měl bys ve smlouvě ošetřit SW patenty, Amerikánci si na to dost hrajou
3. vyslechl bych si jejich finanční nabídku a konzultoval jí s nějakým zavedeným SW housem
4. nabídl bych jim k tomu podporu, vysvětlení kódu a zaškolení jejich pracovníků jako volitelnou položku

Z bodu 3 možná získáš méně peněz (ostatně jsi to už uvolnil), než kolik doženeš bodem 4.
Součástí bodu 4 je i to ,,očištění" od cizího kódu.
Odpovědnosti za porušení SW patentů se zřekneš ve smlouvě, nejsi v pozici a nemáš prostředky, abys to mohl vyřešit sám. Ať si to pořeší oni, třeba je to nebude pálit. Možná že prodáš bod 4 a až budete kód procházet, už to nebudou chtít, ale plat programátora v zahraničí je 120 000/měsíčně, když si řekneš cca 1x až 1,5 tolik, možná si tě i nechají. No mě by se líbilo mít kontrakt na 6 nebo  třeba 12 měsíců za 120 000 měsíčně.