Po aktualitaci Linux Mint nefugují Windows 11

Re:Po aktualitaci Linux Mint nefugují Windows 11
« Odpověď #15 kdy: 03. 11. 2024, 15:38:36 »
No pri fixboote mi píše acces denied :/
Skúšal som aj easeus na opravu, ale nič.
Hľadám návody a stále nič, automatická oprava si nevie poradiť.
Ono Mint mi toto už nie raz spravil práveže, ale tam stačila automatická oprava systém si šiel ďalej bez problémov. No teraz nič

Nemám to teď jak vyzkoušet.. ale
bootrec /fixboot není potřeba, tohle je podle mě jen pro BIOS bootování.
Ten zásadní příkaz je
bcdboot

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/bcdboot-command-line-options-techref-di?view=windows-11

V tom tutoriálu, co jsem linkoval předtím, zmiňují
bcdboot C:\Windows /1 en-us /s x: /f ALL, ale to, jak jsem se díval do reference zmíněné výš, je spíš příkaz z Windows 10, protože to má trochu jiné parametry.

Asi bych zkusil následujcí:
Když naběhne Windows PE z instalačky Windows, tak se dá dostat do cmd.exe.
Diskpartem se dá připojit exitující EFI oddíl jako jako nějaké písmeno, např. X:
Pak by mohlo zafungovat..
bcdboot C:\windows /s X: /f UEFI

« Odpověď #16 kdy: 03. 11. 2024, 16:03:04 »
Skúsil som, no nič...failure copy, pri fixboote access denied...
o nervy....šiel som ešte podľa návodu, tak som teda aj formátol partíciu, ale ani to...rovnako som dostal vyššie zmiené odpovede....

CFM

« Odpověď #17 kdy: 03. 11. 2024, 19:05:57 »
Možná by se hodilo sem dát fotku z konzole, jak celý postup přesně vypadá ... nemohu se zbavit dojmu, že někde děláte chybu. Tipoval bych to na část výběru oddílu - v odkazovaném příkladu mají "Volume 1" jako EFI. Vybíráte opravdu EFI oddíl (FAT32)? Vaše instalace ho může mít jako jiné číslo než 1. Dále mají v příkladu "assign letter=z" a v následujících příkazech mají X jako zástupný symbol "cd/d X:\EFI\Microsoft\Boot\" ... opravdu dáváte všude stejné písmeno? Případně není vámi zvolené písmeno už použito (v seznamu oddílů v příkazu "list vol")?

Dále mě stále mě vrtá hlavou, kde se vzaly ty poškozené soubory ... na EFI oddíl se téměř nezapisuje, takže šance na poškození se mi zdá malá (pokud nevypadl proud v půli update-grub?). Lze na ten EFI oddíl zapisovat z Linuxu (samozřejmě pod rootem)? Disk je SSD? Nevykazuje nějaké chyby (smart)?