Dobrý den,
na notebooku mám dualboot - Ubuntu 10.10 (linux-2.6.35-30-generic) a Windows XP. Připojuji se na internet na Strahově přes ethernetový kabel. Na windows XP mi funguje internet vždy dobře. Pokud zapnu Ubuntu jako první, tak mi tam taky funguje internet bez problému. Problém nastane, když nejdříve zapnu Windows XP a pak restartuji počítač a zapnu Ubuntu, tak se nemůžu připojit k většině serverů na internetu. Na většinu webů googlu a alza.cz se připojím, také se bez problému připojí Skype a můžu bez problémů hrát přes internet Teeworlds. Ovšem o žádném jiném serveru, ke kterému se můžu připojit, nevím.
V pokoji máme 2 zásuvky na ethernet, ale protože jsme 3, tak se dva připojujeme do stejné zásuvky přes switch. Když jsem měl minulý rok jiný switch, tak se to dalo pořešit tak, že jsem nechal switch i notebook asi tak 30 minut vypnutý. Teď mám nový switch a zdá se, že tento postup již nefunguje. Že by to bylo přímo switchem se mi nezdá, protože problém trvá i když nechám počítač 30 minut vypnutý a pak se připojím přímo do zásuvky - bez switche.
Wifi mi funguje bezproblémově.
Spolubydlící, s nímž sdílím zásuvku má velmi podobnou konfiguraci - Windows Vista a Ubuntu 10.10. Podobné problémy nikdy nezaznamenal. Má nějaký notebook od HP.
Můj notebook je ASUS F5SR-AP027 (
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=60092).
Zda se tento problém vyskytuje i jinde než na Strahově bohužel nevím.
Budu vděčný za jakékoli tipy ohledně toho, čím by to mohlo být. Nejsem žádný expert na GNU, ale když mi řeknete, co s tím mám udělat - budu to pravděpodobně schopný provést. Nebráním se ani úpravám ovladače síťové karty (C/C++ ovládám), bohužel se v jeho kódu příliš nevyznám, ale kdybych věděl, jestli existuje a jaké je povahy úprava, kterou by se tento problém dal vyřešit, myslím, že bych to někde nastudoval.
Předem díky za snahu.