T-Mobile Fiber - Sagemcom 5670 a bridge mod

a a

Re:T-Mobile Fiber - Sagemcom 5670 a bridge mod
« Odpověď #30 kdy: 25. 07. 2026, 19:51:18 »
Díky za odpověď, jde mi o bridge mód. Takže žádnou WiFi nepotřebuji, nechci platit za modem.

Takže počkat týden až vyjde nový modem a nechat si vyměnit.

« Odpověď #31 kdy: 26. 07. 2026, 07:18:07 »
jestli se jedná jenom o bridge, tak na to už mají modem kaon https://www.t-mobile.cz/podpora/technicka-podpora/internet-a-e-mail/opticky-internet

a a

« Odpověď #32 kdy: 12. 08. 2026, 08:10:20 »
Vše vyřešeno, dostal jsem Huawei a naměřené rychlosti jsou opět v pořádku.
Kaon zatím dávají jen pro přípojky 2000/1000 a vyšší. Technik na místě to zkoušel telefonicky vyjednat s podporou, ale nezadařilo se.

Poznámka: Info od technika:
Sagem 5670 má bridge do LAN1 - zde je problém s výkonem u toho upload. Ale když má někdo internet 2000/1000 s tímto modemem, tak bridge je to WAN 2.5G a tam již problém není.

« Odpověď #33 kdy: 14. 09. 2026, 12:16:41 »
Sagem 5670 má bridge do LAN1 - zde je problém s výkonem u toho upload. Ale když má někdo internet 2000/1000 s tímto modemem, tak bridge je to WAN 2.5G a tam již problém není.

Já mám tento modem, 2G/1G pripojeni a Sagemcom 5670 a bridge mod mi nastavili na LAN1, snizili mi rychlost na 1G a rekli, ze s tim vic delat nejde, ze ten wanovy 2.5G nejde pouzit.

Drive jsem tu prosil o doporuceni nejakeho jineho modemu, ktery umi to jejich podelane PPPoE dostatecne rychle (ER-4, ER-X, Omada Gateway, ty to umeji, ale upload maji kolem 200-300 Mb/s, protoze nestihaji tu konverzi) a nijak jsem se odpovedi nedockal. Nemyslim si, ze by na to Mikrotik nic nemel, jenom proste ti co to znaji ze me vycejtili, ze si to neumim nastavit a akorat bych tady pak otravoval ze mi to nejde (asi by i meli pravdu). Jsem z toho Sagemcomu dost nestastnej, je to skareda neskladna krabice, vypada to jako temu playstation, neda se to dat do racku.
« Poslední změna: 14. 09. 2026, 12:23:47 od emsicz »

a a

« Odpověď #34 kdy: 14. 09. 2026, 15:27:59 »
Ahoj,
já vlastní ONT zavrhl hned na začátku skrz podporu, když bude problém tak člověk složitě a dlouze přesvědčuje, že je chyba na straně T-mobile.

když jsi zůstal na Sagem 5670 s 1000/1000 tak to i tak naměříš 950/110 jako já předtím, ne? Což je pod garantovaným minimem 350/350.

Jak jsem psal, já jim řekl, že je to problém toho modemu a že chci Huawei, řekli, že nemají, že pošlou technika. S tím jsem se už po telefonu domluvil ať vezme Huawei.
U tebe s 2000/1000 je Kaon regulérní varianta po které bych šel.
Takže Kaon je legitimní požadavek.

FYI: já měl i argument, že jsem napojil přímo do Sagem LAN1 můj notebook jako PPPoE klient a stále jsem naměřil 950/110. Měli tentenci to svádět na můj router a jeho nízký výkon.

Budeš to s nimi ještě zkoušet komunikovat? Jak tu někdo psal níže, také mu dali KAON pro 2000/1000 a je po problému.

« Odpověď #35 kdy: 14. 09. 2026, 20:31:26 »
když jsi zůstal na Sagem 5670 s 1000/1000 tak to i tak naměříš 950/110 jako já předtím, ne? Což je pod garantovaným minimem 350/350.

Ne, naměřil jsem fakt nějak 1.8/0.9 Gb/s v době, kdy to zapojili, přes ten jejich Sagemcom. Problém byl, že jsem si objednal veřejku a chtěl jsem si na tom hostovat nějaký svoje věci. Na podpoře se divili, proč mi prodávali veřejku s timhle modemem a že to vůbec k sobě nemá jít a řekli, že to přepnou do bridge, ale jenom na ten LAN-whatever kterej jde jen gigabitem, a škrtli poplatek za pronájem modemu. Tehdy jsem zjistil, že tím padá odpovědnost za to PPPoE na mě a můj spolehlivej ER-X to nedá, nemá na to offload hw. Zkusil jsem ER-4 a TP ER605 s podobnými výsledky (prostě CPU moc pomalý na tak rychlý PPPoE) a pak jsem to vzdal, ani AI mi nedokázalo doporučit nic, co to prostě umí dost rychle a v tomhle stavu jsem teď. Moje lokalita je Teplice.

Budeš to s nimi ještě zkoušet komunikovat? Jak tu někdo psal níže, také mu dali KAON pro 2000/1000 a je po problému.

Já bych komunikoval, ale nevím, co bych jim řekl. Jedna věc je, že oni řekli dáme vám 2G/1G připojení, to mi dali a teď už jsem retard já a neumím si na to sehnat HW, tak to není jejich chyba. Zkusím tam zavolat a poptat ten KAON, něco si o tom zjistím.

Teď instaluju další lokalitu v Praze a je to ještě bláznivější. Poskytovatel je Vodafone, kde mi tvrdili, že technologie je DSL Bonding.

"2 giga přes DSL bonding?"
"Ano. Potřebujete na to DSL modem."

Přijdu tam a vidím na zdi krabičku CETINu s QR kódem T-Mobilu. Volám na VF a tam mi chlap říká: "No to nevím proč vám to kolegyně říkala, tam je normálně optika, přidělá tam náš technik terminátor na RJ45 a za to posadíte normálně routr jako každej jinej. Login heslo je vf/vf a vlan tag 848."

To mě paradoxně zmátlo ještě víc, protože mě překvapuje, že by CETIN měl optiku všude stejnou, ale technologicky to provozovali všude jinak. Vrchol všeho: Technik přijel, hodinu tam laboroval a pak odjel s tím, že to nějak nejde a že se nemůže domluvit mezi CETINem, T-M a VF jak to zapojit, a že se to bude muset řešit "na centrále." Takže já mám měsíc objednávku u VF na optiku, dodneška není a dodneška nevím, co na to vůbec budu potřebovat za hw.

a a

« Odpověď #36 kdy: 14. 09. 2026, 21:23:12 »
Chápu dobře, že stále platíš 2000/1000? Jestli ano, tak toto máš chtít k té lince 2000/1000
https://www.t-mobile.cz/podpora/technicka-podpora/internet-a-e-mail/opticky-internet
KAON PM1191 - optický převodník

Nejspíše jde pouze na TMobile optické infrastruktuře. Tak snad v Teplicích nemáš Cetin.

Jak jsem pochopil z jiný fór, tak to PPPoE u Sagemu je problém, že on do toho sahá taky, ten Kaon by ti vyřešil spoustu problémů. Já mám relativně slabý router (chtěl jsem kupovat nový původně) ale naměřím 950/950. Tak jsem jej nechal a pouze dokoupil 1Gbit switch.

Jinak já se ptal kolik na tom Sagem naměříš v tom bridge mode, to jsem neupřesnil, já naměřil 950/110, problém byl pouze upload. Před přepnutím do bridge jsem naměřil v pohodě 950/950.
Abys vyloučil slabý router, tak si jako klienta použij výkonný notebook. Jen pozor, jestli máš veřejnou IP, tak pozor na bezpečnost, určitě zapnutý firewall. Doporučím pouze speedtest a odpojit se.

« Odpověď #37 kdy: 14. 09. 2026, 23:43:01 »
Přijdu tam a vidím na zdi krabičku CETINu s QR kódem T-Mobilu. Volám na VF a tam mi chlap říká: "No to nevím proč vám to kolegyně říkala, tam je normálně optika, přidělá tam náš technik terminátor na RJ45 a za to posadíte normálně routr jako každej jinej. Login heslo je vf/vf a vlan tag 848."
pokud je tam login vf/vf a vlan 848, je to síť cetinu, kam se dává převodník, za kterej se nic neplatí, a za něj libovolnej vlastní router :) vodafone na vlastní optický síti ani na síti tmobilu nepoužívá žádnej pppoe login
taky se to dá poznat podle názvu služby - fibre 2000 je cetin (a rychlost uploadu pořád poloviční), fibre+ 2000 je vf nebo tm a rychlost uploadu je stejná
« Poslední změna: 14. 09. 2026, 23:48:34 od x-rated »

« Odpověď #38 kdy: 15. 09. 2026, 01:35:01 »
Chápu dobře, že stále platíš 2000/1000? Jestli ano, tak toto máš chtít k té lince 2000/1000

Já za to platím asi 200 korun, protože mám nějakou promo akci na rok, tak jsem to o rok odložil, za 200 mi to přijde dostatečný jak to je teď. Nechtěl jsem aby mi to někdo rozjebal.

pokud je tam login vf/vf a vlan 848, je to síť cetinu, kam se dává převodník, za kterej se nic neplatí, a za něj libovolnej vlastní router :)

V obou bytech je na zdi čtverečková bílá krabička, na který je samolepka s QR kódem a nápis T-Mobile. V jednom bytě nabízí VF i T-Mobile optiku 2000/1000 a tam je ten Sagemcom a ten je připojen přímo k té bílé čtverečkové krabičce. Do ní i z ní vede optika. Poskytovatel je v tomhle případě T-M.

V druhém bytě je úplně stejná čtverečková krabička na zdi, s QR kódem a nápisem T-Mobile, kam technik připojil bílej aktivní prvek, vypadá to jako nějakej routr bez antén, s nápisem CETIN a tam to má být ta jednodušší varianta, kdy za tenhle cetinovej prvek se už umístí obyčejnej domácí routr. Poskytovatel je v tomto případě VF.

A teď babo raď, kterej je teda kterej. Zítra budu volat do T-M kvůli jiný věci, tak to téma proberu znovu, abych si teda ujasnil co tam vlastně je a jaký jsou moje možnosti s tím novým KAON převodníkem.
« Poslední změna: 15. 09. 2026, 01:40:28 od emsicz »

« Odpověď #39 kdy: 15. 09. 2026, 11:29:10 »
hlavně by v tom tmobilu měli dát na rychlost 2/1 ten kaon (bridge), případně askey (router), protože u sagemcomu bude docházet k propadům rychlosti, to sem zažil na vlastní kůži :(
v tom druhym případě bude mít tmobile a cetin nejspíš společný rozvody, ale podle nastavení vf/vf je to jednoznačně přes cetin a ta krabička bude asi tohle https://kontron-slovenia.com/products/xgs-pon-ftth-home-gateways/, s tim žádný potíže nejsou :)

« Odpověď #40 kdy: 22. 09. 2026, 12:03:39 »
Poptal jsem tedy u T-Mobile řešení. Přijel technik, prověřil připojení a vyšly mu nižší rychlosti. Prohlásil, že KAON v autě má, ale nemůže mi ho dát, protože ho neumí nastavit. Varianta, že si to nastavím sám, bohužel průchozí není. Doporučil návštěvu prodejny T-M, kde jim to mám všechno znovu zopakovat. To jsem udělal, na prodejně mi řekli, že mi mohou vypnout Sagemcom a poslat KAON poštou, takže mi od teď až do okamžiku, kdy přinesu Sagemcom na prodejnu, nepůjde internet vůbec, a po vrácení Sagemcomu provedou vzdálené nastavení KAONu. Poděkoval jsem a teď poptávám připojení od VF, protože už na to nemám nervy.

Vodafone má do toho paneláku UPC rozvody, tedy připojení do bytu není fibre, ale koax a hned na lince mi nabídli připojení přes převodník aris cm 3500 za 20 CZK měsíčně (pronájem převodníku... lol). Tam by potom prý šla zachovat rychlost 2gbps/1gbps i bez použití jejich modemu.

Zpátky ale k tomu Sagemcomu, T-M podpora na telefonu mi řekla, že jich mají v celé ČR k dispozici 9 a nejsou si jistí, že si ho zasloužím, resp. že moje problémy budou vyřešené tím KAONem.

Celkově už jsem do toho bytu musel jet 4x, na 4 návštěvy techniků, 2x na prodejnu, dosud 0 řešení. Fakt už je to s tím T-M dost komedie.
« Poslední změna: 22. 09. 2026, 12:05:11 od emsicz »

zdfs

« Odpověď #41 kdy: 22. 09. 2026, 12:17:08 »
Arris CM3500 je EuroDOCSIS převodník (modem) - maximální aktuálně nabízená rychlost přes kabelovku je u Vodafone pro fyzické osoby 2000/400 Mbit - nikoliv 2000/1000 Mbit. Také u Vodafone nemusíš dostat jako fyzická osoba veřejnou IPv4, ale můžeš být za CGNATem.

https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/datova-zarizeni/arris-cm3500-prevodnik/?srsltid=AU7gw4WURiRC2cXYLJfiMLzsWDfBhcz40fNR7MhqbQrWpclw_TWi2pPS

https://www.vodafone.cz/_sys_/FileStorage/download/1/794/prehled-tarifu-a-sluzeb.pdf

a a

« Odpověď #42 kdy: 22. 09. 2026, 12:30:09 »
Nemůžeš jim říci, aby ti prostě zase zapnuli mode router místo bridge?
Pochopil jsem, že ti nevadí platit 50 korun za pronájem.

To že ti říkali něco o tom, že s veřejnou IP se to nedává, nerozumím proč. však směrování portů v nastavení dokážeš udělat i sám, takže kde bude potřeba, tak jednoduše nastavíš. Nebo v tom Sagem 5670 se už v router mode k tomuto nastavení nedostane člověk? Ve starém 5565V2 jsem to mohl v pohodě nastavovat. Ten 5670 jsem měl jen ani ne den v router mode a pak bridge tak tam jsem to nestihl zkusit.

jjrsk

• 973
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 22. 09. 2026, 18:35:09 »
... Fakt už je to s tím T-M dost komedie.
Jestli zijes v tom, ze vodafounem to bude lepsi ...

Tak si uzij ... vymena exupc modemu. Chteli na to !overenou plnou moc! jednatele spolecnosti (pro legraci si predstav treba VW) aby ti ten modem (v cene pul piva kdyz to prezenu), kterej jim fyzicky doneses, vymenili kus za kus. Proc se to resilo? Mno aby to bylo pokud mozno hned. Takze vysledek byl, ze za tyden prijel pikolik na tu pobocku a ten modem tam teda vymenil ... aniz by vubec tusil, komu tam co kde patri.

A ani dnes neumej dat na jednu fakturu sluzby na ty exupc infra s telefonem. Jako bonus pocitej s tim, ze ti cas od casu ten modem zresetujou do nejaky defaultni konfigurace, takze treba nedostanes adresu za kterou si platis a pochopitelne vsechno prestane fungovat.

« Odpověď #44 kdy: 22. 09. 2026, 19:37:17 »
Výměna modemu u kabelovky Vodafone se běžně provádí tak, že ho doveze přímo technik do místa instalace a není vůbec potřeba, aby ho v tom místě instalace přebíral statutární zástupce. Pakliže ho chce někdo měnit na pobočce, pak opět není potřeba statutární zástupce, ale může to být kdokoliv, kdo se prokáže šestimístným heslem pro komunikaci.

Sloučení služeb je bez problémů s jedinou výjimkou a sice, že na jeden účet nelze dát postpaid a prepaid služby. Což ale popravdě zrovna u firemních účtů asi není úplně na závadu, protože tam se jede takřka výhradně v postpaid režimu.

Arris CM3500 je čistě převodník koax>>optika, takže tam nějaký reset nehraje roli. Stejně tak veřejná IPv4 je dnes už navázaná jenom na MAC adresu modemu, takže ani případný reset do defaultu nic nezmění (ten reset si ostatně může user udělat i sám v samoobsluze) a platí to pro všechna Docsis zařízení bez výjimky.

To jenom pro úplnost.