Metronet končí, ke komu přejít?

Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Odpověď #300 kdy: 15. 07. 2025, 22:28:38 »
Martin-2: a u te N78 to je vyhrazene? Stejne ..

N78 je prorita pro 5G domácí přípojky (40Mhz), mobil se tam také připojí ale pouze krátkodobě spíše se soustředí na mobilitu (přepíná podle potřeby).

Rozvody v domě jsou majetkem cetinu či jiných poskytovatelů (pokud se tedy něco nezměnilo o čemž pochybuji). Tj. pokud by majitel šel a připojení zničil či poškodil tak to stačí nahlásit, poskytovatel to opraví a vše bude muset zaplatit. Při zřízení připojení rozvodu v domě majitel/SJV to podepisuje jinak Vás nepřipojí. I kdyby to celé udělali na své náklady tak to formálně předává do jejich vlastnictví. To že se to neuplatňuje je jiná věc a aby nutili upgrade na optiku bez poruchy metaliky je u nás nereálné, to raději 10x opraví metaliku pokud majitel nesouhlasí.

Bezdrát/5G/Wifi obchází tento problém, že to jde vzduchem a jestli se to udělá bez zásahu (dnes už většina) tak ani ten majitel legálně nic nezmůže (může leda vydírat vyhozením).

Pokud někdo nepouští TV/Stream v UHD chápu že 12Mbit na 1x IPTV jim stačí a zbytek padne na ty hry, tam to smysl dává. Pokud ale máte rádi zábavu ve velmi vysokém rozlišení tak jste na 80-100Mbit aby to stíhal buffer bez sekání obrazu (youtube UHD 60, streaming více televizí zároveň atd.).   

Nabídka bezdrátu za 250/50 za 950,- (to je včetně veřejné Ipv4 + Ipv6 /56?) vypadá spíše jako komeční nabídka, pokud pracujete z domu tak to je obhajitelné ale pro běžného BFU příliž drahé (11400/rok). 250/50 tak za +-500 kč je stravitelné  (6000/rok). Hlavně si o té jejich technologii připojení něco nastudujte ať pak nejste zklámáni tj. vzdálenost a úhel k vysílači, překážky po cestě, chybovost při změně počasí (sníh/déšť), atd.

« Odpověď #301 kdy: 15. 07. 2025, 22:58:27 »
Rozvody v domě jsou majetkem cetinu či jiných poskytovatelů (pokud se tedy něco nezměnilo o čemž pochybuji). Tj. pokud by majitel šel a připojení zničil či poškodil tak to stačí nahlásit, poskytovatel to opraví a vše bude muset zaplatit. Při zřízení připojení rozvodu v domě majitel/SJV to podepisuje jinak Vás nepřipojí. I kdyby to celé udělali na své náklady tak to formálně předává do jejich vlastnictví. To že se to neuplatňuje je jiná věc a aby nutili upgrade na optiku bez poruchy metaliky je u nás nereálné, to raději 10x opraví metaliku pokud majitel nesouhlasí.
To nastesti nedela. Jen to musel nekde prevzit, ty draty to uz tak bylo, protoze tyto domy s bytovkama se vraceli lidem v tzv restituci (v dusledku rezimu 1948). Takze majitel byl toho nejspis Telekom.
Ted by to mel byt Cetin.
Metaliku opravi, no leda ze by rekli casem ze je nedostacujici, nestaci a ze jedine by chteli vymenit rozvody v ramci modernizaci a pristupu k sluzbam pro lidi. Ano muzou tam rict dame tam 5G, ale to asi nema takovou kapacitu.
Stale je hodne pripojek co jede metaliku a jsou i lidi co maji do dnes pevnou linku.
Tudiz to bych musel udelat co? Vzit Frantu a znicit tady potajmu draty, potom nahlasit ze metalika je znicena a pak by mozna Cetin prijel a resil vymenu kabelu? ;D

Tak samo rozdil to je, pokud jsem tu mel pustene vic veci plus se i pustilo youtube, bylo tam vzdy kolecko u 80Mb/s a to me lidi rikali, jak to prej staci a na co to je.
Ted mohu rict ze i tech cca 160Mb/s je uz rozumne a ten rozdil znat je. Optimalni by bylo mit 250 rychlost a upload 100.
Pokud to pojede jako dusud, tak treba cloud je mrtvolka. Nechapu ty reklamy, zaplat uloziste, nahrej to do cloudu, tam najdes filmy, fotky a je to super. Uz vidim jak nekdo na techto internetech uploaduje treba 100GB do zaplaceneho uloziste  ;D :P

Dokud to budou blokovat majitele, operatori budou nabizet internety za 1300 mesicne nekde na BTS s omezenim, tak cloud alespon v CR se jen tak neprosadi. Rada lidi to proste nema. Nekdy resime treba jen fotky z vyletu a prumer 70GB.
Vetsina me odpovedela, ze az to nak zmensi, ze nebude na tom svem pripojeni uploadovat fotky, to by stravili na tom zivot  :)

Podle statistiky společnosti Ookla se mediánová rychlost satelitního připojení přes Starlink pohybovala letos na hodnotě 104 Mb/s.
Rychlost Starlinku se sice blížila ke stomegabitu již po spuštění služby, ale s rostoucím počtem uživatelů klesala.
Zlepšuje se i latence, která se pohybuje okolo 45 ms. O něco horší je to ale s uploadem, který je nyní na mediánové rychlosti 14 Mb/s.

zdroj: https://www.cnews.cz/clanky/starlink-poprve-prekonal-prumernou-rychlost-100-mb-s/

« Odpověď #302 kdy: 16. 07. 2025, 06:43:00 »
Nic ve zlým, ale jedna fotka v JPG v mobilu má kolem 3 MB. Minutové video ve full HD 60fps pak kolem 200 MB. Takže těch 70 GB, to už by člověk musel vášnivě fotit nějakou zrcadlovkou a ukládat do RAW nebo točit videa v 8k, aby se k takovému číslu na jednom výletu dostal :D

Pokud jde o ten cloud - upload do něho probíhá průběžně tak, jak člověk ten audio-vizuální materiál pořizuje. To fakt není ve stylu, že se tam naráz sype nějakých 100 GB. A i kdyby, tak není problém to nechat běžet třeba přes noc.
A pochopitelně cloudy o větších kapacitách už nejsou zrovna levné, takže BFU je sotva využívají (ti tak gratis Google s 15 GB nebo si max. připlatí 60 Kč za 100 GB na měsíc, ale tím to končí).

qw84

« Odpověď #303 kdy: 16. 07. 2025, 16:15:57 »
Jestli má někdo 300Mb za 300kč a chce nižsí rychlost kvůli ceně tak je blázen ;D Já ze zoufalství uvažoval o Starlinku ale to je prostě raketa + ještě spotřeba. Nedávno mě nabídnuli bezdrát bez agregace SLA 99% 250/50 za 950kč nebo 500/100 za 1300kč. Jenže prostě na bezdrát zatím nemám odvahu a taky to je raketa...to fakt někdo řeší 100kč za připojení ještě k tomu na optice?
Mam takoveho znameho, je ale zaroven kolenovrt.
Starlink pokud jsi mimo mesto, mas moznost mit antenu nekde na zahrade nebo na strese, tak by to za vyzkouseni stalo  :) Ve meste je na nic, videl jsem i mereni a naky ty lidi postovali treba 200 down ale 20up a bylo to casto spis horsi nez moje DSL vs cena.
Jo mohl bys mi prozradit co to je za firmu 500 /100 za 1300?  :) Pokud by to tak slapalo a stabilne, tak bych byl i ochoten.
Jen bych to musel mit vyzkousene a urcite bych nerusil draty.
Neverim ze dam 1300, oni me daji rychlost cca 500 down, ja tam stahnu na tom a projedu celkem za mesic treba 2TB a oni neriznou rychlost, nedaji tam tvrde FUP. Preci jen pokud by tohle delali treba dva lidi v dane lokalite, pomerne dost to vytizi danou BTS.
Na DSL to uz dnes tak nikdo neresi, mozna O2 moloch tam neco skryte uplatni, ale u jineho providera jsem nic tak nepoznal a to jsem to i meril.

Je to místní lokální ISP dělá bezdrát po okolí, ale dělá to už dlouho přes 15 let. Tohle mě nabídnul když jsem mu psal jestli umí něco na 60Ghz jako alternativu k novým xDSL tarifům. Individuální nabídka bez agregace,SLA 99%. Ve firmě kde pracuju v sousední vesnici od něj máme internet přes 2 roky uplně obyčejný tarif 40Mbit a jede to docela dobře vypadlo snad jednou na 20 minut občas se to zakucká ale to bude spíš tím že na tom jede celá firma, šéfoj přes wifi volají zákaznici protože velká trojka tam nemá v budově signál (vloni na podzim postavil vež nad vesnicí vodafone). Tady jedou všichni bezdrát BFU chce co nejmenší cenu. Je tu Starnet, ještě další 2 ISP na jednoho není vidět a ten další má 300Mbit na papíře za 600 ale bežná rychlost je 180Mbit a minimální 90Mbit...já mám 104/25Mbit na xDSL pořád navíc teďka od O2 za 349kč. Teď pustili další tarify 800Mbit vzduhem ale není to tady dostupný nemají to sem jak dostat zatím. Tam ta minimálka bude určitě přes 200Mbit bežná bude kolem 500Mbit za 600kč bych to zkusil no zatím to nejde...jinak antény není problém protože vícegenerační barák na vesnici. ;D Na ten internet jsme tři mám to roztahaný do 3 bytů.
Když jsem psal na Cetin jestli tu plánujou optiku tak 2 roky s žádnou investicí nepočítají, xDSL je zabitý pár baráku kolem ústředny na druhým konci vesnice má teďka 400Mbit na tom bondingu 35b...tady smůla protože je to fakt držák a ještě za pár kaček. Tak snad ještě to 5G+ od O2 protože na mobilu na současným 5G jsem naměřil 130-70Mbit (700,1800,2100Mhz tu chytnu).Jestli to třeba pojede ještě rychleji. Prostě tady jsme na vesnici tak je tu internet pomalej a nebo drahej  ;D     
« Poslední změna: 16. 07. 2025, 16:19:11 od qw84 »

« Odpověď #304 kdy: 16. 07. 2025, 22:37:07 »
Nic ve zlým, ale jedna fotka v JPG v mobilu má kolem 3 MB. Minutové video ve full HD 60fps pak kolem 200 MB. Takže těch 70 GB, to už by člověk musel vášnivě fotit nějakou zrcadlovkou
Ja si natacel mesic mobilem na dovolene ano i 4K videa, fotky a odpovida to tak.

« Odpověď #305 kdy: 16. 07. 2025, 22:41:06 »
Prostě tady jsme na vesnici tak je tu internet pomalej a nebo drahej  ;D
To nejde tak rict, nekdo na mensim mestecku mel treba lepsi net, nez nekdo v Praze. Pokud bydlis treba v Praze v centru a mas tam pamatkove chraneny dum a majitele co vse zamitne, nemas taky vyhrano. Ano xDSL jde lepsi, ale kdyz zjistis ze je velika ustredna, ze tam neni karta pro vektoring tak uz se bondingu 2x 35b tak nedockas. Wi-Fi nejde protoze neni vyhled ci nova strecha, kabelovka jako je UPC ma zajem, zasila papiry a majtel rekne ze jsou to taky podvodnici a ze to nepotrebuje. Posles Cetin a ten je taky prej takovej podvodnik.
Takze ti zustava pak 5G pokud jednou, ale zatim tu zadne echt neni, to ze mobil me ted ukazal pres 300Mb/s je krasa, ale kdyz rychlost za hodinu je pryc, neni to asi moc stabilni.

A za ten net taky neplatim malo  :)

« Odpověď #306 kdy: 20. 07. 2025, 13:25:17 »
Tak snad ještě to 5G+ od O2 protože na mobilu na současným 5G jsem naměřil 130-70Mbit (700,1800,2100Mhz tu chytnu).Jestli to třeba pojede ještě rychleji. Prostě tady jsme na vesnici tak je tu internet pomalej a nebo drahej  ;D     

5G je zvlášť na venkově krásná teorie zhruba do doby, než nezjistíte, že mnoho BTS má ve špičkách přetížené pásmo takže se vám ty desítky megabitů v jedenáct dopoledne v šest večer rychle odpotácí na několik hodin někam k megabitu. Zažil jsem na několika místech. Ale není to tak všude, to zase jo.

Přímo s vesnicí to navíc nesouvisí. Tady u nás je všude na vsích bezdrátem 60 GHz, kde máte za cenu blížící se optice tři sta megabit v pohodě. (A ne, většinu času fakt neprší jak to někteří podávají.) A třeba v centru Prahy jsme neměli rychlý internet ani rychlý ani drahý. Nebyl jednoduše vůbec protože ve třetím patře anténu na balkon nenainstaluju (z několika důvodů) a telefonní rozvody pamatovaly císaře pána nebo nejpozději padesátá léta takže jsme vůbec byli rádi za padesátimegabit. Ne, že by nám nestačil, stačil v pohodě, ale relativně "rychlým internetem" se to v dnešní době nazvat asi fakt nedá.

qw84

« Odpověď #307 kdy: 21. 07. 2025, 17:43:27 »
Tak snad ještě to 5G+ od O2 protože na mobilu na současným 5G jsem naměřil 130-70Mbit (700,1800,2100Mhz tu chytnu).Jestli to třeba pojede ještě rychleji. Prostě tady jsme na vesnici tak je tu internet pomalej a nebo drahej  ;D     

5G je zvlášť na venkově krásná teorie zhruba do doby, než nezjistíte, že mnoho BTS má ve špičkách přetížené pásmo takže se vám ty desítky megabitů v jedenáct dopoledne v šest večer rychle odpotácí na několik hodin někam k megabitu. Zažil jsem na několika místech. Ale není to tak všude, to zase jo.

Přímo s vesnicí to navíc nesouvisí. Tady u nás je všude na vsích bezdrátem 60 GHz, kde máte za cenu blížící se optice tři sta megabit v pohodě. (A ne, většinu času fakt neprší jak to někteří podávají.) A třeba v centru Prahy jsme neměli rychlý internet ani rychlý ani drahý. Nebyl jednoduše vůbec protože ve třetím patře anténu na balkon nenainstaluju (z několika důvodů) a telefonní rozvody pamatovaly císaře pána nebo nejpozději padesátá léta takže jsme vůbec byli rádi za padesátimegabit. Ne, že by nám nestačil, stačil v pohodě, ale relativně "rychlým internetem" se to v dnešní době nazvat asi fakt nedá.

Tady mají taky 60Ghz všichni jenže to sem tahají na 7,5km takže při nejlepším 1Gbit na celou vesnici, ten třetí právě nabízí linku bez agregace, ale cena je na úrovni Starlinku. Dokud sem Cetin nenatáhne optiku tak to bude stát za prd. Jedna sousední vesnice ji už má...do ty doby je nejlevnější a nejspolehlivější vdsl bonding 100Mbit od O2 aktuálně za 349kč