ČR. Stejně je to i holičem i kosmetikou, pokud člověk zvolí řetězec, který je v obou zemích, tak to taky stojí podobně.
To je častý, to je jev i na Bali, lidi tam přijedou a myslí si, jak je tam levně, a pak zjistí, že stejná úroveň jako v ČR vyjde nastejno, ne-li dráž, ale Balijec tam žije za 5.000 Kč měsíčně, to co nikdo nevidí je, že s hrstkou rýže a záchodem ve stejné místnosti kde spí (kde záchodem je myšlena díra do země).
Ono taky třeba říct, že Německo je veliké, něco jiného je Žitava, a něco jiného Berlín nebo Mnichov. Nicméně co jsem sledoval nemovitosti v Žitavě, tak byly ve vyšší kvalitě, i o trošku levnější, než na české straně, to co v žitavě byl hezké barák s hezkým bytem a vlastním parkovacím místem, za tu cenu byl v ČR panelák, jen 30km od hranic opačným směrem.
Německo: Plat cca trijnásobek ČR
O tom teda nevím, mám kolegu co dělal stejnou práci co já a žije v Německu (sice ne v Mnichově, ale i tak), říkal mzda DevOps 80k eur (věřím že mnichov by dal 100k), a v ČR nyní 110k CZK, s výpočtem daní mi to mzdově vycházelo velmi podobně jak v ČR, tak DE.
Nevím o jakých mzdách se v Německu bavíte, ale nemyslím si, že tam někdo bere 300k EUR v IT běžně, na druhou stranu věřím, že pokud někdo bere v ČR 40 hrubého, může si v německu polepšit.