Snížení mezd v IT

Maor

Re:Snížení mezd v IT
« Odpověď #90 kdy: 30. 06. 2024, 20:30:12 »
Dělám VLSI/C/ML v semiconductor
Za posledního půl roku pozoruji následující:
Rekrůteři se snaží sehnat lidi do Španělska/Itálie za 60K EUR řekněme senior 5let praxe
Občas přistane něco od TOP firem, peníze zajímavé hlavně díky akciím, ale chtějí relokaci mimo EU.
Díky hypu kolem on-semi, TSMC a intelu očekávám, že senioři ve střední Evropě budou placeni v BTC

« Odpověď #91 kdy: 30. 06. 2024, 22:07:05 »
Co je v DE významně dražší:
- Služby jako holič nebo instalatér, ale člověk těch sluzeb nečerpá tolik
- jídlo v restauraci cca 3x dražší, ale máte trojnásobný plat
- parkovné + ekokarty jsou často opruz
U restaurací jsem to testoval opakovaně a dlouhodobě, pokud jsem chtěl stejně kvalitní službu, tak to vyšlo podobně i v ČR. Stejně je to i holičem i kosmetikou, pokud člověk zvolí řetězec, který je v obou zemích, tak to taky stojí podobně.

S instalatérem je problém, že v česká kvalita téhle služby je většinou opravu daleko nižší.

Já můžu.
Německo: Plat cca trijnásobek ČR

Co je stejně drahé nebo často i levnější (při koupi stejné kvality)
- jídlo v obchodě
- energie
- elektronika
- výrobky

Trochu dražší:
- jízdné
- benzín / nafta
- atrakce

Taková je i moje zkušenost.

« Odpověď #92 kdy: 30. 06. 2024, 22:09:31 »
Díky hypu kolem on-semi, TSMC a intelu očekávám, že senioři ve střední Evropě budou placeni v BTC
Přes bombastická prohlášení, kolik pracovníků budou potřebovat, jsem reálně zvědav, kolik otevřených pozic z toho vypadne, které budou mít nějakou větší přidanou hodnotu...

RDa

• 2 679
    • Zobrazit profil
« Odpověď #93 kdy: 30. 06. 2024, 22:30:54 »
Přes bombastická prohlášení, kolik pracovníků budou potřebovat, jsem reálně zvědav, kolik otevřených pozic z toho vypadne, které budou mít nějakou větší přidanou hodnotu...

Jakou pridanou hodnotu? Na tu se chodi na vejsku. Do prace se chodi pro penize prece.

Pokud nechcete nekde otrocit, rozjedte si vlastni biz a delej te tam managera ,)

« Odpověď #94 kdy: 01. 07. 2024, 07:15:56 »

Jakou pridanou hodnotu? Na tu se chodi na vejsku. Do prace se chodi pro penize prece.

Já spíše myslel přínos pro ČR, protože očekám, že to bude maximálně jako Škoda. Tedy majoriní a klíčový výzkum/vývoj v jiné(mateřské zemi) a tady montovna s drobnou lokální optimalizací.

V horším případě jenom montovna.

« Odpověď #95 kdy: 01. 07. 2024, 09:03:25 »
ČR. Stejně je to i holičem i kosmetikou, pokud člověk zvolí řetězec, který je v obou zemích, tak to taky stojí podobně.

To je častý, to je jev i na Bali, lidi tam přijedou a myslí si, jak je tam levně, a pak zjistí, že stejná úroveň jako v ČR vyjde nastejno, ne-li dráž, ale Balijec tam žije za 5.000 Kč měsíčně, to co nikdo nevidí je, že s hrstkou rýže a záchodem ve stejné místnosti kde spí (kde záchodem je myšlena díra do země).

Ono taky třeba říct, že Německo je veliké, něco jiného je Žitava, a něco jiného Berlín nebo Mnichov. Nicméně co jsem sledoval nemovitosti v Žitavě, tak byly ve vyšší kvalitě, i o trošku levnější, než na české straně, to co v žitavě byl hezké barák s hezkým bytem a vlastním parkovacím místem, za tu cenu byl v ČR panelák, jen 30km od hranic opačným směrem.

Německo: Plat cca trijnásobek ČR

O tom teda nevím, mám kolegu co dělal stejnou práci co já a žije v Německu (sice ne v Mnichově, ale i tak), říkal mzda DevOps 80k eur (věřím že mnichov by dal 100k), a v ČR nyní 110k CZK, s výpočtem daní mi to mzdově vycházelo velmi podobně jak v ČR, tak DE.

Nevím o jakých mzdách se v Německu bavíte, ale nemyslím si, že tam někdo bere 300k EUR v IT běžně, na druhou stranu věřím, že pokud někdo bere v ČR 40 hrubého, může si v německu polepšit.

martyd420

• 213
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #96 kdy: 01. 07. 2024, 10:07:59 »
mzda DevOps 80k eur (věřím že mnichov by dal 100k), a v ČR nyní 110k CZK.
Jasně, DE devops 2 mega czk VS 100k czk v čr. 
Dost už těch pohádek pánové, tohle už je fakt krutě smutné scifi.
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

« Odpověď #97 kdy: 01. 07. 2024, 10:28:22 »
Nemusis ze sebe delat debila. Tady kazdy chape, ze 80k eur je myslena rocni mzda a 110k CZK mesicni.
Takze je to 2 mega vs. 1,32 mega.

« Odpověď #98 kdy: 01. 07. 2024, 11:02:02 »
Nemusis ze sebe delat debila. Tady kazdy chape, ze 80k eur je myslena rocni mzda a 110k CZK mesicni.
Takze je to 2 mega vs. 1,32 mega.

Po zdanění je to rozdíl 20%, cca něco málo nad 80k měsíčně v ČR, a 100k v DE. Proto mi DE nedává moc smysl. Na druhou stranu v ČR jsou dost capované sociální dávky (nemocenská, invaliďák) a důchody, vysokopříjmoví nedostanou skoro nic, v tomhle je DE lepší.

« Odpověď #99 kdy: 01. 07. 2024, 11:19:24 »
Rikal kamarad, ktery pracuje pro nemcoury uz x let (mimo IT, ale platove to bude podobne) a ziskal tim snad nejaky status u jejich socialky ze ktereho mu plyne spousta pozitivniho (asi vyrazne nizsi dane, mozna nejaka dovolena navic, nevim presne) pres deti.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #100 kdy: 01. 07. 2024, 11:56:13 »

Ono taky třeba říct, že Německo je veliké, něco jiného je Žitava, a něco jiného Berlín nebo Mnichov. Nicméně co jsem sledoval nemovitosti v Žitavě, tak byly ve vyšší kvalitě, i o trošku levnější, než na české straně, to co v žitavě byl hezké barák s hezkým bytem a vlastním parkovacím místem, za tu cenu byl v ČR panelák, jen 30km od hranic opačným směrem.

Zrovna nedávno jsem zaznamenal v komentářích pod nějakým videjkem na YT poznámku jakéhosi Němce zjevně z okolí Žitavy, že jsou Češi borci, jak se vyhrabali následků převratu 89/90. Že u nich (= na německé straně) zkrachovala i textilka, která fungovala od předminulého století a byla soukromá i během socíku. Viděl to pravda trochu růžově, jako že my jsme to dokázali bez dotací, na rozdíl od nich, kde ze západu na východ po sjednocení teklo a teče hodně státních peněz... Tvrdil, že přibývá Čechů, kteří si pronajmou bydlení v Žitavě a okolí, a makat pendlují do Liberce. Protože Liberec je taková malá Praha...

Zmínil jsem se mu, že v Žitavě vím o fajn firmě na opravy a repase různých řídících jednotek do automobilů. ECU, BSI, ABS apod. Tak mi to potvrdil a dodal, že ta firma hodně roste a tuším v minulém roce se stala největším zaměstnavatelem ve městě...

CPU

• 831
    • Zobrazit profil
« Odpověď #101 kdy: 01. 07. 2024, 12:11:27 »
Gulp se zabývá najímáním zahraničních pracovníků, platy jsou tam nižší, ale jednají fér a zaměstnavatel je na to připravený.

Tak tedy DevOps: https://www.gulp.de/gulp2/g/jobs?order=RELEVANCE_DESC&query=%22DevOps%20Engineer%22

Třeba tahle pozice: https://www.gulp.de/gulp2/g/jobs/C00995179
(Plat je vidět nahoře v menu)
84.000 - 96.000 EUR ročně = pro Čecha tak 84 000 Eur = 2 102 309 Kč = 175 tisíc hrubého nástup.

To skutečně nevypadá jako taková výhra, pokud neděláte remote nebo nemáte levné bydlení okolo 40 tisíc/m.
JENŽE cca po roce se snadno dostanete na 200 tisíc! A po dalších čtyřech letech na cca 230 tisíc.
Bohužel, až na výjimky, se bez obstojné Němčiny výš nedostanete, nicméně těch 200k prostě dostanete...
Těch 200/m je pro Ostarbeitera...
Přes kamarádku jsem tam měl možnost fleků za 270 tisíc Eur ročně, ale s Němčinou C1!
Další výhoda je sociální zabezpečení po cca pěti odpracovaných letech, kdy ti začnou trochu podkuřovat a pak ti i vznikne nárok na Německý důchod.

A druhé JENŽE, určité náklady máte prostě fixní, nesežerete 3x tolik jídla, nebudete se stříhat 2x tak často, nebudete jezdit 4x častěji, nebudete koukat na 3 televize naráz, nebudete jezdit ve dvou autech naráz! Ve chvíli, kdy vyděláte prvních 100 000 měsíčně, zbytek máte v principu pro sebe! Proto si Němci mohou kupovat nová Německá auta a jezdit 3x ročně na dovolenou. Prvních sto tisíc vám pokryje náklady a druhé kilo máte na svoje koníčky a potřeby.
« Poslední změna: 01. 07. 2024, 12:14:03 od CPU »

« Odpověď #102 kdy: 01. 07. 2024, 19:33:20 »
A druhé JENŽE, určité náklady máte prostě fixní, nesežerete 3x tolik jídla, nebudete se stříhat 2x tak často, nebudete jezdit 4x častěji, nebudete koukat na 3 televize naráz, nebudete jezdit ve dvou autech naráz! Ve chvíli, kdy vyděláte prvních 100 000 měsíčně, zbytek máte v principu pro sebe! Proto si Němci mohou kupovat nová Německá auta a jezdit 3x ročně na dovolenou. Prvních sto tisíc vám pokryje náklady a druhé kilo máte na svoje koníčky a potřeby.

S těmi náklady je to strašná pravda, nicméně mám pocit, že na toho nového bavoráka má i český ajťák, kort třeba pokud tu s bydlením pomohla rodina, a je nějaké zázemí.

To je zas další věc, ta sociální síť může taky dost znatelně šetřit náklady, typu vlastní rodina, rodina manželky, každý něco má, s něčím si vypomůže. Typu rodiče mají chatu, tak na ní můžeš jezdit taky, tchýně vám pohlídá psa když jedete na dovolenou, atd. atd., to dělá do životní pohody strašně moc.

Já spíš mám pocit, že toho k životu ani tolik nepotřebuji, nebo nemám na vše ani tak moc čas to užívat.

Mimo jiné, pro mě zase výhoda čech jsou otvíračky obchodů. V tomhle je úplně zlatý Bangkok a nejlepší čtvrť kolem zastávky "On nut", člověk má v mrakodrapu bazén, knihovnu, vše a když má hlad, tak v 1 hodinu ráno sjede dolů do obchodu, kde mají i zdravé jídlo v 7 Eleven. Skoro i na opuštěném ostrově v Thajsku je 7 Eleven 24x7 otevřeno.

+třídění odpadu, nemám nic proti třídění a sám třídím, nicméně stále jsem rád, že na to nepotřebuji vysokou školu, abych vyhodil víčko od jogurtu.

« Odpověď #103 kdy: 03. 07. 2024, 09:19:46 »

S těmi náklady je to strašná pravda, nicméně mám pocit, že na toho nového bavoráka má i český ajťák, kort třeba pokud tu s bydlením pomohla rodina, a je nějaké zázemí.

To je zas další věc, ta sociální síť může taky dost znatelně šetřit náklady, typu vlastní rodina, rodina manželky, každý něco má, s něčím si vypomůže. Typu rodiče mají chatu, tak na ní můžeš jezdit taky, tchýně vám pohlídá psa když jedete na dovolenou, atd. atd., to dělá do životní pohody strašně moc.
Přimíná mi to scénu z Jára Cimrman ležící, spící, kdy se dvojníci císaře a arcivévody baví o svém kamarádovi, který není nikomu podobný a prý je v háji. Čili v ČR, pokud nejsem modré krve a širší rodina nemá majetek, příbuzný není lékař, zedník, ředitel gymnázia....atd., tak je na tom stejně jako kamarád s příkladu... ;D ;D ;D

« Odpověď #104 kdy: 04. 07. 2024, 15:06:56 »
Ve chvíli, kdy vyděláte prvních 100 000 měsíčně, zbytek máte v principu pro sebe!

ZOMG. Když si někdo koupí nové auto (proč by to probůh někdo dělal, když může mít 3-4leté za polovinu?) navíc na dluh, má zbytečně velký dům/být v drahé lokalitě samozřejmě na hypotéku, každý rok nový telefon, dovolená na Maledivách, avokádové tousty, starbucks, chlast a kuřivo, žena, která je drahá na údržbu... tak pak asi ano :-) Moje měsíční výdaje včetně pojistek, amortizace auta, dárků, dovolené byly minulý rok průměrně lehce pod 30 tisíc.