AD k predchadzajucej sprave:
Plus cele to nezmyselne prisposobovanie sa svojim dennym rezimom len preto aby som usetril par eur za mesiac na elektrine.
Pride mi to take kocurkovo, vymenme v priklade technologiu solarnych panelov za inu, napr diesel agregat, budete sa spravat rovnako (tj prat a vykurovat len vtedy) ked sa vam na pumpe podari kupit par litrov nafty lacnejsie ako iny den/hodinu?
...
S tím bych úplně nesouhlasil. Loni jsme měli půlku spotřebovaný elektřiny ze solárů a to 4,4 MW přímo spotřebovaných a 0,6 MW přetoky. Reálně jsme ušetřili okolo 25 tis. A to byla ještě stará smlouva před krizí. O spoustu přetoků jsme přišly protože jsme je měli zakázané a čekali jsme, než nám udělají obousměrný elektroměr.
Přizpůsobovat co čem? Doma jsme celý den, já pracuju převážně z domova a manželka je s dětma na mateřské. Soláry fungují dost slušně i když nesvítí přímé slunce, není tedy potřeba řešit jestli je slunce / není slunce. Od toho jsou i ty baterie. Prostě ráno se pere a myje a je jedno jestli to nastavým když jdeme spát nebo ráno když vstanu.
Pokud je hezky tak jsou baterie nabitý už mezi 7-8 ráno - ty pak vydrží do dalšího rána. Nepoužíváme je v době kdy se ohřívá voda. O nic se nestarám, vlastně jen sleduju telefon jak to hezky funguje ...
Každý den co je hezky ušetříme mezi 200-300 kč.
Pro mě byla investice experiemnt a zároveň jsem to chtěl udělat v době kdy to ještě lze. Dnes už taky každého nepřipojí a nemá šanci využívat přetoky.
Další výhody - pokud vypadne elektrika, což se u nás stává několikrát v měsíci tak je mi to jedno.
Když půjdu do extrémů - zeptejte se lidí na ukrajině jak jsou spokojení s dodávkama elektriky, když jim střílí na elektrárny.
Kdo věří že stabilita v evropě bude věčná a že někomu nemůže rupnout v kouli je naivní. Hezký příklad byla energetická krize, ta se už nikdy nemůže opakovat? Je snad někde daný že bude elekřina zlevňovat? Čím víc elektrika zdražuje, tím víc se soláry vyplatí. Pokud chce být evropa do 2050 na elektroautech tak se bude každý solár hodit.
Za posledních pár let všechno zdražilo a pro rodiny s dětma to je obzvlášť citelný. Pokud si můžu zajistit zdroj enegrie který je můj tak je to jednoznačně strategická investice, která není primárně o tom abych něco vydělal, ale abych platil co nejméně.
Zacnu od konce - "pokud bude evropa chtit" a "bude se hodit". Az se bude hodit, pak ma cenu ji resit. Porizovat ted neco, co se mi mozna za 10 let bude hodit, je s dovolenim blbost. Od lidi, kteri v solarech dlouho delali sem obdrzel dve informace: pokud se ti to nema vratit do nejhur 10 let, tak to vubec neres a az to budes za par let potrebovat, zrejme obdrzis bud za mene penez stejne reseni nebo za stejne penize lepsi reseni, nez mas ted a budes na to mit zaruku v dobe, kdy tu vec budes potrebovat.
Od firmy, u ktere jsem FVE poptavla jsem obdrzel stanovisko, ze pokud nemam spotrebu alespon 6 MW rocne, nema smysl to resit.
Ma rodinny dum z prvni republiky o 2 bytech a jednech nebytovych prostorech pro kancelare. Obyvame to jedna rodina a kolegove, co chodi do prace. Dohromady 6 MW nedame. Varime, topime a ohrivame vodu prevazne plynem, protoze takto to v dome bylo, kdyz se koupil a bylo to v dobrem stavu. V kanclech je klima, kterou si v zimne obcas pritopime. V dome bezi i mesni server s par virtualy.
FVE mi nacenili na cca 300 000 Kc, kdyz k tomu pridam to, ze se tomu budu muset rekneme 5 - 10 hodin rocne venovat, tak to mame behem 10 let dalsich cca 50 000 kc. Ano, soucasne elektroinstalaci se taky musim "venovat", kdyz 2x rocne jdu do rozvadece zkontrolovat, jestli pojistky vyletely u nas nebo je zavada v elektrarne. Tedy cca 0,25 hodin rocne.
Takze tu mame za 350 000 Kc neco, co mi ani nedokaze slouzit jako zalozni zdroj, protoze to bych musel rozbombardovat KOMPLET cely barak, abych natahal draty od baterie na spravna mista. Takze rekneme dalsich 150 000 Kc?
Dalsi vec me pobavila - baterii musi mit teploucko. Nevytapena garaz mimo dum, ve ktere size ani pri -10 po dobu tydne nezmrzla voda, neni moc vyhovujici, bude se muset bateriim asi pritopit. Nebo si prece dejte baterie do sklepa, ne? Ne, protoze ve sklepe jde pres zimu teplota k 6 - 8 stupnum, takze to furt neni ideal a jeste by se muselo zas rozvrtat pul sklepa, ktery se pred par lety dodelal.
Tak si elektrikou ohrivejte vodu pro cely dum! Super, jenze 3 jednotky jsou oddelene, coz chci zachovat, protoze kancelar si pronajima firma a zatim volnou bytovou jednotku muzu treba pronajmout, kdyz dolehne nouze. A navic by to opet znamenalo rozbit pul baraku a nasypat do toho 100 000 Kc minimalne.
Tak si poridte elektromobil? Super, takze uplne v pohode slouzici auta co mam a ktera me bavi, hodim ze skaly (jejich cena neni valna ;-) ) a za, at nezeru, 750 000 Kc si koupim nove auto, kteremu budu slouzit ja a ne ono me.
Nebo si muzu vyskladat celou jednu mistnost ve sklepe bateriemi (sklep ma cca 80 m2), ale to si cenu ani netroufam odhadnout a nedelam si iluze, ze ty baterie v pohode vydrzi tak dlouho, aby se to vratilo.
I tu virtualni baterii sem pocital a stejne to neudelalo navratnost akce pod 10 let.
Jasne, muzu posilat elektriku rodicum, kteri bydli v panelaku se spotrebou nula nula prd, neb vari na plynu a mati tak max jednou za 2 mesice upece kolace.
Proste ekonomicka navratnost v situaci, kdy nemuzu elektriku proste trochu rozumne prodat, je uplne v pekle a snahy elektriku vyuzit vedou jen k dalsim a dalsim investicim jak financnim, tak casovym. Kolega co si poridil FVE nedavno, tak to uzavrel s tim, ze mu to jede, ale ze uspora neni takova, jakou by cekal a ze by to doporucil hlavne tomu, kdo si s tim celym chce dal hrat. A sam hned po par mesicich s FVE premyslel, kam s elektrikou. No poridil si do baraku klimu, vic toho nevymyslel.
Nemam vubec nic proti tomu, aby se energie, ktera mi rozpaluje strechu, vyuzivala. Problem je v tom, ze proste neni jak. Zvlast ne ve starem dome, pokud ho nechcete komplet cely rozbit a predelat. Coz jiste spousta lidi udela, protoze maji normalni barak, nebo protoze na to proste maji prostredky a cas. Ja uz na to hlavne nemam nervy, chci normalne bydlet a svou energii a cas venovat jinym vecem.
Jeste sme si delali srandu, ze jedine rozumne reseni by bylo, udelat si doma precerpavaci elektrarnu ;-).
Opravdu nechci rict, ze je FVE blbost, ale nemyslim si, ze je to cele tak uzasne pro vsechny, jak se to snazi nekteri vykreslit.