Ubuntu a login jako root

STANKAR

Ubuntu a login jako root
« kdy: 13. 09. 2011, 08:37:19 »
Zdravim, vim, ze se pres root nema lozit, ale jsem zvykly z Archlinuxu byt only root, nejde to nejak udelat v Ubuntu, abych byl treba user s pravy roota ? Mam na mysli uplne vsechny prava, abych nemusel furt zadavat ty hesla. Jinak zkousel jsem se lognout jako root a normalne vse najelo krome zvuku, driver je dobry, protoze u usera funguje, ale v rootovi ne, jakoby nebyl naloadeny nejaky modul nebo driver a navic v rootu nemuzu vlezt treba do Users and Groups, nacita, ale nenacte.
Jeste dotaz, jake je prostredi LXDE na Ubuntu, pripadne jine odlehcene prostredi, diky.
« Poslední změna: 13. 09. 2011, 08:54:09 od Petr Krčmář »

Re: Ubuntu a login do roota
« Odpověď #1 kdy: 13. 09. 2011, 08:53:43 »
Je to možné a je to dokonce jednoduché:

$ sudo -i

STANKAR

« Odpověď #2 kdy: 13. 09. 2011, 09:04:10 »
Je to možné a je to dokonce jednoduché:

$ sudo -i

no jo, to plati pouze pro konzoli, to vim, ale ja mel na mysli treba jak rozchodit normalni login do roota pres gdm nebo jestlii jde nejak nastavit u sudo defaultni heslo (root), takze uz to po me nebude nikde chtit u usera

Wily

Re: Ubuntu a login jako root
« Odpověď #3 kdy: 13. 09. 2011, 10:23:06 »
A víš o tom, že si můžeš pak díky blbosti zničit celej systém, ze jo? :-)

« Odpověď #4 kdy: 13. 09. 2011, 10:40:50 »
no jo, to plati pouze pro konzoli, to vim, ale ja mel na mysli treba jak rozchodit normalni login do roota pres gdm nebo jestlii jde nejak nastavit u sudo defaultni heslo (root), takze uz to po me nebude nikde chtit u usera
Pouštět celé grafické rozhraní jako root není ani trochu dobrý nápad. Takže na to, pokud možno, okamžitě zapomeň a ni se o to nepokoušej.

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 13. 09. 2011, 16:31:39 »
Pokud to jako fakt chceš (mohl by to být bezpečnostní problém), radši přidej do sudoers (edituje se příkazem visudo) něco jako tohle:

jenda   ALL= (ALL) NOPASSWD : ALL

Pak budeš moct spouštět příkazy pod rootem bez hesla pomocí sudo.

Bohužel i přesto asi budou grafické nástroje používající nový policy-kit vyžadovat heslo. Můžeš to nareportovat do ubuntí bugzilly nebo začít používat nějakou distribuci, kde s rootem nemají problém ;).

Jakub Váňa

« Odpověď #7 kdy: 13. 09. 2011, 23:44:16 »
Ano, pokud je člověk střívko, muže si zničit systém jako root, to muže ale i jako běžný uživatel například, když si do počítače vyleje colu :D

Roota používám něco kolem 12ti let a to i v X a zatím jsem neměl zásadnější problém, naopak mi to ulehčilo mnoho práce.

Ubuntu jsem měl tu smůlu, že jsem musel v nedávné době kvůli práci nainstalovat, takže v nějaké desítce se ten problém vyřeší snadno:

sudo passwd root
nastavit nové heslo a pak už se do X naloguješ s rootem bez problémů (dá se tam kliknout na něco jako zalogovat jsko jiný uživatel a obejeví se normální vstup pro text - napíšeš root, heslo a jsi nalogován)

« Odpověď #8 kdy: 14. 09. 2011, 09:22:47 »
.. Roota používám něco kolem 12ti let a to i v X a zatím jsem neměl zásadnější problém, naopak mi to ulehčilo mnoho práce. ...
Per Aspera Ad Astra

Aneb jak se časem dostat do situace, kdy ve windows měli všichhni administrátorská práva, protože "to tak bylo jednodušší a ulehčilo to spoustu práce" ...

« Odpověď #9 kdy: 14. 09. 2011, 11:52:48 »
No jednoduše si dáš pod běžným uživatelem:

sudo passwd

nejprve zadáš tvé heslo , potom se tě to zeptá na "zadejte nové heslo"
a to už chce heslo pro roota

no a pak už ti funguje root jako v archu.

« Odpověď #10 kdy: 14. 09. 2011, 12:04:12 »
Já tedy nevím, co tak důležitého dělají, že potřebují trvale roota. Mně v KDE vždycky stačilo si na chvilku pustit Krusader v superuživatelském režimu (máme na to specialní rudo-žlutou ikonku) a tam člověk udělá všechno (až na vyjímky jako "sudo visudo").  Ale když si takhle omylem edituju konfigurák v /home, tak má potom nějaká aplikace problém do toho souboru psát. Takže roota jen když je to opravdu nutné.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 14. 09. 2011, 17:18:30 »
K rootovi moc nepovim, ale LXDE používám v Gentoo (na Atom netbooku) a celkem se mi zalíbilo. Je to stále ještě user-friendly, ale přitom krásně lehoučký a rychlý. Pro někoho, kdo chce mít klasickej desktop a ne hardcore verzi (ať už hardcore ve smyslu grafickym jako třeba KDE, Gnome, nebo harcore ve smyslu technickym jako třeba Xmonad) je to asi celkem přijatelná alternativa.

Ještě dodám - na klasickym desktopu používám KDE.

STANKAR

« Odpověď #12 kdy: 17. 09. 2011, 09:28:50 »
Ta diky za tolik odpovedi, abych nemusel komentovat kazde zvlast, tak o sepisu dokupy.
Progooglil jsem co jsem mohl a root je povoleny (viz login do roota bez zvuku), takze je povoleny, uzivateli jsme pridelil uplne vsechna prava jako root, ale stejne to po necem chtelo heslo. Na roota jsem si zvykl a nevidim duvod pouzivat sudo u usera, protoze jako zacatecnikovi se mi stalo, ze jsem dal sudo rm -r /usr nebo tak neco, takze se do da pokazit doslova clovekem a je jedno jestli userem nebo rootem, aale jak rikam, uz jsem zkusenejsi a v archlinuxu jsem delal jen pod rootem bez problemu a jak uz tu nekdo psal, usnadni to urcite praci.
Jenda: urcite vyzkousim, tohle jsem hledal, tak jsem to delal myslim i v archu u usera, ale uz to je nejaka doba, tak jsem nevdele, pod cim to hledat, takze diky
Vsem dekuju, nainstaloval jsem si tam i Arch s LXDE a pecka, o dost lepsi nez konfit cely Openbox. LXDE je stavene vlastne uz na Openboxu, jen uz je nakonfeny pro lepsi klikani a mene konfeni
Diky tedy vsem, co tu prispeli, linux4ever  :D