KVM/QEMU - dva začátečnické dotazy

KVM/QEMU - dva začátečnické dotazy
« kdy: 16. 04. 2024, 10:37:03 »
Ahoj vsichni,
ve Fedore 39 si hraju s virtualizaci KVM/qemu a mam nasledujici 2 zacatecnicke dotazy.

Jsem clenem techto skupin:

Kód: [Vybrat]
id $(whoami)
uid=1000(boban) gid=1000(boban) groups=1000(boban),10(wheel),36(kvm),983(libvirt)

Vytvoril jsem virtualni masinu, viz:

sudo virsh list --all

Id   Name              State
----------------------------------
 1    centos_stream_9   shut off

Mohu ji spustit, viz:

sudo virsh start centos_stream_9

Masina jede, mohu se na ni konektnout.

Moje dotazy:
1. Bez 'sudo' se se mnou virsh nebavi - nic nevylistuje, nic nespusti. Proc? Situaci jsem pochopil tak, ze podminkou je moje clenstvi ve skupine libvirt, coz je plneno. Proc je teda stale nutne prepinat se do roota? Co jsem prehledl/nepochopil?

2. demon libvirtd je enabled, avsak pritom je neaktivni - dead. Proc nejede a jak je vlastne vubec mozne, ze i presto mohu rozjizdet virtualni masiny? Proc se vlastne sam zastavil, prip. vubec nerozbehl po bootu, kdyz je enabled?
viz.

systemcl status libvirtd

○ libvirtd.service - Virtualization daemon
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/libvirtd.service; enabled; preset: disabled)
    Drop-In: /usr/lib/systemd/system/service.d
             └─10-timeout-abort.conf
     Active: inactive (dead)
TriggeredBy: ○ libvirtd.socket
             ○ libvirtd-ro.socket
             ○ libvirtd-tcp.socket
             ○ libvirtd-admin.socket
             ○ libvirtd-tls.socket
       Docs: man:libvirtd(8 )
             https://libvirt.org

Predem dekuji za kazdou odpoved k veci.
« Poslední změna: 16. 04. 2024, 11:00:40 od Petr Krčmář »

Re:KVM/QEMU - dva začátečnické dotazy
« Odpověď #1 kdy: 16. 04. 2024, 11:32:10 »
Dotaz 1 jsem uz castecne vyresil.

Pod beznym userem virsh nevi kde ma najit URI vedouci na konkretni qemu, ktery virtualni masiny rozjizdi. Je teda zapotrebi explicitne mu to rict. V mem pripade se jedna o lokalini umisteni, viz.
virsh -c qemu:///system list --all
Pak korektne vylistutuje seznam virtualnich masin.

Take je moznost v etc/libvirt/libvirt.conf unkomentovat
#uri_default="qemu:///system"
A pak virsh automaticky predpoklada defaultni umisteni v URI "qemu:///system" pokud neni primo zadano neco jineho.

Dotaz 2 je zatim stale pro me obestren mysteriem. Je jasne, ze neco stale seredne nechapu.  :P

Jose D

• 893
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. 04. 2024, 11:43:12 »
chceš se kouknout na "https://libvirt.org/manpages/libvirtd.html#id3", jmenovitě odstavec začínající "The libvirtd daemon is capable of starting in two modes".

« Odpověď #3 kdy: 16. 04. 2024, 12:53:14 »
chceš se kouknout na "https://libvirt.org/manpages/libvirtd.html#id3", jmenovitě odstavec začínající "The libvirtd daemon is capable of starting in two modes".

Jo, tohle je dobra poznamka, ale presto mi to stale nejak nedochazi.

systemctl --all | grep libvirt
  libvirtd.service                                                                                                loaded    inactive dead      Virtualization daemon
  libvirtd-admin.socket                                                                                           loaded    inactive dead      Libvirt admin socket
  libvirtd-ro.socket                                                                                              loaded    inactive dead      Libvirt local read-only socket
  libvirtd-tcp.socket                                                                                             loaded    inactive dead      Libvirt non-TLS IP socket
  libvirtd-tls.socket                                                                                             loaded    inactive dead      Libvirt TLS IP socket
  libvirtd.socket                                                                                                 loaded    inactive dead      Libvirt local socket

Avsak zatim jak chapu situaci, domnival bych se, ze minimalne libvirtd.socket by melo byt 'active   listening'.
Ze situaci zjevne chapu blbe, to si uvedomuju. Netreba mi to rikat.  :)

« Odpověď #4 kdy: 16. 04. 2024, 17:10:59 »
Ad. dotaz 1
Je nutne vytvorit soubor
~/.config/libvirt/libvirt.conf
a v nem definovat defaultni URI
uri_default="qemu:///system"

Mlocik97

• 898
  • Ubunťák, JS dev.