Sháním notebook pro běh Windows 98

Re:Sháním notebook pro běh Windows 98
« Odpověď #15 kdy: 07. 04. 2024, 18:22:07 »
Mám IBM T42 v pěkné konfiguraci: 2GB RAM, SSD 32GB + 320GB rotační disk, ale nemá seriový port a licenční štítek je na XP.

« Odpověď #16 kdy: 07. 04. 2024, 18:22:55 »
Mam zariadenie, ktore komunikuje vo Win 98 cez RS232. Uz ked som to zariadenie testoval na XP tak to neslo.
Ve W9x ještě šlo obejít ovladače a komunikovat na portech přímo, jak se to dělalo v DOSu. Bych si tipl, že ten program je přesně takhle prasácky napsaný a proto to nefunguje s NT jádrem, které už si to líbit nenechalo.

« Odpověď #17 kdy: 07. 04. 2024, 20:46:59 »
Copa to je za zarizeni respektive soft?

Sveho casu jsem resil neco podobneho - pripojeni 40 let stareho soustruhu.

« Odpověď #18 kdy: 07. 04. 2024, 21:57:46 »
Zdravím, jen k tématu přímého přístupu na porty vs. NT-style operační systémy (Win NT, Win 2000, WinXP+) v porovnání s DOS-style OS - i pro windows 2000 a XP existoval nástroj, umožňující dočasně povolit přímý přístup na porty z DOS či jiné staré aplikace - znal jsem a používal UserPort, byl to freeware, dávaný ke starším českým nástrojům od ASIXu na programování mikrořadičů PIC - a koukám, že to pořád mají ke stažení - https://www.asix.tech/_museum/supp_userport_cz.htm. Tak třeba to někomu pomůže ...

f-k-r

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 07. 04. 2024, 21:58:55 »
Zhanam nejaky starsi NTB, kde by mi nativne fungovalo Win 98.
...

Omlouvám se za OT, ale nedá mi to. Vůbec mě nenapadlo, že je dnes problém provozovat nativně W98 (instalačky mám :-) ). Totiž první notebook, který jsem použival, byl(a) Toshiba T1200, a s dojetím vzpomínám třeba na Olivetti Quaderno.

RDa

• 2 709
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 07. 04. 2024, 22:46:45 »
Mam zariadenie, ktore komunikuje vo Win 98 cez RS232. Uz ked som to zariadenie testoval na XP tak to neslo.
Ve W9x ještě šlo obejít ovladače a komunikovat na portech přímo, jak se to dělalo v DOSu. Bych si tipl, že ten program je přesně takhle prasácky napsaný a proto to nefunguje s NT jádrem, které už si to líbit nenechalo.

Tak pristup na porty porad sel povolit (viz: NTPORT, giveio), horsi je to pak uz s tim ze chce DOS aplikace fyzicke preruseni.

Nicmene cokoliv do Pentium III ty dosovy veci a w95/98 spusti - jsem dost dlouho jel w98 na Compaq Armada m700 a delal tam GUI a la win v Pascalu pod DOSem nad VESA..  koukam ze kazdy ma svuj prvni notas - holt srdcovka, protoze jsem byl prvni majitel :D Vse ostatni byl uz jenom second hand, bez 10+ leteho vztahu :D

« Odpověď #21 kdy: 07. 04. 2024, 23:29:21 »
este pozor na jednu vec. napatove urovne. stare pocitace mali napatove urovne +12V a -12V ale tie USB prevodniky a rozne dodatocne karty do notasov uz idu na TTL logike (5V a 0V).

« Odpověď #22 kdy: 08. 04. 2024, 11:59:26 »
este pozor na jednu vec. napatove urovne. stare pocitace mali napatove urovne +12V a -12V ale tie USB prevodniky a rozne dodatocne karty do notasov uz idu na TTL logike (5V a 0V).

Pokud mluvíte o RS232, tak nesouhlasím. Jmenovité detekční prahy logiky RS232 v linkovém přijímači jsou +/- 3V (hysterze / schmitt trigger). Spousta dnešních RS232 level shifterů má "nábojovou pumpu", pomocí které si vyrobí napájení někde mezi +/- 5  a +/- 10 V ss pro RS232 TX. Ano prodávají se i USB/UART donglíky, které mají jmenovitě přímý TTL výstup z UARTu. (Mimochodem RS232 linka má oproti TTL rozhraní UARTu obrácenou polaritu, protože level shiftery invertují.) Tím nemohu vyloučit, že se prodávají USB/UART dongly, které mají mít papírově RS232, přitom reálně dávají logiku 0/5V... z Číny se dá dovézt ledacos. Jakožto kvalitní a funkční USB/232 dongle bych doporučil ATEN UC232A (čip Prolific PL2303) nebo originální moduly FTDI (s UART čipem FTDI).

Svatopluk Vít

• *
  • 26
  • Ajťák, táta a manžel
    • Zobrazit profil
    • Různé info
« Odpověď #23 kdy: 08. 04. 2024, 12:53:18 »
Měl bych doma jeden Dell D630... Takže nic.

Ale - ReactOS? Nešel by použít?

« Odpověď #24 kdy: 08. 04. 2024, 13:34:45 »
Možná by bylo nejlepší aby nám: darebacik řekl o jaký software a jaké zařízení se jedná.

Chápu, že chce koupit vrak protože ho potřebuje k něčemu, ale vraky se kupují na ebay.
Ale v mnoha případech je nejlepší zaplatit za licenci než řešit sekundární problémy s vrakem.
To je právě ta otázka oč tu běží.
Osobně bych tedy radši kupoval počítač, protože notebooky jsou v tomto věku už totální šroty od LCD panelů až po základní desky. Dost možná že budou mít ještě IDE disky. A shánět na to ovladače např. na Compaq to bych chtěl vidět jak, ale netvrdím že po detektivním pátrání a zkoušení se to nedá zvládnout.

Jen Kings

• 112
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #25 kdy: 08. 04. 2024, 13:56:22 »
Možná by bylo nejlepší aby nám: darebacik řekl o jaký software a jaké zařízení se jedná.

Chápu, že chce koupit vrak protože ho potřebuje k něčemu, ale vraky se kupují na ebay.
Ale v mnoha případech je nejlepší zaplatit za licenci než řešit sekundární problémy s vrakem.
To je právě ta otázka oč tu běží.
Osobně bych tedy radši kupoval počítač, protože notebooky jsou v tomto věku už totální šroty od LCD panelů až po základní desky. Dost možná že budou mít ještě IDE disky. A shánět na to ovladače např. na Compaq to bych chtěl vidět jak, ale netvrdím že po detektivním pátrání a zkoušení se to nedá zvládnout.

U takto starých notebooků jsem třeba skoro nikdy nenarazil na vadnou desku, a že mi jich už rukama prošlo hezkých pár kousků. S podsvitem LCD to bývá horší, ale tam se dají škody napravit. IDE disk na W98 stačí naprosto bez problémů. Největší problém představují extrémně zkřehlé plasty. Drivery se kupodivu na renomované značky dají sehnat i 25 let staré, takže často taky není až takový problém. S no-name je to občas trošku průšvih, ale záleží co na tom je potřeba dělat a jestli jsou drivery třeba..

Na disky se navíc dá za drobný peníz koupit redukce z toho malého PATA konektoru na SD kartu, a tím se v podstatě řeší téměř všechny potenciální problémy.
« Poslední změna: 08. 04. 2024, 13:58:01 od Jen Kings »

k3dAR

• 3 029
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 08. 04. 2024, 14:52:14 »
Na disky se navíc dá za drobný peníz koupit redukce z toho malého PATA konektoru na SD kartu, a tím se v podstatě řeší téměř všechny potenciální problémy.
Hlavne to ne, ale pouzit 2.5 ide ramecek/redukci na M.2 SATA ;⁠-⁠)

« Odpověď #27 kdy: 08. 04. 2024, 21:45:03 »
V práci určitě nějakého vysloužilce mám.
Jen nevím jestli  jsou na něm Win95 nebo Win98 a jestli má seriový port.
Paralelní určitě - přehrával jsem přes něj kdysi fw v kopírkách, tak ten seriový tam asi bude také.
Ale už asi tak 15 let to nikdo nezapínal, tak nevím.
Budu vědět víc až ve středu.

« Odpověď #28 kdy: 09. 04. 2024, 08:29:14 »
Jmenovité detekční prahy logiky RS232 v linkovém přijímači jsou +/- 3V (hysterze / schmitt trigger). Spousta dnešních RS232 level shifterů má "nábojovou pumpu", pomocí které si vyrobí napájení někde mezi +/- 5  a +/- 10 V ss pro RS232 TX. Ano prodávají se i USB/UART donglíky, které mají jmenovitě přímý TTL výstup z UARTu.
Ok, tak od +-3V, uz su to roky, kedy som naposledy robil s rs232, ja som skor narazal na to, ze dnes sa bezne predava prevodnik pod oznacenim seriovy port, ale na vystupe ma TTL logiku (5, alebo 3.3V), a svojho casu bol dost problem najst pridavnu kartu do notebooku, ktora by mala RS232 logiku. Takze ak by pouzil na USB, tak musi hladat taky, ktory na tie napatove urovne rs232 a nie ttl. Alebo zan dat este napr. max3232, alebo podobny.

« Odpověď #29 kdy: 09. 04. 2024, 09:42:40 »
Jmenovité detekční prahy logiky RS232 v linkovém přijímači jsou +/- 3V (hysterze / schmitt trigger). Spousta dnešních RS232 level shifterů má "nábojovou pumpu", pomocí které si vyrobí napájení někde mezi +/- 5  a +/- 10 V ss pro RS232 TX. Ano prodávají se i USB/UART donglíky, které mají jmenovitě přímý TTL výstup z UARTu.
Ok, tak od +-3V, uz su to roky, kedy som naposledy robil s rs232, ja som skor narazal na to, ze dnes sa bezne predava prevodnik pod oznacenim seriovy port, ale na vystupe ma TTL logiku (5, alebo 3.3V), a svojho casu bol dost problem najst pridavnu kartu do notebooku, ktora by mala RS232 logiku. Takze ak by pouzil na USB, tak musi hladat taky, ktory na tie napatove urovne rs232 a nie ttl. Alebo zan dat este napr. max3232, alebo podobny.

Мě neuráží USB/UART dongle, který má ve specifikaci jasně napsáno, že má TTL výstup = přímý výstup UARTu bez level shifteru (MAX3232 a spol). V dnešní době existuje pro toto rozhraní poměrně mnoho využití - jako poloutajená servisní konzola SoHo routerů, placatých televizí a podobných zařízení (třeba RPI to má tuším taky). Pokud se vybavíte jenom košer RS232, a chcete si důvěrně povídat s výše uvedeným hardwarem na sériové konzole, tak v dnešní době si ke košer RS232 nejspíš budete muset pořídit holý level-shifter :-) nebo právě USB dongle s přímým TTL výstupem. Potud je to jenom zbožíznalství na straně prodejců (kdo píše specky k produktům na e-shopu) a na straně kupujících.

Ano souhlas, zaslechl jsem, že se vyskytovaly periferie s rozhraním "RS232", které měly na výstupu ve skutečnosti TTL úrovně, ale s RS232 polaritou = jako level-shifter byl použit prostý invertor. Pokud k takové věci připojíte MAX3232 (který kromě změny napětí taky invertuje), tak nedosáhnete správné funkce, protože budete mít vzhůru nohama polaritu pulzů. (Jako když na RS485 zaměníte dráty v páru.)

RS232 v omezené míře žije dál (a taky RS422/485) - v "průmyslovém" nasazení. Dělají se UART čipy na PCI-Express, které vidíte jednak v kartách do "velkých" PCI-e slotů, druhak já je vídám na kartičkách do MiniPCI-e a M.2. Zrovna řeším trouble case s nějakými kartami co mají čtyřkanálové čipy Fintek a Exar (oboje PCI-e), kde drivery pro windows doteď nikdo nepřepsal, aby jely MSI = na PCI-e jedou legacy virtual wire INTx IRQ. Přitom v Linuxu driver pro Exar MSI umí... Legacy režim samozřejmě není vůbec problém, pokud má motherboard v pořádku ACPI DSDT pro zmíněné miniaturní expressové sloty :-)