Přesměrování UDP přes iptables

noob

Přesměrování UDP přes iptables
« kdy: 05. 04. 2024, 08:28:14 »
Zdravím vespolek.

Používám démon uredir pro přesměrování UDP portu na serveru na jiný stroj v internetu (a jiný port).
Kód: [Vybrat]
uredir -n -s  [port] [cílová ip] [cílový port] Funguje to svěle, pokud není démon pod velkou zátěží, pak má tendenci spadnout. Můžu vytvořit watchdog, ale na serveru jsou k dispozici i iptables, což by bylo elegantnější řešení.

Zkoušet jsem hledat jak na to, nicméně tuhle trivialitu prostě neumím dotáhnout do konce.

Re:Přesměrování UDP přes iptables
« Odpověď #1 kdy: 05. 04. 2024, 13:49:43 »
iptables -t nat -I PREROUTING -d <moje_ip_adre_sa> -p udp --dport <cilovy_port> -j DNAT --to <adresa>:<port>

Pokud dokážete zajistit, aby odpovědi chodily zpátky stejnou cestou, tak se to nejspíš i přeloží zpátky (pro NAT zafunguje automatický connection tracking). Případně se tomu zpětnému směrování asi dá dopomoci následujícím SNATem v chainu POSTROUTING...

« Odpověď #2 kdy: 05. 04. 2024, 22:59:47 »
iptables -t nat -I PREROUTING  -i <ETH_S_KLIENTY> -p udp --dport <NASLOUCHAJICI_PORT_ROUTERU> -j DNAT --to <IP_SERVERU>:<PORT_SERVERU>
iptables -t nat -I POSTROUTING -o <ETH_K_SERVERU> -p udp --dport <PORT_SERVERU> -j MASQUERADE
Tenhle příklad je o něco spolehlivější, protože nahradí zdrojovou adresu paketů adresou routeru, takže server nemusí umět spojení zpět ke klientovi.
Možná by se to dalo přepsat čistěji s využitím targetu MARK, protože v tomto případě se spoléhá při napasování obou pravidel jen na ten port.
A druhá nevýhoda je, že server uvidí jako IP klientů jen IP routeru, takže věci jako logování nebo fail2ban postrádají na serveru smysl, muselo by se jedině dobastlit na tom routeru.

Hamparle

• 365
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06. 04. 2024, 08:59:28 »
Trví tazatel na tom, aby viděl cíl  skutečnou IP zdroje místo DNATované?

PAk v tom případě není možné použít SNAT/(MASQUERADE??).
Pak se to dělá přes iptables -t mangle prerouting -j fwmark (nevím, jestli connmark, mám zkušeosti jen s UDP) a tuším že je ntutné i do PREROUTING přidat resoremark, ale to bych chtěl objasnit. Bez něj mi to nefungovalo
A to hlavní přidat ip rule add  (selektor) table 3455  a ip route add default table 3455

Existuje lepší řešení, jak ajistit přes ip route+rule vracení přes správné rozhraní? Takhle je tam interface zadrátovaný napevno. ALe existuje nějaká konstrukce typu: odešli paket na stejné rozhraní, jako ze kterého přišel?

Taky bude nutné pořešit rp_filter, pokud je strict.

noob

« Odpověď #4 kdy: 06. 04. 2024, 11:57:14 »
Díky za odpovědi. Zkoušel jsem obě varianty a zatím stále neúspěšně. IP klientů vidět nemusím, dokonce bych řekl, že ani nechci.

Pro dokreslení situace, takhle vypadá ta první varianta. Konfigurační soubor jsem postupně osekal na minimum.

*nat
:PREROUTING ACCEPT
:INPUT ACCEPT
:POSTROUTING ACCEPT
:OUTPUT ACCEPT
-I PREROUTING -d <ip routeru> -p udp --dport 53 -j DNAT --to <cilova ip>:54
COMMIT
*filter
:INPUT ACCEPT [0:0]
:FORWARD ACCEPT [0:0]
:OUTPUT ACCEPT [0:0]
-A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
-A INPUT -p icmp -j ACCEPT
-A INPUT -i lo -j ACCEPT
-A INPUT -p udp -m udp --dport 53 -j ACCEPT
-A INPUT -j REJECT --reject-with icmp-host-prohibited
-A FORWARD -j REJECT --reject-with icmp-host-prohibited
COMMIT

« Odpověď #5 kdy: 06. 04. 2024, 19:17:10 »
@Hamparle má pravdu s tím rp_filterem. Pokud to nechce fungovat, zkuste rp_filter dočasně vypnout (pokud je to potřeba vypnuté, tak nahradit IPtables pravidly). To že paket přišel rozhraním a odejde tím samým, podle mého není třeba nijak moc explicitně řešit, pokud tomu následující firewallová pravidla nějak explicitně nebrání.

Ještě mě zaujalo: lapáte pakety určené pro port 53 (DNS dotazy) a forwardujete na konkrétní další stroj na port 54? Na jednu stranu mám sklon v tom hledat nedorozumění, pokud se ptáte na triviální NAT pomocí IPtables - na druhou stranu, pokud Vám to fungovalo skrz user-space proxy prográmek, tak asi víte co děláte = samotný záměr asi není blbě... a tím pádem mi do něj nic není :-)

noob

« Odpověď #6 kdy: 06. 04. 2024, 21:25:03 »
Tohle je funkční řešení:

*nat
-A PREROUTING -p udp --dport 53 -j DNAT --to-destination <cílová ip>:54
-A POSTROUTING -p udp -d <cílová ip> --dport 54 -j SNAT --to-source <ip routeru>
COMMIT
*filter
COMMIT

S rp_filtrem jste měli pravdu, když ho zapnu, jde to do kytek.

A ano, žongluji s DNS servery na různých portech :)

Díky za rady.

« Odpověď #7 kdy: 06. 04. 2024, 22:20:43 »
Ještě mi přijde, že má @Zdeněk možná pravdu s tou maškarádou. Prostý SNAT jenom přeloží zdrojovou IP adresu, podle mého neřeší zdrojový port. Pokud použijete maškarádu, měla by taky rozházet source UDP port, a díky tomu být schopna, párovat zpětně odpovědi k dotazům, i pokud je klientů víc a jejich transakce se mohou "překrývat v čase". S prostým SNATem se snáze stane, že pokud se sejdou transakce od více DNS klientů, nemusí mapování odpovědí k dotazům na straně NATujícího routeru klapnout správně.

« Odpověď #8 kdy: 07. 04. 2024, 21:51:56 »
Ono je nutné rozlišovat upravidel i směr , pak mají dvojí kontext
, ostatnè terminologie  asi od cisco se nazývá inside(LAN),outside(ven(ku)),global,local.

Typicky  ve směru LAN→ven se SNAT+MASQ. se používá pro  to domácí natování a v opačnem směru  DNAT pro forwarding na vybraný pc za routerem

Ale i v opačnym směru mají opodstatnění ty pravidla taky- toto vlákno je důkaz. V případě kontextu port forwardingu (Dnat outside do inside) SNAT(out→in) právě  zamaskuje adresy původce. (Kromě mandatorního DNAT)

Ale u kontextu nat (snat /masq in→out) Dnat (in→out)nedává smysl... Nebo nějaký obskurní by se asi našel...

(Conntrack tak jako tak upraví korektně   pakety v v obou směrech, to je druhá nezávislá věc))

noob

« Odpověď #9 kdy: 08. 04. 2024, 01:20:58 »
Vyměnil jsem SNAT za MASQUERADE, výsledek je na první pohled stejný. Funguje to a cílový stroj nevidí IP adresy klientů.

« Odpověď #10 kdy: 09. 04. 2024, 14:36:25 »
S tím rp_filtrem by asi šlo použít i 2 (tam se testuje jestli je zdrojová adresa přímo dostupná, pokud ne, paket se zahodí): https://www.kernel.org/doc/Documentation/networking/ip-sysctl.txt