Sháním karty CompactFlash do fotoaparátu

Jen Kings

• 101
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
Sháním karty CompactFlash do fotoaparátu
« kdy: 03. 04. 2024, 10:51:16 »
Ahojte vespolek.

Sháním jednu takovou obskurní záležitost. Dostal jsem darem zrcadlovku Canon 400D, avšak bohužel "papá" jen CF karty.
Moje železné zásoby doma obsahují jen 128MB karty a jednu 256MB, což je pro focení krapet nedostatečné.

Neměl by někdo náhodou nějaké přebytečné zásoby této retro záležitosti, které by se rád zbavil, ideálně za zde oblíbenou krabici chocapicu? Případně nějakou rozumnou cenu probereme. To za kolik se tyhle karty prodávají mi přijde dost úlet. Foťák by měl podle dokumentace zvládnout karty až 32GB.

Případně pokud by bylo nějaké pěkné příslušenství, tak bych taky možná ještě něco vzal :)

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
Re:Sháním karty CompactFlash do fotoaparátu
« Odpověď #1 kdy: 03. 04. 2024, 11:16:54 »
Není jednodušší pořídit CF adaptér pro SD karty?

Jen Kings

• 101
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #2 kdy: 03. 04. 2024, 11:36:19 »
Je na cestě, ale co jsem četl, tak nejsou moc spolehlivé, takže bych rád měl v záloze karty :)

Karmelos

• 1 020
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03. 04. 2024, 12:05:48 »
Dyť se daj normálně koupit https://www.megapixel.cz/compact-flash-cf
Gréta je nejlepší.

Jen Kings

• 101
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #4 kdy: 03. 04. 2024, 12:17:50 »
Dyť se daj normálně koupit https://www.megapixel.cz/compact-flash-cf

Vím že se dají koupit, ostatně jsem to uváděl hned v prvním příspěvku ;)
Nicméně 32GB karta za 900 mi přijde dost přestřel. Proto se ptám tady, kdyby někdo měl přebytky které nevyužije. Jelikož je to v podstatě mrtvá technologie a věřím že spoustě lidí se to doma válí nevyužité ;)

« Odpověď #5 kdy: 03. 04. 2024, 12:51:06 »
Sháním jednu takovou obskurní záležitost. Dostal jsem darem zrcadlovku Canon 400D, avšak bohužel "papá" jen CF karty.

Co je na CF kartách obskurního? Za mě byly podstatně příjemnější i odolnější, než SD karty. Je pár skutečně obskurních formátů paměťových karet, ale zrovna CF karty dnes již sice nejsou obvyklé, ale jako "obskurní" bych je vzhledem k penetraci starých canonů skutečně neoznačil.

mhepp

• 149
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03. 04. 2024, 14:59:40 »
CF slot má i podstatně mladší Nikon...

Ale je pravda, že v případě foťáku z roku 2006, který se může doslova rozsypat každou chvíli, bych zvažoval investici do karty, kterou v dalším foťáku už nejspíš nepoužije. Cena toho foťáku se pohybuje na podobné úrovni jako cena těch karet...

« Odpověď #7 kdy: 03. 04. 2024, 17:09:48 »
Ale je pravda, že v případě foťáku z roku 2006, který se může doslova rozsypat každou chvíli, bych zvažoval investici do karty, kterou v dalším foťáku už nejspíš nepoužije. Cena toho foťáku se pohybuje na podobné úrovni jako cena těch karet...

To je sice pravda, ale záleží, kolik má to tělo nafoceno. Mám třeba Canon EOS 50D, který reálně nafotil tak deset tisíc snímků a spíš ani to ne. V podstatě skoro nový přístroj. Přitom v běžných světelných podmínkách skoro určitě moc nepoznáte rozdíl od nějakého nového 90D a nejspíš ani 7D a podobných. Pravda, 400D je ještě o trochu starší ale i tak. CF karty tak mám, a to velké, ale přesně z tohohle důvodu se jich nemám důvod zbavovat protože ani nemám důvod se zbavovat toho fotoaparátu, bude sloužit ještě roky.

mhepp

• 149
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 03. 04. 2024, 17:37:43 »

To je sice pravda, ale záleží, kolik má to tělo nafoceno. Mám třeba Canon EOS 50D, který reálně nafotil tak deset tisíc snímků a spíš ani to ne. V podstatě skoro nový přístroj. Přitom v běžných světelných podmínkách skoro určitě moc nepoznáte rozdíl od nějakého nového 90D a nejspíš ani 7D a podobných. Pravda, 400D je ještě o trochu starší ale i tak. CF karty tak mám, a to velké, ale přesně z tohohle důvodu se jich nemám důvod zbavovat protože ani nemám důvod se zbavovat toho fotoaparátu, bude sloužit ještě roky.

Tomu rozumím... Osobně jsem už jednu zrcadlovku ufotil. Model z roku 2009, nafoceno přes udávanou životnost závěrky... Proto taky píšu „může“ (ale taky nemusí). Každopádně, u takhle starých digi zrcadlovek už je problém s degradací materiálu, takže i foťák s pár tisícem cyklů závěrky může umřít... A i kdyby vydržel, tak stejně, střední cena tohoto foťáku je někde kolem 1500 až 2000, což je zhruba cena nové CF karty... Koupil bys na ojetinu pneu stejně drahé jako to auto?

(Pro jistotu - je ojetina a ojetina, jednou to je střep, jindy to může být za pár let úžasný youngtimer se sběratelskou hodnotou. To platí i o tomto foťáku, jen podle toho, jak to tazatel vidí, se bavíme spíše o té první kategorii)

« Odpověď #9 kdy: 03. 04. 2024, 17:39:52 »
To je jako se vším. To že se jedná o překonanou generaci hardwaru, ještě neznamená, že ji výrobci zlevní :-) Pokud novější a "větší" hardware není zpětně kompatibilní, tak menší kapacity ve starší technologii s cenou dolů nepůjdou.

Nemá smysl, abych tady tlačil "náš" průmyslový hardware (SLC, nebo "jakože SLC na MLC čipech") nebo větší kapacity, když větší kapacitu foťák údajně nevyužije a průmyslová odolnost je vám jednak k ničemu, druhak pro Vaše potřeby nesmyslně zvedá cenu...

« Odpověď #10 kdy: 03. 04. 2024, 17:40:51 »
Koupil bys na ojetinu pneu stejně drahé jako to auto?

Jo. Pneumatiky jsou základ :D
Ale to se nedá srovnávat. (A navíc bych zcela určitě nekupoval tak drahé pneumatiky ani na nové auto.)

Ale chápu, samozřejmě.

Buldr

• 141
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 03. 04. 2024, 22:45:01 »
Zkus si zjistit omezení, protože bych měl mít několik 64 GB Lexarů. Někde a vůbec netuším v jakém jsou stavu, protože jsem na ně nesáhl několik let.

P.S.: Sladké nesnáším.
Carpe diem

Jen Kings

• 101
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #12 kdy: 04. 04. 2024, 07:02:19 »
No, všude píšou, že bere jen karty do 32GB :( Otázka ovšem je, jestli je problém v celkové kapacitě, nebo v tom že to umí adresovat jen 32GB kvůli nějakým omezením filesystému. Pak by teoreticky mohlo stačit vytvořit 32GB oddíl a druhou půlku karty oželet.

Karmelos

• 1 020
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 04. 04. 2024, 09:54:12 »
No, všude píšou, že bere jen karty do 32GB :( Otázka ovšem je, jestli je problém v celkové kapacitě, nebo v tom že to umí adresovat jen 32GB kvůli nějakým omezením filesystému. Pak by teoreticky mohlo stačit vytvořit 32GB oddíl a druhou půlku karty oželet.
Doporučil bych to určitě vyzkoušet, takhle jsem dal nějakou větší SD kartu do staršího kompaktu a trochu to drhlo - pomohlo myslím naformátování přímo ve foťáku. Akorát pak z toho dostat fotky šlo myslim jenom kabelem přímo z toho foťáku.
Gréta je nejlepší.

Jen Kings

• 101
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #14 kdy: 04. 04. 2024, 10:10:56 »
Jasně, záleží, jaká je představa alternativní platby v PETkách braníku za ty 64GB karty, aby to mělo nějaký smysl zkoušet :)