Aktuální zkušenost s Gigacomputer, kupoval jsem tam Latitude 7300, kategorie B. Normálně záruka 2 roky, 10. generace i5, 8GB ram (možno rozšířit), 256GB SSD (možno vyměnit za jakýkoliv jiný M2), stál nějakých 5500Kč. Stáří 4 roky. U toho B je jediná závada, že měl dole rozpadlý ty gumový protiskluzový podložky, který se asi za tři kila dají koupit nebo vyměnit celý spodní kryt. Největší nevýhoda je, že nic z jejich nabídky nemá českou klávesnici, mají tam jenom polepky a část různých znaků chybí, tak jsem si tam vyměnil asi za čtrnáct stovek klávesnici za novou českou. No a když se dívám na Bazoš, tak cenově jsem se s výměnou klávesnice za úplně novou přiblížil tomu, co tam bez záruky nebo s minimální zárukou lidi nabízí.
Byť má ten notebook čtyři roky, tak vím naprosto jistě, že bez problémů přežije plasťák za deset tisíc, který bude mít teď úplně stejnou záruku a budu ho nejspíš měnit, až mně zase bude po deseti letech připadat pomalý, jako se to stalo u předchozího Dellu.
Takže mám obavy, že sehnat od člověka za normální cenu rozumně odolný notebook, který ještě pár let dá, bude docela výkon a lepší je koupit s dvouletou zárukou od tady těch překupníků a vyměnit si tam klávesnici nebo třeba i bez té výměny.
EDIT: Teď se dívám, že ty patnáctky jsou minimálně o trojku dražší, než ta třináctka. Nebo od ledna o dost zdražili.