Pokud se to preflashuje z IR na IT, tak zustane jen ta zvysena spotreba... tak nevim proc tu kartu nevyhodit a nedat tam optimalnejsi reseni.
A můžete mi, prosím, poradit nějaké to optimálněší řešení, byl bych velice rád.
Jinak co se týká spotřeby, tak samozřejmě čím nižší tím lepší. Jak píšu, mám to doma, poběží to 24/7 a elektrika není zadarmo.
Jsem také velice překvapen jak ty SAS disky topí. Včera jsem měl chvíli sundanou bočnici, takže luft přes disky byl špatný a když jsem pak jeden disk vytahoval, tak jsem se popálil. Mám puchýř na palci, ten disk měl hrubo přes 70°C.
Optimalizacne (reseni pro trvaly a dlouhodoby provoz):
0/ pouzivat moderni hw (6th gen / skylake+, kde, je slusna uspora v idle)
1/ pokud to jde, pouzivat SATA porty na desce (6/8/10), chce to spravnej (reversed) kabel pro backplane, pokud BP ma SAS konektor a ne individualni SATA konektory, uspora 10-15W / radic
2/ pouzivat co nejvetsi disky (18-20TB+), kazdej 7K2 disk ktereho se zbavite je minus 8-10W
3/ vymenit SAS disky za sata, uspora 2-3W per disk, SAS ma smysl treba u SSD pro 12G (1200MB/s per disk), nebo u dual-port reseni, kdy disk je pripojen dvojmo - bud do dvou radicu nebo do dvou oddelenych systemu.
4/ vsechno co topi potrebuje chlazeni - radic s pasivem, ktery ocekava pruvan, tak i plne osazene rack reseni na disky - vyzaduji neefektivni chlazeni (zde se nabizi osadit 8 z 12 nebo 12-16 z 24 slotu v bedne, pokud je to rack varianta)
5/ extra disky pokud je jich mnono - pripojit skrze SAS expander, nez tvorit novou instanci celeho PC nebo pouzivat dalsi radice (ma to takto nejmensi watt/port metriku)
(PS: provozuji doma radove neco pres 400 TB nonstop)
Osobne nejedu R5 - bud mirror (system), nebo R6 (data) - z duvodu ze mam siroke pole (8-10 disku) a u R5 neni mozne opravovat chyby za chodu, pouze detekovat, u R6 je je mozne opravit behem scrubu.