Dostal se ke mně jeden Dell co byl "totálně pomalý" s "úplně vadnou baterkou". Notebook byl předtím v nějakém noname servisu, kde měnili vylomené panty displeje.
Příčina "vadné baterky" a "totálně pomalého notebooku" byla v tom, že po výměně pantů tam buď dali nějaké lehce jiné, nebo zašantročili nějaký distanční kus, který blokoval aby se female napájecího konektoru zasunul hlouběji do těla notebooku. No a jelikož tam už nebyl, tak se female konektor zasunul hlouběji a nabíječkový konektor už nedosáhnul plnou délkou do toho protikusu a neměl správný kontakt. +/-20V se sice připojilo, ale ne už ten komunikační pin. Notebook tedy jel v nějakém nouzovém režimu kdy nenabíjel baterku (ta měla 0%) a CPU běžel fixně na nějakých 600MHz.
Konektor od zdroje šel teda zastrčit podezřele snadno, ale blbec majitel si této změny po provedení servisu nijak nevšiml (a co já mám vědět jak moc vyklechtaný konektor má - jestli je ot normální nebo ne)
Nejdřív jsem podezíral vadný adaptér, jelikož s nějakým jiným co jsem tu měl to fungovalo v pohodě, ale pak jsem objevil ten zasunutý female konektor hluboko do notebooku. Opraveno cca 3mm kusem dřeva co blokuje aby se female konektor zasunul hlouběji. Po opravě jde konektor zastrčit zase normálně a má "správný feel"
To jen tak pro info, co se taky děje za "magic" v dnešní zvrácené době, kdy i napájecí adaptér potřebuje komunikační pin...