Sponzor pro open-source projekt

Re: Sponzor pro open-source projekt
« Odpověď #15 kdy: 08. 09. 2011, 20:04:48 »
Ten první by měl "výhodu" v přístupu vzduchu.

Takovýhle přístup vzduchu je spíš na škodu – lepší je, když např. celý předek slouží k nasávání (a jsou tam filtry) a vzadu (a případně i bokem) to vyfukuje – pak se ve skříni vytvoří celkem slušný „průvan“ a dobře to chladí.

Taky by bylo fajn vymyslet nějak elegantně vedení kabelů – aby např. mezi deskou a disky nešly volně vzduchem (sice to dneska není taková hrůza jako staré PATA kabely), kabely by mohly být zabudované v konstrukci skříně.

« Odpověď #16 kdy: 08. 09. 2011, 20:32:35 »
tak, kabely vidim na tradicni stahovaci pasky.... pokud se clovek bude snazit tak v tomhle tipu konstrukce, bude moct (snad) vytvorit kvalitni cablemanagment.

Jinak jsem se zapomnel zminit jeste o jedne veci, a to rozvrzeni komponent. Tohle rozvrzeni bude to, ktere jsem chtel na zarodek tohohle projektu - vlastni domaci skrin pro domaci server. Coz znamena:
Zakladni deska ATX (prostor by tam mel byt na XL-ATX)
HTPC grafika (neni potreba zadne specialni chlazeni)
XY pozic pro disky v chladicim boxu = 5.25 pozice (cim vice, tim lepe)
SSD pozice (nevim kde, asi nejaky boxik do 5.25)
2 pozice pro zdroje (vysvetleni: pokud dojde k narustu na urcity pocet disku (6+) tak shanim dalsi zdroj = minimalni sance na ztratu dat)

nevim jestli to je idealni defaultni rovrzeni, ale je to z praxe.

RDa

« Odpověď #17 kdy: 09. 09. 2011, 10:31:27 »
Nechci te zklamat, ale mas o nekterych vecech mylne predstavy - davat disky do 5.25" boxu je plytvani mistem a penezi (za kavalitni box) nebo primo ohrozovanim disku (za levny box), stejne tak SSD, je 2.5" aby byl malej, zvetsovat ho na 5.25" aby se dal uchytit nema smysl.. sice existuji 4x2.5" supliky do 5.25" ale znova - jsou drahe a chlazeni pochybne. O potrebe druheho zdroje - zravy disk bere 10-15w, zeleny do peti W. Rekneme ze vychazis ze 400W zdroje, 150W zere mb/cpu/grafika - ostava ti 250W, coz je 50 green disku resp. 16-25 normalnich. Co se tyce ochrany - nema smysl, pravdepodobnost ze ti zdroj odpali disk pri pouziti oddelenych zdroju je stejna, a pouziti dvou zdroju tuto udalost jeste urychli. Vyhoda je, ze ti polovina hw prezije, ale pokud odpalis disky a bude to na provaz... holt, mel jsi zalohovat.

« Odpověď #18 kdy: 09. 09. 2011, 20:39:14 »
no, v tomhle beru ze se muzu milit :D (uprimne, prave proto to davam sem na forum, cim vic hlav tim....)
co se tyce 5.25 boxu tak je to muj pozadavek na PC.
A. disky bud v levnych drzacich ( http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105H4007H0AA0ANHKL ) ktere maji peknou funkcnost a stisuji pc
B. nebo drasi verze ( http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105H4007H0AA0ANJVO ) ktera ma sice slozitou montaz, ovsem to funguje taky perfektne a hlavne ticho! v mem domacim serveru jdou disky slyset jenom kdyz jsem bliz jak pul metru.... jinak ticho.
proto jsem pro 5.25 pozice a hlavne. nemusim delat zvlast pro 5.25 pozice a zvlast 3.5 ...
P.S: mozna popremyslim o vytvoreni redukce jako je u nekterych Big Toweru - jen 5.25 pozice a tovarni konstrukce na 3.5, treba neco pujde, uvidim

pro ssd jeste nevim jakou vyvorim pozici, ovsem mam napad

ke zdrojum dobre, beru, neni to idealni reseni :D P.S: aspon se zmensi konstrukce

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 10. 09. 2011, 01:24:19 »
RDa: sice seš "hrozně chytrej", ale s prominutím plácáš blbiny. Pokud člověku jde o ticho, tak box na disky pomůže a zrovna v tom postovanym acutaku se disk orpavdu nepřehřívá.
-
Zatěžovat 400W disk dlouhodobě na víc než 300W je jednak neefektivní, jednak dobrá cesta k tomu zdroj odpálit. Navíc pokud to bude klasický desktop, tak těch 150W může žrát jen procesor i jen grafika. Ale v tomdle máš pravdu, že z pohledu efektivity je lepší jeden silnější zdroj.
-
Dva oddělené zdroje ale samozřejmě pro ochranu disků smysl mají: pokud člověk mirroruje, tak pravděpodobnost, že selžou oba zdroje je menší, než že selže jeden. Obnovení raid pole je práce daleko menší, než obnova zálohy.

KapitánRUM

« Odpověď #20 kdy: 10. 09. 2011, 03:15:50 »
No, dva zdroje v počítáku, co na to není stavěnej, zavání průserem.
Jediná situace, kdy to tak celkem funguje je, pokud jsou spojené země a ten druhý zdroj napájí jen pevné disky a mechaniky. Což jsi říkal, ale jinak to je hegeš.

http://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=920&t=1012245&st=0&sk=t&sd=a

RDa

« Odpověď #21 kdy: 10. 09. 2011, 08:22:41 »
Logic: pokud jde cloveku o ticho, tak si nedava server/diskove pole k sobe, ale strci to do sklepa nebo jinam, kde nepotrebuje stisovadla ohrozujici chlazeni, muze tam zajistit vhodne chlazeni vetraky aniz byt o nekomu vadilo. Disky porad odchazi od pusobeni tepla! A taky prosim nenazivejte PC se 4 diskama serverem.. je to k usmevu :)

Osobne jsem provozoval bezdiskovy desktop bootovany ze site, pasivni zdroj a jediny vetrak na velikem chladici u cpu protoze byl orientovan nevhodnym smerem :) U linuxu je to hodne transparentni a neni treba resit kompromis mezi hlucnosti a teplotou.

ad zdroj: Neradil jsem pouzit 400W pro 50 disku, ale ze to ma teoreticky takovou rezervu a dva zdroje jsou blbost. Pokud mate treba i jen 16 disku v 3u, tak tam nedate 400w ze.. hlavni problem je, ze se to nedokaze naraz rozbehnout a musite udelat staggered spinup (s tim souvisi ze tam nemuzete dat jakekoliv disky a jakykoliv radic - vetsina integrovanych nahodi vsechny porty naraz - spatne, raid karty za sebou).

tajgr

« Odpověď #22 kdy: 10. 09. 2011, 22:12:52 »
Ahoj, fajn koníček, jen tak dál  ;).

U té konstrukce, trochu bych se bál, že se to snadno rozviklá. Jsem si tím skoro jist :). Nebo počítáš s tím, že to podrží  kryty? Co jsou přesně ty červené kroužky? Matice, nebo kroužky se závitem? Ty zelené spojky, to se dá koupit hotový, nebo je budeš vyrábět? Taky jsem tu zahlídl, že chceš používat klasický elka. To nedělej, masivní dobře, ale netřeba přehánět. Nech si naohýbat 1,5, nebo max dvojku plech, to bude až až.

Jaký máš doma vybavení? Dobrá práce bez nářadí de dělat těžko.

Ten model, to je dělaný ve FreeCADu??

« Odpověď #23 kdy: 17. 09. 2011, 11:52:29 »
Omlouvam se za pauzu :D ale konecne jsem mohl ve skole dodelat muj linuxovsky projekt (no, aktualizace archu spadla takze jsem tam nainstaloval Lubuntu)

jinak, do konstrukce prijdou plechove trojuhelniky - aby se to nevyklalo (tri do kazdeho rohu)
cerveny krouzek je matice s podlozkou :-) zelene spojky jeste nevim, teoreticky bych mohl zkusit nekoho kdo ma RepRap nebo plastove kostky, tri diry vrtackou a hotovo.
co se tyce el profilu tak jeste nevim :D, bral jsem to jako hotovou vec, takze dik za upozorneni

no, vysokootackou brusku, vrtacku, soustruh.... :-)

« Odpověď #24 kdy: 17. 09. 2011, 12:05:07 »
EDIT: sorry, klikl jsem na poslat a nenapsal jsem vse co jsem chtel :-( muzu poprosit moderatora o slouceni?

co se tyce vice zdroju, tak moje predstava byla ze 400w zdroj na MB (nemam GPU s pridavnym napajenim) a 300w zdroj na 1/2 disku, s tim ze bych jen udelal Y redukci na MB-ATX konektor. redukce jen rozdvojovala zeleny a cerny dratek :-) (takze oba zdroje se najednou zapinaji a vypinaji).

co se tyce tech chladicih boxu a umisteni serveru, mam pro to sve duvody:

sklep je o 5 pater niz nez muj byt, nemluve o tom ze v nem neni zavedeny kabel, nic - 2k za instalaci rozvodu? (mam schlazene 4 disky).
sklep nema idealni tesneni (vlhkost) nemluve o tom ze tam ted rozmnozily krysy, dalsi penize za zajisteni....

a druha vec je ze mi server hostuje PulseAudio server (pouzivam notes a sedim s nim v luzku a ano tahle verze je opravdu pohodlnejsi) a mam na nem HTPC prostredi (duvod proc v nem je graficka karta)

a ted zpet ke konstrukci:
momentalne modeluju zpevnovaci plechy a resim jednu vec:
zadni IO plechy. premyslim jestli mam vyvrakovat nejaky stary case a primontovat je z neho nebo pouzit kombinaci L profilu? to same u PSU, udelat plech s ATX rozvrzenim nebo dva L profily?

P.S: modeluju to v Cinema 4D, zkousel jsem FreeCAD ale tim ze cinemu dost znam a freecad defakto vubec tak rychlost te prace je uplne nekde jinde...

« Odpověď #25 kdy: 18. 09. 2011, 00:33:51 »
co se tyce modelovani, zkus openScad. Jestli umis programovat, nemel by ti delat problemy.
tohle je spojka dvou tyci (radove 5 minut programovani):

Kód: [Vybrat]
module valec()
{
  cylinder(r=7, h=14, center=true);
}

module valec_hole()
{
   cylinder(r=4.25, h=15, center=true);
}

module spojka1()
{
  translate([0,0,7]) valec();
  translate([0,10,7]) rotate([0,90,0]) valec();
  translate([-7,0,0]) cube([14,10,14]);
}

module spojka_holes()
{
  translate([0,0,7]) valec_hole();
  translate([0,10,7]) rotate([0,90,0]) valec_hole();
}

module spojka()
{
  difference()
  {
    spojka1();
    spojka_holes();
  }
}
spojka();

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 20. 09. 2011, 14:37:16 »
Rda:
- Pokud ten sklep má a pokud tam je vhodné prostředí pro provozování elektroniky. Asi by ses divil, kolik paneláků nebylo podsklepených.
- Disky vlivem tepla neodcházejí, pokud není přehnané. Předimenzované chlazení disků je zbytečnost, jak prokázala studie googlu už před dosti dlouhou dobou. Stačí, aby se nepřehřívali (<=45°).
- Server je kategorie počítače nikoli dle počtu disků, ale dle svojí roli v síťi (server=služebník). Nevidím důvod, proč by nemohl být malý domácí datový server se dvěma disky (nebo i s jedním, když neobsahuje cenná data, např. mediaserver).
- říkal jsi, že dva zdroje je blbost a to je blbost. Není to samozřejmě jediná cesta a velmi často ne ta rozumná, to ale nic nemění na tom, že tak jaks to počítal to prostě počítat nejde, ani na tom, že při správném zapojení dvou zdrojů k diskovému poli se spolehlivost diskového subsystému zvyšuje a nikoli snižuje, jak jsi tvrdil.

Navrhuji naši diskusi ukončit, protože je OT a nic neřešící. Tímto se zároveň omlouvám squirellovi

PS: Bezdiskově jdou krásně rozběhnout i windowsy (svého času byla na Karlově celá laborka, kde všechny PS bootovali ze sítě). Opět to je ale věc, která se hodí jednomu, ale rozhodně to není univerzální samospasitelné řešení.

Sten

« Odpověď #27 kdy: 20. 09. 2011, 16:00:04 »
pokud jde cloveku o ticho, tak si nedava server/diskove pole k sobe, ale strci to do sklepa nebo jinam, kde nepotrebuje stisovadla ohrozujici chlazeni, muze tam zajistit vhodne chlazeni vetraky aniz byt o nekomu vadilo. Disky porad odchazi od pusobeni tepla! A taky prosim nenazivejte PC se 4 diskama serverem.. je to k usmevu :)

Není to tak úplně pravda. Doma mám dvanáctidiskové pole v garáži, teplota disků se pohybuje mezi 10°C a 60°C (běžně kolem 40°C) a po sedmi letech běhu nemají ani jeden vadný sektor. Daleko hůř mi dopadají disky, které se často (i třeba jednou denně) vypínají.

ad zdroj: Neradil jsem pouzit 400W pro 50 disku, ale ze to ma teoreticky takovou rezervu a dva zdroje jsou blbost. Pokud mate treba i jen 16 disku v 3u, tak tam nedate 400w ze.. hlavni problem je, ze se to nedokaze naraz rozbehnout a musite udelat staggered spinup (s tim souvisi ze tam nemuzete dat jakekoliv disky a jakykoliv radic - vetsina integrovanych nahodi vsechny porty naraz - spatne, raid karty za sebou).

Proč ne? Jeden zdroj se používá hlavně proto, že ty skříně nemají prostor na dva. Měl jsem ale doma dvouzdrojovou 5U skříň a oba zdroje se zapínaly najednou (byla tam jednoduchá redukce na ATX konektor, která spojovala startovací drátky). S disky nebyl problém. Ono totiž nějakou dobu trvá, než ten řadič inicializuje disky, a do té doby se ten druhý zdroj spolehlivě spustil. Jediný problém jsem měl s pojistkami, byl to na ně tvrdý náraz.