Zkušenosti s ISP pe3ny

pkoci

Zkušenosti s ISP pe3ny
« kdy: 25. 01. 2024, 22:17:48 »
Ahoj,

Nemáte někdo zkušenosti s optickým internetem od pe3ny? Byl jsem příjemně překvapen, když jsem zjistil, že u nás v domě vůbec nějaká optika je. Konkrétně se jedná o lokalitu Praha Holešovice. Optika od Cetinu nebo jiných velkých hráčů u nás k dispozici není.

Dostupné rychlosti jsou 2 Gb/1 Gb, symetrický gigabit (ten mě zajímá nejvíce) a další pomalejší tarify.

Jak je to s IPv6 a veřejnou IPv4?

Díky!

Re:Zkušenosti s ISP pe3ny
« Odpověď #1 kdy: 26. 01. 2024, 08:20:25 »
optiku od nich nemám, ale čerstvá odpověď z jejich podpory je, že IPv6 na optice podporují, bohužel u nás na vesnici, kde nabízejí připojení přes WiFi je IPv6 "v nedohlednu" (informace z jejich podpory před 2 dny).
Veřejnou IPv4 adresu poskytují tuším za cca 100,- měsíčně.

« Odpověď #2 kdy: 26. 01. 2024, 11:20:55 »
Pripojeni pres Pe3ny maji rodice, tedy osobni zkusenost omezena, ale z mnozstvi reklamaci na "rodinny IT helpdesk" a nejake statistiky VPNky (smokeping, komentare v logu) spokojenost velmi dobra. Ping je stabilni a vypadky konektivity mozna 1x za rok na hodinu (statistika za posledni 3 roky, co to pripojeni maji). Berte to ale tak, ze na stabilitu pripojeni jsou tam nejnarocnejsi aplikace whatsapp a IP televize.

Na zacatku byly potize s klientskym routerem (nejaky Huawei), ktery svedomite zahazoval spojeni. Vyresilo se vymenou za "pomalejsi" (misto 4x gigabit port jen 1x gigabit a 3x 100Mbit, ONT stejny, P/Nka bych dohledal, pokud by byl zajem), ktery timhle neduhem netrpi. Co bych vyzdvihl, kdyz jsem na problem narazil, jejich helpdesk se opravdu aktivne snazil problem vyresit.

IPV6 ani verejnou adresu nikdo neresil, tam nedokazu odpovedet.

pkoci

« Odpověď #3 kdy: 26. 01. 2024, 11:51:53 »
Tak jsem volal na infolinku. Veřejná IPv4 za 50,- měsíčně. Standardně přidělují prefix /64 dynamicky (údajně se téměř nemění), ale na vyžádání přidělují i /56 bez poplatku pro domácnosti.

« Odpověď #4 kdy: 26. 01. 2024, 12:31:46 »
Mám základní tarif 500/500, který většinou jede na 200-300. Rychlost 500 ukáže jen ČTU měření. Nemá význam živit gigabit.
Veřejná IPv4 je za měsíční výpalné, ale bez ní je internet viditelně pomalý a každou chvíli si nějaký server stěžuje na přetížení a otravuje s captchou.
IPv6 prefix nabízí /64, nemám vyzkoušeno.
Ping <4.5ms s veřejnou IP nebo 5ms s CGNATem.
Callcentrák na maily odpovída rychle a umí vyřešit spoustu věcí i o víkendu.
Vlastní IPv4 adresa je pro bezproblémový chod skoro nutnost, historicky i bývala v ceně.

« Odpověď #5 kdy: 26. 01. 2024, 12:58:51 »
Mam pe3ny v Brne, ale melo by to byt vesmes stejne. (tady prebraly ezidentni zakazniky po dial telecomu, uz to jede komplet po jejich infrastrukture).

Tarif zakladni 500/500, vetsinou (speedtest nebo cesnet) namerim cca 400/400.
Verejna IPv4 je natovana, hlidani pingu zvenci mi hlasi vypadky - cca 1 za mesic aspon 1 neprojde, drtiva vetsina je ale tim, ze se ja hrabu v routru :)

IPv6 mam na vyzadani /56, nemel jsem ale poradne cas nastavit router - vzdy po par pingach to zacne delat timeout. Nevim, jestli je chyba u nich nebo u me.

Kdyz jsem potreboval technika (internet zrychlil pres 100 Mb/s, ale byvaly provider mel nakrimpovano jenom 100 base tx) tak jsem volal na support - za chvili mi volal technik: "Staci to zitra? Dnes jsem u vas v baraku uz byl." a kdyz to pak udelal, tak zavolal i o overeni, ze mi to jde v poradku.

Za me nemam prakticky co vytknout.

« Odpověď #6 kdy: 09. 02. 2024, 14:25:28 »
Pe3ny v Brně - taky 500/500 -  a to i většinou plusminus proroutuje -  speedtest.net je někde mezi 470-500. Na 1Gbps v podstatě nemám využití :) v z  zásadě stačilo i těch 300.... možná by to bylo i lepší v kombu s veřejnou IP za tu cenu :)

Ale zajimalo by mě čemu pomáhá veřejná IP pro captcha ??

Jinak OpenVPN tak nějak jde, když se člověk potřebuje dostat z venku....

« Odpověď #7 kdy: 09. 02. 2024, 16:16:16 »
Pe3ny v Brně - taky 500/500 -  a to i většinou plusminus proroutuje -  speedtest.net je někde mezi 470-500. Na 1Gbps v podstatě nemám využití :) v z  zásadě stačilo i těch 300.... možná by to bylo i lepší v kombu s veřejnou IP za tu cenu :)

Ale zajimalo by mě čemu pomáhá veřejná IP pro captcha ??

Jinak OpenVPN tak nějak jde, když se člověk potřebuje dostat z venku....
Když na některé služby přistupuješ ze sdílené adresy, může se občas stát, že se kvůli příliš vysokému provozu objeví captcha požadavek na ověření, že to není adresa nějakého robota. Např. Google vyhledávání to hlídá.
Když máš čistě vlastní veřejnou adresu, tak nic podobného nehrozí - pokud tedy sám nezačneš provozovat nějakého robota s desítkami požadavků za sekundu.

« Odpověď #8 kdy: 09. 02. 2024, 16:53:49 »
Citace
Když na některé služby přistupuješ ze sdílené adresy, může se občas stát, že se kvůli příliš vysokému provozu objeví captcha požadavek na ověření, že to není adresa nějakého robota. Např. Google vyhledávání to hlídá.

Ale tak samozřejmě z venku při browsení mám nějakou IP4  Pe4ny serveru co mě délá double-nat  - jen to prostě neni adresa, kterou se dostanu až k mému stroji nazpět - to by jako Google ke každemu requestu zjišťoval, kdo má nebo nemá double-nat ??

Jediné, co hrozí je, že pod tou stejnou IP4 adresou může být mnohem větší množství uživatelu najednou....

Ne že by chtěl podcenovat hw možnosti Pe3ny serveru - ale pří rychlostech až 2Gbps per user  a možnostech NAT-vání - těch uživatelů co budou sharovat jednu IP zase tak moc pak v realu ale nebude - hadal bych nižší desítky...
« Poslední změna: 09. 02. 2024, 16:58:23 od z ka »

RDa

• 2 779
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 09. 02. 2024, 20:52:16 »
Ne že by chtěl podcenovat hw možnosti Pe3ny serveru - ale pří rychlostech až 2Gbps per user  a možnostech NAT-vání - těch uživatelů co budou sharovat jednu IP zase tak moc pak v realu ale nebude - hadal bych nižší desítky...

Podle me ten sharing lze resit i tak, ze ten natovej cluster bude mit jednu ip a nody ktere pokryvaji konkretn uzivatele budou mit port-range, a pak se to v nejakem load balanceru spoji.

Takze pada klasickej sitarskej koncert "jeden uzel, jedna ip".

pkoci

« Odpověď #10 kdy: 14. 02. 2024, 17:47:43 »
Ahoj,

tak optiku od tohoto ISP mám od dnešního rána. Jede to pěkně.

Nemáte někdo zkušenosti s nastavením IPv6 na mikrotiku? Prefix by měl být přidělován přes DHCP.

Díky

pkoci

« Odpověď #11 kdy: 14. 02. 2024, 18:07:36 »
Tak už jsem IPv6 zprovoznil

« Odpověď #12 kdy: 15. 02. 2024, 01:28:06 »
Jak velky prefix?

Ping/pocet hopu na seznam.cz - v6 vs v4?

« Odpověď #13 kdy: 01. 03. 2024, 09:30:15 »
Taky jsem dostal /56 prefix. Ještě před půlrokem nabízeli jen /64.

pkoci

« Odpověď #14 kdy: 01. 03. 2024, 10:15:27 »
Oni normálně dávají pouze /64. Stačil ale jeden telefonát a během pěti minut jsem měl /56. Máte zkušenost, že by se vám prefix měnil? Já jsem u pe3ny zatím dva týdny a prefix mám pořád stejný.

K seznamu. Ping -4 je v průměru cca 2,2ms, přes IPv6 cca 2,1ms.