Rozhodně to nijak nesouvisí s tím, že stát deklaruje, že chce odmítat občanům poskytovat svoje služby.
Stát to dělá proto, aby vyvinul tlak na ISP – abychom jako stát nebyli pozadu za civilizovaným světem a nepřekvapilo nás, až bude potřeba IPv6 doopravdy začít používat. V odkládání věcí na poslední chvíli a pak si stěžování, že nás nikdo nevaroval, jsme totiž mistři světa.
Stát by to mohl dělat i tak, že by to poskytovatelům nařídil. Zvolené řešení je ale podle mne podstatně lepší. Neříká, kdo co má dělat. Říká, jaký je cíl – aby se v roce 2032 lidé dostali ke službám české státní správy po IPv6. Stát tak nemusí říkat, kdo je ISP. Nehrozí, že ty podmínky nastaví tak, že z toho vypadnou třeba internetové spolky typu CZfree. Nehrozí, že se někde na něco zapomene, nebo že se naopak uloží povinnost někomu, u koho by to bylo úplně zbytečné. Prostě cíl je, aby se koncoví uživatelé dostali k IPv6-only zdrojům – a ať se podle toho zařídí každý, koho se to týká.
Třeba to ISP vůbec řešit nebudou a místo toho vzniknou firmy, které budou poskytovat placené tunely do IPv6.
Tohle si vyřeší trh velice, ale velice rychle až na to dojde. Tohle je to poslední, oč se obávám.
Zatím to vypadá, že zavedení trvá u operátorů měsíce či roky. To je na internetu dost dlouhá doba.
to pořád nic nemění na tom principu, že stát nikdy nesmí tímto způsobem zneužívat občany k tomu, aby k něčemu přinutil soukromé subjekty. V podstatě si je bere jako rukojmí. Je to příšerné chucpe.
Stát to dělá pro ty občany, protože ISP se do toho zjevně nehrnou a občané nedokážou vyvinout dostatečný tlak – protože těch, kteří vědí, je málo; a většina neví, že mají něco takového požadovat. Jak jsem psal výše, stát by to sice mohl přímo nařídit, ale to současné řešení je podle mne mnohem lepší, protože míří přímo na cíl. U nařízení je ten problém, že může cíl minout, ať už kvůli původně špatnému zacílení, nebo se ho podaří ohnout.
Pořád platí, že stát stanovil velmi luxusní termín. Pořád nevíte, jestli se někde zrovna v tuhle chvíli nechystá start nějaké služby, která bude IPv6-only a budou jí za měsíc chtít všichni. Nebo Musk zase něco koupí, pokusí se to zrušit a v uvolněné nice bude moci odstartovat nová služba, která bude stavět na IPv6.