Mesh Wi-Fi síť po domě

Mesh Wi-Fi síť po domě
« kdy: 10. 01. 2024, 10:30:05 »
Řeším pokrytí wifi. Mám po domě natahané ethernet kabely, které končí v krabičkách na zdi.
Chtěl bych je využít k vytvoření wifi sítě. Potřebuji minimálně dva AP, aby to vše pokrylo (chci mesh).
Chtěl bych ideálně Wifi 6.
Dalším požadavkem je aby to hezky vypadalo.
Tj. Ideálně co nejmenší zařízení, které zakryje krabičku na zdi a napájení přes POE, aby kolem nebyly další kabely.
Velký bonus by byl, kdyby na zařízení byly 1-2 odchozí ethernetové porty.
Ideální by bylo, kdyby vše šlo nastavit a fungovalo bez dalšího zařízení (nějaký controller případně gateway).
Vše je připojeno do jedné lan na které je router od providera.
Narazil jsme na několik zařízení např. Ubiquiti UniFi U6-IW nebo TP-LINK EAP655-Wall.
Nevím ale jestli se mi podaří na nich správně nakonfiguraovat mesh.
Co byste použili vy?
« Poslední změna: 10. 01. 2024, 12:06:34 od Petr Krčmář »

Re:Mesh síť
« Odpověď #1 kdy: 10. 01. 2024, 11:58:54 »
Tp-Link je dobra volba a mozno jedna z mala, kde nebudes potrebovat controller(tusim aj zyxel to ma/mal). Ma este moznst pouzit klasicke webove rozhanie. Pri par AP-ckach nieje problem ich nastavit bez pouzitia controllera. Vyhoda controllera je, ze raz to nastavis a tu konfiguraciu vies potom nahodit aj na dalsie. Pri par AP to ale nieje problem rucne nastavit na kazdom.

Ti na nich nebudes potrebovat nastavit mesh ale nastavit wifi tak aby si tie AP-cka tvorili jednu wifi siet a vedeli medzi sebou prehadzovat klientov bez vypadkov.
Mesh je len marketingove pomenovanie pre uzivatelsky zjednoduseny sposob nstavenia wifi s viacerymi AP tak aby sa tvarila ako jedna wifi siet. Nieco pre BFU na styl zapnes AP-cka(routre), stlacis to a to, pockas chvilu a ono sa to samo nastavi. Neviem, ci tebou vybrane zariadenia maju takyto pre BFU zjedndosueny postup. Predsa len to su podnikove AP, tak si to tam budes musiet nastavit rucne.
Nastavoval som to raz pri nejakom EAP cez webove rozhranie a nebol to problem. Je to otazka par nastaveni ale musis vediet, co hladat, co sa tyka toho aby AP-cka prehadzovali zariadenia medzi sebou bezvypadkovo. Su to asi dve nastavenia.
Pri Ubiquity budes potrebovat rozbehat controller aby si si vedel nastavit. Za mna ma Ubiquity uzivatelsky dost neprivetive rozhranie a pravidelen som v nom tapal, ked som potreboval nieco raz za cas nastavit. Plus mi tam vadilo dost bugov a zsriadenia boli dobre pouzitlene, tak rok od vydania.

BoaR

Re:Mesh Wi-Fi síť po domě
« Odpověď #2 kdy: 10. 01. 2024, 12:27:25 »
sel bych do Ubiquiti UniFi. Controller sice potrebujes, ale staci ho pustit jen na nastaveni, a co si tak pamatuju, tak to slo spustit i na woknech.

« Odpověď #3 kdy: 10. 01. 2024, 12:44:02 »
Tp-Link je dobra volba a mozno jedna z mala, kde nebudes potrebovat controller(tusim aj zyxel to ma/mal).
Mě naopak přišlo, že controller budu potřeboval. Viz
https://www.tp-link.com/cz/business-networking/omada-sdn-access-point/eap655-wall/
Tam se úplně dole píše něco ve smyslu "plynulé přepínání mezi připojenými zařízeními a přihlašovací portál vyžadují použití kontrolerů Omada SDN".
Jestli to ale stačí stejně jako u ubiquity pouze na nastevení a ne na běh, tak asi není problém to do něčeho nainstalovat, pomocí toho to nastavit. Já mám v síti jako stále běžící prvky pouze arm zařízení, kam controller nenainstaluji.

« Odpověď #4 kdy: 10. 01. 2024, 12:51:29 »
Tp-Link je dobra volba a mozno jedna z mala, kde nebudes potrebovat controller(tusim aj zyxel to ma/mal). [...] Vyhoda controllera je, ze raz to nastavis a tu konfiguraciu vies potom nahodit aj na dalsie.

Nevím, jak zrovna na tomhle zařízení, ale třeba u těch Deco meshových (nejen) plechovek prostě může být "controllerem" jakákoliv z nich protože firmware mají stejný. Pravda, tu, která je označená jako "hlavní" jsem odpojit nikdy nezkoušel ale počítám, že právě ta tak funguje protože jinak by asi nebyl důvod ji tak označovat. Takže něco jako "controller" tam nejspíš stejně je. A webové rozhraní tam prakticky není, k rozumné konfiguraci byla vždy potřeba (asi nejen) androidí aplikace fungující nejen přes cloud, ale díky bohu i lokálně v síti takže je použitelná. Moc k nastavení tam toho ovšem není.

Na druhou stranu je atokonto uživatelsky supertriviální a funguje to až překvapivě spolehlivě a dobře; další a další plechovky člověk prostě připáruje aby o nich síť věděla a ony o síti a zbytek se nastaví kompletně sám vnitřní automagií.

Mesh je len marketingove pomenovanie pre uzivatelsky zjednoduseny sposob nstavenia wifi s viacerymi AP tak aby sa tvarila ako jedna wifi siet.

To opravdu není. "Mesh network" je normální označení druhu topologie sítě. Ostatně "mesh" opravdu nemusí být jen wi-fi síť a dokonce ani bezdrátová síť.

« Odpověď #5 kdy: 10. 01. 2024, 13:33:21 »
Nevím, jak zrovna na tomhle zařízení, ale třeba u těch Deco meshových (nejen) plechovek prostě může být "controllerem" jakákoliv z nich protože firmware mají stejný.
Bohužel já podle různých diskuzí, atd došel k tomu, že ta produky EAP controller potřebují, protože se počítá s enterprise.
U Deko by mi asi jako jediné vyhovovalo Deco X50-PoE (poe, montáž na zeď, velikost,...) , tam ale není výstupní port pro připojení dalšího zařízení.

« Odpověď #6 kdy: 10. 01. 2024, 15:43:03 »
Hm... provozuju po baráku pár kusů UBNT uAP AC Lite a Mikrotik cAP AC - pod OpenWRT. Hezky ručně nastavené. Bohužel aktuální hardware s podporou 802.11ax ještě nemá podporu OpenWRT - vámi zmiňované U6-InWall, EAP655-Wall nebo třeba Mikrotik cAP AX (má dva Ethernety). Takže pokud něco z toho koupíte, tak ústup na OpenWRT zatím není možný...

« Odpověď #7 kdy: 10. 01. 2024, 16:39:18 »
Při takovéto konfiguraci bych jednoznačně doporučil U6-IW. Jde namontovat přímo na instalační krabici. Má switch se čtyřmi dalšími porty.
Napájení buď jakýmkoliv POE+ switchem nebo přes injektory.
Controler dneska není teoreticky potřeba vůbec, AP jdou nastavit přes mobil. Ale přesto doporučuji mít controler aspoň na PC. Běží normálně pod Windows. Stačí ho zapnout pro úvodní konfiguraci a jednou za čas pro aktualizaci FW. Nemusí běžet trvale. Může běžet i třeba na NAS.
Nastavení je rozhodně složitější než u běžných WiFi routerů, ale i více méně laik přes sítě (jako já) to zvládne. Max si pomůže Googlem.

« Odpověď #8 kdy: 10. 01. 2024, 17:10:42 »
Tp-Link je dobra volba a mozno jedna z mala, kde nebudes potrebovat controller(tusim aj zyxel to ma/mal).
Mě naopak přišlo, že controller budu potřeboval. Viz
https://www.tp-link.com/cz/business-networking/omada-sdn-access-point/eap655-wall/
Tam se úplně dole píše něco ve smyslu "plynulé přepínání mezi připojenými zařízeními a přihlašovací portál vyžadují použití kontrolerů Omada SDN".
Jestli to ale stačí stejně jako u ubiquity pouze na nastevení a ne na běh, tak asi není problém to do něčeho nainstalovat, pomocí toho to nastavit. Já mám v síti jako stále běžící prvky pouze arm zařízení, kam controller nenainstaluji.
Pouzivam starsie AP EAP-245 a nastavenia pre roaming mam dostupne cez webove rozhranie v standalone mode bez controllera. Vsetky EAP AP podporuju nastavovanie cez webove rozhranie(hladaj web-management v specifikacii a aj vo vseobecnej dokumentacii je to spominane, ze EAP AP podporuju standalone mode bez controllera). Mozno nastavenie roamingu obmedzili v novsich modeloch len spolu s controllerom. Hladaj  802.11k  a 802.11v. To je to, co potrebujes zapnut pre podporu roamingu.

Ja vidim v popise pod tebou vybranym AP dole toto
§Omada Mesh, plynulé přepínání mezi připojenými zařízeními a přihlašovací portál vyžadují použití kontrolerů Omada SDN.  Omada Mesh je ak chces prepojit AP-cka bezdrotovo, co nieje tvoj pripad.

Siet ti bude fungovat aj ked bude controller vypnuty. Ake to bude mat obmedzenia ale netusim.

« Odpověď #9 kdy: 10. 01. 2024, 17:27:12 »
Ja k podobnym ucelum pouzivam cokoli vhodneho na OpenWRT. Z dlouhodobeho hlediska se to ukazuje jako udrzitelnejsi, nez spolehat na podporu vyrobce.
Aktualne Asus AX-53U, ale to asi nesplni vzhledove pozadavky.
Mimochodem to co chces neni MESH, ale roaming (mesh je nejcasteji predani paketu z jednoho AP na druhy). Ale je to dost zmatek, protoze jsou mozne i hybridy, kdy je v siti hromadu AP spojenych kabelem a k tomu treba jedno jako prodlouzeni pres Wifi, nebo jeste silenejsi topologie (nicmene kabel je kabel). A marketing vyrobcu z toho dela salat uplne.

Mudvy

« Odpověď #10 kdy: 12. 01. 2024, 01:32:59 »
Myslim ze v pripade ubiquity pro roaming uzivatelu je nutne mit kontroler pusteny stale.

Dedukuji z toho ze pri nastavovani ap bez kontroleru tuto funkci nenabizi a neni aktivni.

Me kontroler bezi na raspberry 4 s ssd diskem uz asi 2 roky. Neni s tim zadny problem.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 12. 01. 2024, 08:43:46 »
U UniFi je Controller nutný pouze pro nastavení, nikoliv pro běh samotný.

« Odpověď #12 kdy: 12. 01. 2024, 09:36:39 »
A taky je jeho běh potřeba pro aktualizace. A taky je občas potřeba aktualizovat samotný Controller, což může být třeba po roce, kdy to vůbec neběželo, docela drbačka.
Za sebe doporučuju Grandstream. Levnější než Unifi, mesh taky umí, jedna jednotka dělá management těch ostatních, takže nic navíc nepotřebuje. Jenom se hůř shánějí a je menší výběr modelů než Unifi.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 12. 01. 2024, 09:48:17 »
O nutnosti aktualizací nic nevím, vždycky se to zapojilo, nastavilo a tím vše skončilo. Jedině v případě, kdy se např. přidává nějaký další AP, tak se spustí Controller (a při té příležitosti může nějaká aktualizace proběhnout).
Výhoda UniFi je jasně v tom, že je tento systém léty prověřený.

« Odpověď #14 kdy: 12. 01. 2024, 10:45:15 »
Ohledně "roamingu": nechám na Vašem zvážení, jak moc Vás ruší, když se klient občas přepne na jiné AP ve vlastní režii. Handshake mu může trvat nízké jednotky sekund. Pokud potřebujete koukat na YouTube a přitom běhat po domě, tak asi chápu, že je potřeba to řešit i na straně sítě. Nebo máte otevřené nějaké relace, které by mohly při neřízeném handoveru pod Windows popadat a vyvolá to rušivé efekty (SSH, RDP, DB, co já vím).

Rychlý hand-over podpořený sítí je řešen pomocí 802.11r. Obvykle je k tomu potřeba "kontrolér", kam se "sbíhají nitky" od jednotlivých AP (aby si klienta předaly bez opakování kompletního WPA handshaku) - ale viděl jsem i konfiguraci pro OpenWRT, kde se předkonfigurovaly nějaké klíče, křížem proti sobě mezi AP, aby se navzájem "znaly" - a kontrolér pak pro 802.11r nebyl potřeba.

Řešit proprietární samokonfigurační mechanismy z kategorie "mesh" = vzdát se své správcovské zodpovědnosti, na dvou APčkách, když navíc mám ke každému APčku kabel... není to hloupost?