Propojení routeru a AP - délka kabelu

Propojení routeru a AP - délka kabelu
« kdy: 02. 01. 2024, 23:42:33 »
Zdravím,
obracím se na vás diskutující s laickým dotazem ohledně připojení routeru jako access pointu. Na chalupě chci pokrýt altán wifi. V domě mám router (v příloze na obrázku A) připojený do Internetu. V altánu druhý router (B) nastavený jako access point: vypnuté DHCP, IP adresa z rozsahu A, oba propojeny kroucenou dvojlinkou přes zdířky LAN. Pokud toto zapojím dohromady, a připojím se přes wifi k routeru B, tak ping na router A je úspěšný pouze cca v polovině případů. Délka propojovacího kabelu je 30 metrů.

Zkoušel jsem i další dílčí zapojení
  • router A - 30m kabel - notebook. To bylo funkční, předpokládám proto, že kabel by měl být v pořádku
  • router A - 1m kabel - AP - wifi - notebook. Taky funkční, problém v konfiguraci AP by tedy být neměl

Otázka tedy zní, co v tomto zapojení změnit, co přidat, případně nahradit. Pomůže tomu nějaký síťový prvek na půli cesty (ocením příp. odkaz)? Hlavně mi nejde do hlavy, proč zapojení router - kabel - notebook funguje, kdežto s AP to neběží. :)

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
Re:Propojení routeru a AP - délka kabelu
« Odpověď #1 kdy: 02. 01. 2024, 23:59:58 »
a nemuze to byt mene kvalitni sitovkou v ap? co zkusit jiny ap.

_Jenda

• 1 638
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #2 kdy: 03. 01. 2024, 00:04:51 »
Koukat do dmesg, jestli si to stěžuje, že padá link, že se podařilo dohodnout jen nižší než očekávanou rychlost nebo half-duplex, atd.

Případně pokud to má vestavěný switch, tak ten většinou tohle nereportuje v dmesg, ale musíš dělat "swconfig dev switch0 show|grep link".

« Odpověď #3 kdy: 03. 01. 2024, 07:08:37 »
Co za ethernet mají zmíněná tři zařízení? (stovku / gigabit)
Co nám povíte o zakončení toho 30m kabelu? Co je ten kabel zač? Licna/drát? Je to do zásuvek, nebo rovnou nakrimpovaná RJčka? Pokud jste RJčka krimpoval sám, víte co děláte?

« Odpověď #4 kdy: 03. 01. 2024, 07:21:24 »
Co nám povíte o zakončení toho 30m kabelu? Co je ten kabel zač? Licna/drát? Je to do zásuvek, nebo rovnou nakrimpovaná RJčka? Pokud jste RJčka krimpoval sám, víte co děláte?

Pokud to s kabelem 1m funguje, tak potřeba zkontrolovat, jestli se vám "nepromíchali vodiče v párech", protože takto se to přesně chová, pokud nejsou respektovány páry.  A pozor, RJ45 nemá vodiče "za sebou"

« Odpověď #5 kdy: 03. 01. 2024, 09:00:27 »

Pokud to s kabelem 1m funguje, tak potřeba zkontrolovat, jestli se vám "nepromíchali vodiče v párech", protože takto se to přesně chová, pokud nejsou respektovány páry.  A pozor, RJ45 nemá vodiče "za sebou"
No právě. "Páry hezky nesprávně za sebou" sice mrví jak gigo tak stovku, ale stovka má o něco nižší nároky na šířku pásma a SNR, takže se třeba chytí, ale pokud jsou proti sobě gigové porty, proběhne (na nízkém baudu) auto-negotiation na gigo, což následně na plné rychlosti selhává. Gigabit při trénování linky pozná přímý/křížený a snad i libovolné zapojení párů, ale musí být dodrženy páry 1+2 3+6 4+5 7+8. Pomíchání párů 3-4-5-6 nepozná. To pomíchání párů (impedance mismatch a přeslech) na krátkou vzdálenost relativně nevadí, ale s růstem vzdálenosti vliv té vady sílí.

Druhá teoreticky možná chyba je, že v té dlouhé trase sice fungují páry 1+2 a 3+6, ale zlobí nebo chybí 4+5 a/nebo 7+8. Stovka víc nepotřebuje. Pokud obě strany umí gigo, tak protože základní auto-nego probíhá po historických základních dvou párech, tak se strany dohodnou na gigu, ale následně "naostro" se na tom gigabit nedokáže rozjet (link training selže). Teoreticky je možnost, že chytré ethernetové porty (nebo nějaká vyšší vrstva softwaru) pozná, že na gigu to nejde, a zkusí podřadit na stovku, která se chytí - a občas to na tom gigu zkusí znova, "co kdyby náhodou". Takže linka chvíli jede a chvíli ne. Tuto variantu pokládám za méně pravděpodobnou, viděl jsem ji opravdu vzácně, a chovalo se to spíš tak, že nejdřív dlouho nic, po dlouhých desítkách sekund kupodivu link naběhl na stovce a provoz fungoval, a možná po nějaké delší době to znova padlo. Jako že jeden ping ano a další už ne (rozestup v jednotkách sekund), to je divné.

Případně by byl zajímavý delší ping, třeba 1300B, ať neřešíme ještě taky MTU. Pokud proběhlo úspěšné navázání linku na 1Gb a následně nějaký problém typu rušení / horší šířka pásma, tzn. bitwise chybky v přenosu, budou mít delší pakety mnohem horší šanci prolézt, než kratičký default pingu (tuším 32B). Je to jenom statistika. Jak už psali ostatní - viz počítadla CRC chyb, počítadla "opakovaného navázání".

Taky jsme se nedozvěděli, co za materiál OP použil na tu 30m trasu. Kroucená dvojlinka je dost široký pojem. Existují všelijaké historické telefonní kroucené kabely nespecifikované, existují "signalizační" průmyslové kabely kroucené a stíněné ale s mizernou šířkou pásma a nevhodnou impedancí, existuje SYKFY CAT3, CAT5, CAT5e atd.

Byla doba pár let zpátky, kdy levné noťasy sice měly metalický Ethernet, ale naschvál jenom stovkový. (Poté, co předtím několik let měly všecky šmahem giga.) Dneska levné noťasy metalický ethernet nemají vůbec.
« Poslední změna: 03. 01. 2024, 09:02:19 od František Ryšánek »

bmn

• 191
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03. 01. 2024, 11:30:17 »
Taky zkontrolovat jestli ten kabel náhodou nemá levnější hliníkové vodiče (CCA). Na 30 metrech by se to už mohlo projevovat a mám pocit, že i krátké kabely časem začnou být nespolehlivé (kvůli oxidaci na kontaktech?).

« Odpověď #7 kdy: 03. 01. 2024, 11:40:43 »
Velmi teoreticky se nedá vyloučit, že je tam nějaký prohřešek "na hraně tolerance", kdy prostě některé porty to ještě ustojí, a jiné už ne. Jak zmiňoval @bmn konektory, tak třeba pokud je ta dlouhá trasa přímo krimpovaná do RJček, tak teoreticky jsou správné konektory na licnu a jiné správné na drát. (Přestože jsou lidi, kteří tvrdí, že je to ve finále wurscht, a krimpujou co jim přijde pod ruku.)

« Odpověď #8 kdy: 03. 01. 2024, 11:52:39 »
Taky jsem už zažil situaci, kdy nakrimpované RJčko v některé samici (zásuvce) kontakt mělo, a v jiné nikoli. Třeba protože každé kleště zarazí nože do RJčka jinak hluboko, levné kleště krimpují šejdrem, taky záleží jak moc při krimpování zabejčíte, a různé zásuvky mohou mít pružinové kontakty maličko různě tvarované...

Viděl jsem kdysi notebook, který měl tuším piny 4 a 5 naschvál víc utopené nebo tak něco (důvod neznám) což ale tady asi nebude ten problém. Viděl jsem vícekrát, že po ručním přidržení link naběhl, ale pokud se RJčko povytáhlo až na doraz, kdy ho podržel v samici aretační zobáček, tak už kontakt nemělo.

Tyhle vakly se výborně hledají time-domain reflektometrem (stačí generátor pulzů k osciloskopu) což ale uznávám že není běžné vybavení.

Karmelos

• 1 191
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03. 01. 2024, 12:43:05 »
No buď kábl blbě nakrimpovanej anebo - hypoteticky -  jestli nemáš nějaký problém s vedením toho káblu - jestli není rušenej třeba souběžnou elektrikou, je aspoň stíněnej??? jestli je pod zemí, neni ve vlhku?? Nevim jak jsou třeba levnější síťové prvky galvanicky oddělené, jestli tam nemáš nějaký potenciál... Podle popisu to vypadá, žes to namontoval na nějakej prastarej zvonkáč z dob telefonů.  jestli jo, tak bych se ani nedivil, že to nechodí...
Gréta je nejlepší.

BoaR

« Odpověď #10 kdy: 03. 01. 2024, 13:11:14 »
a nemuze se ti stavat, ze vb pripade 1m kabely si ve skutecnosti pripojen na wifi routeru A, zatimco v pripade 30m kabelu jsi na wifi routeru B a pripadne flapujes mezi tema 2ma wifinama ?

« Odpověď #11 kdy: 03. 01. 2024, 20:26:46 »
Děkuji všem za dosavadní reakce :) Bohužel aktuálně nejsem na místě, co se mi ještě podařilo dohledat, tak

• kabel podle potisku nejspíš tento: https://www.mtlcable.cz/img.asp?attid=652664
  • router A: TP-Link Archer C7 AC1750
  • router B: (AP) TP-LINK TL-MR100, LTE - nefunguje zdířka na SIM, proto se jej snažím takto zrecyklovat

Kabel krimpovaný podomácku, zapojení ještě jednou pořádně zkontroluji, ale co jsem se díval, tak odpovídalo T568B na obou stranách.

a nemuze se ti stavat, ze vb pripade 1m kabely si ve skutecnosti pripojen na wifi routeru A, zatimco v pripade 30m kabelu jsi na wifi routeru B a pripadne flapujes mezi tema 2ma wifinama ?

Nevím, jestli to pro ověření dostačuje, ale na routeru a AP jsem nastavil rozdílné ssid a na notebooku jsem kontroloval, že jsem celou dobu připojený na AP.

Karmelos

• 1 191
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 03. 01. 2024, 22:07:43 »
já bych vyzkoušel ještě bez wifi
routrA-30m kábl-AP-1m kábl-ntb
A taky bych zkontroloval jaký tam jsou konektory - příjde mi, že ten kábl je drátovej a né klasická licna (lanko) a na drát jsou jiný konektory, tak jestli tam jsou ty správný... https://www.rackshop.cz/konektory-rj-a-krytky
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #13 kdy: 04. 01. 2024, 00:33:54 »
Jo, ten kabel vypadá podle datasheetu použitelně. Sice čtu střídavě AWG23 vs. AWG24, ale to je asi vedlejší. Podle toho, že jste to dostal do RJčka, bude se patrně jednat o AWG24. Čili CAT5e drát.

« Odpověď #14 kdy: 04. 01. 2024, 09:38:49 »
  • router B: (AP) TP-LINK TL-MR100, LTE - nefunguje zdířka na SIM, proto se jej snažím takto zrecyklovat

Ze zvědavosti jsem zagooglil, jestli bych nenašel fotku, jak ten MR100 vypadá uvnitř. A něco jsem našel. Není tam sice vidět deska z rubu, ale aspoň něco. Zmíněný človíček (zřejmě tuzemec) tvrdí, že je jich vadných po bazarech zřejmě dost. Konkrétně v jeho případě nebyla chyba v SIM slotu, ale měl rozsypanou nějakou konfigurační SPI flashku, kterou "vlastní" modem (v datech CRC chyby). A popisuje, jak to vyprostil. Nejsem si jistý, co z toho plyne relevantního pro Váš případ - jste si jist diagnózou, že je vadný zrovna SIM slot? Není to spíš tak, že modem odmítne nastartovat? Možná kvůli rozsypané EEPROMce? Oprava "na kšeft" nejspíš nedává smysl (časově se nevyplatí).
Víceméně mě zaujalo, že na desce je hned za vstupním snižujícím měničem prázdná pozice pro elyt. Což mi říká, že výrobce desky ušetřil 10 centů, protože zjistil, že keramika co je paralelně s tím elytem to udrží sama o sobě. Což může být pravda. Nebo se ten keramický kondík může časem "unavit", nebo může ta větev vykazovat zvýšené zvlnění trvale. Taky je tam nějaký prašivý elyt přímo na vstupu  (něco jako 5-12V), který může být po čase unavený, čímž zhorší zvlnění na výstupu měniče. Zařízení obsahuje napájecích větví víc, a může tam být jedna interní hlavní např. 3.3V, ze které jedou další snižující měniče a stabilizátory, nebo můžou všechny VF měniče běžet přímo ze vstupu. Procesory apod. dneska běží na napětí mezi 0.7 - 1.5V. Tady vykazuje onboard UART údajně úroveň 1.8V. Například linkové budiče pro Ethernet (součást PHY) běží posledních už mnoho let na 3.3V, což je patrně dáno potřebnou amplitudou na RJ45. SIM slot by měl mít k dispozici 1.5 a 3V, teoreticky jsou na to speciální napájecí čipy, resp. tohle napájení může lézt z modemu... malé konfigurační EPROMky můžou běžet na 3.3/2.5/1.8. V uvedeném blogu je ve výpisu vidět nalezená EN25QH32B, která vezme 2.7 - 3.6V, tzn. 3.3V jmenovitých. Takže ta EPROMka a Ethernet možná oboje běží na 3.3V. = kdybych to dostal do pracek, změřil bych napětí na pozici C125, odhaduji to na 3.3V, a v tom případě bych tam naletoval nějaký nohatý polymer co mám po ruce. A nový kondík taky na vstup, a zkusit zdravý/čerstvý externí napájecí adaptér. Možná by na těch napájecích linkách bylo něco vidět na skopu (chlupy) nebo taky ne. Nevidím popravdě velkou šanci, že je to správná stopa... Pokud je to správná stopa, a už jsou halušky v konfigurační EEPROMce modemu, tak tu to neopraví, ale Ethernetu by to mohlo ještě pomoct.

Pro Vaše praktické potřeby, než se nimrat v detailech, spíš bych navrhoval prostě půjčit/koupit jiné APčko do role "wifi B". Nebo tam spekulativně zkusit vřadit malý switch.
Mimochodem pokud je to někde v altánu, navrhuji ke zvážení PoE napájení... ačkoli jestli už jste si tam přivedl 220 tak Vás PoE už nevytrhne.

Výše uvedené má smysl nimrat, pokud správně tvrdíte, že za to NEmůže zapojení párů 4+5 (modrý) a 3+6 (zelený) v té 30m trase. Občas to někdo nakrimpuje 3+4 a 5+6, což je blbě. A na drát jsou teoreticky jiné konektory, než na licnu. Ono je nakonec nejlepší, drát zaříznout do zásuvky nebo keystonu (obvykle ranžírovací systém "Krone" LSA+, historicky jsem viděl i šroubovací svorkovnici).

BTW, koukám že TL-MR100 má LAN porty stovkové, nikoli gigové. Tzn. jede pouze po dvou párech: 1+2 oranžovém a 3+6 zeleném. Takže hypotéza "100 vs 1Gb" je lichá. Hypotéza o nesprávně nakrimpovaném modrém a zeleném páru není mimo hru, ale je o něco méně pravděpodobná (čistě v tomto ohledu).
« Poslední změna: 04. 01. 2024, 09:44:17 od František Ryšánek »