Jak koupit nové herní PC?

Re:Jak koupit nové herní PC?
« Odpověď #15 kdy: 29. 12. 2023, 13:29:47 »
no pokud je na zakladce tak s pomoci otce by mohl syn aspon neco sestavit. treba cpu do socketu da otec, ale synek by mohl zamontovat nvme. neco by se naucil.

Ne. Při ceně komponent je tohle potřeba oddálit až do doby, než bude mít praxi a zkušenosti. Protože jestli se mu sveze ruka se šroubovákem a ze základové desky vam odškrábně nějakou SMD součástku, tak mu tím leda způsobíte trauma do budoucnosti a panický strach z jakékoliv nebezpečné práce.

« Odpověď #16 kdy: 29. 12. 2023, 14:04:01 »
A jaký máš budget? Za 1500e bych to viděl zhruba takto https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=7364696F6B6F6A76643

jeee skvela feature :) neda sa to nejak exportovat? :)

ramcovo take nieco co by som si predstavoval.

Ne. Při ceně komponent je tohle potřeba oddálit až do doby, než bude mít praxi a zkušenosti. Protože jestli se mu sveze ruka se šroubovákem a ze základové desky vam odškrábně nějakou SMD součástku, tak mu tím leda způsobíte trauma do budoucnosti a panický strach z jakékoliv nebezpečné práce.

kto nic nevyskusa, nic nepokazi :)
v najhorsom si zanadavam a kupim druhy MD.

alex6bbc

• 1 717
    • Zobrazit profil

jjrsk

• 626
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 29. 12. 2023, 15:30:51 »
Rek bych, ze 2kE je tak +- cena za PC na hrani ... 1/2 ty ceny bude delat grafika ... a pak ten zbytek. Ceny rozhodne dolu nepudou, spis naopak, NV snizuje dodavky aby je udrzela nahore a AMD nema cim konkurovat a ceny taky dolu tlacit nechce.

Co se tyce CPU ... je to do znacny miry jedno, ale prohledej forka ... kdyz nekomu neco nefunguje, je to na AMD.

Pokud si to nikdy neskladal, tak si to nech slozit, ale jak tu zaznelo, nekupuj HP/Dell/... zaplatis typicky dvojnasobek a za horsi HW.

Co se tyce vyberu, ono na vyber moc neni. Protoze grafarny jsou vsechny stejny bez ohledu na vyrobce, desek taky moc nezbylo ... takze se da snad leda rict, ze neber to nejlevnejsi.

Alternativne muzez usetrit nakupem kompletni sestavy ve frcu. O pouzitelnosti se muzes presvedcit treba nejakym hernim benchmarkem. Rek bych ze sestava s 20tkovou NV nebo alternativou od ATI bude na nejaky to hrani jeste par let stacit. Kdyz to bude 30tka tim lip, ale tady uz ta uspora nebude tak zasadni IMO.

BTW: Diablo 4 si v pohodicce rekne o 18GB vram ...
BTW2: GPu ktery nekde tezilo je uplne vpohode, protoze ta karta je paradne zahorena a pravdepodobnost ze umre je mnohem nizsi, nez u karty, kterou doma nekdo 3x denne vypinal.

« Odpověď #19 kdy: 29. 12. 2023, 17:25:15 »
Co se tyce vyberu, ono na vyber moc neni. Protoze grafarny jsou vsechny stejny bez ohledu na vyrobce...
U superlevných bych se bál, že budou mít odláknutý VRM apod. (obecně kvalita materiálů a výroby)
Pokud vím, výrobci grafáren nepoužívají "většinou referenční layout karty" (narozdíl třeba od DRAM DIMMů), takže nejsou všechny stejné. Ano pokud mají stejný čip, budou mít velmi podobný až stejný výpočetní výkon.

BTW2: GPu ktery nekde tezilo je uplne vpohode, protoze ta karta je paradne zahorena a pravdepodobnost ze umre je mnohem nizsi, nez u karty, kterou doma nekdo 3x denne vypinal.
Ee. Mám názor dost opačný. Jako pokud ta bazarová grafárna bude za cenu blízkou nule, případně s možností vrátit, tak OK, otestovat a uvidí se. Gamesní grafika, která někde těžila 24x7 bude mít cosi odžito, teplem degraduje kde co. Pokud je v bazarové sestavě taky jetý napájecí zdroj, tak na něj teprve pozor.

A jaký máš budget? Za 1500e bych to viděl zhruba takto https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=7364696F6B6F6A76643

Jo, v CZC jsem namátkou naházel podobnou sestavu a vyšla mi podobná cena. Akorát jsem měl board a grafiku od Gigabyte a zdroj od FSP. Tuším jsem tam měl slabší procík - ve Vašem případě palec nahoru, že zmiňujete model s přídavným čipletem L3 cache (dohromady je jí v pouzdře 96 MB = masakr).

alex6bbc

• 1 717
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 29. 12. 2023, 23:50:54 »
bazarovy komp s 4070 je v podstate lepsi koupe nez samostatna graficka karta.

jjrsk

• 626
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 30. 12. 2023, 00:08:28 »
...
To uz prave neplati, prakticky vsechy karty jsou referencni. Jinak to delala treba EVGA, ale ta skoncila. Takze si muzes vybrat logo na karte, jestli bude mit vodnika a mozna u nekterych variant nejaky ten MHz navic. Soucastky kolem jsou s otaznikama a stejne nevis kdo co pouzije. Bude to s kazdou revizi jinak, typicky podle toho, co bylo zrovna levnejsi (takhle vyrabi odjakziva vse dell, stejny monitor, kompletne jiny vnitrek ...).

Ty mas doma klimu? Na chlazeni PC? Znam par lidi ktery tezej, maj na to minimalne mistnost s klimou, protoze jinak by se to neustale vypinalo kvuli prehrivani, takze si to pekne sumi ve vyhrazeny mistnosti a v pekny zime a defakto i cistote. Vubec bych se toho nebal. Realita je totiz ta, ze elektrickym soucastkam vadi zdaleka nejvic vypinani a zapinani, protoze tam vznikaji proudovy razy, a to je presne to, co je znici. Potazmo zmeny teploty. Konstatni teplota je naopak naprosto idealni.

bazarovy komp s 4070 je v podstate lepsi koupe nez samostatna graficka karta.
Kde se prodavaji ve frcu 4070? ...

« Odpověď #22 kdy: 30. 12. 2023, 09:54:17 »

to jsou desivy ceny. jsem zvykly za herni pc dat max 15tis s tim ze to neni top ale 8 let vydrzi i tak. i3 nebo ekvivalent stejne se ty dalsi jadra dost casto jen flakaj. a grafiku tak mezi 3-5tis to co stoji ted je silena raketa 9-12 ted ekvivalent vykonosti ve sve tride.

« Odpověď #23 kdy: 30. 12. 2023, 09:55:32 »
no pokud je na zakladce tak s pomoci otce by mohl syn aspon neco sestavit. treba cpu do socketu da otec, ale synek by mohl zamontovat nvme. neco by se naucil.

A tu praxi a zkušenosti získá jak, když ho k ničemu nepustíš? Moje máti mě taky nikdy v životě nepustila do kuchyně, takže po odstěhování jsem si uměl tak leda ohřát párky, učení bylo krušný.

« Odpověď #24 kdy: 30. 12. 2023, 12:55:16 »
ludia, tak som sa zamyslel, ze ako je to s licenciou Windowsov, ked si clovek sklada komp pre dieta v dnesnej dobe.
pri pohlade na referencnu cenu v Alze 135 eur za OEM som si povedal, ze tak toto teda nie :).

dumam, ze pozriem niekde druhotnu licenciu, namatkovo pozeram, ze 20e by mohlo byt. Alebo opisem kluc zo stareho notebooku.

« Odpověď #25 kdy: 30. 12. 2023, 13:24:42 »
Na výběr komponent je fajn i https://pcpartpicker.com/ Kontroluje kompatibilitu nebo tam máš vzorové sestavy. Jestli nakonec budeš neco skládat, tak sem hoď vybrané komponenty, ať ti to zkontrolujeme.

Druhotná license windowsu funguje bez problému. Sám jsem si jí koupil, když mi přestal fungovat můj klíč po výměně CPU/desky.

Jo, v CZC jsem namátkou naházel podobnou sestavu a vyšla mi podobná cena. Akorát jsem měl board a grafiku od Gigabyte a zdroj od FSP. Tuším jsem tam měl slabší procík - ve Vašem případě palec nahoru, že zmiňujete model s přídavným čipletem L3 cache (dohromady je jí v pouzdře 96 MB = masakr).

Dnes je 7800X3D asi nejlepší herní CPU, sám ho mám.  :) Zdroje kupuju pouze seasonic. Nikdy jsem s nimi neměl problém a můj stávající zdroj mám už 10 let.

alex6bbc

• 1 717
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 30. 12. 2023, 14:12:19 »
ludia, tak som sa zamyslel, ze ako je to s licenciou Windowsov, ked si clovek sklada komp pre dieta v dnesnej dobe.
pri pohlade na referencnu cenu v Alze 135 eur za OEM som si povedal, ze tak toto teda nie :).

dumam, ze pozriem niekde druhotnu licenciu, namatkovo pozeram, ze 20e by mohlo byt. Alebo opisem kluc zo stareho notebooku.

taky pouzivam druhotne pro domaci pouziti

« Odpověď #27 kdy: 30. 12. 2023, 19:44:24 »
tak som to zobral cestou lahsieho odporu a len som prihodil k vyssie uvedenemu navrhu 4T HDD, nech mi tu dieta nezacne ujukat, ze WoT sa mu tam nezmesti ;).
(tak dumam, ze ci by nebolo inteligentnejsie bud ten 1T SSD zvacsit na 2T alebo prihodit za cenu toho 4T HDD iba 2T ale SDD, este sa nad tym zamyslim a na novy rok to objednam)

https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm?sharelist=73646970686A647E5F3

vsetci v domacnosti sa uz tesia na nove lego :P
dik vsetkym

« Odpověď #28 kdy: 30. 12. 2023, 23:16:06 »
OP už svůj problém rozhodl/vyřešil, já mu přeji příjemnou zábavu.

Víceméně "do záznamu" dodám:

Ty mas doma klimu? Na chlazeni PC? Znam par lidi ktery tezej, maj na to minimalne mistnost s klimou, protoze jinak by se to neustale vypinalo kvuli prehrivani, takze si to pekne sumi ve vyhrazeny mistnosti a v pekny zime a defakto i cistote. Vubec bych se toho nebal.

Jasně. Klimoška jako způsob, jak uchladit ty sežrané stovky wattů. Ano klimoška taky filtruje prach. O kolik se místnost ohřeje díky těžbě, to záleží kolik je těch wattů a jak velká je místnost - ale pokud se bavíme o pár stupních Celsia, se kterými klimoška pomůže, a díky tomu přestane teplota čipu narážet na Tj(max) někde kolem 100*C, tak to pro mě není zrovna konejšivá informace :-)

Citace
Realita je totiz ta, ze elektrickym soucastkam vadi zdaleka nejvic vypinani a zapinani, protoze tam vznikaji proudovy razy, a to je presne to, co je znici. Potazmo zmeny teploty. Konstatni teplota je naopak naprosto idealni.

Při zapínání a vypínání je docela zlo inrush do kapacitní zátěže - ten se ale týká pouze místa, kde dojde k "sepnutí natvrdo". U PCčka na 230V je to kolíbkou na zadní straně napájecího zdroje resp. při zastrčení do zásuvky, pokud zdroj kolébkový vypínač na silové straně nemá. Tuhle řachu schytá pár součástek a spojů na primáru: pojistka, usměrňovač, kondenzátor na primární straně. Je několik způsobů, jak toto ošetřit (omezit špičkovou hodnotu proudu) - prakticky paradoxně daleko větší "lupanec" dávaly staré AT zdroje, ve srovnání s moderními výkonnými ATX. Mířím ale jinam: počínaje hlavním měničem v napájecím zdroji už zbytek napájecí kaskády najíždí plynule. Pravda, maximálním výkonem daného měniče = při maximálně otevřené PWM střídě. Ale v provozních mezích. Tohle samo o sobě součástkám prakticky neubližuje. Tenhle zvýšený odběr pár desítek milisekund při startu může ale "zasadit ránu do vazu" měniči, který je vyhřátý dlouhým provozem při vyšší teplotě a zátěži.

Nemohu popřít, že pravidelné změny teploty jsou velké zlo, protože vyvolávají cyklování mechanických pnutí. Což je dobrota pro bezolovnaté kuličky BGA pouzder, elektrody SMD MLCC keramiky apod. Cyklování teploty do hlubokého mínusu v kombinaci s vibracemi, to je údajně oblíbený test case pro vojenskou elektroniku :-)

Ale: paušálně tvrdit, že těžební grafika, která natočila pár let blízko Tj(max) v konstantní zátěži a teplotě, byla vcelku v bavlnce a tedy je skoro jako nová... to mi přijde nepodloženě optimistické :-)

Při vyšších teplotách pozvolna degradují polovodiče. U logických IO je to poznat na svodovém proudu. Pravda je, že tohle je problém asi spíš při opakovaném letování čipů (reballing) kde teploty dosahují po krátkou dobu vysoko nad strop provozní teploty. Nemám představu, nakolik je to problém při provozu poblíž Tj(max) po delší dobu.

Vybavuju si vysvětlivku jednoho youtubera co opravuje jablečný HW, že konkrétní přehřívající se velký čip (už nevím jestli south bridge nebo GPU nebo co to bylo) odchází konkrétně na degradaci interních propojů mezi čipem a piny v BGA pouzdře. A že pomůže zapéct/pofoukat, ale jenom dočasně (= radí pofoukat a rychle střelit do frcu).

U vlhkých elytů platí, že rozdíl 10*C = dvojnásobek (resp. polovina) životnosti. Ohledně solid polymeru jsem svého času žádný vzorec nenašel, a obecně má násobně vyšší dovolený střídavý proud ve srovnání s "podobně velkým" vlhkým elytem (protože zlomek ESR). Ale ani polymerní kondíky nemají rády přetížení a životnost jim s teplotou taky klesá. Při 105*C mívají slíbeno něco jako 2000-5000 hodin. A vcelku nemějte obavu, že po 20 letech praktického používání polymerních kondíků (= mnoho generací designů desek) jim výrobci grafik nechávají ve VRM kdovíjakou rezervu dovoleného střídavého proudu.

Na teplotu je háklivá údajně také MLCC keramika. Odkaz vede na XLS tabulku, ve které si můžete pohrát s teplotou a napětím. V tom vzorci je bohužel poměrně dost konstant o neurčité hodnotě v poměrně širokém rozpětí, každopádně to není hezké čtení ani pokud dosadíte optimistické hodnoty.

« Odpověď #29 kdy: 31. 12. 2023, 10:20:30 »
tak som to zobral cestou lahsieho odporu a len som prihodil k vyssie uvedenemu navrhu 4T HDD, nech mi tu dieta nezacne ujukat, ze WoT sa mu tam nezmesti ;).
(tak dumam, ze ci by nebolo inteligentnejsie bud ten 1T SSD zvacsit na 2T alebo prihodit za cenu toho 4T HDD iba 2T ale SDD, este sa nad tym zamyslim a na novy rok to objednam)

https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm?sharelist=73646970686A647E5F3

vsetci v domacnosti sa uz tesia na nove lego :P
dik vsetkym

Já bych HDD nekupoval, některé hry dnes už vyžadují SSD. Deska má 2 m.2 sloty, takže není problém v případě nedostatku místa ssh dokoupit.