5G USB Dongle v Linuxu

5G USB Dongle v Linuxu
« kdy: 27. 12. 2023, 11:52:18 »
Můžete se prosím někdo podělit o zkušenosti s provozováním 5G USB dongle od operátora nebo někoho jiného v Linuxu, máte nějaký ověřený, doporučený.

Děkuji za doporučení

modnar

Re:5G USB Dongle v Linuxu
« Odpověď #1 kdy: 27. 12. 2023, 21:48:37 »
O2 nema nic, Vodafone/T-mobile nabizi svuj "vlastni" bez detailnich informaci o chipsetu. Z volne dostupnych jsou podporovane oba D-Link DWM-222 i Brovi 4G USB Dongle. Takze bych se toho nebal.

Hornik

• 101
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 12. 2023, 22:09:13 »
Hleda 5G not 4G :)

k3dAR

• 3 183
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27. 12. 2023, 23:04:32 »
s LTE jsem pro potreby mit primo regulerni modem a ne ethernet za kterym je modem,
skoncil u USB-mPCI+SIM redukce a v tom klasicke mPCI model (konkretne Quactel EC-25),
v Linuxu to chodilo jako "Mobilni sirokopasmove", ale primarne to pouzivam s Androidem,
kterej to (po zamene ril knihovny v OS) vidi take jako LTE modem...

u 5G bych teoreticky sel asi stejnou cestou s m.2 kartou + redukce, i kdyz pro pouziti s NB by byl asi oprus resit nejak anteny... :-)
Hotove do USB sem nasel jen 1 model: "Acer Predator Connect D5 5G" - uvedenej chipset je tam "MediaTek T700", predpokladam ze by to melo jet s t7xx ovladacem,
na druhou stranu je v komentarich zminovana nutnost mit nainstalovany Win SW (mozna jen pro prepnuti z CD rezimu? na coz v Linuxu je usb_modeswitch), tak je i mozne, ze ten ovladac je pro ciste PCIe zarizeni bez USB redukce

dalsi hotove "krabicky" co nachazim uz nejsou USB dongle, ale "5G + Wifi_nebo_Eth router", tak by nemel byt zadny problem s Linuxem, kdyz ten uvidi jen beznou Wifi ci LAN...

EDIT: pro zajimavost, proc potrebujes 5G? pohybujes se na miste kde mas 5G signal, ale neni tam 4G? nebo ti ~150Mb pres LTE nestaci? protoze mi prijde ze oproti LTE (nebo 5G mobilum) je 5G k NB stale zbytecne predrazenej HW ;-)
« Poslední změna: 27. 12. 2023, 23:06:19 od k3dAR »

« Odpověď #4 kdy: 28. 12. 2023, 18:58:31 »
s LTE jsem pro potreby mit primo regulerni modem a ne ethernet za kterym je modem,
skoncil u USB-mPCI+SIM redukce a v tom klasicke mPCI model (konkretne Quactel EC-25),
v Linuxu to chodilo jako "Mobilni sirokopasmove", ale primarne to pouzivam s Androidem,
kterej to (po zamene ril knihovny v OS) vidi take jako LTE modem...

Dá se v Linuxu na požádání připojit/odpojit? Nechci aby to běželo furt, funguje to jako PPP nebo nějak jinak?

EDIT: pro zajimavost, proc potrebujes 5G? pohybujes se na miste kde mas 5G signal, ale neni tam 4G? nebo ti ~150Mb pres LTE nestaci? protoze mi prijde ze oproti LTE (nebo 5G mobilum) je 5G k NB stale zbytecne predrazenej HW ;-)

5G mě tak napadlo jako lepší, nevěděl jsem, že je to takový problém, dneska každej můj mobil má 5G a nebral jsem to ani jako funkci navíc.

« Odpověď #5 kdy: 28. 12. 2023, 20:32:52 »
Zatím je u nás vše 5G NSA. Sítě s označením 5G, které se objeví na mobilním přístroji, jsou založeny ještě na jádru LTE a označovány jako NSA (Non Stand Alone) sítě viz. odkaz.

« Odpověď #6 kdy: 29. 12. 2023, 00:00:32 »
Zatím je u nás vše 5G NSA. Sítě s označením 5G, které se objeví na mobilním přístroji, jsou založeny ještě na jádru LTE a označovány jako NSA (Non Stand Alone) sítě viz. odkaz.

Eh... jak vypadá backhaul, to je IMO druhotný problém.
Z hlediska pořízení modemu je důležité, co za RAN technologii ty dnešní 5G používají. Podle mého už se jedná o NR, tzn. nejde o "LTE E-UTRA s přelepenou samolepkou". Tzn. je na to potřeba modem s podporou 5G NR.

Ano, v průmyslových modemech je 5G novinkou a stojí baťoh, možná naschvál, aby si každej rozmyslel, jestli chce být průkopníkem / pokusným zvířátkem (betatesterem). Pamatuju si, kolik verzí firmwaru se vystřídalo v Quectel EC25 (4G) než jsem v tom přestal nacházet blechy. Momentálně už pár let je EC25 stabilní produkt. A ano, Quectel EC25 v externí USB redukci je i mým oblíbeným "USB donglem". Bohužel Quectelův 5G modem jsem ještě v ruce nedržel - za ty prachy to nikdo z našich zákazníků nepotřebuje. Průmyslová branže je obecně pozadu za mainstream trhem. Což má své výhody - dorazí k nám křemík, který má už vychytanou většinu dětských nemocí (jako testovací zvířátka posloužili uživatelé matlafounů). I tak si ještě v modemech musí sednout firmware, ovladače, a počítám taky ekosystém okolo (jakou to vlastně bude mít sběrnici, USB3/PCI-e, a aby pro to byly připravené hostitelské počítače = aby měly odpovídající sloty). Konektory pro anténu bych odhadl na MHF4. Antény pro 5G nejsou zásadně odlišné od antén pro 4G, jenom potřebují pokrýt příslušná pásma. Dole přibylo 700 MHz, nahoře už funguje i 2.6 GHz a hrozí tuším i 3.7 GHz.

k3dAR

• 3 183
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 29. 12. 2023, 15:44:14 »
Dá se v Linuxu na požádání připojit/odpojit? Nechci aby to běželo furt, funguje to jako PPP nebo nějak jinak?
nezkoumal sem zda to realne odpoji spojeni, ale pouzivam skriptik na hotkey co mi vypne wifi, zapne wwan (stejne jako bych zafajfkoval v NetworkManager "Povolit sirokopasmove pripojeni" a pripoji pres nmcli jeho profil...
kdyz pri on/off WWAN koukam ted do dmesg tak zadnej zaznam, takze minimalne to neodpojuje napajeni device,
ale protoze profil v NM ma PPP a volba vytocit *99# a APN internet.t-mobile.cz, tak predpokladam ze to minimalne odpoji to navazene spojeni k operatoru...
teda tohle ^^ sem ted zkousel ne s "Quectel EC25" v USB-mPCIe redukci, ale s M.2 Fibocom L830-EB v internim slotu Thinkpad T480, kde je to ale take povesene na USB, a na 99% to bylo stejne v T430s kde take v internim ale mPCIe a s "Quectel EC25" a to bylo stejne i s tim samym v USB-mPCIe.... ;-)

5G mě tak napadlo jako lepší, nevěděl jsem, že je to takový problém, dneska každej můj mobil má 5G a nebral jsem to ani jako funkci navíc.
no take sem po letech pouzivani "Quectel EC25" (u toho Android autoradia i v T430s) mel letos pocit ze do T480 poridim uz 5G, ale jaksi pred prazdnima cena asi 10.000Kc na 5G kartu me odradila, kdyz ten M.2 Fibocom L830-EB LTE sem videl za 500Kc :-)

k3dAR

• 3 183
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29. 12. 2023, 18:47:55 »
pro zajimavost par vystupu (vse jsou to LTE):
interni v T480:
Kód: [Vybrat]
$ lsusb
Bus 001 Device 004: ID 2cb7:0210 Fibocom L830-EB-00 LTE WWAN Modem

# mbimcli -d /dev/cdc-wdm1 -p --query-device-caps
[/dev/cdc-wdm1] Device capabilities retrieved:
      Device type: 'embedded'
   Cellular class: 'gsm'
      Voice class: 'no-voice'
        SIM class: 'removable'
       Data class: 'umts, hsdpa, hsupa, lte, custom'
         SMS caps: 'pdu-receive, pdu-send'
        Ctrl caps: 'reg-manual'
     Max sessions: '8'
Custom data class: 'HSPA+'
    Firmware info: '18300.1002.00.01.01.11'
    Hardware info: 'L830-EB-02 v1.0.1'
modem v USB-mPCIe redukci pripojen k T480:
$ lsusb
Bus 001 Device 011: ID 2c7c:0125 Quectel Wireless Solutions Co., Ltd. EC25 LTE modem

# qmicli -d /dev/cdc-wdm2 -p --dms-get-capabilities
[/dev/cdc-wdm2] Device capabilities retrieved:
Max TX channel rate: '50000000'
Max RX channel rate: '100000000'
       Data Service: 'non-simultaneous-cs-ps'
                SIM: 'supported'
           Networks: 'gsm, umts, lte'
USB Vodafone/Huawei K5150 v routeru s OpenWRT:
# lsusb
Bus 001 Device 004: ID 12d1:1f16 Vodafone (Huawei) K5150

# mbimcli -d /dev/cdc-wdm0 -p --query-device-caps
[/dev/cdc-wdm0] Device capabilities retrieved:
              Device type: 'removable'
           Cellular class: 'gsm'
              Voice class: 'no-voice'
                SIM class: 'removable'
               Data class: 'gprs, edge, umts, hsdpa, hsupa, lte, custom'
                 SMS caps: 'pdu-receive, pdu-send'
                Ctrl caps: 'reg-manual'
             Max sessions: '3'
        Custom data class: 'HSPA+'
            Firmware info: 'V10.2'
            Hardware info: 'CH1K5150M'

ad ten posledni, je to starej model co umi max 100/50Mb, ale celkem klasika a da se poridit za ~500Kc bazarovej, pouzivam ho par let jako zalozni spoj v routeru, take viz vystup je pristupny primo jako modem, coz je potreba dat si pozor u jinejch modelu, pred casem (kvuli tomu autoradiu) jsem kupoval nejaky Alcatel (nesel jako modem), HUAWEI E3372h kterej sem si predem nasel ze pujde prepnout, ale ejhle to platilo pro podmodel 153, tohle ale byl 320 kde to neslo a z USB strany se tedy tvari jako USB-Ethernet...

« Odpověď #9 kdy: 30. 12. 2023, 11:23:27 »
no take sem po letech pouzivani "Quectel EC25" (u toho Android autoradia i v T430s) mel letos pocit ze do T480 poridim uz 5G, ale jaksi pred prazdnima cena asi 10.000Kc na 5G kartu me odradila, kdyz ten M.2 Fibocom L830-EB LTE sem videl za 500Kc :-)

Děkuji moc za odpovědi z praxe, je to velmi zajímavé a to s mini pcie konvertorem na usb, ani jsem netušil, že něco takového jde. Co se tady člověk nedoví  :)

« Odpověď #10 kdy: 30. 12. 2023, 23:22:17 »
Ohledně "EC25E-MiniPCI-e v redukci na USB" velice na okraj jedna kolmá poznámka: nedávno jsem si všiml, že když tuhle věc zapíchnu do USB portu běžícího počítače (OS je naběhnutý) tak "úvodní kuňk", že USB zařízení bylo rozpoznáno a ovladač nainstalován, přijde až po nějakých 25 sekundách. Docela mě překvapuje, že jsem si té prodlevy nevšiml dřív... možná protože jsem míval modem připojený do USB trvale a tedy jsem už s připojeným modemem OS nastartoval, takže doba bootu OS maskovala dobu bootu firmwaru v modemu (údajně něco na bázi Linuxu). Nebo je možné, že starší revize HW+FW bootovaly rychleji...

k3dAR

• 3 183
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 31. 12. 2023, 02:48:36 »
Děkuji moc za odpovědi z praxe, je to velmi zajímavé a to s mini pcie konvertorem na usb, ani jsem netušil, že něco takového jde. Co se tady člověk nedoví  :)
jen upresnim, ten prevodnik je "tupej", tzn. neumi zpristupnit pci rozhrani, vyuziva jen toho, ze ta mPCIe vyuziva USB linky, ta sama karta v i NB je pod USB, nikoliv PCI a ze zkusenosti asi s 20 ruznejma 3G nebo LTE modemama byl v mPCIe verzich vzdy pres USB, dokonce i vetsina M.2 LTE modemu jsou stale pres USB, jen ty asi uplne nejnovejsi (narazil sem na 1 v nejakem myslim 2 roky starem HP) jsou povesene primo na PCIe

Ohledně "EC25E-MiniPCI-e v redukci na USB" velice na okraj jedna kolmá poznámka: nedávno jsem si všiml, že když tuhle věc zapíchnu do USB portu běžícího počítače (OS je naběhnutý) tak "úvodní kuňk", že USB zařízení bylo rozpoznáno a ovladač nainstalován, přijde až po nějakých 25 sekundách. Docela mě překvapuje, že jsem si té prodlevy nevšiml dřív... možná protože jsem míval modem připojený do USB trvale a tedy jsem už s připojeným modemem OS nastartoval, takže doba bootu OS maskovala dobu bootu firmwaru v modemu (údajně něco na bázi Linuxu). Nebo je možné, že starší revize HW+FW bootovaly rychleji...
"kuňk" nevim, ale tech cca 30s opravdu trva boot FW v tom modemu od ziskani napajeni, ten FW je oklestenej Android :) a maji to myslim vsechny modemy, jen nejake od Neoway maji moznost FW ciste na bazi Linuxu ale co sem pred casem komunikoval, tak to nabizeji jen velkejm odberatelum, nikoliv koncakovy...

« Odpověď #12 kdy: 31. 12. 2023, 07:50:00 »
...ten FW je oklestenej Android :) a maji to myslim vsechny modemy, jen nejake od Neoway maji moznost FW ciste na bazi Linuxu ale co sem pred casem komunikoval, tak to nabizeji jen velkejm odberatelum, nikoliv koncakovy...

Jo... Což by mi dávalo ten smysl, že značná část LTE modemů od značek Sierra / Quectel / Telit a snad i Siemens=Cinterion=Gemalto má čipset od Qualcommu, od kterého potažmo bere taky základ firmwaru. Tuším taky servisnímu/flashovacímu softwaru Quectel/Sierra leze z bot Qualcomm. (Nevím jak Fibocom, a Huawei má v některých modemech svoje čipy). Vídám zmínky o embedded variantě Snapdragon CPU. A pokud je modem vlastně "minimálním živým organismem", který vznikl ostříháním zbytečností z aktuálního telefonu, kde je baseband řešený blobem na hlavním CPU, tak není divu, že firmwarem modemu je okleštěný Android. V této souvislosti modem v recovery režimu se tuším hlásí jako generický "android device"...

Ne že bych si v tom kdovíjak labužil, ono na tom holýma rukama prakticky není co vylepšit / opravit / poštelovat, alternativní "otevřený" nebo rootnutý firmware jsem pro tyhle hračky neviděl, komunitní firmware nezávislý na výrobci neexistuje. Spíš už se mi stalo, že jsem se dostal do úzkých, když jsem narazil na nějaký bug, výrobce modemu dodal novější firmware, ten si ze záhadných důvodů "nesednul" a modem skončil v nouzáku.
« Poslední změna: 31. 12. 2023, 07:53:27 od František Ryšánek »

« Odpověď #13 kdy: 31. 12. 2023, 10:02:48 »
Už jsem to tady psal, mám USB LTE modem s OpenWrt, který je přístupný přes SSH.

k3dAR

• 3 183
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 31. 12. 2023, 14:20:11 »
Už jsem to tady psal, mám USB LTE modem s OpenWrt, který je přístupný přes SSH.
Zajimave, co je to presne za model, link? :⁠-⁠)