NAS pre kamerový systém

JurajP

• 376
    • Zobrazit profil
Re:NAS pre kamerový systém
« Odpověď #15 kdy: 21. 12. 2023, 21:38:12 »
Radsej by som volil nejaky mini pocitac minisforum, popripade nejaky vyradeny workstation za par eur na ebay. Neviem si uplne predstavit ako bude spracovavat take NAS 8 kamier pri 4k rozliseni. Na 1-2 kamerky ok, ale na viac mi nepride NAS ako vhodna volba. Ja mam synology, mam ale 5 kamier, dokupovat licencie nemam v plane a bud to budem riesit cez nejaky mini pc, popripade NVR od hikvision.

CPU

• 1 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 21. 12. 2023, 22:17:39 »
A co myslíš, že takový NAS/NVR s daty přicházejícími z kamer dělá? Odpověď? NIC, jen je uloží do souboru. Kamera zásobuje NAS tokem dat (pokud je pohyb) a NAS ta data poměrně chytře - za pomoci chytré fragmentace - ukládá. Bylo by hloupé, aby se hlavička bimcala tam a zpět. Kamer je možné mít tolik, aby intenzita streamu nebyla větší než 1/3 rychlosti disku. Pokud disk umí zapisovat cca 150 MB/s, tak můžeš mít (krajně) až 100 kusů 4K!!! Protože 4k kamera generuje při 20 FPS cca 1.5MB/s. Problém by nastal pri přehrávaní, ale moderní NAS nemají s desítkou kamer problemy. Ano, nesmí se provàdět převod videa z formátu A do B, ale to lze u většiny kamer nastavit, nebo si to umí vynutit NVR software v NAS.
« Poslední změna: 21. 12. 2023, 22:25:28 od CPU »

CPU

• 1 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 21. 12. 2023, 22:31:55 »
Některé moderní NVR umí fígle jako čtení SPZ a další chytrosti. Takže NVR nejsou úplně mrtvá. A pro různé čičmundy je NVR mnohem snáz uchopitelné zařízení.

S NVR se spíš dostaneš do vendor locku, kdy musíš pokračovat s jednou značkou.

Ohledně počítače - PCčko tě sežere na elektrice.

Nešpekuluj a kup si tu licenci. Nakonec tak ušetříš nejvíc (Čas + peníze + problémy)

JurajP

• 376
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 22. 12. 2023, 00:09:45 »
Nevyhoda pc je spotreba energie. Ale tie mini pc myslim nemaju velku spotrebu, okolo 20w-30w. To ma aj NAS. A pc je viac ucelove. Este som vo faze premyslania

« Odpověď #19 kdy: 22. 12. 2023, 07:41:14 »
Nevyhoda pc je spotreba energie. Ale tie mini pc myslim nemaju velku spotrebu, okolo 20w-30w. To ma aj NAS. A pc je viac ucelove. Este som vo faze premyslania

PC má takovou spotřebu, jak si ho postavíte.

NAS má disky, procesor, zdroj a pár ventilátorů.
PC má disky, procesor, zdroj a pár ventilátorů.

@CPU díky za ballpark figure, co umí s diskem vyladěný NVR.

« Odpověď #20 kdy: 22. 12. 2023, 08:46:29 »
To mi připomíná souseda, co si koupil "ten drahý počítač", tak proč by si měl ještě kupovat nějaký software???
Vždyť ten počítač byl tak drahý!  ::)
Prodávat software? Nehoráznost!!!

To je dosť blbé prirovnanie... lebo tu neplatím ani za software... software už v NASu je. Všetko čo potrebujem už v podstate mám... a platím len "za povolenie nahrávať viac ako z dvoch kamier" v NASu. A to by som sa taktiež by nesťažoval, keby za pridanie každej jednej kamery nechceli 50€, čo je viac než cena tých kamier ktoré tam pridávam. Či ja mám 2 alebo 4 kamery v ich app v mojom NASe, pre nich je nulový rozdiel v nákladoch.

Tak to asi uděláš nejlíp, když si to naprogramuješ sám, a nebudeš muset platit nikomu nic.ú

« Odpověď #21 kdy: 22. 12. 2023, 08:48:03 »
To je dosť blbé prirovnanie... lebo tu neplatím ani za software... software už v NASu je.

V NAS je jen operační systém, ostatní jsou moduly.
Koupím počítač v Tesco s Widlema a všechno ostatní mám zadáčo?
bláboly
...
Čo ale vidím QNAP má podobnú cenovú politiku ako Synology keď ide o Surveillance pre NAS.
...
bláboly

VŠICHNI mají tu politiku stejnou, liší se to jen sazbou za licence kamer a jejich počty v balíčcích.

jjrsk

• 785
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 22. 12. 2023, 08:54:45 »
Některé moderní NVR umí fígle jako čtení SPZ a další chytrosti....
Jenze tohle dela SW a ne HW, a na cem budes mit ten SW je vcelku nepodstatny. Ostatne podobny ptakoviny umi treba i primo kamery.

A podle me je lepsi si poridit SW, kterej prenes i v budoucnu na libovolnej HW, a neviset na tom kdy ti tvuj HW s integrovanym SW chcipne.

Je to ... 2 mesice, co sem vymenoval u zakaznika fyzickej HW pro kamery, za virtual. Proste se to preinstalovalo, prenesla konfigurace a frci to dal. Par disku navic do storage stalo cca 20% toho, co by stala vymena toho HW.

« Odpověď #23 kdy: 22. 12. 2023, 09:30:31 »
Je to ... 2 mesice, co sem vymenoval u zakaznika fyzickej HW pro kamery, za virtual. Proste se to preinstalovalo, prenesla konfigurace a frci to dal. Par disku navic do storage stalo cca 20% toho, co by stala vymena toho HW.

Milestone Xprotect?

CPU

• 1 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 22. 12. 2023, 11:03:40 »
Jenze tohle dela SW a ne HW, a na cem budes mit ten SW je vcelku nepodstatny.

ANO i NE.
Jak tam máš zpracování pomocí nějaké neurální sítě, třeba sledování pohybu osob, kde ti to i kreslí, kde se ten člověk pohyboval a další věci, už nějaký ten akcelerátor třeba i potřebuješ. Já skutečně nemám rád NVR a naopak mám rád NAS/Virtualizaci, ale uznávám, že pro určité případy je nějaká forma dedikovaného HW nezbytná.

Koukni na různá ta videa NVR face recognition
Najdeš si ve videu člověka, klikneš na něj a ono ti to třeba ukáže, kolikrát tam za minulý týden byl.

Další vychytávky jsou třeba AI učení pohybu osob.
Je pátek večer a najednou se ti začne pohybovat osoba někde, kde se v té době nikdo nepohybuje, tak ti jí to vyhodí na kameru obsluhy, že to je neobvyklá událost.

Dahua má i nějaký software, kde to zachytí, jak lidi nakládají věci do kufru auta, udělá to fotku a vygeneruje to událost.
Viděl jsem to v nějakém jejich technologickém demu. Že lidi mají/nemají masku. Detekce zbraní v ruce! Dokonce i to, jestli má ten člověk v ruce pistoli nebo třeba kudlu.

Tohle je starší demo, viděl jsem novější, ale nemůžu ho najít: https://www.youtube.com/watch?v=Yp1bksen-D0
Je možné, že to video nebylo veřejné nebo je možné, že jsem to nebylo od Dahua  :P

Vtip je v tom, že ty potřebuješ udělat zprocesování videa při jeho ukládání.
Samotná operace ukládání je levná a stojím si i za tím teoretickým počtem kamer.
Ale jak začneš provádět processing videa, už bys ten ARM na tom tavil.
Potřebuješ něco, co provede dekompresi videa a pak něco, co nad tím provede AI, výsledkem jsou metadata do videa, události pro obsluhu a sekvence k zobrazení.
« Poslední změna: 22. 12. 2023, 11:07:44 od CPU »

CPU

• 1 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 22. 12. 2023, 11:29:26 »
Díky AI budou NVR schopná nahradit docházkové systémy, protože tě kamera pozná a spočítá ti přesný čas a třeba i řekne, jestli jsi odjel autem. Tohle už celkem slušně funguje.

Doplním, že brzy budou systémy schopné dodat třeba pracovní deník.
Umístíš okolo stavby několik kamer, především proti zlodějům.

9:10 na stavbu přišel Pepa
9:20 začal kouřit
9:30 přišel Evžen
9:50 pustili míchačku
10:30 něco nasypali do míchačky
12:00 odchod na oběd
13:30 příchod z oběda
13:35 začali kouřit
13:50 přestali kouřit
14:50 odchod domů

Jejich výkaz: Odpracováno 3 lidi 8:10 až 18:10

(Tohle už ti současné AI systémy řeknou...)

Za mě by bylo ideální, aby se do NAS dala dát akcelerační karta. Protože NVRka nemám rád...   ;)
« Poslední změna: 22. 12. 2023, 11:34:24 od CPU »

ja.

• 372
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 22. 12. 2023, 12:24:38 »
Za mě by bylo ideální, aby se do NAS dala dát akcelerační karta. Protože NVRka nemám rád...   ;)

A presne preto ma DVA rada od Synology Nvidia GPU (sice "len" GTX 1650, ale ma) a robi to na CUDA jadrach.

Open-source riesenia ako Frigate zase pouzivaju Coral TPU (coral.ai).

CPU

• 1 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 22. 12. 2023, 13:18:26 »
A presne preto ma DVA rada od Synology Nvidia GPU (sice "len" GTX 1650, ale ma) a robi to na CUDA jadrach.

Paráda! To jsem třeba nevěděl.
Já mám Synology moc rád, ale měl jsem za to, že v těchto chytrostech ještě nejedou...

jjrsk

• 785
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 22. 12. 2023, 14:14:48 »
Koukni na různá ta videa NVR face recognition
Najdeš si ve videu člověka, klikneš na něj a ono ti to třeba ukáže, kolikrát tam za minulý týden byl.
Ano, na tohle pouziva jeden ze zakazniku SW - normalne to pozna cloveka/spz/... proste vzory ktere tomu das. Umi to ropoznat firemni auto podle loga...

Stejne tak tomu SW samozrejme muzes nadeklarovat vsemozny zony a rict od kdy do kdy se tam kdo smi nebo nesmi pohybovat, pripadne ze tam ma obchuzky ostraha atd atd.

A samozrejme takovy veci typicky nejsou gratis. Ale porad je to SW kterej preneses kamkoli kdykoli. Pochopitelne, rozsah tech srandicek je zavisly na vykonu toho HW, ale to vzdy.

Díky AI budou NVR schopná nahradit docházkové systémy, protože tě kamera pozná a spočítá ti přesný čas a třeba i řekne, jestli jsi odjel autem. Tohle už celkem slušně funguje.
Jen s tou drobnosti, ze presne toto v nasich luzich pouzivat nesmis. Nesmis pouzivat kamerovy system ke kontrole/evidenci dochazky (= nesmis mit treba kameru nad pichackama, za to dostanes flastr ze se z toho pos...) a nesmis pouzivat zadne biometricke systemy, protoze nezduvodnis zpracovani zvlaste citlivych osobnich udaju, natoz abys dolozil, ze jsou adekvatne zabezpeceny.

Resil sem, opakovane.

CPU

• 1 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 22. 12. 2023, 14:28:47 »

Tak legislativa se vyvíjí. Za pět let budeme jinde.