O2 optický internet (kvalita, IP adresy)

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
O2 optický internet (kvalita, IP adresy)
« kdy: 16. 12. 2023, 13:45:24 »
Agent od O2 mi nabízel připojení přes optiku 250 Mbit za 149 Kč + 99 Kč za Smart box, který ale nechci. Aktuálně mám optiku T-Mobile 250 Mbit za 199,5 Kč (50 % sleva, která mi bude končit) + 99 Kč IPv4 adresa, router neplatím, protože ho mám v bridge. IPv6 T-Mobile stále na optice pro domácnosti asi nemá.

Jak je na tom optika O2 s kvalitou a spolehlivostí ve srovnání s T-Mobile? A hlavně jak je na tom O2 s IP adresami? Přiděluje veřejné IPv4 a IPv6 adresy? Nepotřebuji statickou, ale chci veřejnou IPv4. V ceníku je kulišácká věta

Při využívání služeb se IP adresa může v čase měnit. S ohledem na omezený počet IP adres můžeme používat tzv. NATování, tedy překlad řady neveřejných IP adres na jednu veřejnou IP adresu společnou pro více uživatelů.

Takže to může být tak i tak. Jejich cena 254 Kč za adresu z toho dělá nesmysl.

Re:O2 optický internet (kvalita, IP adresy)
« Odpověď #1 kdy: 16. 12. 2023, 13:51:30 »
Nutit k GPON internetu předražený xDSL modem je svérázné řešení.
Přesně tak, k GPON jej nepotřebujete. O2 dodává malý ONT a vystačí za ním jakýkoliv router co umí PPPoE.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. 12. 2023, 14:04:30 »
To právě mám teď u T-Mobile, Jako router mám Strong Router 1200 s OpenWrt, který mohu mít plně pod kontrolou. Trochu mi vadí, že mi tam straší T-Mobile router přepnutý do bridge režimu sloužící jako ONT. To byla jen taková vedlejší poznámka, v tomto mám zcela jasno, že Smartbox nechci.

« Odpověď #3 kdy: 16. 12. 2023, 14:39:59 »
O2 nejen "muze pouzivat NATovani", ale skutecne NATuje. Za verejnou adresu davat 254 Kc, to je opravdu ulet. A IPv6 maji rozbite.
Ovsem pokud na adrese nabizi optiku O2, bude ji tam nabizet i dalsich 20 partneru CETINu, takze bych se porozhledl tam, pokud by mi T-Mobile ani O2 nevyhovoval.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 16. 12. 2023, 16:59:25 »
Tak jestli se nedá u O2 počítat s veřejnou dynamickou IPv4, tak to asi ztrácí smysl. 254 Kč je fakt úlet. Někde se tu psalo, že dobrý je T-Mobile přes Cetin, že prý tam je dynamická veřejná IPv4 a IPv6 /56 v ceně, ale to mi asi nedají. Nějaký tip kdo má přes Cetin nejzajímavější služby?

I nebo se na veřejnou IP vykašlat, co nejsem denně mimo domov v kanceláři a není cztorrent to využívám podstatně méně. Mám za 70 měsíčně VPS s veřejnou IPv4 a OpenVPN nebo Wireguard by to taky vyřešil.

« Odpověď #5 kdy: 16. 12. 2023, 17:25:48 »
Nespekuluj se SmartBoxem, prostě si ho vezmi.
ISP ti pak garantuje že ti to na tom ethernetovém portu pojede dobře, jinak je to pokus-omyl.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16. 12. 2023, 17:34:10 »
ISP ti pak garantuje že ti to na tom ethernetovém portu pojede dobře, jinak je to pokus-omyl.
Cože? Smartbox nemá optický vstup, takže tam stejně musí být ONT s Ethernetem. Navíc je to koupě zařízení na splátky, takže předávací rozhraní je Ethernet na ONTu, předpokládám, že Smartbox není povinný jako kabelový modem u Vodafone (exUPC)

vpn22

« Odpověď #7 kdy: 16. 12. 2023, 18:53:58 »
Známému jsem konfiguroval MikroTik pro optiku od O2 (infrastruktura byla CETINu). IPv4 byla privátní a navíc, tak jak by to nemělo být, ze sítě 10.0.0.0/8. IPv6 tam nefungovala, DHCPv6 klient nedostal prefix.

Doma mám xDSL - podmínky by měly být podobné jako u všech přípojek přes infrastrukturu CETINu. Je zakončené terminátorem, za kterým je MikroTik. Původně jsem měl O2. IPv4 byla privátní a také zcela nesmyslně ze sítě 10/8. IPv6 fungovala, dle smlouvy měl být prefix dynamicky přidělovaný, ale za zhruba dva roky se ani jednou nezměnil, ani po výměně MikroTiku za jiný kus s jiným DUID. Bohužel O2 dává pouze /64. Za kratší prefix chtěli příplatek, nevím kolik přesně, ale bylo to několik stovek měsíčně a navíc se k tomu musela doojednat služba "statická IPv6 adresa" za cca 100 CZK měsíčně. Teď už ani kratší prefix v ceníku nemají, takže kdo ví, jestli to jde. Za veřejnou IPv4 chtěli cca 250 měsíčně.
Nyní máme několik měsíců přípojku od T-Mobile. Terminátor zůstal stejný, jen se vyměnily adresy a cca 10 hodin nešel internet. V ceně služby mají veřejnou IPv4 a prefix /56 IPv6 a to za nižší cenu. O2 jsou prostě tragédi.

O2 bych nebral a ten jejich "SmrtBox" už vůec ne. Buď zůstat u TMO a nebo zajímavě z hlediska ochoty a podpory vychází UVT.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 16. 12. 2023, 19:46:09 »
Nyní máme několik měsíců přípojku od T-Mobile. Terminátor zůstal stejný, jen se vyměnily adresy a cca 10 hodin nešel internet. V ceně služby mají veřejnou IPv4 a prefix /56 IPv6 a to za nižší cenu. O2 jsou prostě tragédi.
To mě právě tenkrát v nabídce T-Mobile vytočilo, zatímco xDSL (asi na Cetinu) mělo v ceně veřejné IPv4 + statické veřejné IPv6 /56, tak jejich optika IPv4 privátní (statická za příplatek) a IPv6 vůbec.

Teď už má xDSL IPv4 privátní, ale IPv6 statická veřejná tam je stále /56. Optický internet se přejmenoval na Fiber Internet a IPv6 stále neumí.

Přibyla služba FTTx Internet (Asi optika přes Cetin?), která má privátní IPv4 veřejný statický IPv6 /56 a ceny jsou o 50 vyšší než u Fiber Internet.

« Odpověď #9 kdy: 17. 12. 2023, 08:08:03 »

Však před Smartboxem bude mít GPON ONT a právě toto je předávací rozhraní a má konektor ethernet. Dodávat k tomu předražený DSL modem už je jen výmysl O2.

Malá výhoda oproti TMO bude v tom, že nebude muset mít Huawei ONT s WiFi routerem v sobě, ale malou ONT krabičku s čtvrtinovou spotřebou.

M_D

• 346
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. 12. 2023, 09:43:42 »
Naopak, O2 smart box je naprosto smart nápad O2, jak doběhnout přebíhače. Prodává to splátkově na 5 let, až tazateli doběhne ta super cena na připojení za 150 Kč, která platí půl roku, tak jak bude chtít zdrhnout jinam, tak možná zjistí, že bude splácet ještě 4,5 roku tu O2 bednu. :-)
Jinak je to skvělé zařízení - konfiguruje se to z aplikace v mobilu a dokud to není připojeno k internetu, tak je to porvé nenakonfigurovatelné. Až to nastavím z mobilu, tak jde něco nastavovat následně přes lokální web (kvůli generátoru jendorázových hesel z mobilu). Z pokročilých věcí něco jde jen v mobilu, něco jen ve webu, něco nejde funkčn vůbec nebo funguje jen do nejbližšího restartu routeru a pak je to třeba nastavit znovu... Hm, už to umí funkčně statikcy přidělované DHCP nebo jen zvětšit rozsah přidělovaných IP tak, aby se z toho ten router pak nezhroutil?
Takže tazateli - O2 bednu určitě ne, vlastní připojení od O2 až jako poslední volba, pokud v daném místě na té CETIN optice nesežene rozumnějšího dodavatele...
Jinak jsou i lokality, kde FTTH CETINu končí na patě domu a po baráku je už jen Ethernet, pak není ani ten ONT.

« Odpověď #11 kdy: 17. 12. 2023, 16:10:54 »
U toho T-Mobilu - nove zrizene pripojky na infrastrukture CETINu (DSL i FTTH) maji az do konce ledna verejnou IPv4 adresu v cene, pak uz budou zrizovane jen s operatorskym NATem.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17. 12. 2023, 18:07:42 »
No to by bylo ideální, ale v lokalitě, kde má T-Mobil vlastní optiku, mi to přes Cetin asi nedají, proč by to dělali?

« Odpověď #13 kdy: 17. 12. 2023, 18:28:57 »
Chtejte to treba kvuli IPv6, kterou na vlastni opticke sluzbe neumi.

« Odpověď #14 kdy: 18. 12. 2023, 09:48:13 »
Za verejnou adresu davat 254 Kc, to je opravdu ulet.

Proč?

Pokud to člověk potřebuje, tak měsíční investice v ceně jednoho oběda v restauraci mi přijde rozumná....