VLC + FGLRX + VA API

Arthur

VLC + FGLRX + VA API
« kdy: 02. 09. 2011, 09:24:46 »
Zdravim,

mam ATI mobility radeon 4500, pouzivam FGLRX ovladace zejmena proto, ze OSS neumi power management. Vsechno funguje dobre az na akceleraci videa (oproti radeon ovladaci je to dost bida). Uz s tim bojuju bezvysledne nekolik mesicu.

Napadlo me vyzkouset novejsi distro, kde uz by mela byt podpora VA API ve VLC (Doposud jedu na Ubuntu 10.04). Vysledek je uplna katastrofa, VLC video je trhane tak ze se na to neda divat. Pritom mplayer+gstreamer jede tak nejak "normalne" blbe jako doposud. Zkousel jsem ubuntu 10.10 a Fedoru 15, oboji stejne. S radeon ovladaci je vse perfektni.

Otazky:
1) Chapu spravne, ze XvBA + VA API je neco co ma vyuzivat graficke akcelerace karet skrze proprietalni ovladace ?
2) Ze je to zabudovano do VLC usuzuju podle toho, ze ma nove v zavislostech libva a spol (doposud nebylo a evidentne to s tim nejak souvisi). Je to tak ?
3) Co s tim ? Predpokladam ze delam neco spatne ja, kdyz to takto nefunguje s ovladaci od vyrobce a vyznamnym prehravacem ... a doposud to jakztakz fungovalo

trubicoid2

Re: VLC + FGLRX + VA API
« Odpověď #1 kdy: 02. 09. 2011, 10:43:16 »
nu, oss umi power management a umi kms

bez kms takto:
/etc/xorg.conf:

Kód: [Vybrat]
Section "Device"
...
        Driver      "radeon"
        Option      "DynamicClocks"         "on"
        Option      "ForceLowPowerMode" "on"
        Option      "DynamicPM"              "on"
        Option      "ClockGating"             "on"
...

s kms:
parametry kernelu:
radeon.benchmark=1 radeon.test=0 radeon.hw_i2c=1 radeon.dynclks=1 radeon.pcie_gen2=1
a potom treba:
echo profile > /sys/class/drm/card0/device/power_method
echo low > /sys/class/drm/card0/device/device_profile
« Poslední změna: 02. 09. 2011, 12:36:15 od Petr Krčmář »

JK

« Odpověď #3 kdy: 02. 09. 2011, 12:02:17 »
Ahoj,
akceleraci jsem rozjel na Ubuntu pred nejakou dobou s Mplayerem. Vim, ze jsem musel mit jednak knihovnu libva, tak z netu stahnout xvba-video a skompilovat dle navodu. A pak teda skompilovat mplayer s podporou VAAPI. Nezkousel jsem hledat balicky primo pro Ubuntu.
Kazdopadne pokud v terminalu napises: vainfo, melo by to vypsat bud nejakou chybu, nebo by to melo behat.
mplayer pak chtel pri prehravani parametry -va vaapi -vo vaapi
Uprimne se me ve VLC akceleraci nepovedlo rozchodit. Je to uz nejakej patek, mozna se situace zmenila :)

K otazkam:
1) tak to chapu take
2) mas nainstalovano i xvba-video?
3) co ti pise vainfo (melo by byt soucasti libva)?

Arthur

« Odpověď #4 kdy: 02. 09. 2011, 13:33:12 »
Tak te kompilaci VLC s podporou VA jsem se prave snazil vyhnout, proto jsem zkousel rovnou novejsi distra. Je pravda, ze v tech navodech jsou odkazy na nejakou zrejme upravenou verzi libva a spol, se kterou jedinou to udajne funguje. Ale zase ty navody jsou vic jak rok stare.

Zapnout GPU akceleraci jsem zkousel - bez efektu. Vubec jsem v tom vlc procvakal co slo, bud to nepomohlo nebo to bylo jeste horsi.

OSS power management jsem taktez jiz drive zkousel (skrze xorg.conf), bohuzel manualni nastavovani pm je dost nefektivni a pri dynamickem mi problikava displej (coz se pry na nekterych systemech stava). Jeste bych to mohl zkusit pres parametry kernelu, ale ma to smysl? Muze se to v necem lisit ?

Nicmene  xvba-video tam zrejme nemam (v ubuntu neni v zavislostech VLCka a ve Fedore nic takoveho nevidim ..). Tak to zkusim doinstalovat a podivat se tez na to vainfo.

trubicoid2

« Odpověď #5 kdy: 02. 09. 2011, 13:55:55 »
OSS power management jsem taktez jiz drive zkousel (skrze xorg.conf), bohuzel manualni nastavovani pm je dost nefektivni a pri dynamickem mi problikava displej (coz se pry na nekterych systemech stava). Jeste bych to mohl zkusit pres parametry kernelu, ale ma to smysl? Muze se to v necem lisit ?

no jestli mas novou distribuci, tak ta bude pouzivat kms
displej problikava pri dynamickym nastaveni i ve widlich, ja pouzivam nejnizsi profil
zda se mi, ze ty parametry kernelu/modulu radeon moc nefunguji, asi zalezi na verzi kernelu, co funguje dobre jsou ty prikazy echo, jak jsem psal

v pripade pouziti kms pak ty rady v xorg.conf vubec nic nedelaji

Arthur

« Odpověď #6 kdy: 02. 09. 2011, 14:24:24 »
ano, to je pravda, vzpominam si, ze aby parametry v xorg.conf fungovaly, musel jsem vypnout kms

echo profile  atd mi tez fungovalo, ale je to dost neprakticke

trubicoid2

« Odpověď #7 kdy: 02. 09. 2011, 14:59:26 »
neprakticke?

no ja mam ty dva prikazy ve skriptu, co se pousti po startu a je to
kdyz bych potreboval nahodou vetsi vykon, tak udelam echo high > ...
taky na to muzes mit jednoduchej skriptik

Arthur

« Odpověď #8 kdy: 03. 09. 2011, 00:44:37 »
Mam par novych "poznatku" diky snaze nainstalovat xvba:

1. xvba neni v Mavericku (i kdyz je tam libva)  ->  upgradoval jsem na Natty
2. Natty nelze spustit po upgradu ani do recovery modu, ani z live-cd, nic ... :-))))
3. Zkousim Oneiric beta
    - je hoooodne videt ze je to beta verze, ale nejak to bezi
    - nainstaloval jsem fglrx + xvba  aspol  ->  vainfo se tvari, ze mu nic nechybi
    - vlc furt stejna bida,  ovsem novinka: pri pokusu o GPU accelaration to spolehlive havaruje
    - nicmene: "Add hardware drivers" nabizi krome fglrx nove i neco co se jmenuje "Video driver for the AMD graphics accelerators". Bohuzel nelze to nainstalovat -> hlasi to neco o broken packages

Zaver: pockam, co ukaze stabilni verze Oneiricu, jsou tam jiste nadeje, ale zatim je to skoro nepouzitelne i k testovani

aoeaoe

« Odpověď #9 kdy: 03. 09. 2011, 11:05:42 »
Zaujimava diskusia, BFU radia BFU. Aspon si pozrite wiki kym napisete nejaku blbost.
A k uzitocnej casti, spustite vlc s akceleraciou cez konzolu v debug mode, chybu hodte do googlu ... profit.
Na mojej (hadam 4 roky starej) notebookovej GMA 3000 (gentoo) to fici krasne (vlc 1.2, posledne (stable) ovladace). Tym myslim samozrejme 1080p pri minimalnom zatazeni C2D procesora.

Arthur

« Odpověď #10 kdy: 08. 09. 2011, 14:57:57 »
Dilci poznatek:

trubicoid2:

manualni prepinani rezimu   "echo neco > /sys ... profile"  jsem povazoval za neprakticke, hlavne proto, ze low i mid rezim je tak pomaly ze se mi trha okno pri pohybu po obrazovce az je to neprijemne a musel bych asi neustale prepinat rezimy  -  toto se tyka Ubuntu s k2.6.35

ale v nejnovejsi Fedore 15  (k2.6.40)  je low rezim naprosto normalne pouzitelny , takze je mozne souhlasit, ze  vyjimecna potreba prepnuti to vyssiho je vcelku stravitelna

vyrobit k tomu skripty a pripadne pridavek do rc.local  zvladne nastesti i BFU, takze diky za nakopnuti, trochu mi to pomohlo vyresit problem i kdyz z druhe strany

Trubicoid2

« Odpověď #11 kdy: 08. 09. 2011, 18:13:52 »
Neni zac  ;)

Na nekterych kartach je low a mid stejny, poznas to podle glxgears treba, jenom je potreba exportovat vblank_mode=0

Nu a v desktopu vypnout ty divny efekty.