Disk 2.5" na domácí zálohy

jfeg

Disk 2.5" na domácí zálohy
« kdy: 12. 12. 2023, 14:15:13 »
Zálohuji průběžně do cloudu a cca po dvou týdnech na 2.5" ext. disky WD Elements Portable HDD. Ty disky mi ale opakovaně po 2-3 letech odcházejí a už je nebudu kupovat.

1/ Jestli zálohujete na 2.5" disky, co používáte a jak jste spokojeni?  Uvítal bych tip na držák disk (hlavně spolehlivost), klidně i do ext. rámečku.
2/ HDD nebo SSD ?

Díky.

jjrsk

• 454
    • Zobrazit profil
Re:Disk 2.5" na domácí zálohy
« Odpověď #1 kdy: 12. 12. 2023, 14:44:07 »
Jestli chces disk kterej nejak rozumne vydrzi, tak ho nemuzes odpojovat a pripojovat. Potrebujes ho strcit nekam kde trvale pobezi. A co v zadnym pripade nechces jsou prave vsemozny krabky s integrovanym diskem, ktery dost casto ani nikam jinam nepripojis, protoze neni ani sata, ma to USB rovnou na sobe.

A presne to typicky chcipne - ta USB elektronika.

Takze si kup nejakou krabku, na 2+ disky, ktera umi NAS, kup si do ni 2 disky (pokud se bojis kazdy od jineho vyrobce), vyrob z toho zrcadlo a strc ji nekam do kumbalu a nech ji tam bezet. (jo, spapa ti to jedno pivo mesicne na elektrine, takze pokud to neprezijes ...)

SSD na zalohovani se ponekud prodrazi per kapacita a mas tam tu ficuru, ze narozdil od mechanickych disku typicky umre znicehoz nic.

« Odpověď #2 kdy: 12. 12. 2023, 15:48:57 »
Konkrétní typy neporadím, ale z principu se určitě vyhni hotovým řešením ("disk s rozhraním USB"). Vždycky je lepší koupit nějakou externí krabičku a do ní disk, ty "USB disky" nemusí být vnitřně SATA s přidaným převodníkem, ale mají to USB rovnou přibastlené na desce s elektronikou. Tím se minimalizuje možnost z toho dostat data, když přestane fungovat (správně); na druhou stranu pokud to je disk jen na zálohy a data nebudou existovat jen v jednom exempláři, není to asi až takový průšvih.

Navíc osobně mám tendenci vyhýbat se všude diskům se SMR (může vadit, pokud často data přepisuješ). Nevím ale, jak moc to je v dnešní době ještě reálné u 2,5" disků.

« Odpověď #3 kdy: 12. 12. 2023, 16:45:06 »
Tady toto není propagace výrobce ale reálná zkušenost protože zálohuju (převážně fotky a video) na 4 externí disky, 3x 2,5 hdd, 1x 3,5 hdd vše v exFAT + cestovní USB-C sata SSD

Za sebe doporučuju externí prázdné rámečky od firmy axagon do kterých dokoupíte HDD nebo SSD dle gusta
1) vložíte potřebné HDD dle velikosti co potřebujete a výrobce kterého chcete (já preferuji od toshiby pokud se dají sehnat, v česku celkem problém)
2) v případě nutnosti tento rámeček rozeberete a disk můžete použít jinde bez jakýkoliv problémů
3) po naformátování skrze externí krabičku a nakopírování dat jej můžete v klidu vložit do PC a napojit, systém je vždy najde a data jsou hned přístupná

ostatní externí disky
a) WD portable - 2,5hdd která má natvrdo napojenou elektroniku takže v případě poškození konektoru na krabičce je to zdar a k datům se nedostanete, druhotné použití nemožné a záchrana dat nulová
b) WD essential - 3,5hdd krabice se dá rozmontovat a vložit jiný disk ALE používají nějakou speciální WD metodu protože pokud disk vytáhnete z rámečku a zapojíte do PC tak se tváří že nemá partition, formát exFAT/NTFS nehraje roli, disk se musí inicializovat a formátovat takže přemažete data (možná by to recuva zvládla obnovit ale netestoval jsem)
c) Adata - 2,5hdd krabice se bez destrukce obalu nedala rozdělat takže vnitřní zapojení neznámé

Do axagonu jsem dal 2,5hdd toshiba formát NTFS a PC po přímém zapojení (sata > deska) disk hned našla, posléze jsem tam zkoušel SSD od crucial která taky našlo a při kopírování dat bez zádrhelu.
V případě rámečku USB-C - USB-C lze napojit přímo na mobil a také bez problémů funguje OTG (testováno exFAT + android). 

Takže pokud půjdete metodou 2,5HDD/SSD a externí disk, tak nic jiného už jsem nekupoval než ten Axagon protože jeho kompatibilita je skvělá.
Výrobce disků dle preference a dostupnosti, já preferuji toshibu ale sehnat ji není zrovna snadné, ještě jsou dobré disky do kamerových systému protože jsou CMR ale jsou to 3,5HDD a celkem hlučné.
Radši více záloh na levnější disky než super drahej disk a jen 1 zálohu.

Pak už metoda NAS jak bylo zmíněno a zálohovat tam.
Záleží co preferujete

jfeg

« Odpověď #4 kdy: 12. 12. 2023, 18:23:48 »
@Martin-2: Díky za inspiraci, zkusím to řešení s krabičkou od Axagonu.

RDa

• 2 620
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 12. 12. 2023, 19:25:43 »
ostatní externí disky
a) WD portable - 2,5hdd která má natvrdo napojenou elektroniku takže v případě poškození konektoru na krabičce je to zdar a k datům se nedostanete, druhotné použití nemožné a záchrana dat nulová

Seagate ma v tech 4T a 5T prenosnych 2.5 discich svoje 15mm SATA disky (ST4000LM024 a ST5000LM000). Samozrejme to je SMR. Sam jsem to z toho kuchal protoze jsem si je nainstaloval interne. Nad tim jsem mel RAID5 (3+1) a tedkom tam mam RAID6 (2+2), je treba trocha nastaveni parametru.. at to nevykazuje chyby kdyz to by-design prestane zpracovavat prikazy.

« Odpověď #6 kdy: 12. 12. 2023, 20:05:36 »
Nedávno jsem něco podobného také řešil a po těch přenosných 2.5" jsem tentokrát chtěl něco robustnějšího, i za cenu externího napájení.
Zvolil jsem 3,5" Seagate Ironwolf Pro v rámečku Axagon EE35-GR.
Zatím spokojenost.
Jak rychlost, tak i funkční uspávání disku, přenos SMART atd.

a12

« Odpověď #7 kdy: 12. 12. 2023, 21:54:08 »

Seagate ma v tech 4T a 5T prenosnych 2.5 discich svoje 15mm SATA disky (ST4000LM024 a ST5000LM000). Samozrejme to je SMR. Sam jsem to z toho kuchal protoze jsem si je nainstaloval interne. Nad tim jsem mel RAID5 (3+1) a tedkom tam mam RAID6 (2+2), je treba trocha nastaveni parametru.. at to nevykazuje chyby kdyz to by-design prestane zpracovavat prikazy.

jak se ti to chova? jaky raid na tom provozujes, uvazuju o tom kvuli spotrebe ale porad si nejsem jisty jestli tech 6-7w stoji za to ...

Don.J

« Odpověď #8 kdy: 12. 12. 2023, 21:55:41 »
Přesně jak píšou ostatní, USB hotovce se vyhni hodně velkým obloukem. Měl jsem externí WD které po 8. zapojení chcíplo na elektroniku.
Mám několik kombinací rámečku (Axagon, Evolveo, cosi co dávali v sadě s SSD ke Kingstonu ...)  a 2,5" disků (HDD WD, Seagate, Toshiba, 0,5/1/2TB většinou vyndané z NTB při výměně za SSD) a vždy bez problémů. SSD se na "šuplíkové" zálohování nepoužívají a vyjdou/vyšli dráž na Kč/GB.

Šuplíkové - čas od času se připojí a nahrají se data jinak leží v šuplíku. :)

Zálohuji 2x 2,5" + 3,5".

« Odpověď #9 kdy: 12. 12. 2023, 22:31:08 »
Každý disk odejde, proto je to záloha.
Místo vymýšlení blbostí si kup dva disky a zálohuj na ně střídavě.
Představa, že ti samostatný disk vydrží ve vlastním rámečku déle je naivní, protože životnost je dána tím jak se k disku chováš.

Jediná výhoda je pakliže budeš mít více těchto záložních disků, a tím tedy myslím koupených ve stejné době (stejná revize řídící desky, hlaviček a motoru), tak můžeš při poruše elektroniky teoreticky opravit, jinak řečeno zčitelnit, uložená data prostou výměnou desky. Ale to jak asi chápeš je zajímavé pakliže používáš nějaké schéma GFS a nebo 3-2-1 apod. (minimum je např. 10 výměnných disků které rotují v tom schématu).

Chápu že lidi nadávají na externí disky, ano mají USB řadiče, protože je levnější výroba, ale viz. výše.

RDa

• 2 620
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 12. 12. 2023, 23:16:59 »

jak se ti to chova? jaky raid na tom provozujes, uvazuju o tom kvuli spotrebe ale porad si nejsem jisty jestli tech 6-7w stoji za to ...

Momentalne mam na jednom odkladisti 4x4T v R6, takze je to 8TB uzitne kapacity pri moznosti selhani az 2 disku ze 4, idle spotreba 4w, spotreba pri zatezi 8-9W. Za stejnou spotrebu ziskate bud 16-18-20TB disk, ale bez zalohy, pripadne mirror dvou 8TB disku taky nebude na tom spotrebou lepe a ochrani to jen 1 poskozeny disk. U R6 pri plnem poli je moznost delat resilvering, na rozdil od mirroru.

Druhe odkladiste ma nachystano 14x 5TB ale zvazuji geometrii pole jeste, nebo zda neudelat pole dve. Jak je to mireno na filmy, tak by stacilo tam mit 6+2 disku pro 30TB a tu osmici idealne pripojit do HTPC primo (nejaky type-C usb3 externi box by byl idealni.. ale vse to jsou megavelke krabice na 8x3.5.. na 2.5 nic neni.. takze bych si to musel navrhnout sam).

Neni to vhodne jako vytizeny pracovni disk, ma to dost prodlevy pri naskakovani hlav na disk (ktere se radi rychle zas aktivne odparkuji), a taky pokud se tam udelaji vetsi zapisy, tak to ma tendenci degradovat vykon. Treba kombinace mkfs.ext4+ lazyinit a na pozadi bezici sync R6 pole tomu dost snizovala vykon.

Prvotni zapis dat (jeste za beziciho raid synce), skoncila takhle, ale je to v podstate WORM archiv, ktery byl presunut prave na tohle nevykonne uloziste:
Kód: [Vybrat]
2023/11/28 02:10:45 [5042] building file list
:
2023/11/30 22:27:36 [5042] sent 6,111,659,599,840 bytes  received 8,993,331 bytes  24,863,232.98 bytes/sec
2023/11/30 22:27:36 [5042] total size is 6,110,136,664,599  speedup is 1.00

Dal by se z toho rsync logu vykreslit graf rychlosti, ktera nebyla konstantni. Cteni v hdparm ukazuje pro tuto 2+2 geometrii 169 MB/s.

Skript pro nastaveni parametru aby to pole nechcipalo kdyz SMR disk zacne byt netykavka - kdyby nekdo potreboval:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash

# source:
# https://www.reddit.com/r/linuxquestions/comments/lhl03r/ext4_or_btrfs_filesystem_on_smr_drive/
# https://unix.stackexchange.com/questions/541463/how-to-prevent-disk-i-o-timeouts-which-cause-disks-to-disconnect-and-data-corrup

smr_fix() {
    DEVICE=`echo "$1" | cut -f3 -d/`
    #echo $DEVICE
    echo 3600 > /sys/block/$DEVICE/device/timeout
    echo 3600 > /sys/block/$DEVICE/device/eh_timeout
    echo none > /sys/block/$DEVICE/queue/scheduler
    echo 1 > /sys/block/$DEVICE/device/queue_depth
    echo 4 > /sys/block/$DEVICE/queue/nr_requests
}

drives=`ls /dev/sd*[a-z]`

for path in $drives
do

# model=`hdparm -i "$path" | grep -oe 'Model=[^,]*' | cut -f2 -d=`
    # model=`hdparm -I "$path" | grep Model\ Number: | cut -f2 -d: | sed 's/ //g'`
    model=`smartctl -i "$path" | grep -Ee 'Product|Device Model' | cut -f2 -d: | sed 's/ //g'`

case "$model" in
        ST4000LM024-2AN17V)
            smr=1
            ;;
        ST5000LM000-2AN170)
            smr=1
            ;;
        *)
            smr=0
            ;;
    esac

# echo "$path = $model = smr: $smr"

if [ $smr -eq 1 ]
    then
        echo "SMR drive $model @ $path"
        smr_fix "$path"
    fi

done

« Odpověď #11 kdy: 14. 12. 2023, 08:41:03 »
...
Jediná výhoda je pakliže budeš mít více těchto záložních disků, a tím tedy myslím koupených ve stejné době (stejná revize řídící desky, hlaviček a motoru), tak můžeš při poruše elektroniky teoreticky opravit, jinak řečeno zčitelnit, uložená data prostou výměnou desky. Ale to jak asi chápeš je zajímavé pakliže používáš nějaké schéma GFS a nebo 3-2-1 apod.
...

Zrovna tohle už cca 10 let u drtivé většiny disků nefunguje, protože v té desce jsou z výroby uložena kalibrační data ploten a bez nich máš smolíka pacholíka.

Asi bych to shrnul následovně:
- disková kapacita je levná, nenahraditelná data jsou cenná
- veřejná cloudová úložiště typu OneDrive / Gdrive nejsou koncipována jako záloha, nýbrž jako synchronizační nástroj zajišťující stejnost dat na více strojích. K zálohování se dají použít, ALE je potřeba se k nim tak chovat. Tzn pokud do nich z lokálu synchronizuji živá data se kterými pracuji, NENÍ to záloha. V tom případě mám mít živá data na jednom cloudu, a zálohu posílat alespoň do jiného účtu nebo rovnou k jinému provozovateli.
- zálohy chci mít dvě nebo víc, z toho aspoň jednu kopii v jiné lokalitě. Např živá data v počítači, synchronizovaná do cloudu nebo privátního NASu, kde je mám na vůči poruše odolném svazku (RAID 1 nebo vyšší). Zálohu ať už z počítače nebo NASu na externí disk a buď po síti do jiné lokality na příslušné zařízení, nebo střídat dva disky a jeden po zálohování odnést / odvézt alespoň do jiné budovy, ale rozhodně nenechávat vedle počítače. Protože když to tam někdo vykrade, sebere všechno co uvidí a nebude přišroubováno, takže nechci aby odnesl všechny kopie.

Příklad:
- živá data na noťasu, synchronizovaná na NAS, kde jsou dle počtu šachet disky buď v RAID 1 (dva v zrcadle) nebo, pokud mám 4+ šachty, RAID 6 nebo něčem obdobném
- do externího boxu NASu se NAS zálohuje a zároveň tam stahuje zálohy z používaných komerčních cloudů (OneDrive, Gdrive; např na Asustoru je na to výborná appka DataSync Center; BTW dá se to výborně použít tak, že DSC synchronizuje data z víc komerčních cloudů do jedné složky na NASu, kterou si pak do noťasu synchronizuju pomocí asustořího EZsyncu, a nemusím tak mít na noťasu několik klientů)
- v druhé lokalitě je taky NAS, kam se ten primární po síti zálohuje, a kromě toho vybrané složky s fakt cennými daty (smlouvy, zdrojáky, atd) se pravidelně zálohují lokálně na externí disk, který se z trezoru vyndavá jen v určený den a po doběhnutí zálohy se zase uklízí.

« Odpověď #12 kdy: 14. 12. 2023, 09:26:43 »
...
b) WD essential - 3,5hdd krabice se dá rozmontovat a vložit jiný disk ALE používají nějakou speciální WD metodu protože pokud disk vytáhnete z rámečku a zapojíte do PC tak se tváří že nemá partition, formát exFAT/NTFS nehraje roli, disk se musí inicializovat a formátovat takže přemažete data (možná by to recuva zvládla obnovit ale netestoval jsem)
...

Ono je to ještě horší, než si myslíte. Ten řadič USB>SATA, co v tom rámečku je, tak ty data šifruje AES s nějakým klíčem. Proč to dělají, to fakt nevím. Asi aby mohli napsat na krabici, že to je šifrovaný. Protože pokud vám někdo disk ukradne s klíčem v řadiči, tak se k datům normálně dostane. Ale pokud řadič odejde, na data můžete zapomenout.

« Odpověď #13 kdy: 14. 12. 2023, 10:07:58 »
Jestli chces disk kterej nejak rozumne vydrzi, tak ho nemuzes odpojovat a pripojovat. Potrebujes ho strcit nekam kde trvale pobezi.

Jedno roztočení za dva týdny životnost toho disku zkrátí jenom naprosto minimálně. Zrovna tohle je fakt zbytečná starost. Ty disky jsou evidentně krámy, to hlavně.

« Odpověď #14 kdy: 14. 12. 2023, 11:49:39 »
Asi bych to shrnul následovně:
- disková kapacita je levná, nenahraditelná data jsou cenná
- veřejná cloudová úložiště typu OneDrive / Gdrive nejsou koncipována jako záloha, nýbrž jako synchronizační nástroj zajišťující stejnost dat na více strojích. K zálohování se dají použít, ALE je potřeba se k nim tak chovat. Tzn pokud do nich z lokálu synchronizuji živá data se kterými pracuji, NENÍ to záloha. V tom případě mám mít živá data na jednom cloudu, a zálohu posílat alespoň do jiného účtu nebo rovnou k jinému provozovateli.

Na zálohování do "cloudu" jsou služby jako Backblaze B2, Scaleway Object storage, Wasabi, Amazon AWS, MS Azure, IDrive... i Oracle a IBM mají taky takové. A např. Scaleway, Amazon a MS mají více tarifů dle přístupnosti dat, na dlouhodobé zálohy, ke kterým se jinak nepřistupuje, nabízí levnou variantu Glacier, akorát pokud budete někdy data stáhnout zpátky, tak se za to platí navíc a je nutno počkat pár hodin než jsou k dispozici ke stažení. Tyhle služby se dají dobře používat s programem Rclone, s kterým se data dají snadno automaticky zašifrovat při uploadu.