- Je tato deska vhodná na můj záměr?
- Jě nějaký zásadní rozdíl u cen Mini-SAS to SATA kabelů v kvalitě? Potřebuji, aby kabely byly dlouhé alespoň 75 cm, lepší 90 cm.
- Zdroj mám Eurocase TFX-200W. Zatím jsem nenašel, že by to neměl zvládat.
- V práci jsem už párkrát s BMC/IPMI pracoval, ale nic zásadního (pracuji od Linuxu výš). Je něco na co bych měl myslet u této desky?
- Je možné použít tyto paměti Synology RAM 4GB DDR4 ECC unbuffered SO-DIMM, které už mám koupené z předešlého pokusu? Je možné dokoupit ještě dalších 2x 4 GB RAM jiného výrobce (levnější než moje původní volba)?
1. teoreticky ano, operacni system das bud na M2 NVMe, ale nebude zalohovan, anebo pouzijes zbyvajici 2 sata porty pro mirror dvou ssd pro OS, prakticky me to prijde overkill - jako cenove, vuci dnes jiz pidi 4TB diskum
2. imho nepoznas rozdil, muzes vzit klidne z eBaye ten MiniSASHD to 4xSATA, pozor abys mel spravne vybranej host-device konec, protoze se dela i opacnej kabel, kterym pripojis 4 sata ze zakladovky na minisashd backplane
3. 200W je mozna OK, ale proc tenhle neznackovej.. Eurocase ve me nebudi duveru z historickych duvodu. Treba SM dela krasny ucinny zdroj pro 1U reseni (PWS-203-1H)
4. ipmi se hodi, pokud mas tu NAS nekde ve sklepe a jsi linej dojit k tomu serveru a pouzivat fyzicky monitor-klavesnici, resp. kdyz nedisponujes zobrazovadlem s VGA vstupem (bohuzel ani v 2023/24 se nezbavime te podelane VGA na BMC). Vetsinou lze nastavit IPMI pristup sdileny z LAN1 portu, takze nemusis pouzivat dva patch kabely abys pripojil tuhle desku do sve LAN. Taky se pres IPMI dost pohodlne updatuje Bios.
5. fakt nejde. To jsou SO-DIMM pameti ("notebookove"), takze je tam fyzicky ani nedas, leda pres redukci ale to je na tenhle projekt fakt bleh (mam takove redukce ale ECC jsem na nich nezkousel). Pro ZFS pak tech 2x4G bude nejspis malo? Nebo jich mas 4x4G? to bude porad dost s odrenyma usima. Pouzil bych bazarove REG ECC DIMM, 16 ci 32GB, klidne 2400 MT/s, pac deska, resp. procesor - vice nez 2133MT/s neda (osobne bych tam dal 2x32G rdimm, ale 2x/4x 16G sezenes za hubicku).
PS/1:
- pokud vyresis OS treba tim M2 (a budes to zalohovat treba na USB dongle, jelikoz tam je interni USB3 port), tak pri pouziti 4x SATA bys do MiniSAS-HD mohl pripojit i kabel ktery ma DELL a rozvadi jen dva porty. Je mozne ze ho sezenes levneji - viz pn T3F4V, 0T3F4V, nebo 018XYD.
PS/2:
- nezminujes co mas za case.. za sebe muzu doporucit Fractal Design Node 304 pro sest disku. Pro ty 4TB ti staci i starsi verze, pro He disky musis koukat po novejsi verzi ktera ma jinak vyresny uchyty disku (He disky nemaj prostredni sroubek), ale vyrobce je ochoten ty drzaky disku zaslat. Tenhle case mam a byl v nem 300 ci 350W zdroj, a ITX deska.. bud to prodam nebo postavim pres svatky prave neco podobneho jako ty - desky mam MBD-X10SDV-8C+-LN2F, se sesti SATA a NVMe pro OS.