programovaci i jine jazyky

alex6bbc

• 1 672
    • Zobrazit profil
programovaci i jine jazyky
« kdy: 04. 12. 2023, 21:57:53 »
maji programatori co se zajimaji o ruzne jazyky taky zajem o komunikacni jazyky?
me treba bavi gramatika, ale uz me nebavi uceni slovicek. 

alex6bbc

• 1 672
    • Zobrazit profil
Re:programovaci i jine jazyky
« Odpověď #1 kdy: 04. 12. 2023, 21:59:04 »
zajimaji me germanske jazyky, latina, ale asijske jazyky jsou asi mimo muj okruh zajmu.

« Odpověď #2 kdy: 05. 12. 2023, 10:59:10 »
Ano, v tomhle smeru je strasne zajimava teorie. Precti si, co dela Noam Chomsky, jestli mas za sebou nejakou informatickou VS a teorii automatu a gramatik, tak asi vis. Pokud ne, vygoogli si Chomskeho hierarchii.

Programovaci a prirozene jazyky spolu (velmi volne) souvisi.

Jinak ja mam pokrocily certifikat z anglictiny a bavi me na tom ty rozdily v tom jak funguji uplne jine rodiny jazyku: cestina - flektivni vs. anglictina - analyticky. A to jejich vzajemne mapovani na sebe.

Dalsi rodina jazyku je aglutinacni (napr. madarstina), tam to funguje zase uplne jinak.

alex6bbc

• 1 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05. 12. 2023, 12:13:03 »
Ano, v tomhle smeru je strasne zajimava teorie. Precti si, co dela Noam Chomsky, jestli mas za sebou nejakou informatickou VS a teorii automatu a gramatik, tak asi vis. Pokud ne, vygoogli si Chomskeho hierarchii.

Programovaci a prirozene jazyky spolu (velmi volne) souvisi.

Jinak ja mam pokrocily certifikat z anglictiny a bavi me na tom ty rozdily v tom jak funguji uplne jine rodiny jazyku: cestina - flektivni vs. anglictina - analyticky. A to jejich vzajemne mapovani na sebe.

Dalsi rodina jazyku je aglutinacni (napr. madarstina), tam to funguje zase uplne jinak.

jj to jsi me potesil.
netusim jake procento programatoru se zajima i o jazyky.
madarstina, finstina se mi libi, ta gramatika mi prijde krasne logicka a systematicka.

zajimave je taky studium tolkiena, ktery studoval indoevropske jazyky a sam si vymyslel elfstinu.

« Odpověď #4 kdy: 06. 12. 2023, 20:29:36 »
Otázka do pléna, myslíte dotaz jen v rovině zápisu/čtení a nikoli řeči/poslechu  ? Nebo ostatně, mluvíte  pythonem  nebo po haskellsku?
Za mě je nejzajímavější korejština a nějaká inuitština co se týče zápisu, takový extrém  přísného systematického jazyka - systematického ne-flektivního

alex6bbc

• 1 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06. 12. 2023, 20:53:06 »
Otázka do pléna, myslíte dotaz jen v rovině zápisu/čtení a nikoli řeči/poslechu  ? Nebo ostatně, mluvíte  pythonem  nebo po haskellsku?
Za mě je nejzajímavější korejština a nějaká inuitština co se týče zápisu, takový extrém  přísného systematického jazyka - systematického ne-flektivního

tak na co se mam kouknout na korejstinu?