Řídicí jednotka ovládání závlahy

JurajP

• 338
    • Zobrazit profil
Řídicí jednotka ovládání závlahy
« kdy: 24. 10. 2023, 23:25:54 »
Aky pouzivate kontroler na ovladanie zavlahy? Nam dokoncili zahradu, nahodili nam kontroler od hunter ecologic za 40€ a neviem ze by som z toho bol nadseny. Ani vzdialeny pristup. Planujem to vratit realizatorovi a kupit si nieco vlastne. Od znameho mam doporucenie na Rachio3, ktore vie vyhodnocovat na zaklade pocasia a podla toho spustat. Nevyhoda je, ze to vali len cez cloud a ani cez lokalnu siet sa nepripojite. Potom som googlil s nasiel som nieco ako OpenSprinkler.
« Poslední změna: 25. 10. 2023, 08:41:43 od Petr Krčmář »

Karmelos

• 1 020
    • Zobrazit profil
Re:Řídicí jednotka ovládání závlahy
« Odpověď #1 kdy: 25. 10. 2023, 16:29:56 »
Na závlahu? Na to je taková ta krabička z lidlu s časovačem za 200Kč ne?
Ve 3 ráno to pustí na 10 minut spriklery a hotovo, ne?
Co na tom chceš špekulovat po mobilu???    :P

Až budeš na dovolený a někdo/něco ti ten vzdálenej přístup hekne, a bude to zalejvat nonstop celej tejden, tak se rád vrátíš k tomu oflajn za 40éček... ...moje věštba  ;D
Gréta je nejlepší.

Zopper

• 740
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 10. 2023, 16:50:03 »

A když bude tři dny pršet, tak to ještě bude přidávat další vodu.

Až budeš na dovolený a někdo/něco ti ten vzdálenej přístup hekne, a bude to zalejvat nonstop celej tejden, tak se rád vrátíš k tomu oflajn za 40éček... ...moje věštba  ;D

Například takový naštvaný soused, co se vplíží na zahradu a přepne ten lidlovský zavlažovač na "trvale otevřeno?" Toho bych se bál víc, než že se mi někdo vloupá do LAN a začne se tam hrabat v připojených zařízeních.

JurajP

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. 10. 2023, 20:43:44 »
Na závlahu? Na to je taková ta krabička z lidlu s časovačem za 200Kč ne?
Co na tom chceš špekulovat po mobilu???    :P

Tak urciteee.... :D

xyz

• 233
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 26. 10. 2023, 09:05:15 »
Aky pouzivate kontroler na ovladanie zavlahy? Nam dokoncili zahradu, nahodili nam kontroler od hunter ecologic za 40€ a neviem ze by som z toho bol nadseny. Ani vzdialeny pristup. Planujem to vratit realizatorovi a kupit si nieco vlastne. Od znameho mam doporucenie na Rachio3, ktore vie vyhodnocovat na zaklade pocasia a podla toho spustat. Nevyhoda je, ze to vali len cez cloud a ani cez lokalnu siet sa nepripojite. Potom som googlil s nasiel som nieco ako OpenSprinkler.

Bracho, vykasli se ted na kontroler.  Je podzim, bude zima, netreba zalivat.

f-k-r

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 26. 10. 2023, 09:07:55 »

Zahrada není biologická laboratoř. Pokud jste hračička (nic proti tomu), opravdu si pořiďte něco z toho, co Vám doporučil známý, nebo něco podobného, s čidly na všechno možné; bude ale potřeba se o to starat. Jak ale napsal kolega, spínací hodiny z Lidlu poslouží prakticky stejně dobře, či jen jen o málo hůře.
Trochu mi to připomíná diskusi o vytápění domu, která tady čas od času proběhne. Také můžete řídit teplotu v každé místnosti zvlášť a to na desetinu stupně, ale proč?

JurajP

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 26. 10. 2023, 11:53:55 »
tak zariadenie z lidla je nejaky hlupy spinaci modul on/off. skor uvazujem stylom, aby mi to dokazalo aj usetrit peniaze, a nie polievat aj ked nebude treba. napr ten mnou spominany dokaze vyhodnocovat udaje z meteostanic a podla toho sa zariadi a nevyzaduje nejake senzory.

« Odpověď #7 kdy: 26. 10. 2023, 12:06:05 »
Esp32+tasmota+elektromagneticky ventil+senzor zemni vlhkosti. (a vzhledem k nedostupnosti tlakove vody a elektriny jeste solarni panel+akumulator+male cerpadlo). Bezi nezavisle, ale muzu to ovladat i pres HA. Ale to je asi dost specificky setup vynuceny okolnostmi.

« Odpověď #8 kdy: 26. 10. 2023, 13:48:32 »
Spíš pro inspiraci, jenom ten konec.
Shelly (12V), stará autobaterka, sud s vodou a čerpadlo pro karavan.
Rajčata jsou pod střechou tak déšt moc neřeším.  WiFi je citlivá (lepší než telefon) 40m na zahradě přes 3 zdi.
Chtěl jsem zprovoznit MQTT, ale nějak nebyli lidi ani potřeba, s časovačem jsem si vystačil.
1 z krabiček z Lidlu : tu co jsem koupil má psáno min. 1 bar  a nekecaj, na samospád max. 0,1 baru / 1 m prostě nic.

« Odpověď #9 kdy: 26. 10. 2023, 15:04:07 »
Shelly mohu jen doporučit. Lepší, než něco bastlit a programovat třeba na tom ESP.

« Odpověď #10 kdy: 26. 10. 2023, 20:31:27 »
Momentálně mám spínanou zásuvku a kulový ventil s kondenzátorem, co je NC. Takže vypnu zásuvku, ventil se zavře. Zapnu zásuvku, ventil se otevře. Elektromagnetický ventil jsem vyhodil, jelikož dělal šílený rázy v potrubí při zavření a nechtěl bych to časem zničit a sekat do zdi...

« Odpověď #11 kdy: 27. 10. 2023, 09:34:42 »

Ja mám Hunter Pro-HC a celkovo som spokojný. Podporuje to lokálne dažďové senzory, aj meteostanice (nie je nutná vlastná, vieš si vyhľadať nejakú stanicu v okolí a riadiť sa podľa jej dát) a podľa toho vie upravovať intenzitu zalievania (viac ak majú byť vysoké teploty, menej ak pršalo alebo má pršať,...). Ale podobne ako spomínaný Rachio, aj tu to myslím funguje iba cez cloud.

Nepíšeš ale aká je veľkosť záhrady, ani čo presne od riešenia požaduješ. Ak je cieľom DYI riešenie na ktorom si chceš precvičiť svoje schopnosti a na konci mať dobrý pocit "všetko som zvládol sám a zaplatil to svojim časom", odporúčania budú iné ako ak hľadáš out of the box užívateľsky pohodlné riešenie.

Čo sa týka cloudu vs lokálnej siete, mne osobne ovládanie cez lokálnu sieť zatiaľ nechýbalo. Ak nie som doma je cloud výhodou. V situácii že doma som (a nefunguje pripojenie na Internet t.j. neviem použiť cloudový prístup), stále môžem fyzicky k jednotke a ovládať ju na mieste.

Cenovo to ale bude trochu viac ako tých 40€... na druhú stranu, v kontexte celej záhrady, potrebného náradia, starostlivosti a pod., to bude aj tak zanedbateľná položka.

« Odpověď #12 kdy: 27. 10. 2023, 11:42:46 »
Momentálně mám spínanou zásuvku a kulový ventil s kondenzátorem, co je NC. Takže vypnu zásuvku, ventil se zavře. Zapnu zásuvku, ventil se otevře. Elektromagnetický ventil jsem vyhodil, jelikož dělal šílený rázy v potrubí při zavření a nechtěl bych to časem zničit a sekat do zdi...
To ale resis jiny zavazny problem rovnakem na ohejbak. Spatne udelany vodovodni rozvod. Jednak tam nemas kompenzator razu (take se to resivalo expanzkou) a jednak zrejme ani regulator tlaku na vstupu vodovodniho potrubi (nekde ho instaluji i vodarenske spolecnosti). Pokud mas vlastni rozvod vody stacilo by i snizit tlak na tlakovani na vodarne.
Urcitou kompenzaci by taky umoznil tenky plastovy privod potrubi s nizsim prutokem a jeste omezeni prutoku po ceste. Nebot energie razu neni dana jen tlakem ale i objemem vodniho sloupce. Nikdo nerika ze musis na zahradu rvat vsechno coulovou trubkou pod plnym prutokem.

Kulove ventily na rozdil od solenoidu nejsou delany na stale verglovani (pro prazaky: castou manipulaci) takze to neni uplne stastne reseni. To co resis u solenoidu bys za chvili resil treba co ti vyvedla mycka nebo pracka. Ale tam funguje uz urcita kompenzace na privodni hadici a otvor tech rohacku kompenzuje take.

Sekani do zdi... takova ceska klasika zdenych staveb bez instalacnich sachet,sten,dvojtych podlah a podhledu. A nutny tezky udel u tech starych. Chapu...

« Odpověď #13 kdy: 27. 10. 2023, 12:10:12 »
U kamaráda máme nějaký jednodeskový počítač s GPIO a systemd časovač. Není to nic úžasného ale narchylo děláme to, s čím máme. Do budoucna se plánuje integrace pro Home Assistant.

« Odpověď #14 kdy: 27. 10. 2023, 14:32:15 »

Zahrada není biologická laboratoř. Pokud jste hračička (nic proti tomu), opravdu si pořiďte něco z toho, co Vám doporučil známý, nebo něco podobného, s čidly na všechno možné; bude ale potřeba se o to starat. Jak ale napsal kolega, spínací hodiny z Lidlu poslouží prakticky stejně dobře, či jen jen o málo hůře.
Trochu mi to připomíná diskusi o vytápění domu, která tady čas od času proběhne. Také můžete řídit teplotu v každé místnosti zvlášť a to na desetinu stupně, ale proč?
Rizeni v kazde mistnosti dava smysl pokud je v tech mistnostech velky rozdil teplot. To ze mam v jedne mistnosti prakticky lokalni zdroj tepla(pocitac) a v druhe to vytapi jen otopny system a ve treti diky vareni a odchlazeni trouby to skace i +-8 stupnu. Tam se vyplaci i vyuziti odpadniho tepla z odpadniho vzduchu.
To neni hracickovani ale uspora energii.
Chapu ze u stareho baraku je clovek rad i za blbou ekvitermu, ale u tech novych zapasite s velkymi rozdily teplot. Tam muzete treba pouzit ekvitermu jako fallback nastaveni pri selhani regulace nebo zaklad. No co povidam. Obcas i u tech starych - zdeny spodek a nadstavba ze dreva take zamotala hlavu (oboji uplne jine ztraty a charakter akumulace tepla).

I u te zahrady muze davat smysl rozdelit jinak proudy. Jinak zalevate stromky a jinak male zahonky. Nekde mate kapkovou zavlahu a nekde ne. Tento rok jsem treba zaleval  i poskozene velke vzrostle stromy kde to jinak clovek neresi. 2 tydny nejela zavlaha a odnesly to tri ovocne stromky, jedna velka jablon a budu rad kdyz to preziji doubky.
Az do nastupu katastrofalnich such jsem zalevaci system vubec u vetsiho vodniho toku resit nemusel. Ted uz si prijdu jak pestitel travy ci zombie premka podlahy. Pomalu jsem zaleval i netravnik (posekana louka neodpovidajici definici udrzovaneho travniku) jak prazak ze satelitu aby to nejaky kurak s vykourenym mozkem vajglem nezapalil.