E-maily ze seznamu padají do spamu

E-maily ze seznamu padají do spamu
« kdy: 19. 10. 2023, 19:12:58 »
Dobrý večer,
prosím o kontrolu/popostrčení co a jak nejlépe řešit. Všechny e-maily, které jsou na Seznamu (tzn. @seznam.cz, atp. ale i firmy na vlastné doméně, které hostují e-maily na Seznamu) mi padají na serveru do spamu. Zkoušeno na více různých odesílatelých. Podle hlavičky:
Citace
X-Spam-Flag: YES
X-Spam-Score: 2.248
X-Spam-Level: **
X-Spam-Status: Yes, score=2.248 tagged_above=0.2 required=1
   tests=[BAYES_00=-1.9, DKIM_SIGNED=0.1, DKIM_VALID=-0.1,
   DKIM_VALID_AU=-0.1, DKIM_VALID_EF=-0.1, FREEMAIL_FROM=0.001,
   FREEMAIL_REPLY=1, HTML_MESSAGE=0.001, RCVD_IN_SBL_CSS=3.335,
   SPF_HELO_NONE=0.001, SPF_PASS=-0.001, T_REMOTE_IMAGE=0.01,
   URIBL_BLOCKED=0.001] autolearn=no autolearn_force=no

Server mám na debianu s ispconfig. Na mou schránku mám sice přísná pravidla, ale tady je to vyhodnocené opravdu jako spam. Dělala to už nějakou dobu a čekala jsem, že to aktualizace vyřešení. Ale ne. Podle googlu je nějaká IP/doména na blacklistu, ale co jsem ověřovala - nejsem tam ani já, ani Seznam. Tedy buď koukám špatně nebo je něco jinak. :D Jinak ze všech ostatních příjemců vše chodí v pohodě.

Moc děkuji za pomoc.

Re:E-maily ze seznamu padají do spamu
« Odpověď #1 kdy: 19. 10. 2023, 19:32:52 »
Začal bych tím, co má viditelně nejvyšší skóre, tedy RCVD_IN_SBL_CSS=3.335.
A vzhledem k tomu, že by to mělo znamenat toto: "RBL: Received via a relay in Spamhaus SBL-CSS", podíval bych se předně dále do hlavičky, kudy e-mail přišel. Jestli je v cestě opravdu nějaká pochybná relay... a pak zda v cestě opravdu musí být...

McFly

• 599
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 10. 2023, 20:15:29 »
Označovat jako SPAM vše, co získá v SA testu 1 bod? To je extrémní. Obvyklá hodnota je 5.

« Odpověď #3 kdy: 19. 10. 2023, 20:24:37 »
Označovat jako SPAM vše, co získá v SA testu 1 bod? To je extrémní. Obvyklá hodnota je 5.
Take jsem si na prvni pohled rikal... Ale zase se tam evidentne pracuje s vyssimi hodnotami do plusu i do minusu, tak proc nakonec nezustat u jedne...  :) Z pohledu statistiky a pravdepodobnosti je to vlastne hezka hodnota  :)

McFly

• 599
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19. 10. 2023, 20:26:55 »
btw taky jsem si nechal ze Seznamu něco poslat:
Kód: [Vybrat]
X-Spam-Flag: NO
X-Spam-Score: 1.794
X-Spam-Level: *
X-Spam-Status: No, score=1.794 tagged_above=-999 required=5
    tests=[DKIM_SIGNED=0.1, DKIM_VALID=-0.1, DKIM_VALID_AU=-0.1,
    DKIM_VALID_EF=-0.1, FREEMAIL_FROM=0.001, HTML_MESSAGE=0.001,
    L_DMARC_PASS=-0.01, RCVD_IN_MSPIKE_H4=0.001, RCVD_IN_MSPIKE_WL=0.001,
    RCVD_IN_SORBS_SPAM=2, SPF_HELO_NONE=0.001, SPF_PASS=-0.001]

Pro změnu byl server na blacklistu SORBS... Prostě Seznam.cz no :)

« Odpověď #5 kdy: 19. 10. 2023, 22:18:56 »
Děkuji všem za odpovědi. Jo, někdy Centrum, někdy Seznam. Nejhorší je, že hromada firem přechází s mailama k Seznamu, protože to je zdarma. Ale co je zdarma je bez hodnoty, že? :D

Nicméně můj problém objeven. Seznam do hlavičky e-mailu cpe IP adresu, ze který se připojuji a ta je na blacklistu. Je to IP NATovaná pro půlku města. Pokud to odešlu skrze SMTP z localhostu, problém přetrvává, pokud to pošlu skrze SMTP na mobilních hdatech nebo napřímo přes mobilní data, dorazí to v pořádku.

Tzn. řeším je, aby ISP opravil IP adresu - odstranit z blacklistu. Nebo aby Seznam nestrkal do hlavičky IP ze které se ke schránce připojuje...

Děkuji moc za reakce a popostrčení.

« Odpověď #6 kdy: 19. 10. 2023, 23:31:13 »
...případně nezkoumat X-Originating-IP...(?)

« Odpověď #7 kdy: 20. 10. 2023, 09:44:25 »
Odpověď neznám, ale připojuji se - to samé, tedy odesílatel ze seznam.cz padající do SMAP se děje i u mého emailu na Wedos hostingu, přičemž jejich odpověď je:

Citace
Pokud zpráva bude nadále přeskakovat a bude považována za spam, tak je to pravděpodobně způsobeno špatnou reputací IP rozsahu odesílatele a na základě toho k přesunu dochází.
V hlavičce se objevuje příznak RECEIVED_SPAMHAUS_PBL a obě IP adresy odesílatele, ze kterých pošta odešla, figurují minimálně na nlacklistu spamhaus popř. dalších jako je barracuda atp.

Špatnou reputaci mají 37.48.26.116 a 37.48.56.80, nicméně problém se může týkat více adres z rozsahu 37.48.0.0/18 (síť T-Mobile) ze kterých bude pravděpodobně také odesíláno.

Pak lze toto případně otestovat i na straně odesílatele, pokud má možnost zkusit zprávu poslat z jiné sítě.

Možná, že to aspoň nasměruje k řešení.

U mě se to projevuje ještě tak, že emaily jsou ve SPAM složce webmailu, nejdou označit jako HAM, nejdou přesunout, vždy skočí zpět do SPAM složky. Nepomůže ani whitelist, nic :-)

martyd420

• 219
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 20. 10. 2023, 10:25:53 »
Nejhorší je, že hromada firem přechází s mailama k Seznamu, protože to je zdarma. Ale co je zdarma je bez hodnoty, že? :D
U seznamu zůstaneme i po zpoplatnění, jsme tam od začátku a lepší mail jsem nikdy neviděl. Vůbec netuším co to je spam a všechny maily chodí jak mají. Takový gmail oproti tomu působí jako nedodělaná dětská hračka plná spamu. Takže bych hledal chybu spíš u sebe.
Spravovat si v roce 2023 vlastní minimailserver a ještě k tomu naklikaný přes ispconfig v situaci, kdy tomu evidentně vůbec nerozumím je naprostá šílenost a sebepoškozování. Na experimenty fajn, ale nastavit to správně do použitelného produkčního stavu vyžaduje opravdu výrazně více znalostí a zkušeností, než lze prokázat schopností spustit instalační script ispconfigu.
« Poslední změna: 20. 10. 2023, 10:27:58 od martyd420 »
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

« Odpověď #9 kdy: 20. 10. 2023, 11:24:39 »
Spravovat si v roce 2023 vlastní minimailserver a ještě k tomu naklikaný přes ispconfig v situaci, kdy tomu evidentně vůbec nerozumím je naprostá šílenost a sebepoškozování. Na experimenty fajn, ale nastavit to správně do použitelného produkčního stavu vyžaduje opravdu výrazně více znalostí a zkušeností, než lze prokázat schopností spustit instalační script ispconfigu.
A tak na tohle musím reagovat naopak se slovy podpory. Nevíme přesně, k čemu se zmíněný e-mailový server používá, třeba právě jen na to hraní a testování...
Když ale vidím, že tazatelka je žena, tak smekám. Neznám mnoho žen, které si konfigurují svůj e-mailový server, byť jen automatickým scriptem  ;)
Nakonec i k otázce provozování vlastního e-mailového serveru by zde mohlo padnout mnoho důvodů, proč i v roce 2023 jít touto cestou...

« Odpověď #10 kdy: 20. 10. 2023, 13:21:00 »
Děkuji za reakci, ale i já na to musím zaregovat. Místo rýpání jsi mohl pomoct, ale od toho tu asi nejsi. :)

U seznamu zůstaneme i po zpoplatnění, jsme tam od začátku a lepší mail jsem nikdy neviděl. Vůbec netuším co to je spam a všechny maily chodí jak mají. Takový gmail oproti tomu působí jako nedodělaná dětská hračka plná spamu. Takže bych hledal chybu spíš u sebe.
Seznam je už dlouho mrtvý. Pokud vám nechodí spam, je to víceméně pro vás možná dobře, nicméně ze zkušenosti vím, že Seznam mnoho e-mailů úplně zahodí - možná proto nechodí ani ten spam. Občas je dobré tam ten mail mít ať je v jakékoliv formě.

Děkuji za info. Nevím podle čeho rozeznáváš mini/maxi, ale ok. Kdybych tomu nerozuměla, server by mi produkčně nejel už 5. rokem kde hostují i firmy s milionovými obraty. Za celou dobu mám jen jeden výpadek. Pokud si myslíte, že to stačí naklikat jen přes ISPconfig, tak tady vyvedu z omylu. Ten pouze nainstaluje a udržuje nějaké základní balíčky a občas provede nějakou rekonfiguraci. Údržba znamená ale i ruční zásah do konfigurace, občas něco upravit/opravit (ano ISPconfig umí hromadu věcí i rozbít, což je u Linuxu běžné). Funguje mi vše krásně, bez problémů jak píšu už 5. rokem. Aktuálně prostě nastal nový typ problému, který jsem v minulosti zatím nemusela řešit a jelikož mi Spamassassin a Google řekl, že je něco v cestě na blacklistu, tak jsem měla dvě možnosti. Kontrolu vypnout (opravit důsledek) nebo zjistit více a opravit příčinu (přehlížela jsem, kolega dokázal nakopnout). Takže pro mou obhajobu - nikdo neví vše a raději budu 5 minut blbcem a zeptám se někoho, kdo to třeba řešil nebo ví, kam kouknout nebo budu blbcem celý život. :)

E-maily jsou obecně složitá záležitost a může se na nich rozpadnout kdykoliv cokoliv. I kdyby byl rok 2040. :)

McFly

• 599
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 20. 10. 2023, 13:51:19 »
Tip pro Terku :D

URIBL_BLOCKED=0.001 - SpamAssassin používá DNS server, který je zablokován při dotazování URIBL, zřejmě veřejný DNS nebo využívaný i jinými, pak dojde snadno k vyčerpání limitu množství dotazů a blokaci - řešením je použít vlastní DNS. Stačí si rozjet třeba malou instanci unbound nebo rovnou bind, i když to je asi overkill. :) Důležité je, aby takový DNS nevyužíval nadřazený DNS, ale resolvoval si sám. Na velkých poštovních serverech mám bind, na malém VPS unbound. Direktiva v konfiguraci SA je dns_server.

L..

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 20. 10. 2023, 15:57:03 »
Pro změnu byl server na blacklistu SORBS... Prostě Seznam.cz no :)

Tzn. řeším je, aby ISP opravil IP adresu - odstranit z blacklistu. Nebo aby Seznam nestrkal do hlavičky IP ze které se ke schránce připojuje...

Seznam ani ISP ty blacklisty nespravují. Musíte si stěžovat u správce blacklistu, že jeho blacklist obsahuje chybné údaje. Nebo takové pochybné blacklisty nepoužívat.

« Odpověď #13 kdy: 21. 10. 2023, 12:31:35 »
ze zkušenosti vím, že Seznam mnoho e-mailů úplně zahodí

A jak víte že je zahazuje? Že vám nepřijdou? Ale to znamená jen že vám nepřišly, a nikoliv že je seznam zahazuje.

McFly

• 599
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 23. 10. 2023, 14:02:50 »
A jak víte že je zahazuje? Že vám nepřijdou? Ale to znamená jen že vám nepřišly, a nikoliv že je seznam zahazuje.

Já tedy schránku na Seznam.cz už nepoužívám mnoho let, ale když jsem se ještě před pár lety mrknul, měl jsem ve složce SPAM hromadu bordelu, každý týden něco. Nyní čisto, ani jeden spam už pár let. Schránku mám tak 20 let, řekl bych. A je celkem profláknutá za ty roky. Taky si myslím, že Seznam.cz přitvrdil a prokazatelný hardcore spam už rovnou zahazuje. Ale jak říkám, mnoho let schránku nepoužívám - pouze, když testuju doručitelnost e-mailů ze svých/do svých serverů, atd. https://blog.seznam.cz/2015/01/seznamcz-email-zprisnuje-svoji-antispamovou/