Dvoudiskový NAS s dlouhou podporou

k3dAR

• 2 983
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Dvoudiskový NAS s dlouhou podporou
« Odpověď #15 kdy: 19. 10. 2023, 05:39:24 »
To bude asi tím, že se ptal na hotový NAS s podporou a vy mu tu radíte, až tedy na vyjímky, stavbu domácího bastlu.
nepsat hotovy, ale 2disk NAS s podporou >5let, pokud vis o takovehom hotovem ok napis to, ale jinak je proste jedinym resenim "stavba" vlastniho, kde ma OS/SW pod vlastni kontrolou...

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 19. 10. 2023, 07:58:27 »
Ahoj, poradíte jaký dvoudiskový NAS vybrat?
Nyní mám QNAP TS-228, ale tam je bídná podpora, mizí už aplikace, alternativní FW buď není a nebo ho nemůžu najít.

Disk je víceméně na archivaci fotek, nějaké ty soubory + chtěl bych provozovat nějaký owncloud či něco podobého. HDMI není třeba.

Jde mi o to aby za 5 let nepřišel o podporu.
Podpora čeho? Fotky a další ptákoviny si můžeš kopírovat přes FTP, propojení s PC zajistí SMB a nic dalšího netřeba. Sám takto provozuji 10 let starý Zyxel 320 a úplně v pohodě.

jjrsk

• 485
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 19. 10. 2023, 08:21:57 »
Rek bych ze ocekava, ze na to budou aktualizace, a ne ze bude muset pouzivat smb1 protoze krabice nic jinyho neumi a umet nebude. A pak plati, jak tu opakovane zaznelo, ze jediny reseni je samostatny, x86 HW a k nemu dle vlastniho uvazeni vybrane distro.

« Odpověď #18 kdy: 19. 10. 2023, 09:11:01 »
To bude asi tím, že se ptal na hotový NAS s podporou a vy mu tu radíte, až tedy na vyjímky, stavbu domácího bastlu.
nepsat hotovy, ale 2disk NAS s podporou >5let, pokud vis o takovehom hotovem ok napis to, ale jinak je proste jedinym resenim "stavba" vlastniho, kde ma OS/SW pod vlastni kontrolou...
Synology všechny modely.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 19. 10. 2023, 09:50:20 »
Rek bych ze ocekava, ze na to budou aktualizace, a ne ze bude muset pouzivat smb1 protoze krabice nic jinyho neumi a umet nebude. A pak plati, jak tu opakovane zaznelo, ze jediny reseni je samostatny, x86 HW a k nemu dle vlastniho uvazeni vybrane distro.
No je fakt hrozná tragédie, když si ve svém PC namapuju svůj NAS přes SMB1 :D  Jinak zmiňovaný QNAP TS-228 podporuje SMB2, takže se tady řeší jenom hovadiny.

« Odpověď #20 kdy: 19. 10. 2023, 09:59:45 »
Synology všechny modely.

Ako majiteľ synology, ktorému skončila podpora po piatich rokoch si dovolím tvrdiť, že synology uvedeným kritériám nevyhovuje.

5nik

• 139
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 19. 10. 2023, 11:08:58 »
Synology všechny modely.

Ako majiteľ synology, ktorému skončila podpora po piatich rokoch si dovolím tvrdiť, že synology uvedeným kritériám nevyhovuje.
Záleží, čemu říkáte ukončená podpora. Dle stránek Synology má stále podporu i domácí DS211j (tj. model starý přes 10 let), pouze má limitovanou podporu - tj. pouze bezpečnostní záplaty.

ja.

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 19. 10. 2023, 11:10:46 »
Synology všechny modely.

Po piatich rokoch od uvedenia na trh, alebo po piatich rokoch od kúpy? To sú dve rozdielne veci, vždy sa dá kúpiť produkt tesne pred EOL.

Synology minulý rok prehodila podporu produktov z roku 2014 z "full" na "limited". Teda produkty, ktoré uviedli pred 9 rokmi, mali 8 rokov plnú podporu a teraz jeden rok dostávajú len bezpečnostné updaty. To mi príde trocha dlhšie, ako požadovaných 5 rokov.

« Odpověď #23 kdy: 19. 10. 2023, 12:20:17 »
No já bych nezatracoval ani produkty ASUSTOR. Doposud provozuju několik stařičkých (2015) AS6102T a podporu (technical support) mají doposud a jejich OS (Software support) je stále aktualizovaný.
https://www.asustor.com/product/status?status_adm=&status_support=&product_id=38&status_warranty=&product_availability=

Mám i nějaké od Synology a s oběma produkty jsem zatím spokojený. Teda až na jednu řadu Synology, kde nějaké Atomy po určité době nepřežily restart zařízení a umřely navěky...

« Odpověď #24 kdy: 19. 10. 2023, 13:04:04 »
Mám i nějaké od Synology a s oběma produkty jsem zatím spokojený. Teda až na jednu řadu Synology, kde nějaké Atomy po určité době nepřežily restart zařízení a umřely navěky...
[/quote]

Byla jedna řada která časem umírala, byl tam špatně ošetřenej jeden PIN procesoru kterej se při restartu přepínal do debug módu nebo kam. Dalo se to poměrně snadno opravit.

jjrsk

• 485
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 19. 10. 2023, 15:19:50 »
No je fakt hrozná tragédie, když si ve svém PC namapuju svůj NAS přes SMB1 :D  Jinak zmiňovaný QNAP TS-228 podporuje SMB2, takže se tady řeší jenom hovadiny.

Krasny priklad tatara zmineneho zde https://www.root.cz/zpravicky/nezaplatovana-chyba-ohrozuje-cisco-ios-xe-napadeny-jsou-tisice-prvku/#newIndex1

« Odpověď #26 kdy: 20. 10. 2023, 10:56:55 »
Není nad to podívat se třeba na logy z honeypottu a vyzkoušet to samé na zdroj provozu. Člověk zjistí, že na konci je také jen nějaký nezajímavý modem/NAS/cokoliv, který pro někoho nemělo cenu zabezpečovat, protože to přece nikdo hackovat nebude. No, jenže to nehackuje člověk, ale jiná napadená zařízení, na kterých běží jednoduchý skript, a čas takového zařízení je zadarmo.

« Odpověď #27 kdy: 25. 10. 2023, 23:04:20 »

JSOB

« Odpověď #28 kdy: 26. 10. 2023, 08:02:59 »
Odroid HC4 nebo Raspberry 4 (disky jen na USB 3.0 ve standartu) a k tomu Open media vault. Nebo pěkná distribuce je i Rockstor.
Můžeš samozřejmě použít i nějaké staré PC pokud Ti nezáleží na elektrice.

« Odpověď #29 kdy: 03. 02. 2024, 12:19:59 »
Synology všechny modely.

doporučuju rozlišovat 5 let od nákupu vs 5 let od uvedení modelu na trh. mám ve firmě RS-2212RP+ (podle čísla vidno že uvedeno na trh 2012, konkrétně v dubnu) a poslední verze DSM pro něj vyšla v červenci 2023, takže podpora 11 let.