Náhradní klávesa do notebooku Lenovo Thinkpad

Náhradní klávesa do notebooku Lenovo Thinkpad
« kdy: 09. 10. 2023, 12:07:36 »
Zdravím, nemáte, prosím, nějaký tip, kde by se dala získat náhradní klávesa do notebooku Lenovo Thinkpad T480s (patrně stejná klávesnice se montovala i do řady jiných jako E480 L480 T490 E490 T495 L380 L390 Yoga L490 P43s)? Jde mi o vrchní "krytku" klávesy, nikoli vnitřní mechanismus.

Případně nemáte nějakou vadnou klávesnici nebo klávesy? Rád zakoupím.

Našel jsem nějakou polskou firmu, která se tím zabývá, ale nikdo tam nereaguje. Na Aliexpressu nabízejí klávesy pro všelijaké notebooky, ale pro tento jsem nenašel.

Samozřejmě při nejhorším zbývá pořídit celou klávesnici.

Re:Náhradní klávesa do notebooku Lenovo Thinkpad
« Odpověď #1 kdy: 09. 10. 2023, 12:20:26 »
No, já nevím, ale při té ceně na Ali bych koupil celou klávesnici... Pětikilo za nepodsvícenou...

« Odpověď #2 kdy: 09. 10. 2023, 12:37:56 »
Klávesnic je několik typů, stejně tak jejich uchycení. Navenek vypadají stejně, ale mechanismy nejsou kompatibilní a  nejde na ně použít stejné klávesy.

Takže, pokud se s tím nechceš moc drbat a řešit, že se dvakrát netrefíš s koupí samostanté klávesy, pořiď si rovnou celou klávesnici - zrovna pro T480 jsou celkem za pusu.

Fakt ale je, že prodejci se celkem zlepšili a k identifikaci správného mechanismu poskytují dost detailní fotky, takže třeba ušetříš i tři stovky...

« Odpověď #3 kdy: 09. 10. 2023, 12:38:40 »
Jen typ - co zkusit 3d SLA tisk? Popř. 3D tisk z klasické tiskárny tj. z ABS/PETG materiálu.

« Odpověď #4 kdy: 09. 10. 2023, 13:05:26 »
Děkuji za odpovědi.

Vím, že existuje více druhů klávesnic, které se liší uchycením. Proto vidím jako problém koupit si celou novou klávesnici (bez ohledu na podsvícení, velikost ENTERu, popisky paod.) a prohodit jednu klávesu. U nové klávesnice těžko zjistím, jakého mechanického typu je - nikdo mi nebude vycvakávat klávesu a fotit mechanizmus.

Česká podsvícená klávesnice (podsvícení využívám; celkem by mi nevadilo psát na anglické, stejně na to nekoukám, ale občas na tom píše i někdo jiný) je za cca 1000 Kč včetně dopravy z Aliexpressu a přijde kdo ví kdy. Ale to je zatím nejlepší možnost, kterou jsem našel.

3D tisk ... na to si netroufám, abych to přesně vyměřil, je to opravdu hodně titěrné a nejde o milimetry, ale desetiny milimetru. Tiskárnu nemám a někde si to nechat dělat by přišlo myslím na víc než celá klávesnice a s nejistým výsledkem, kdy by asi klávesa byla pocitově jiná a nevím, jak by to vadilo při psaní. Model jsem našel na starší notebooky, ale na tento ne.

« Odpověď #5 kdy: 09. 10. 2023, 13:31:29 »
Jen typ - co zkusit 3d SLA tisk? Popř. 3D tisk z klasické tiskárny tj. z ABS/PETG materiálu.

to je celkem bez šance, viděl jsi někdy, jak mrňavé jsou ty úchyty? Navíc, pevnost je u 3D tisku pořád mizerná v porovnání s normálním vstřřikováním do formy, hlavně u těchhle subtilních částí.

« Odpověď #6 kdy: 09. 10. 2023, 13:36:02 »
Proto vidím jako problém koupit si celou novou klávesnici (bez ohledu na podsvícení, velikost ENTERu, popisky paod.) a prohodit jednu klávesu. U nové klávesnice těžko zjistím, jakého mechanického typu je - nikdo mi nebude vycvakávat klávesu a fotit mechanizmus.

To musíš udělat na své straně, když zjistíš Partnumber/FRU, najdeš si plně kompatibilní klávesu podlě něj. Prodejci klávesek jsou na to ready.

A pokud to máš blázko na Nové Butovice, klidně se zastav - mám tu na Thinkpady klávesnic celou bednu, když si vybereš, je tvoje. ale myslím, že je to spíš na E-series a starší T/X series. Na T480 tu mám asi jen anglické ANSI

« Odpověď #7 kdy: 09. 10. 2023, 13:47:35 »
Děkuji moc za nabídku. Na Nové Butovice to mám kousek. Poslal jsem SZ.

k3dAR

• 3 084
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 09. 10. 2023, 15:19:52 »
pokud ti to nevyjde u "nocturne.op.15", tak mam dve klavesnici z T480, jedna je nemecka+cz_polepky, druha myslim ceska, to a podsviceni (u obouch) bych musel overit ;-)

« Odpověď #9 kdy: 09. 10. 2023, 17:52:27 »
a nema ve sve hromade nahodou touchpad for T570? (predpokldam,ze to bude stejny s T470.
Mma uz ho tak osoupanyho, ze prst po tom nejezdi nebo ho to nedetekuje.

Proto vidím jako problém koupit si celou novou klávesnici (bez ohledu na podsvícení, velikost ENTERu, popisky paod.) a prohodit jednu klávesu. U nové klávesnice těžko zjistím, jakého mechanického typu je - nikdo mi nebude vycvakávat klávesu a fotit mechanizmus.

To musíš udělat na své straně, když zjistíš Partnumber/FRU, najdeš si plně kompatibilní klávesu podlě něj. Prodejci klávesek jsou na to ready.

A pokud to máš blázko na Nové Butovice, klidně se zastav - mám tu na Thinkpady klávesnic celou bednu, když si vybereš, je tvoje. ale myslím, že je to spíš na E-series a starší T/X series. Na T480 tu mám asi jen anglické ANSI

« Odpověď #10 kdy: 09. 10. 2023, 19:43:52 »
pokud ti to nevyjde u "nocturne.op.15", tak mam dve klavesnici z T480, jedna je nemecka+cz_polepky, druha myslim ceska, to a podsviceni (u obouch) bych musel overit ;-)

Děkuji za nabídku, když to nevyjde, zítra se ozvu.

« Odpověď #11 kdy: 09. 10. 2023, 23:52:36 »
a nema ve sve hromade nahodou touchpad for T570?

Možná.

T450 - sc10h22831 - ten by sedět mohl

« Odpověď #12 kdy: 10. 10. 2023, 21:42:55 »
Mám tu TP T41p, ale ten by asi nepomohl.

"Teď" je docela hitem na takové věcičky, vyrobit si obtiskem formu a do ní napatlat vteřiňák s tuhou.
https://youtu.be/aPhvRuu0r1g?t=241

Až nocturne.op.15 v Butovicích dojdou klávesnice :)

« Odpověď #13 kdy: 10. 10. 2023, 21:50:12 »
testli jsme dneska několik kandidátů, byli jsme docela kousek, ale netrefili jsme - T460 má hodně podobné uchycení, ale liší se tak o .7mm - proč pboroha..... Ale doma jsem ještě našel velkou hromadu nepoužitých US/ANSI klávesnic pro T480, tak v nejhorším se to vypreparuje z toho....

FKoudelka

« Odpověď #14 kdy: 10. 10. 2023, 22:17:28 »
Nevím , která klávesa vypadla, ale kdysi jsme to s klukem podobně pracně řešili a nakonec stačilo si pamatovat co na ní bylo :-)