Dotykové vypínače Tuya na světlo Wi-Fi/ZigBee

mmcc

Dotykové vypínače Tuya na světlo Wi-Fi/ZigBee
« kdy: 05. 10. 2023, 23:51:27 »
Zvazujem do domu dat na svetla smart dotykove vypinace a na riadenie vyuzit HomeAsistant.
Wifi sa daju na ALI kupit za cca 7-8 EUR, ZigBee cca 10-15 EUR.

1. Ist radsej do Zegbee, alebo Wifi? Ak Wifi, boli by v samostatnej VLAN. Vyhody, nevyhody? Osobne skusenosti?
2. Paci sa mi na tom ze su aj 3-4 "tlacitkove" prevedenia, na ktore by sa dal namapovat stmievac, nejaka scena, alebo hoci co... ale obavam sa nepraktickosti a triafania sa na dotykove plosky. Obycajny mechanicky vypinac zapnem aj po slepiacky, aj s laktom, aj s nosom, aj s krabicou v rukach.

Ma to z vas niekto v dome? Realne skusenosti z praxe?

3. Alebo radsej wifi/zigbee mechanicke/tlacitkove vypinace? Alebo ostat pri hlupich "kablovych" a nekomplikovat si zivot?
Co u vas ukazala prax po prechode na smart svetla?
Dakujem
« Poslední změna: 06. 10. 2023, 08:11:25 od Petr Krčmář »

Bugsa

• 137
    • Zobrazit profil
Re:Dotykove vypinace Tuya na svetlo WiFi / ZigBee
« Odpověď #1 kdy: 06. 10. 2023, 06:55:41 »
Používám je ve verzích se Zigbee, tak s WiFi.

Zigbee jsou jednodušší na použití - připojíš do ZHA a už funguje. ALE musíš mít prostor dostatečné pokrytý Zigbee signálem. Pokud bude Zigbee vypínač v každé místnosti, tak nebude problém. Každé zařízení připojené do elektrické sítě se chová jako "router" a pokrytí tak dále rozšiřuje.

WiFi vypínače je třeba přidat přes telefon do aplikace Tuya a následně je do HA přidat přes LocalTuya aby byly nezávislé na cloudu. Ale jsou mnohem levnější a fungují všude kde je dostatečný WiFi signál.

Pokud neřešíš cenu, tak za mě jsou jasná volba Zigbee. Co do spolehlivosti WiFi/Zigbee - ještě mi nikdy žádný nepřestal fungovat a nikdy se mi nestalo, že by nešel přes HA ovládat a musel se nějak resetovat.

Ohledně dotykovosti - je to o zvyku. Tlačítka jsou lehce podsvícena diodou, takže jsou po tmě vidět.

Další varianta je koupit takovou krabičku (Tuya ZigBee 3.0 Smart Light Switch 16A - taky dělají varianty s WiFi a Zigbee) za vypínač a na zdi nechat původní mechanický vypínač. Tak to mám třeba v koupelně, kde nechci sahat na dotykový vypínač.
« Poslední změna: 06. 10. 2023, 06:59:19 od Bugsa »

x655

• *
  • 9
  • openWRT [CLI]
    • Zobrazit profil
Re:Dotykové vypínače Tuya na světlo Wi-Fi/ZigBee
« Odpověď #2 kdy: 06. 10. 2023, 22:32:15 »
Ad ZigBee upgrade pod klasický vypínač (z AliExpressu) proti ZigBee2MQTT (lokální varianta bez cloudu na RPi 3B + Sonoff ZBDongle-P Zigbee 3.0):
- někdy je problém se signálem (je to vlastně ve zdi)
- jsou verze s triakem i relátkem (a to je dost hlasité)
- mají odběr i v klidu a je v tom dost rozdíl jestli je v mA nebo raději v μA (obojí jsem potkal)
- jsou verze pro zapojení s N a bez N
- nějvětší průšvih jsou dvoutlačítka, pokud stisknete obě naráz, zapne jen jedno, prostě filtrují stisk a dost blbě... (2 různé nákupy a výsledek bohužel stejný)
- výhoda je, že vypínač funguje i bez ZigBee blbinek
- některé LED žárovky mohou blikat (mám verzi bez N, takže LED žárovka je vlastně pořád napájena, samozřejmě nesvítí, triak je patrně částečně otevřen)

Čili je dobré si koupit něco na zkoušku a pak případně dokoupit na ostré nasazení.

Re:Dotykove vypinace Tuya na svetlo WiFi / ZigBee
« Odpověď #3 kdy: 07. 10. 2023, 13:51:14 »
sorry, ale jsi jediny, kdo s tim nema problemy.
mozna jich mas prilis malo nebo mas takovou tu optimistickou pamet. (nic proti tobe, ale mam kamarada, ktery mi tvrdi "naprosto spolehlivost a nikdy nebyl problem" presne mesic co bojoval s naprostym selhanim veci XY a je v tom konzistentni)

Co jsem cetl nejake znepokojive prispevky , s novym API touzi do vsech natlakovat Tuya cloud

https://www.reddit.com/r/homeassistant/comments/q34to6/disappointed_by_tuya_integration/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3

Používám je ve verzích se Zigbee, tak s WiFi.

Zigbee jsou jednodušší na použití - připojíš do ZHA a už funguje. ALE musíš mít prostor dostatečné pokrytý Zigbee signálem. Pokud bude Zigbee vypínač v každé místnosti, tak nebude problém. Každé zařízení připojené do elektrické sítě se chová jako "router" a pokrytí tak dále rozšiřuje.

WiFi vypínače je třeba přidat přes telefon do aplikace Tuya a následně je do HA přidat přes LocalTuya aby byly nezávislé na cloudu. Ale jsou mnohem levnější a fungují všude kde je dostatečný WiFi signál.

Pokud neřešíš cenu, tak za mě jsou jasná volba Zigbee. Co do spolehlivosti WiFi/Zigbee - ještě mi nikdy žádný nepřestal fungovat a nikdy se mi nestalo, že by nešel přes HA ovládat a musel se nějak resetovat.

Ohledně dotykovosti - je to o zvyku. Tlačítka jsou lehce podsvícena diodou, takže jsou po tmě vidět.

Další varianta je koupit takovou krabičku (Tuya ZigBee 3.0 Smart Light Switch 16A - taky dělají varianty s WiFi a Zigbee) za vypínač a na zdi nechat původní mechanický vypínač. Tak to mám třeba v koupelně, kde nechci sahat na dotykový vypínač.

Bugsa

• 137
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07. 10. 2023, 19:44:26 »
Posíláš 2 roky starý reddit. Jestli myslíš WiFi Tuya zařízení, tak ano, Tuya integrace občas údajně zlobí (že jsou zařízení chvílema nedostupná). Proto píšu LOCAL TUYA, to obchází cloud a ovládá zařízení přímo v LAN. Mám tam aktuálně 18 zařízení - nevím jestli je to dost nebo málo.
https://github.com/rospogrigio/localtuya

Se Zigbee se ZHA integrací (20 zařízení) s adaptérem SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle E mám 0 problémů a to už proběhla výměna za běhu z TI CC2531. Sdílím zde jen své zkušenosti a nemám potřebu je nějak přibarvovat.
« Poslední změna: 07. 10. 2023, 19:46:57 od Bugsa »

« Odpověď #5 kdy: 13. 10. 2023, 12:22:10 »
Ahoj,

na těchto vypínačích mám většinu osvětlení v bytě. funkčnost je velmi slušná, za cca dva roky co to mám takto udělá byly jednotky případů kdy byl nějaký problém.
Preferoval jsem variantu Zigbee. Chtěl jsem oddělit síť pro IOT a zbytek zařízení a také Wifi vypínám pokud nikdo není déle doma. Aktuálně používám Zigbee gateway od Tuya. Přechod na home Assistant (běžící na QNAP) je plánován na dlouhé zimní večery.

Co se týká praktičnosti, tak mám doma max dvoutlačítka. Po zvyknutí si na to, nevidím rozdíl oproti mechanickým tlačítkům. V noci trošku svítí, takže není problém je najít. Po slepu také, jsou cca 5 mm hluboké. Loktem není problém sepnout. Jediné místo, kde jsem uvažoval o výměně za mechaniku je kuchyň, kde si to občas vypínám zády. Je úzká.

Co se týká zapojení, používám všude variantu s N vodičem. Spolehlivost bezN s LED není stoprocentní. Tam kde jsou obyčejné žárovky, tam vypínač spíná přímo světlo. Tam kde mám Zigbee světlo (např světelný panel z Lidlu je za tu cenu super), tak to funguje jako ovladač a na relé není nic připojeno.

Co se týká výhod jak je vidím já:
Chtěl jsem stmívatelná světla ale bez deseti různých ovladačů. Používám mobil nebo Google Hub hlasově
Mám více věcí na časovače. Např osvětlení akvárka. Vše nastavení na jednom místě, kdykoliv lze změnit nebo časovač obejít. Když nejsme doma, ambientní osvětlení simuluje běžný provoz
Automatické rozsvěcení dle polohy lidí (plánuji do koupelny a WC, zatím nemám) nebo dle dveří. Automatické rozsvícení komory dle otevření dveří vypadá jako blbost, ale je návykové.
Mám čidla na teplotu a vlhkost. Používáme pro větrání protože máme doma dost vlhko.
Lze ovládat topení na dálku. V zimně využívám k zapnutí topení (zvýšení teploty) před návratem domů. Tím že jsme pryč celkem dost, je to užitečné
Jednoduché vypnutí všech světel když s jde spát nebo při odchodu. Jedno z tlačítek u vchodových dveří vypíná všechna světla v bytě. V chodbě se zpožděním.
« Poslední změna: 13. 10. 2023, 12:28:48 od TomaMal »

Zopper

• 871
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 13. 10. 2023, 15:13:03 »
Automatické rozsvěcení dle polohy lidí (plánuji do koupelny a WC, zatím nemám)
Jen malá poznámka z osobní zkušenosti. Automaticky rozsvěcející se světlo na WC v noci je peklo, to nechceš (pokud pak chceš zase jít spát a ne si hrát na Froda a Ohnivé oko). Mnohem víc se mi osvědčilo obyčejné levné a slabé "věčné světélko" do zásuvky s intenzitou podobnou diodám na routeru, zapnout a zapomenout na něj. Sice žere trvale, ale i tak to za rok udělá akorát pár desetikorun, a při pořizovací ceně kolem 150,- by trvalo roky, než by se něco chytřejšího zaplatilo. A neviděl jsem zatím ani žádnou chytrou žárovku s dostatečným rozsahem regulace, aby přes den dala dost světla, a v noci udělala jen takovéhle zamžourání.
Něco jako https://www.esvit.cz/nocni-led-svetlo-do-zasuvky-s-fotosenzorem-230v

mmcc

« Odpověď #7 kdy: 15. 10. 2023, 10:53:24 »
Dakujem za dalsie napady... zatial som objednal iba tuya wifi termostat. Na skusku vezmem aj vypinac. Paci sa mi myslienka stmievatelnych svetiel, poobzeram sa aj po nich, alebo skusim "zbastlit" nejaky HW s ESP32, NRF52..

« Odpověď #8 kdy: 15. 10. 2023, 23:34:57 »
Dakujem za dalsie napady... zatial som objednal iba tuya wifi termostat. Na skusku vezmem aj vypinac. Paci sa mi myslienka stmievatelnych svetiel, poobzeram sa aj po nich, alebo skusim "zbastlit" nejaky HW s ESP32, NRF52..

Nemusíte nic bastlit.
Podle toho, co chcete stmívat si kupte třeba Shelly Dimer 2 s ESP8266 nebo Shelly Plus 0-10V Dimmer s ESP32