Ahoj,
na těchto vypínačích mám většinu osvětlení v bytě. funkčnost je velmi slušná, za cca dva roky co to mám takto udělá byly jednotky případů kdy byl nějaký problém.
Preferoval jsem variantu Zigbee. Chtěl jsem oddělit síť pro IOT a zbytek zařízení a také Wifi vypínám pokud nikdo není déle doma. Aktuálně používám Zigbee gateway od Tuya. Přechod na home Assistant (běžící na QNAP) je plánován na dlouhé zimní večery.
Co se týká praktičnosti, tak mám doma max dvoutlačítka. Po zvyknutí si na to, nevidím rozdíl oproti mechanickým tlačítkům. V noci trošku svítí, takže není problém je najít. Po slepu také, jsou cca 5 mm hluboké. Loktem není problém sepnout. Jediné místo, kde jsem uvažoval o výměně za mechaniku je kuchyň, kde si to občas vypínám zády. Je úzká.
Co se týká zapojení, používám všude variantu s N vodičem. Spolehlivost bezN s LED není stoprocentní. Tam kde jsou obyčejné žárovky, tam vypínač spíná přímo světlo. Tam kde mám Zigbee světlo (např světelný panel z Lidlu je za tu cenu super), tak to funguje jako ovladač a na relé není nic připojeno.
Co se týká výhod jak je vidím já:
Chtěl jsem stmívatelná světla ale bez deseti různých ovladačů. Používám mobil nebo Google Hub hlasově
Mám více věcí na časovače. Např osvětlení akvárka. Vše nastavení na jednom místě, kdykoliv lze změnit nebo časovač obejít. Když nejsme doma, ambientní osvětlení simuluje běžný provoz
Automatické rozsvěcení dle polohy lidí (plánuji do koupelny a WC, zatím nemám) nebo dle dveří. Automatické rozsvícení komory dle otevření dveří vypadá jako blbost, ale je návykové.
Mám čidla na teplotu a vlhkost. Používáme pro větrání protože máme doma dost vlhko.
Lze ovládat topení na dálku. V zimně využívám k zapnutí topení (zvýšení teploty) před návratem domů. Tím že jsme pryč celkem dost, je to užitečné
Jednoduché vypnutí všech světel když s jde spát nebo při odchodu. Jedno z tlačítek u vchodových dveří vypíná všechna světla v bytě. V chodbě se zpožděním.